Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd September 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd September 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd September 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – September 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 22nd September 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 22nd September 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 22nd September 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.CISF official _____ became the “fastest Indian” to summit two peaks located in Africa and Russia.

A. Jyoti Pandey
B. Rashmi Manral
C. Vaishali Singh
D. Geeta Samota
E. Sonam Sharma

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Geeta Samota

Explanation: CISF official Geeta Samota became the “fastest Indian” to summit two peaks located in Africa and Russia. Earlier this month, Sub Inspector Geeta Samota had scaled Mount Elbrus in Russia, the highest peak in Europe. While Mt Elbrus (5,642 mts) is in Russia, the Kilimanjaro peak (5,895 mts) is located in Tanzania and is Africa’s highest peak.Samota works with the Central Industrial Security Force (CISF), a central paramilitary force under the command of the Union home ministry. Geeta Samota joined CISF in 2011 and was in the unit in 2012. She has also scaled Mt Satopanth (7075 metres; located in Uttarakhand) and Mt Lobuche (in Nepal). She was also a team member of the Mt Everest expedition team of the CAPF.

2.What is the theme of World Alzheimer Day 2021?

A. Let’s talk about dementia
B. Know Dementia, Know Alzheimer’s
C. Every 3 Seconds
D. Remember Me
E. Dementia: Can we reduce the risk?

Show Correct Answers

Correct Answer B. Know Dementia, Know Alzheimer’s

Explanation: The World Alzheimer’s Day is observed globally on September 21 every year. The day aims to raise awareness about the stigma that runs around Alzheimer disease and related dementia. The theme for World Alzheimer Day 2020 is ‘Let’s talk about dementia’. World Alzheimer’s Day was launched at the opening of ADI’s annual conference in Edinburgh on 21 September 1994 to celebrate our 10th anniversary.

About Alzheimer disease:

Alzheimer’s is a progressive disease, where dementia symptoms gradually worsen over a number of years. In its early stages, memory loss is mild, but with late-stage Alzheimer’s, individuals lose the ability to carry on a conversation and respond to their environment.

3.Who is the author of book ‘The Three Khans: And the Emergence of New India’?

A. Kaveree Bamzai
B. Ravish Kumar
C. Barkha Dutt
D. Shekhar Gupta
E. Neha Dixit

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kaveree Bamzai

Explanation: A book has titled “The Three Khans: And the Emergence of New India” authored by Kaveree Bamzai. In the book, senior journalist, Kaveree Bamzai has juxtaposed the careers of the 3 Khans, Aamir, Shah Rukh, & Salman, with the most tumultuous times in the history of the republic. Art often responds to social and political dimensions,& in a country short of role models, film stars often play double roles.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.The International Week of the Deaf (IWD) is being observed in which week of the month of September 2021?

A. September 21 to 27
B. September 20 to 26
C. September 15 to 21
D. September 14 to 20
E. September 13 to 19

Show Correct Answers

Correct Answer – B. September 20 to 26

Explanation: Every year, the full week ending on the last Sunday of September is observed as the International Week of the Deaf (IWD). In 2021, IWD is being observed from September 20 to 26, 2021. The last Sunday of the month of September is celebrated as the World Day of Deaf or International Day of the Deaf (September 26, 2021). The theme of 2021 IWD is “Celebrating Thriving Deaf Communities”.

History of the day:

It is an initiative of the World Federation of the Deaf (WFD) and was first launched in 1958 in Rome, Italy to commemorate the month when the first World Congress of the WFD was held.

Important Points:

  • World Federation of the Deaf Founded: 23 September 1951, Rome, Italy;
  • World Federation of the Deaf President: Joseph Murray.

5.Jimmy Greaves passed away recently. He was a profession footballer of _______________.

A. Spain
B. Italy
C. England
D. Chile
E. Argentina

Show Correct Answers

Correct Answer – C. England

Explanation: Jimmy Greaves, one of England’s most prolific strikers and Tottenham Hotspur’s record goalscorer, passed away. He scored 266 goals for Tottenham between 1961-1970 & his 37 league goals in the 1962-63 season remains a club record. He began his career with Chelsea and netted 124 league goals for the London club(1957-61).

6.Who has been appointed as the next Chief of the Air Staff (CoAS), with effect from 1st October 2021?

A. Vijay Pal Singh Rana
B. Suraj Kumar Jha
C. Vivek Ram Chaudhari
D. Vibhas Pande
E. Pankaj Mohan Sinha

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vivek Ram Chaudhari

Explanation:  Air Marshal Vivek Ram Chaudhari has been appointed as the next Chief of the Air Staff (CoAS), with effect from 1st October 2021.Presently, he is serving as the Vice Chief of Air Staff.He was the chief of Western Air Comma from August 1, 2020.He also flew several Air Defence missions during 1999 Kargil war with Pakistan.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Hussein Tantawi was military general of which country who passed away recently?

A. Syria
B. Sudan
C. Egypt
D. Yemen
E. Iran

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Egypt

Explanation: Hussein Tantawi, the Egyptian general who ruled the country following the Arab Spring uprising that removed longtime autocrat Hosni Mubarak, passed away.Field Marshal Tantawi was Mubarak’s loyal defense minister for some 20 years.But it was Tantawi who led the country after the then-chief spy Omar Suliman announced on state television on February 11, 2011, that Mubarak was stepping down after the 18 days of protest against his government.Tantawi went on to chair the Supreme Council of the Armed Forces, which took power.Under his leadership, the military strengthened its tight grip on the country, outlawing dissent, and largely returned to using the same tactics that were in place under Mubarak and that protesters had decried.

8.Two more beaches in India have been accorded the coveted ‘Blue Flag’ certification by Foundation for Environment Education (FEE), taking the total number of such beaches in the country to _________.

A. 6
B. 8
C. 10
D. 11
E. 12

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 10

Explanation: Two more beaches in India gave been accorded the coveted ‘Blue Flag’ certification, taking the total number of such beaches in the country to 10.Foundation for Environment Education (FEE) in Denmark awarded the certification to Kovalam in Tamil Nadu and Eden in Puducherry beaches.Rushikonda in Andhra Pradesh, Golden in Odisha, and Radhanagar in Andaman and Nicobar.

9.World Rhino Day is observed every year on which date?

A. 19 September
B. 20 September
C. 21 September
D. 22 September
E. 23 September

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 22 September

Explanation:  World Rhino Day is observed on September 22 every year.The day aims to raise awareness about the African and Asian species of rhinos.World Rhino Day was announced by World Wildlife Fund -South Africa in 2010.Both African species and the Sumatran rhinoceros have two horns, while the Indian and Javan rhinoceros have a single horn.The theme of World Rhino Day 2021 is ‘Keep the Five Alive’.The five existing species of Rhinoceros: (1) Black Rhino; (2) White Rhino; (3) Greater one-horned Rhino; (4) Sumatran Rhino; (5) Javan Rhinos.

10.Uttar Pradesh govt has cleared proposal to develop ‘Electronic Park’ in which place to promote electronics industry?

A. Ghaziabad
B. Lucknow
C. Kanpur
D. Noida
E. Aligarh

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Noida

Explanation: Uttar Pradesh govt has cleared proposal to develop ‘Electronic Park’, along the Yamuna Expressway Industrial Development Authority area, near Noida to promote electronics industry.Park is proposed to be developed in an area of 250 acres near Jewar Airport.It will be built at an investment of around Rs 50,000 crore as well as generate employment for thousands of local youths.National and international companies manufacturing mobile phones, TVs and other electronic devices and accessories will establish their units in the park.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Prime Minister Narendra Modi left for his three-day visit to which country on 22 September 2021?

A. USA
B. France
C. Japan
D. China
E. Australia

Show Correct Answers

Correct Answer: A. USA

Explanation: Prime Minister Narendra Modi left for his three-day visit to the US on 22 September 2021. He will participate in the Quad Leaders’ Summit, address the high-level meeting of the 76th session of the United Nations General Assembly as well as a bilateral meeting with US President Joe Biden. He will be accompanied by a high-level delegation including the External Affairs Minister S Jaishankar.

As part of the Quad Leaders’ Summit to be hosted by Biden, interactions will be held among Australian Prime Minister Scott Morrison, his Japanese counterpart Yoshihide Suga, besides Modi. On September 25, he will address the UNGA session, where he will dwell on issues like global efforts to combat the coronavirus (Covid-19) pandemic, climate change and cross-border terrorism among others.

12.The Ministry of Education has formed the National Steering Committee for the development of National Curriculum Frameworks in September 2021. The committee will be chaired by whom?

A. K Radhakrishnan
B. K Kasturirangan
C. K. Sivan
D. A. S. Kiran Kumar
E. G. Madhavan Nair

Show Correct Answers

Correct Answer – B. K Kasturirangan

Explanation: The Ministry of Education has formed the National Steering Committee for the development of National Curriculum Frameworks on 21 September 2021. The committee will be chaired by K Kasturirangan. The committee will develop four National Curriculum Frameworks- including the National Curriculum Framework for School Education, and National Curriculum for Early Childhood Care and Education.

Other members of the committee are Mahesh Chandra Pant, Govind Prasad Sharma, Najma Akhtar, TV Kattimani, Michel Danino, Milind Kamble, Jagbir Singh, Manjul Bhargava, MK Sridhar, Dhir Jhingran, Shankar Maruwada. The committee will discuss different aspects of School Education, Early Childhood Care and Education (ECCE), Teacher Education and Adult Education keeping in focus all the recommendations of National Education Policy 2020 related to these four areas for proposing curriculum reforms.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Who is at the number one spot in the latest ICC women’s ODI rankings for batters released in September 2021?

A. Smriti Mandhana
B. Mithali Raj
C. Shafali Verma
D. Jhulan Goswami
E. Punam Raut

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mithali Raj

Explanation: Mithali Raj continues to hold on to the number one spot in the latest ICC women’s ODI rankings for batters released on 21 September 2021. New Zealand’s Amy Satterthwaite returned to the top five. Opener Smiriti Mandhana was placed seventh.  Veteran Indian pacer Jhulan Goswami moved up a spot to fourth while senior spinner Poonam Yadav remained static on ninth among bowlers.

14.With which of the following will Visa will jointly up-skill women entrepreneurs with digital skills and financial literacy in five states?

A. Rehab India Foundation
B. CSR Research Foundation
C. Nasscom Foundation
D. Digital India Foundation
E. Jubilant Bhartia Foundation

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nasscom Foundation

Explanation:  Nasscom Foundation and Visa will jointly up-skill women entrepreneurs with digital skills and financial literacy in five states. The states are Maharashtra, Uttar Pradesh, Karnataka, Telangana and West Bengal. NASSCOM Foundation will work with over 650 women micro-entrepreneurs and train them to go online, rebuild and expand their businesses.

The initiative by Visa and Nasscom Foundation will equip women entrepreneurs with tools to transition their businesses online, manage taxes, make cashless transactions, and claim benefits from pertinent government schemes. Online training will be delivered through the DigiSakshar portal and app, and all beneficiaries will receive a mobile phone with one year of internet connectivity to help them access the course curriculum and training. The offline training component will be conducted by Pollinate Energy India Pvt Ltd where these women entrepreneurs will learn best practices for restarting and scaling their businesses.

15.Which of the following soft drink companies has announced a partnership with Indian pacer Mohammed Sir?           

A. Coca Cola
B. Pepsi
C. Maaza
D. Thumbs Up
E. Sprite

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Thumbs Up

Explanation: Thums Up on 21 September 2021 announced a partnership with Indian pacer Mohammed Siraj. Thums Up is a home-grown soft drink brand owned by global cola major The Coca-Cola Company. Through its #PalatDe campaign, Thums Up would showcase the arduous journey of Mohammed Siraj, who despite his humble background and challenges of everyday life, become one of the best bowlers.Thums Up was also a worldwide partner at the Olympic Games, held recently in Tokyo from July 23 to August 8 this year. Brand Thums Up was launched by Chuhan Brothers of Parle company in 1977 and was acquired by the Coca-Cola Company in 1993.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st  September 2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021