Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd June 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd June 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd June 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – June 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 22nd June 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 22nd June 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 22nd June 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Recently a 1,098-carat diamond has been discovered by researchers, which is deemed to be the world’s third-largest diamond ever found. The diamond has been recovered in which country?

A. Mauritius
B. Zimbabwe
C. Botswana
D. South Africa
E. Sudan

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Botswana

Explanation: A 1,098-carat diamond has been discovered in Botswana, by Debswana Diamond Company, a joint venture between the government of Botswana and the South African diamond company De Beers. The newly discovered diamond is believed to be the third-largest gem-quality stone ever to be mined in the world. The stone has been presented by Debswana Diamond Company to the President of Botswana, Mokgweetsi Masisi. The largest diamond to be recovered to date is 3,106 carat Cullinan stone in South Africa in 1905, followed by the 1,109 carats Lesedi La Rona unearthed by Lucara Diamonds in Botswana in 2015.

2.Who was named a member of a high-level Advisory Group formed by the World Bank and IMF?

A. Montek Singh Ahluwalia
B. Gita Gopinath
C. TN Chaturvedi
D. Ashok Khemka
E. Smita Sabharwal

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Montek Singh Ahluwalia

Explanation: Former Deputy Chairman of the Planning Commission, Montek Singh Ahluwalia was named a member of a high-level Advisory Group formed by the World Bank and IMF. The group will be jointly led by Mari Pangestu, Ceyla Pazarbasioglu and Lord Nicholas Stern. The group was formed by the World Bank and IMF in the face of the dual crisis posed by the Covid-19 pandemic and climate change. Mari Pangestu is Managing Director for Development Policy and Partnerships, World Bank. Ceyla Pazarbasioglu is Director, Strategy, Policy and Review Department, International Monetary Fund. The group will also include Gita Gopinath. Gita Gopinath as an Economic Counsellor and Director of the Research Department at the IMF.

3.What is the rank of India in terms of Money Deposited in Swiss Banks?

A. 47th
B. 60th
C. 51st
D. 72nd
E. 88th

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 51st

Explanation: According to ‘Annual Bank Statistics of 2020’ released by Swiss National Bank (SNB), the Central Bank of Switzerland. India with Swiss Francs (CHF) 2.55 billion (INR 20,706 Crore) has been placed at 51st place in the list of foreign clients’ money in Swiss Banks during 2020. The United Kingdom (UK) topped the list with CHF 377 billion, followed by the US (152 billion). India was ahead of countries like New Zealand, Norway, Sweden, Denmark, Hungary, Mauritius, Pakistan, Bangladesh and Sri Lanka in terms of foreign clients’ money in Swiss banks.Funds held by Indian individuals and firms in Swiss banks rose over 2.55 billion Swiss francs (over Rs 20,700 crore) in 2020 marking the highest level in 13 years. The figures stood at a record high of nearly CHF 6.5 billion in 2006, after which it has been mostly on a downward path, except for a few years including in 2011, 2013, and 2017, as per the Swiss National Bank (SNB) data.

Important Points: 

  • Swiss National Bank Chairman of the Governing Board: Thomas J. Jordan;
  • Swiss National Bank Head Offices: Berne, Zurich.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.The Nutmeg’s Curse: Parables for a Planet in Crisis’ is the latest book by which of the following renowned authors?

A. Shankha Ghosh
B. Krishna Sobti
C. Amitav Ghosh
D. Akkitham Achuthan Namboothiri
E.  Raghuveer Chaudhari

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Amitav Ghosh

Explanation: Jnanpith Awardee and renowned author Amitav Ghosh’s authored a book titled, ‘The Nutmeg’s Curse: Parables for a Planet in Crisis’. It is published by John Murray. The book talks about the history of the influence of colonialism on the world today, through the story of the nutmeg In ‘The Nutmeg’s Curse’, Ghosh discusses that the nutmeg’s journey from its native Banda islands sheds light on a widespread colonial mindset of exploitation of human life and the environment, which is present even today. Some of Ghosh’s other notable works include the Ibis trilogy and ‘The Great Derangement’ among others.

5.Ebrahim Raisi has won the 2021 Iranian presidential election of which country recently?

A. Ukraine
B. Qatar
C. Syria
D. Iran
E. Iraq

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Iran

Explanation: Ebrahim Raisi has won the 2021 Iranian presidential election, winning 62 per cent of the vote with about 90 per cent of ballots counted. The 60-year-old Raisi will succeed Hassan Rouhani in August 2021, to begin his four-year term. He is also the Chief Justice of Iran since March 2019.

Important Points: 

  • Iran Capital: Tehran;
  • Iran Currency: Iranian Toman.

6.Which country has successfully tested an airborne high-power laser that can shoot down drones mid-air?

A. USA
B. France
C. Israel
D. China
E. Russia

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Israel

Explanation:  Israel has successfully tested an airborne high-power laser that can shoot down drones mid-air.It will deploy this technology on a larger scale in the coming years.The trial, which is planned for later this year, will test the system’s ability to shoot down incoming rockets and mortar fire at close range.The ground-based laser system is being developed by the Rafael weapons manufacturer.This will supplement the Iron Dome or Israel’s other air defense systems.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who is the chairman of the reconstituted Takeover Panel by Securities and Exchange Board of India (SEBI)?

A. N K Sodhi
B. Darius Khambata
C. N Venkatram
D. Thomas Mathew T
E. Raju Mukherjee

Show Correct Answers

Correct Answer – A. N K Sodhi

Explanation: Financial market regulator SEBI has reconstituted its Takeover Panel.The panel looks into the applications seeking exemption from the mandatory open offer that an acquirer needs to make to minority shareholders.N Venkatram MD and CEO, Deloitte India as the new member of the Takeover Panel.The panel is chaired by N K Sodhi, the former chief justice of the high courts of Karnataka and Kerala.

8.The maiden Indian Navy and European Union Naval Force (EUNAVFOR) exercise was conducted in which sea?

A. Gulf of Oman
B. Gulf of Aden
C. Red Sea
D. Andman Sea
E. Arabian Sea

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gulf of Aden

Explanation:  The maiden Indian Navy and European Union Naval Force (EUNAVFOR) exercise was held in the Gulf of Aden.A total of five warships from four navies were participated in the two-day exercise.The exercise aims to enhance and hone their war-fighting skills to promote peace, security and stability in the maritime domain.INS Trikand, mission deployed for anti-piracy operations, is participating in the exercise.Other warships include Italy’s ITS Carabinere, the Spanish Navy’s ESPS Navarra, and FS Tonnerre and FS Surcouf of France.

9.Who has been awarded with the Central European University’s (CEU) highest award – ‘Open Society Prize 2021’?

A. K K Shailaja
B. Smriti Irani
C. Maneka Gandhi
D. Sumta Mitra
E. Animesh Chakravorty

Show Correct Answers

Correct Answer – A. K K Shailaja

Explanation:   Former Health Minister KK Shailaja has been chosen for the prestigious Central European University (CEU) Open Society Prize.She has been selected for the award in recognition of her commitment to public health services.Open Society Prize, the highest civilian recognition by the university, is annually awarded to persons of exceptional distinction who serve the ideals of an open society.Past recipients of the award include eminent scientific philosopher Karl Popper, former United Nations Secretary-General Kofi Annan, Czech President and playwright Vaklav Howell and well-known economist Joseph Stiglitz.In 2020, Nobel Laureate Svetlana Alexeyevich received the Open Society Prize.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Nikol Pashinyan is acting PM of which country whose party has won a parliamentary election with 53.92 per cent votes in the country?

A. Armenia
B. Poland
C. Hungry
D. Austria
E. Spain

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Armenia

Explanation: Armenia’s acting Prime Minister, Nikol Pashinyan, and his Civil Contract Party won a parliamentary election with 53.92 per cent votes.The local news agency reported today, citing the electoral commission.Pashinyan had earlier claimed victory in Sunday’s election based on preliminary results, with his party taking an early lead over its closest challenger, the Armenia Alliance, led by former President Robert Kocharyan.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Who has been appointed by the United Nations(UN) to lead its counterterrorism office?

A. Vladimir Smirnov
B. Vladimir Nikitin
C. Vladimir Kuzin
D. Vladimir Voronkov
E. Vladimir Sakhnov

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Vladimir Voronkov

Explanation: United Nations secretary-general Antonio Guterres appointed one of Moscow’s veteran diplomats Vladimir Voronkov  to head a newly created UN counterterrorism office, giving a Russian a top job at the world body’s headquarters in New York. The 193-member United Nations general assembly approved the creation of a UN counterterrorism office on June 15, which will help states implement a global counterterrorism strategy adopted by the general assembly in 2006.

12.According to a UN forecast India’s population will be _______  billion by 2030.

A. 1.4
B. 1.5
C. 1.6
D. 1.7
E. 1.8

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1.5

Explanation: According to a UN forecast India’s population could surpass that of China around 2024, two years later than previously estimated. India’s population is projected to touch 1.5 billion in 2030. India’s population may eventually see a decline in the half century after 2050 to 1.51 billion by 2100 but it will still be the most populous country in the world.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Kochi Metro Rail Corporation has signed an agreement with which bank to launch India’s first single-wallet contactless, Open Loop Metro Card?         

A. BoB
B. SBI
C. Axis
D. Yes
E. HDFC

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Axis

Explanation: Axis Bank, India’s third largest private sector bank in association with Kochi Metro Rail Corporation (KMRL) has launched KMRL Axis Bank ‘Kochi1’ Card, India’s first open loop EMV contactless metro card that would make travel a convenient and hassle free experience for commuters in Kochi.

14.Who has been appointed as as Union Home Secretary?

A. Rajiv Mehrishi
B. Durga Shanker Mishra
C. T. Venkatapathi Reddiar
D. K. R. Malkani
E. Rajiv Gauba

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Rajiv Gauba

Explanation:  The appointments Committee of the Cabinet has appointed senior IAS officer Rajiv Gauba as Union home secretary on, replacing incumbent Rajiv Mehrishi who is set to retire in August 2017. Durga Shanker Mishra will replace Gauba as the Urban Development Secretary.

15.The government has asked patients suffering from ______ to submit Aadhar card details.   

A. Jaundice
B. Pneumonia
C. Encephalitis
D. Malaria
E. Tuberculosis

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Tuberculosis

Explanation: People suffering from tuberculosis will now have to submit their Aadhaar number to avail benefits under a central government scheme. Health Ministry has asked those who do not have Aadhaar card to get themselves enrolled by 31st of August this year. The notification is applicable in all the states and Union territories except Assam, Meghalaya and Jammu and Kashmir.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 20th & 21st June  2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams