Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd April 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd April 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 22nd April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 22nd April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 22nd April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Miguel Mario Diaz-Canel has been appointed as the “First Secretary of the Communist Party” of which country?

A. Haiti
B. Cuba
C. Puerto Rico
D. Mexico
E. West Indies

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Cuba

Explanation: Miguel Mario Diaz-Canel has been officially sworn in as the ‘First Secretary of the Communist Party of Cuba’, following the resignation of Raul Castro. The Secretary of the Communist Party is the most powerful position in one party ruling Cuba. Díaz-Canel now holds Cuba’s two most important positions, head of the party and president of the state.Raúl Castro announced that he would step down from the key position of the party and hand over the leadership to a younger generation. Díaz-Canel is almost 30 years younger than his predecessor and will now hold Cuba’s two most important positions, head of the party and president of the state. Castro had been in the post since 2011 when he took over from his older brother, Fidel Castro.

Important Points: 

  • Cuba Capital: Havana;
  • Cuba Continent: North America;
  • Cuba Currency: Cuban Peso.

2.Which state has released the first tranche of Rs 672 crores under the Jagananna Vidya Deevena Scheme?

A. Karnataka
B. Telangana
C. Odisha
D. Tamil Nadu
E. Andhra Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Andhra Pradesh

Explanation: The Andhra Pradesh Chief Minister, Y. S. Jagan Mohan Reddy has been conferred the Skoch Chief Minister of the Year Award. The Award has been presented to the CM by Chairman, Skoch Group, Sameer Kochhar personally at Tadepalli in Andhra Pradesh. The award selection was based on a study of project-level outcomes in various States. Similarly, initiatives have been taken across the government to respond to COVID-19 and have shown desirable outcomes. All the above and more is evident in a year-long study of 123 projects from across sectors in Andhra Pradesh. The State has taken several revolutionary measures in the past two years to make governance more efficient and transparent. Innovative measures have been taken across sectors, the credit for which goes to the Chief Minister.

Important Points:

Chief Minister of Andhra Pradesh: YS Jagan Mohan Reddy; Governor: Biswa Bhusan Harichandan.

3.Which of the following is the first party that has declared the name of the entity which made donations to it through electoral bonds?

A. Akhil Bharatiya Gorkha League
B. Desiya Murpokku Dravida Kazhagam
C. Asom Gana Parishad
D. Naam Tamilar Katchi
E. Jharkhand Mukti Morcha

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Jharkhand Mukti Morcha

Explanation: The Jharkhand Mukti Morcha (JMM) is the first party that has declared the name of the entity which made donations to it through electoral bonds. A declaration of a ₹1 crore donation was made in the party’s 2019-20 contribution report. According to the contribution report of the ruling party in Jharkhand, the donation was made by aluminium and copper manufacturing company Hindalco.In a new report, the association said the most common and popular source of income for national and regional political parties in 2019-20 were donations through electoral bonds. This raises the question as to whether political parties are aware of the identity of the donors who have contributions through electoral bonds, as can be seen in this case.

Important Points:

Chief Minister of Jharkhand: Hemant Soren; Governor: Shrimati Droupadi Murmu.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Who among the following becomes the first Indian woman to scale Mt Annapurna, Nepal?

A. Arunima Sinha
B. Malavath Purna
C. Premlata Agrawal
D. Priyanka Mohite
E.  Santosh Yadav

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Priyanka Mohite

Explanation: Priyanka Mohite from Satara in western Maharashtra has scaled Mt Annapurna, the 10th highest mountain peak in the world, becoming the first Indian woman climber to achieve the feat. Mount Annapurna is a massif in the Himalayas located in Nepal that includes one peak over 8,000 metres and is considered to be one of the toughest mountains to climb.

5.Water Sports and Adventure Institute of the Indo-Tibetan Border Police (ITBP) established at ________.

A. Nagarjuna Sagar Dam
B. Tehri Dam
C. Bhakra Nangal Dam
D. Hirakud dam
E. Sardar Sarovar Dam

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tehri Dam

Explanation: Water Sports and Adventure Institute (WSAI) has been established by the Indo-Tibetan Border Police (ITBP) at Tehri Dam in Uttarakhand. The institute was inaugurated on Friday by Chief Minister Tirath Singh Rawat and Sports Minister Kiren Rijiju.ITBP’s Mountaineering and Skiing Institute at Auli will independently run this institution, which will impart training in aero, water and land-related sports and adventure activities.Training in kayaking, rowing, canoeing, water skiing, para-gliding, para-sailing, scuba diving, paddle boating, speed boating, kite surfing, jet skiing, etc, will also be provided at this institute. Apart from this, water rescue and life-saving courses will be conducted here. It has been targeted to train at least 200 youth in water sports at this institution every year.

Important Points:

  • ITBP Founded: 24 October 1962.
  • ITBP Headquarters: New Delhi, India.
  • ITBP DG: S S Deswal.

6.GoI has launched the first-ever Online Exhibition on Ramayana titled “Rama Katha: The Story of Rama Through Indian Miniatures”.The exhibitions showcases how many miniature paintings collections of the great epic?

A. 54
B. 32
C. 49
D. 108
E. 132

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 49

Explanation: The Union Minister of State for Tourism and Culture ( I/C), Prahlad Singh Patel virtually inaugurated the first-ever Online Exhibition on Ramayana, the Epic by Maharishi Valmiki, on the occasion of World Heritage Day 2021.The online exhibition has been titled “Rama Katha: The Story of Rama Through Indian Miniatures”. It showcases 49 miniature paintings collections from different art schools of India, from the 17th through the 19th century. The collection of the painting has been taken from National Museum, New Delhi.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Under whose chairmanship the government of India has set up a high-level taskforce to lay a roadmap for enforcement of contracts?

A. Rajiv Kumar
B. Amitabh Kant
C. VK Saraswat
D. Rajiv Mahrishi
E. Ansula Kant

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajiv Kumar

Explanation: Government has set up a high-level task force under NITI Aayog vice chairman Rajiv Kumar to lay a roadmap for enforcement of contracts.The task force for enforcement of contracts will give its recommendation for a policy framework for enforcement of contracts and the task force on conciliation mechanism will give its recommendation for an effective conciliation mechanism.The other members of the task for enforcement of contracts force will include secretaries of stakeholder ministries including department for promotion of industry and internal trade and department of economic affairs, revenue and commerce besides chief secretaries of Maharashtra, Gujarat, Tamil Nadu, Uttar Pradesh and Andhra Pradesh besides NITI Aayog CEO Amitabh Kant who will be the member secretary of the task force.

8.With which country India has signed an agreement titled “Cities Combating Plastic Entering the Marine Environment” on Technical cooperation over a virtual event in New Delhi?

A. Germany
B. Japan
C. France
D. USA
E. Israel

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Germany

Explanation: The Ministry of Housing and Urban Affairs(MoHUA), Government of India and German Federal Ministry of Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety signed an agreement titled “Cities Combating Plastic Entering the Marine Environment” on Technical cooperation over a virtual event in New Delhi.DeutscheGesellschaftfürInternationaleZusammenarbeit (GIZ) GmbH India signed the agreement on behalf of the government of Germany.The project is expected to be a collaborative effort under the Indo-German bilateral development corporation on sustainable urban transformation.This project will be undertaken at national level in selected states (Uttar Pradesh, Kerala and Andaman & Nicobar Islands) and in the cities of Kanpur, Kochi, Port Blair.Project period: three and half years.

9.With which Insurance technology startup, the Agriculture Insurance Company of India Limited (AICIL) has partnered to develop the insurance penetration in rural India?

A. Gramcovers
B. Acko
C. Artivatic
D. Mantra Labs
E. Toffee Insurance

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gramcovers

Explanation:  A rural insurtech startup Gramcovers and the Agriculture Insurance Company of India Limited (AICIL) have partnered to develop the insurance penetration in rural India.The main objective of this partnership is to identify and develop useful rural insurance products that could help farmers.It also aims to increase the insurance coverage in rural parts of India.Under this partnership they have planned to reach around 25 million farmers.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Renowned personality Sankha Ghosh passed away recently, he was a veteran ______.

A. Politician
B. Actor
C. Journalist
D. Poet
E. Singer

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Poet

Explanation: Eminent poet and critic Sankha Ghosh passed away in Kolkata.The Jnanpith awardee was 89 and had tested positive for COVID-19 earlier in April.Ghosh was one of most important names in Bengali poetry and, together with Shakti Chattopadhyay, Alokeranjan Dasgupta and Sunil Gangopadhyay, was said to have carried on the baton from the poets of the early part of the 20th century, such as Jibanananda Das and Buddhadev Basu.He was awarded the Jnanpith Award in 2016 and the Padma Bhushan in 2011. In the shadow of the Rabindranath Tagore era, poets such as Ghosh took the legacy forward.Considered an authority on Tagore, Ghosh was awarded the Sahitya Akademi Award in 1977 for his poetry collection Babarer Prarthana.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.What is the theme of the International Mother Earth Day 2021?

A. Restore Our Earth
B. Environmental and Climate Literacy
C. Water Wonderful World
D. Clean Earth, Green Earth
E. Climate Action

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Restore Our Earth

Explanation: Earth Day or International Mother Earth Day is observed globally on 22 April every year.The Day will be celebrated all over the world to spread awareness for Earth’s wellbeing and to encourage people to support environmental protection.World Earth Day 2021 will mark the 51st Anniversary of the day since it started being observed in 1970.Earth Day was renamed officially by the UN in 2009 as International Mother Earth Day.The theme of 2021 International Mother Earth Day is Restore Our Earth.

12.Name the experimental Mars helicopter of the NASA that became the first helicopter to take powered, controlled flight on Mars.

A. Integrity
B. Ingenuity
C. Indigenous
D. Imagination
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ingenuity

Explanation:  Ingenuity is a mini 4 pound (1.8 kg) copter, which carried a bit of the wing fabric from the 1903 Wright flyer (Kitty Hawk), the first successful heavier than air powered aircraft.NASA has invested around 85 million USD to build the ingenuity, a 19 inch (48 cm) tall copter with carbon fiber blades.The ingenuity was taken to mars along with the Perseverance rover and landed inside the Jezero crater.The ingenuity was taken to mars along with the Perseverance rover and landed inside the Jezero crater.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In April 2021, Indiabulls Housing Finance has entered into a strategic co-lending partnership with which of the following to offer housing loans to homebuyers at competitive rates?      

A. ICICI Bank
B. Punjab National Bank
C. HDFC
D. DCB Bank
E. Indian Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – C. HDFC

Explanation: Indiabulls Housing Finance has entered into a strategic co-lending partnership with HDFC to offer housing loans to homebuyers at competitive rates.It will originate retail home loans as per the jointly-drawn up credit policy and retain 20% of the loan in its books, while the remaining 80% will be on HDFC Ltd’s books.It will service the loan account throughout the life cycle of the loan.

14.The Union Government has allocated nearly 59,000 vials of Remdesivir to which state, for the ten-day period from the 21st April 2021?

A. Kerela
B. Gujarat
C. Tamil Nadu
D. Karnataka
E. Punjab

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tamil Nadu

Explanation:  The Union Government has allocated nearly 59,000 vials of Remdesivir to Tamil Nadu, for the ten-day period from the 21st April 2021.The state witnessed nearly 11,700 new Covid cases on 21 April 2021.The fresh supply of the investigational therapy drug Remdesivir is aimed at meeting the surging demand for it, in the wake of increasing Covid disease burden.

15.Russia is ready to start building its own space station with the aim of launching it into orbit by which year if President Vladimir Putin gives the go-ahead?      

A. 2025
B. 2030
C. 2035
D. 2040
E. 2045

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2030

Explanation: Russia is ready to start building its own space station with the aim of launching it into orbit by 2030 if President Vladimir Putin gives the go-ahead,The project would mark a new chapter for Russian space exploration and an end to more than two decades of close cooperation with the United States aboard the ageing International Space Station (ISS).

Russia: 

  • Capital – Moscow.
  • Currency – Russian ruble.
  • President – Vladimir Putin.
  • Prime minister – Mikhail Mishustin.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams