Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd & 23rd August 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd & 23rd August 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd & 23rd August 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – August 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 22nd & 23rd August 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 22nd & 23rd August 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 22nd & 23rd August 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Who among the following has won the “Best Actor in a Series” Award at the Indian Film Festival of Melbourne (IFFM) 2021?

A. Abhishek Bachchan
B. Ali Fazal
C. Nawazuddin Siddiqui
D. Pankaj Tripathi
E. Manoj Bajpayee

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Manoj Bajpayee

Explanation: The Family Man 2 actors Manoj Bajpayee and Samantha Akkineni were among the winners of the latest edition of the Indian Film Festival of Melbourne Awards. The IFFM 2021 were held virtually on Friday with several stars from various film industries in attendance. Eminent Indian artists like Shoojit Sircar, Anurag Kashyap, Thiagarajan Kumararaja, Sriram Raghavan were amongst the presenters, along with Richa Chadha, Guneet Monga, Onir and others as jury members.

Here is the full list of winners of the Indian Film Festival of Melbourne (IFFM) 2021:

  • Best Feature Film: Soorarai Pottru
  • Best Performance Male (Feature): Suriya Sivakumar (Soorarai Pottru)
  • Best Performance Female (Feature): Vidya Balan (Sherni) & Honourable mention to Nimisha Sajayan (The Great Indian Kitchen)
  • Best Director: Anurag Basu (Ludo) & Honorary Mention Prithvi Konanur (Pinki Elli?)
  • Best Series: Mirzapur Season 2
  • Best Actress in a Series: Samantha Akkineni (The Family Man 2)
  • Best Actor in a Series: Manoj Bajpayee (The Family Man 2)
  • Equality in Cinema (Short Film): Sheer Qorma
  • Equality in Cinema Award (Feature Film): The Great Indian Kitchen
  • Best Indie Film: Fire in the Mountains
  • Diversity in Cinema Award: Pankaj Tripathi
  • Disruptor Award: Sanal Kumar Sasidharan
  • Best Documentary Film: Shut Up Sona

2.Reliance Industries is the top Indian company in Hurun Global 500 Most Valuable Companies list 2021, ranked at 57 spot. How many Indian companies are there in the list?

A. 15
B. 6
C. 9
D. 12
E. 10

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 12

Explanation: Apple is the world’s most valuable company (USD 2,443 billion) according to the Hurun Global 500 Most Valuable Companies list 2021. The world’s top six valuable companies remained unchanged as Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook and Tencent.Globally, the US-led with 243 companies, up by one; followed by China 47, down by four, Japan was third with 30 and the UK was fourth with 24. While India is ranked 9th with 12 companies.Reliance Industries (USD 188 billion) ranked at 57 is the top Indian company in the list. As many as 12 Indian companies found a place among the Hurun Global 500 for 2021 as Wipro Ltd, Asian Paints Ltd and HCL Technologies Ltd made it to the list of 500 most valuable firms in the world, while ITC Ltd dropped out.

3.Shanti Lal Jain has been appointed as the MD and CEO of which bank?

A. Indian Bank
B. UCO Bank
C. ICICI Bank
D. Canara Bank
E. Bank of Baroda

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Indian Bank

Explanation: Shanti Lal Jain has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of Indian Bank for a period of three years. He will replace Ms. Padmaja Chunduru as MD and CEO of Indian Bank.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.The International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism is celebrated on which day of the year?

A. 20 August
B. 21 August
C. 19 August
D. 18 August
E. 17 August

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 21 August

Explanation: United Nations observes 21st August every year as the International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism.The day is observed to pay tribute to the individuals across the globe who have been attacked, injured, traumatized or lost their lives because of terrorist attacks.This year, the 3rd commemoration of the day will focus on the response to the pandemic and cancellation of many memorials and commemorations, it is critical to take the time to remember and honour the victims of terrorism.

History of International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism:

The day was designated by United Nations General Assembly in 2017 and the first time the day was observed in 2018. The General Assembly, in its resolution 72/165 (2017), established 21 August as the International Day of Remembrance of and Tribute to the Victims of Terrorism in order to honour and support the victims and survivors of terrorism and to promote and protect the full enjoyment of their human rights and fundamental freedoms.

5.Neo Collections is a DIY Digital Repayment platform launched by which bank?

A. Yes Bank
B. HDFC Bank
C. UCO Bank
D. Kotak Mahindra Bank
E. IDBI Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kotak Mahindra Bank

Explanation: Kotak Mahindra Bank has launched a platform named ‘Neo Collections’, which is a Do It Yourself Digital Repayment Platform for missed loan repayments. Kotak Mahindra Bank has launched the Neo Collections platform in tie-up with Creditas Solutions. The main objective of this DIY digital repayment platform is to make repayments for outstanding loans more convenient for customers.Powered by artificial intelligence and machine learning, the ‘Neo Collections’ platform delivers a personalised and non-intrusive experience thereby enabling customers to manage their dues seamlessly on their own through an intuitive repayment platform.

Important Points:

  • Kotak Mahindra Bank Establishment: 2003;
  • Kotak Mahindra Bank Headquarters: Mumbai, Maharashtra;
  • Kotak Mahindra Bank MD & CEO: Uday Kotak.

About the DISC:

DISC is a platform wherein the Government, Services, think tanks, industry, startups and innovators can work together to help the defence & aerospace sectors reach full potential by creating a strong, modern & well-equipped military and equally capable & self-reliant defence industry.

6.The Sanskrit Week is being observed from _______ in 2021 in India.

A. August 21 to August 27
B. August 15 to August 21
C. August 19 to August 25
D. August 17 to August 23
E. August 18 to August 24

Show Correct Answers

Correct Answer – C. August 19 to August 25

Explanation:  In 2021, India is observing the Sanskrit Week from August 19 to August 25, 2021, to promote, popularise and cherish the importance of ancient language. In 2021, Sanskrit Day will be celebrated on August 22, 2021. The day is celebrated on the full moon day of the month of Shravan, which also marks the occasion of Raksha Bandhan each year. World Sanskrit Day was first declared in 1969, by the Indian Government on the occasion of Raksha Bandhan.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Name the bank in UAE with which NPCI International Payments Ltd (NIPL) has tied up to launch the UPI facility in UAE.

A. Dubai Islamic Bank
B. Union National Bank
C. Mashreq Bank
D. Emirates NBD
E. Islamic Development Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mashreq Bank

Explanation: NPCI International Payments Ltd (NIPL) has partnered with Mashreq Bank to launch the payment system facility of Unified Payments Interface (UPI), in the UAE. Mashreq Bank is the oldest privately owned bank in the United Arab Emirates. This step will benefit the Indian tourists and who travel to UAE for business or leisure purposes to pay for their purchases using UPI-based mobile applications across shops and merchant stores in the UAE.This partnership will enable over two million Indians who travel to UAE for business or leisure purposes every year to pay for their purchases seamlessly using UPI-based mobile applications across shops and merchant stores in the UAE.

Important Points:

  • National Payments Corporation of India MD & CEO: Dilip Asbe.
  • National Payments Corporation of India Headquarters: Mumbai.
  • National Payments Corporation of India Founded: 2008.

8.Which is the first state in the country to officially implement the National Education Policy (NEP)-2020?

A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Karnataka
D. Haryana
E. Gujarat

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Karnataka

Explanation:  Karnataka has become the first state in the country to officially implement the National Education Policy (NEP)-2020.Union Education Minister Dharmendra Pradhan launched the NEP in the state virtually.Admission process under the new policy will be initiated by the Universities in the state.A website and a helpline were also launched on the occasion for the reference of students.Those admitted to the new degree programme will be given Tablet PCs. The teaching programme will begin from 1st of October.

9.According to the Cushman & Wakefield’s 2021 Global Manufacturing Risk Index what is India’s rank as the manufacturing destination across the world?

A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. 4th
E. 5th

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2nd

Explanation:  India has emerged as the second most sought after manufacturing destination across the world. According to Cushman and Wakefield’s 2021 Global Manufacturing Risk Index, India has surpassed the US as the world’s second most desired manufacturing hub.The rising focus on India can be attributed to India’s operating conditions and cost competitiveness.Also, the country’s proven success in meeting outsourcing requirements has led to the increase in the ranking year on year.This year, India and the US switched places–second and third—taking India one rank above from the rankings released last year, when India stood at the third place.

10.Name the new geospatial planning portal launched by the Government of India (GoI) that will help in facilitating new MGNREGA assets using remote sensing and geographic information system-based data?

A. Yuktdhara
B. Shramdhara
C. Karamyogi
D. Muktdhara
E. Rozgardhara

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Yuktdhara

Explanation: The Government has launched a new geospatial planning portal, ‘Yuktdhara’, that will help in facilitating new MGNREGA assets using remote sensing and geographic information system-based data.The portal was launched by Union Minister of Rural Development and Panchayati Raj, Giriraj Singh.This platform will serve as a repository of assets, Geotags created under various national rural development programmes such as Mahatma Gandhi Employment Guarantee Act, (MGNREGA), Integrated Watershed Management Programme, Per Drop More Crop and Rashtriya Krishi Vikas Yojana along with field photographs.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which bank has partnered with the Paytm to share their network and provide digital lending and payment solutions for consumers and merchants across India?

A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. Axis Bank
D. Kotak Mahindra Bank
E. Yes Bank

Show Correct Answers

Correct Answer: B. HDFC Bank

Explanation: HDFC Bank Ltd, India’s largest private bank, and Paytm, made a partnership to share their network and provide digital lending and payment solutions for consumers and merchants across India.Under the partnership, HDFC Bank will act as the payment partner, while Paytm will be the distribution and software partner.A co-branded point of sale (POS) product in the retail segment was jointly launched by Paytm and HDFC Bank. The product would be offered by Paytm to its customer base.They will provide the payment gateway and POS solutions for Indian merchant partners such as Paytm Postpaid (a Buy Now Pay Later (BNPL) solution), Eazy EMI, and Flexi Pay.Through the tie-up, Paytm will offer its existing range of Android POS devices to the merchants who are in partnership with HDFC Bank. HDFC Bank will also sell Paytm’s payment solutions.Enhanced SmartHub solution will be delivered through the partnership.

12.Which state government has inaugurated India’s first smog tower to improve air quality?

A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Haryana
D. Delhi
E. Madhya Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Delhi

Explanation: Delhi state government has inaugurated the country’s first smog tower at Baba Kharak Singh Marg, Connaught Place.The over 20-metre-tall structure, being set up to improve air quality in a radius of around 1 km, will “operate at full capacity” after the monsoon season.This smog-tower was built at the cost of Rs 20 crores.Performance of the tower will be assessed by scientists of the Delhi Pollution Control Committee and they will present a monthly report.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Who amongst these will become the first Singapore international cricketer to play in IPL?

A. Janak Prakash
B. Tim David
C. Navin Param
D. Selladore Vijayakumar
E. Avi Dixit

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tim David

Explanation: Tim David is set to become the first Singapore international cricketer to play in IPL. Royal Challengers Bangalore have roped in freelance T20 sensation David for the second phase of the 14 edition of IPL 2021. The other players from an associate country, who played in IPL, are Dirk Nannes, Sandip Lamicchhane, Roelof Van Der Merwe, Ryan Ten Doeschate, and Chirag Suri.

14.India would add 100 more earthquake observatories (EOs) by which year?

A. 2025
B. 2023
C. 2030
D. 2026
E. 2022

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 2026

Explanation:  Science and Technology Minister Jitendra Singh said on 21 August 2021 that India would add 100 more earthquake observatories (EOs) by 2026. India is going to have 35 more earthquake observatories by the end of 2021.The Indian subcontinent is considered one of the world’s most disaster-prone areas in terms of earthquakes, landslides, cyclones, floods, and tsunamis.

15.Who has been sworn in as the new PM of Malaysia?      

A. Muhyiddin Yasin
B. Mahathir Mohmad
C. Mohd Najib Abdul Razak
D. Ismail Sabri Yaakob
E. Abdullah Ahmad Badawi

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ismail Sabri Yaakob

Explanation: Ismail Sabri Yaakob on 20 August 2021 was sworn in as Malaysia’s ninth Prime Minister. Sabri is a veteran politician from the country’s longest-ruling party United Malays National Organisation (UMNO). Malaysia’s King Sultan Abdullah Ahmad Shah appointed him as the new Prime Minister. He replaced Muhyiddin Yassin, who resigned after losing majority support in the lower house of Parliament.

16.Who has been sworn in as the new PM of Malaysia?      

A. Muhyiddin Yasin
B. Mahathir Mohmad
C. Mohd Najib Abdul Razak
D. Ismail Sabri Yaakob
E. Abdullah Ahmad Badawi

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ismail Sabri Yaakob

Explanation: Ismail Sabri Yaakob on 20 August 2021 was sworn in as Malaysia’s ninth Prime Minister. Sabri is a veteran politician from the country’s longest-ruling party United Malays National Organisation (UMNO). Malaysia’s King Sultan Abdullah Ahmad Shah appointed him as the new Prime Minister. He replaced Muhyiddin Yassin, who resigned after losing majority support in the lower house of Parliament.

17.Which of these former CMs of UP passed away in August 2021?

A. Narayan Dutt Tiwari
B. Kalyan Singh
C. Ram Prakash Gupta
D. Ram Naresh Yadav
E. Vir Bahadur Singh

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kalyan Singh

Explanation: Former Uttar Pradesh Chief Minister Kalyan Singh died at the Sanjay Gandhi Post Graduate Institute of Medical Sciences (SGPGI) in Lucknow on 21 August 2021. Kalyan Singh was Rajasthan’s first governor in five decades to complete his five-year-term in the gubernatorial office. In 1991, Singh became the first BJP chief minister of the country’s most populous state.

18.Which of these states has launched the third phase of ‘Mission Shakti’?          

A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Rajasthan
D. Himachal Pradesh
E. Karnataka

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Uttar Pradesh

Explanation: The Uttar Pradesh (UP) government launched the third phase of ‘Mission Shakti’ with an aim to promote safety and self-reliance for women. The main schemes to be implemented in this phase are the launch of ‘Mission Shakti Kaksha’ at all the 59,000-gram panchayat bhawans, the formation of one lakh women self-help groups, and the construction of pink toilets in 1,286 police stations, etc. The third phase of the programme will end on December 31, 2021.

19.Which of these film producers passed away in August 2021?     

A. Nikkhil Advani
B. Sanjay Gupta
C. Guru Dutt
D. Pradeep Guha
E. Prakash Nambiar

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Pradeep Guha

Explanation: Film producer and well-known media personality Pradeep Guha passed away at a Kokilaben Dhirubhai Ambani hospital on 21 August 2021. Guha, a St Xavier’s College alumnus, has over four decades of experience in the fields of media, advertising, marketing, and branding. He was also the vice president and area director of the International Advertising Association, Asia Pacific region. Some of the films produced by him include Fiza, Phir Kabhi, to name a few.

20.In August 2021, which of the following Tropical Storms hit the coast of Rhode Island, packing high winds and bands of rain that led to flash flooding from New Jersey to Massachusetts?    

A. Henri
B. Eta
C. Sally
D. Elsa
E. Sandy

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Henri

Explanation: Tropical Storm Henri hit the coast of Rhode Island on 22 August 2021, packing high winds and bands of rain that led to flash flooding from New Jersey to Massachusetts. The storm was downgraded from a hurricane to a tropical storm. The term “hurricane” is usually used for the large storms that are formed over the Atlantic Ocean or the eastern Pacific Ocean.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st August  2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021