Daily GK and Current Affairs Questions - 22nd October 2020
Daily GK and Current Affairs Questions - 22nd October 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Questions – 22nd October 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – October 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 22nd October 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 22nd October 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 22nd October 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Recently, Which of the following state celebrated Kati Bihu festival?

A. Tripura
B. Assam
C. Nagaland
D. Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Assam

Explanation: Kati Bihu is one of the sets of three Bihu festivals (agricultural festivals) was celebrated in the state of Assam. The Kati Bihu is also known as Kangali Bihu, the festival of the poor (the word “Kongal” means “poor”) is celebrated in mid-October when the crops are at growing stage and the granaries of the farmers are depleting.

2. The first-ever virtual G20, Youth 20 (Y20) Global Summit was virtually hosted from  _________.

A. UAE
B. Oman
C. Iran
D. Saudi Arabia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Saudi Arabia

Explanation: The first-ever virtual G20 (Group of Twenty) Youth 20 (Y20) Global Summit was virtually hosted from Al Khobar, Saudi Arabia for exchanging ideas and dialogues for the empowerment of youth Post COVID, where Indian side was represented by Union Minister of Youth Affairs and Sports, Kiren Rijiju. Indian side emphasized on galvanizing the youth to take on the challenges set forth by the worldwide COVID 19 Pandemic.

The theme of the Summit was “Government – Youth dialogue on post-COVID-19 opportunities”. The Summit concluded with the drafting of the Y20 Communique under the three overarching priority areas viz. Future Fit; Youth Empowerment; and Global Citizenship.

3. Name of the state government which launched “Safe City Project” – a women’s safety campaign. under which the police and other departments will work towards safety of women.

A. Odisha
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Uttar Pradesh

Explanation: Uttar Pradesh Governor Anandiben Patel inaugurated 180-day ‘Safe City Project’ for women’s safety in Lucknow. The ‘Safe City Project’, a 180-day-long campaign under which the police and other departments will work towards safety of women. The central government has approved the project for Lucknow at a total cost of Rs 194 crore with an aim to strengthen security of women in public places.

You may also like: List of Chief Ministers & Governors 2020 of the Indian States & UT (Updated) – Download PDF

4. Name of the photographer who became the first Indian to win the Wildlife Photographer of the Year award?

A. Gauri Gill
B. Dayanita Singh
C. Aishwarya Sridhar
D. Ronicka Kandhari
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Aishwarya Sridhar

Explanation: A 23-year-old, Mumbai based girl, Aishwarya Sridhar became the first Indian woman to win the 2020 Wildlife Photographer of the Year award. It is the 56th year of the prestigious award. Her image titled ‘Lights of passion’, won among 50,000 entries from over 80 countries across the world. Only 100 images were shortlisted and she won the award for her photograph in the Behaviour Invertebrates category. She is the first and youngest girl to win this prestigious award from India in the Adult category. The award winners were announced at the Natural History Museum in London.

5. Citibank India (Citi) and ……………have jointly announced the launch of ”IKEA Family Credit Card by Citi”.

A. Visa Inc
B. Mastercard
C. Paytm
D. PhonePe
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mastercard

Explanation: Citibank India (Citi) and Mastercard have jointly announced the launch of ”IKEA Family Credit Card by Citi”. This will make shopping at IKEA more affordable, convenient and rewarding. The card provides instant in-store card bookings, direct payments via Bharat QR, accelerated reward points and attractive EMIs and would also offer reward points on all purchases.

6. Recently, India conducted the night version of ……………….. indigenously developed nuclear-capable missile-like carrying 500-1,000 kg of warheads and is powered by liquid propulsion twin engines.

A. Brahmos
B. Agni-5
C. Prithvi II
D. Nirbhay
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Prithvi II

Explanation: A night trial of nuclear-capable missile Prithvi- II successfully conducted from a test range in Odhisa. The Prithvi II missile is capable like carrying 500-1,000 kg of warheads and is powered by liquid propulsion twin engines. The nine-metre tall ‘Prithvi’ was the first missile to have been developed by DRDO under the Integrated Guided Missile Development Programme (IGMDP).

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Recently DRDO) test-fired the naval version “BRAHMOS” missile from which of the following naval base successfully?

A. INS Kolkata
B. INS Kalinga
C. INS Chennai
D. INS Dwarka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. INS Chennai

Explanation: The Defence Research Development Organization test fired the naval version BRAHMOS missile from INS Chennai successfully. The missile was test fired from an indigenously built stealth destroyer INS Chennai. The missile hit a target in Arabian Sea. BRAHMOS is a supersonic missile. It was jointly developed by India and Russia. The major classification of the missiles is Cruise Missiles and Ballistic Missiles.

8. India and …………… conducted 8th edition of the bilateral maritime exercise SLINEX-20.

A. Japan
B. USA
C. Spain
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sri Lanka

Explanation: India and Sri Lanka conducted a three-day military exercise “SLINEX” 2020. The 8th  edition of the exercise was held off coast of Trincomalee. It was conducted in non-contact at-sea only format. This strategy has been adopted due to COVID-19 pandemic. The drill included series of anti-air weapons firing, cross deck flying operations to fine tune high degree of inter-operability. Indian Navy deployed INS Kiltan and INS Kamorta, Chetak helicopters and Dornier maritime patrol aircrafts in the exercise. The Sri Lankan Navy was represented by SLN Ships Sayura and Gajabahu. Gajabahu is a training ship and Sayura is an offshore patrol vessel.

9. Which of the following company won the NASA contract to set up a 4G network on the Moon?

A. Samsung
B. Nokia
C. Google
D. Apple
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nokia

Explanation:  NASA has awarded Nokia of the US $14.1 million to deploy a 4G cellular network on the moon. The grant is part of $370 million worth of contracts signed under NASA’s “Tipping Point” selections, meant to advance research and development for space exploration. The system could support lunar surface communications at greater distances, increased speeds and provide more reliability than current standards.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

10. Which of the following commodity exchange has launched futures trading in real-time Base Metals Index ‘METLDEX’?

A. Indian Commodity Exchange Limited (ICEX)
B. Multi Commodity Exchange of India (MCX)
C. Ace Derivatives and Commodity Exchange (ACE)
D. National Commodity and Derivates Exchange (NCDEX)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Multi Commodity Exchange of India (MCX)

Explanation: Leading commodity bourse MCX has launched futures trading in real-time Base Metals Index ‘METLDEX’. The Base Metals Index will track real-time performance of a basket of MCX Base Metal (near month) futures that includes zinc, copper, nickel, lead, and aluminium. Index trading will facilitate instant portfolio diversification and encourage passive, thematic elements in portfolios. The Index will soon emerge as a new real time barometer for Indian metal industry.

11. Recently, Bangladesh has invited PM Modi to join the celebrations of how many years of the country’s independence in March 2021?

A. 47th
B. 50th
C. 45th
D. 42nd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 50th

Explanation: Bangladesh has invited PM Modi to join the celebrations of the 50 years of the country’s independence on 26 Mar 2021. Earlier, he was scheduled to visit Bangladesh to join in the birth centenary celebrations of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman but it was cancelled due to the pandemic. A virtual meeting between the PMs of India and Bangladesh is also likely to take place later in 2020.

12. International Chefs Day is observed globally on which day-

A. 16th October
B. 17th October
C. 20th October
D. 19th October
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 20th October

Explanation: International Chefs Day is observed globally on 20 October every year. The day aims to celebrate and honour the noble profession and educate people around the world about eating healthy. It is also the day for experienced chefs to pass on their knowledge and culinary skills to the next generation with a sense of pride and commitment. The theme of International Chefs Day 2020 campaign is Healthy Food for the Future. International Chefs Day was created by Dr Bill Gallagher, a renowned chef and the former president of the World Association of Chefs Societies (World Chefs), in 2004.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Who among the following  has released his autobiography titled “Portraits of Power: Half a Century of Being at Ringside”?

A. NK Singh
B. Shashi Tharoor
C. Jitendra Singh
D. Vikas Khanna
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. NK Singh

Explanation: Veteran Economist and bureaucrat N K (Nand Kishore) Singh has released his autobiography titled “Portraits of Power: Half a Century of Being at Ringside”. The book portrays the life of NK Singh who played an active role in the development of the Indian economy. He is currently serving as the Chairman of the 15th Finance Commission. The book is published by Rupa Publications India.

14. Who among the following was awarded ‘Accenture ‘Vaahini’ Innovator of the Year’ at the ETPrime Women Leadership Awards (ETPWLA) 2020?

A. Vinita Bali
B. Aruna Jayanthi
C. Geetha Manjunath
D. Mallika Srinivasan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Geetha Manjunath

Explanation:  Geetha Manjunath, Co-founder and CEO, Niramai Health Analytix was awarded ‘Accenture ‘Vaahini’ Innovator of the Year’ at the ETPrime Women Leadership Awards (ETPWLA) 2020. ETPWLA sets a benchmark of success for women in business and inspires a million others to come forward. The awards recognise women leaders who have helped create a new and lasting template for leadership.

15. Which of the following country is going to host the 22nd edition of FIFA men’s football world cup 2022?

A. UAE
B. Russia
C. Qatar
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Qatar

Explanation: Federation Internationale de Football Association (FIFA) informed that the 2022 World cup tournament is to be inaugurateat Qatar’s Al Bayt Stadium (or) Al Khor Stadium (November 21 – December 18). Men’s 2022 FIFA World Cup is scheduled to be the 22nd edition of the FIFA World Cup. Final match will be held at Lusail Stadium. Host country will be Qatar.

You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st October 2020

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2020 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2020 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2020, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams