Daily GK & Current Affairs Quiz - 22nd May 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz - 22nd May 2020

Daily GK & Current Affairs Quiz – 22nd May 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – May 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current 21st . Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 22nd May 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 22nd May 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 22nd May 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which are asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology etc. To excel in Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Recently, Thomas Thabane has formally resigned from the post of Prime Minister of which of the following country?

A. Cameroon
B. Lesotho
C. Ethiopia
D. Tanzania
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Lesotho

Explanation: Lesotho Prime Minister, Thomas Thabane has formally resigned from the post. Thabane and his current wife are suspected of conspiring to murder his former wife nearly three years ago, thus evolving political crises in the country. Lesotho’s Finance Minister Moeketsi Majoro has been named by parliament as the interim PM of the country.

2. The book titled ‘Hop On: My Adventures on Boats, Trains and Planes’ is authored by _____.

A. William Faulkner
B. Virginia Woolf
C. Ruskin Bond
D. J.K. Rowling
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ruskin Bond

Explanation: Ruskin Bond’s new book titled ‘Hop On: My Adventures on Boats, Trains and Planes’ was released on his 86th Birthday in an e-book format. The book narrates some of his memorable travel adventures on boats, trains and planes from his childhood. The book presents its readers with a number of the author’s hilarious journeys and travel adventures. The illustrations for Ruskin Bond’s new book has been done by Samrat Halder.

3. Who among the following has been awarded the Alexander Dalrymple Award 2019?

A. Vice Admiral R Hari Kumar
B. Vice Admiral Anil Kumar Chawla
C. Vice Admiral Vinay Badhwar
D. Vice Admiral Atul Kumar Jain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vice Admiral Vinay Badhwar

Explanation: India’s Chief Hydrographer of Indian Naval Hydrographic, Vice Admiral Vinay Badhwar has been awarded the Alexander Dalrymple Award 2019. This award is given to him for his outstanding contribution to Indian hydrography and across the broader Indian Ocean region. The award was presented by the UK Ministry of Defence. The recipients of the award are selected by the chief Committee of the UK Hydrographic Office(UKHO) for his or her efforts in raising the standards of hydrography, cartography and navigation around the world.

4. The World Bee Day celebrated by the United Nations Every year on which day –

A. 20th May
B. 21st May
C. 22nd May
D. 19th May
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 20th May

Explanation:  Every year May 20 is being celebrated as World Bee Day by the United Nations. The official celebrations began in 2018. The World Bee Day is celebrated to commemorate the birthday of Slovenian apiculture pioneer Anton Jansa. This year, the World Bee Day is celebrated under the theme “Save the Bees”. The day is being celebrated to raise awareness about the importance of pollinators, hummingbirds, butterflies, bats. The Convention on Biological Diversity focuses on conserving these pollinators as well.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Who among the following has been appointed as the chairman of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) recently?

A. Ashok Gulati
B. Revathy Iyer
C. Ashok Patni
D. Govinda Rajulu Chintala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Govinda Rajulu Chintala

Explanation: The government has appointed Govinda Rajulu Chintala as chairman of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD). The appointments committee of the union cabinet cleared Chintala’s appointment for two years till his superannuation in July 2022. He will replace Harsh Kumar Bhanwala.

6. Ministry of Housing and Urban Affairs released star rating of garbage free cities list 2019-20, How many cities has got 5-star rating-

A. 5
B. 8
C. 6
D. 11
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 6

Explanation: Hardeep Singh(S) Puri, Minister of State (Independent/Charge) of Ministry Of Housing and Urban Affairs(MOHUA) announced the results of the Star Rating of Garbage Free Cities, for the assessment year 2019-2020, where 6 Cities(Ambikapur, Rajkot, Surat, Mysuru, Indore and Navi Mumbai) were rated 5 Star, 65 Cities rated 3 Star and 70 Cities rated 1 Star out of 141 cities & also launched the revised protocol for the Star Rating of Garbage Free Cities.

7. Uttar Pradesh government has presented the largest ever budget of Rs —————-in state assembly recently. Who is the CM of UP?

A. 4.02 lakh crores
B. 5.12 lakh crores
C. 8.10 lakh crores
D. 6.52 lakh crores
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 5.12 lakh crores

Explanation: Finance Minister Suresh Kumar Khanna presented the Uttar Pradesh(UP) government’s largest ever budget of Rs 5,12,860.72 crores for FY 2020-21 which estimates total receipts of 5,00,558 crores(Rs 4,22,567 crores- revenue and Rs 77,990 crores-capital receipts) & a deficit of Rs 12,302 crores.

You may also like: SEBI Grade A Previous Year Questions Paper PDF – Download Here

8. ——————– amount that was extended by NABARD to co-operative banks and regional rural banks as special liquidity facility recently?

A. 27,500 cr
B. 25,000 cr
C. 20,500 cr
D. 20,000 cr
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 20,500 cr

Explanation: The National Bank for Agriculture and Rural Development(NABARD) has informed that it has extended Rs 20,500 crores special liquidity facility to co-operative banks(co-op– Rs 15,200 crores) and Regional Rural Banks(RRB’s– Rs 5,300 crores) in various States. This is against the Rs 5,000 crores lent during the 1st quarter of 2019.

9. According to the US based Goldman Sachs, what is the percentage (%) contract in Indian economy in FY21?

A. 6%
B. 4.5%
C. 5%
D. 3.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 5%

Explanation:  American brokerage Goldman Sachs expects the Indian economy to contract by 5% in FY21, which will be the deepest compared to all recessions India has ever experienced since 1979. It is against its earlier forecast of 0.4% contraction before revising it down to a level it shares with Japanese brokerage Nomura.

10. Which of the following multinational company (MNC) has acquired Ahmedabad based AI startup Byte Prophecy.

A. Accenture
B. Infosys
C. TCS
D. Tech Mahindra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Accenture

Explanation: Accenture plc (stylised as Accenture), an Irish-domiciled multinational professional services company, has acquired Ahmedabad (Gujarat)-based AI (Artificial Intelligence) startup Byte Prophecy for an undisclosed sum.

11. How much aid India has decided to provide for the United Nations Relief and Works Agency working for the welfare of Palestinian refugees?

A. USD 2.5 Million
B. USD 2.0 Million
C. USD 1.8 Million
D. USD 1.5 Million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. USD 2.0 Million

Explanation: India provides 2 million USD (Rs 15 crore) to support the United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) to support the Palestinian refugees for its programme and services like education and healthcare in the COVID-19 situation.

12. Which of the following  robotic device has been developed by the South Central Railway zone to assist in the functions of hospital management to provide better health care to the COVID patients.

A. RAIL-BOT
B. RAAHI-BOT
C. COVID-BOT
D. YAATRA-BOT
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. RAIL-BOT

Explanation: South Central Railway zone has developed a robotic device, “RAIL-BOT” (R-BOT) to assist in the functions of hospital management to provide better health care to the COVID patients. R-BOT is getting used to supply medicines, medical accessories and to serve food to the patients, with none need for physical contact. Using this device will enable doctors, nurses and other support medical staff to remain faraway from the danger of contracting infections. The R-BOT is operated through a singular mobile application developed as a part of the Innovation, supported by Wi-FI- facility. The R-BOT holds sensor-based features to read the blood heat of patients and transmit an equivalent for display on Mobile phones.

13. Which of the following country has announced to provide USD 2 billion over two years to fight the coronavirus pandemic at WHO assembly.

A. China
B. Russia
C. Japan
D. USA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. China

Explanation: China has announced to provide USD 2 billion over two years to fight the coronavirus pandemic at WHO assembly. The USD 2 billion over subsequent two years will support COVID-19 response efforts, particularly in developing countries. The decision comes after, when China faced growing global pressure over the lockdowns, the death toll and a huge increase in coronavirus cases that has brought the world to a standstill. WHO announced the coronavirus outbreak to be a worldwide health emergency on January 30. It declared the outbreak to be a pandemic on March 11, after the virus had killed thousands globally.

  • China Capital: Beijing; Currency of China: Renminbi.
  • President of China: Xi Jinping.

14. Who among the following heads the ICC cricket committee which has recommended the ban of using saliva to shine the ball.

A. Anil Kumble
B. Ricky Ponting
C. Rahul Dravid
D. Kumar Sangakkara
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Anil Kumble

Explanation:  The International Cricket Council (ICC) Cricket Committee, chaired by former Indian cricketer & commentator, Anil Kumble has recommended a ban on the use of saliva to make the ball shine due to the Covid-19 (Coronavirus) pandemic. However, the committee considered ball-shining as safe from the use of sweat.

15. Recently, Sai Gundekar passed away at the age of 42 years due to brain cancer, is renowned _______.

A. Lawyer
B. Actor
C. Cricketer
D. Musician
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Actor

Explanation: Actor Sai Gundekar passed away at the age of 42 years due to brain cancer in the United States(U.S), who was known for his appearances in shows like Survivor and Splitsvilla, as well as acting in films PK and Rock On!.

Current Affairs Today 21st May 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates | Read News Here

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें – क्लिक करें 

1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest April 2020 PDF – 400+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers (New)
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email