Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st August 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st August 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st August 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – August 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 21st August 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 21st August 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 21st August 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.What is the revised GDP growth rate of India as projected by India Ratings (Ind-Ra) in FY22?

A. 9.10%
B. 9.60%
C. 9.40%
D. 9.80%
E. 10.00%

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 9.40%

Explanation: India Ratings (Ind-Ra) has projected the GDP growth rate for India for FY22 at 9.4%. Earlier Indi-Ra had projected the rate at between 9.1-9.6%. It would be 15.3 per cent in the first quarter, 8.3 per cent in the second quarter and 7.8 per cent in each of the remaining two quarters of the year. The agency’s estimate suggests that 5.2 million daily doses would have to be administered from now on to fully vaccinate more than 88 per cent of the adult population as well as to administer single doses to the rest by March in the current financial year.

2.Which of the following state/UT will inaugurate the country’s first smog tower?

A. Chandigarh
B. Uttar Pradesh
C. Punjab
D. Haryana
E. Delhi

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Delhi

Explanation: Chief Minister Arvind Kejriwal will inaugurate the country’s first smog tower on August 23, 2021, at Baba Kharak Singh Marg, Connaught Place. The smog tower will clean 1,000 cubic metres of air every second and reduce PM 2.5 and PM 10 levels in Delhi.The smog tower will work with full force after the monsoon season. The scientists of the Delhi Pollution Control Committee will accordingly assess the performance of the tower and present a monthly report.

Important Points: 

  • Chief Minister of Delhi: Arvind Kejriwal; Lieutenant Governor of Delhi: Anil Baijal.

3.Brazil, Russia, India, China and South Africa (BRICS) signed an agreement for cooperation in remote sensing satellite data sharing with ____.

A. JAXA
B. CNSA
C. ISRO
D. NASA
E. EUSA

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ISRO

Explanation: Brazil, Russia, India, China and South Africa (BRICS) signed an agreement for cooperation in remote sensing satellite data sharing, according to the Indian Space Research Organisation (ISRO). The pact inked on August 17 enables building a virtual constellation of specified remote sensing satellites of BRICS space agencies and their respective ground stations will receive the data.This will contribute in strengthening multilateral cooperation among BRICS space agencies in meeting the challenges faced by mankind, such as global climate change, major disasters and environmental protection. The agreement was signed under India’s BRICS Chairship.

Important Points:

  • ISRO Chairman: K.Sivan.
  • ISRO Headquarters: Bengaluru, Karnataka.
  • ISRO established: 15 August 1969.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Sadbhavana Diwas is observed in India annually to commemorate the birth anniversary of which Indian leader?

A. Syama Prasad Mukherjee
B. Rajiv Gandhi
C. Atal Bihari Vajpayee
D. Sardar Vallabhbhai Patel
E. Jawaharlal Nehru

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajiv Gandhi

Explanation: Every year India observes Sadbhavana Diwas on August 20 to commemorate the birth anniversary of late erstwhile Prime Minister, Rajiv Gandhi. This year on 20th August 2021, we are going to celebrate the 77th birth anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi. The Indian National Congress instituted Rajiv Gandhi Sadbhavana Award in 1992, a year after his death.Every year this day is celebrated in the memory of the late Rajiv Gandhi who was the youngest Prime Minister of India at the age of 40 years. In lieu of paying tribute to his vision for India, on this occasion contributions to society betterments are made.

About Rajiv Gandhi:

Rajiv Gandhi became Prime Minister at an age of 40 years after the assassination of his mother Indra Gandhi and served from 1984-89.To modernize the education system he came up with a National Education Policy in 1986 and he founded Jawahar Navodaya Vidyalaya System where he provided free residential education to rural sections from classes 6 to 12.He always had a dream of a developed nation for which he did many deeds including the National Education Policy in 1986, reduced Licence Raj, and included Panchayati Raj.He was the one whose contribution to the development of the nation is benefiting us at present. For remembering his dreams, his social and economic work for taking the nation towards development, Sadbhavana Diwas came into existence.

5.The DISC 5.0 initiative has been launched by which ministry?

A. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
B. Ministry of Health & Family Welfare
C. Ministry of AYUSH
D. Ministry of Culture
E.  Ministry of Defence

Show Correct Answers

Correct Answer – E.  Ministry of Defence

Explanation: Raksha Mantri Rajnath Singh launched Defence India Startup Challenge (DISC) 5.0 under Innovations for Defence Excellence – Defence Innovation Organisation (iDEX-DIO) initiative, on August 19, 2021, in New Delhi. The Ministry of Defence has earmarked Rs 1,000 crore for domestic procurement through the iDEX initiative for the financial year 2021-2022. The Department of Defence Production, Ministry of Defence has approved budgetary support of Rs. 498.80 crore for iDEX for the next 5 years from 2021-22 to 2025-26.

About the DISC:

DISC is a platform wherein the Government, Services, think tanks, industry, startups and innovators can work together to help the defence & aerospace sectors reach full potential by creating a strong, modern & well-equipped military and equally capable & self-reliant defence industry.

6.NTPC Ltd has commissioned the largest floating solar PV project of 25MW on the reservoir of its Simhadri thermal power station in ______.

A. Hyderabad
B. Visakhapatnam
C. Bhopal
D. Bengaluru
E. Amravati

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Visakhapatnam

Explanation: NTPC Ltd has commissioned the largest floating solar PV project of 25MW on the reservoir of its Simhadri thermal power station in Visakhapatnam.This is also the first solar project to be set up under the Flexibilisation Scheme, notified by the Government of India in 2018.The floating solar installation has a unique anchoring design and is spread over 75 acres of reservoir.This floating solar project has the potential to generate electricity from more than 1 lakh solar PV modules.This wwill help light around 7,000 households, and ensure that at least 46,000 tons of CO2e are kept at arm’s length every year during the lifespan of this project.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Shaili Singh is associated with which sports who won a silver medal at the U-20 World Athletics Championships in Nairobi, Kenya?

A. Long Jump
B. Short Put
C. Javelin Throw
D. ​Sprinting
E. Gynamstic

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Javelin Throw

Explanation: Long jumper Shaili Singh won the silver medal at the U-20 World Athletics Championships in Nairobi.She missed Gold medal by a mere 1 centimetre.Shaili’s personal best effort of 6.59 metre was not enough for Gold as Sweden’s reigning European junior champion Maja Askag managed 6.60 metre for the top spot on the final day of the championships.Shaili Singh is trained by veteran long jumper Anju Bobby George and her husband Robert Bobby George.

8.Ismail Sabri Yaakob has been appointed as the new Prime Minister of which country?

A. Indonesia
B. Israel
C. Malaysia
D. Nigeria
E. Iran

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Malaysia

Explanation:  Ismail Sabri Yaakob has been appointed as the new Prime Minister of Malaysia. Before this, he was the Deputy Prime Minister of Malaysia.He will succeed Muhyiddin Yassin as the PM, who resigned from the post after losing majority support in the lower house of parliament.The appointment of Yaakob was done by Malaysia’s King Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah.

9.Former Chief Minister of Uttar Pradesh, Kalyan Singh who passed away recently was former governor of which state?

A. Rajasthan
B. Madhya Pradeh
C. Arunachal Pradesh
D. Haryana
E. Assam

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajasthan

Explanation:  Former Chief Minister of Uttar Pradesh, Kalyan Singh passed away.He had served as the CM of Uttar Pradesh twice — June 1991 to December 1992 and September 1997 to November 1999 and was the CM of UP during the demolition of the Babri Masjid.He’s a two-time Member of Parliament and a former governor of Rajasthan and Himachal Pradesh.

10.The US Agency for International Development (USAID) and the US International Development Finance Corporation (DFC) would jointly sponsor a $50 million loan portfolio guarantee to which bank to support increased financial access to women borrowers, and micro, small and medium enterprises (MSMEs) in India?

A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. Kotak Mahindra Bank
D. Yes Bank
E. Induslnd Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kotak Mahindra Bank

Explanation: The US Agency for International Development (USAID) and the US International Development Finance Corporation (DFC) would jointly sponsor a $50 million loan portfolio guarantee to Kotak Mahindra Bank to support increased financial access to women borrowers, and micro, small and medium enterprises (MSMEs) in India.This comes against the backdrop of the covid-19 pandemic, a statement from the US embassy said adding that the partnership will help MSMEs impacted by the pandemic to easily access loans to rebuild and scale up their businesses.Under the program, Kotak Mahindra Bank will provide loans to Non-Banking Financial Companies (NBFCs) operating in the MSME and Microfinance (MFI) space.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which power generation company has commissioned the largest floating solar PV project of 25MW on the reservoir of its Simhadri thermal power station in Visakhapatnam that is also the first solar project to be set up under the Flexibilisation Scheme, notified by the Government of India in 2018?

A. Adani Power
B. NTPC Limited
C. Power Grid Corporation of India
D. NHPC Ltd
E. Tata Power

Show Correct Answers

Correct Answer: B. NTPC Limited

Explanation: NTPC Ltd has commissioned the largest floating solar PV project of 25MW on the reservoir of its Simhadri thermal power station in Visakhapatnam.This is also the first solar project to be set up under the Flexibilisation Scheme, notified by the Government of India in 2018.The floating solar installation has a unique anchoring design and is spread over 75 acres of reservoir.This floating solar project has the potential to generate electricity from more than 1 lakh solar PV modules.This wwill help light around 7,000 households, and ensure that at least 46,000 tons of CO2e are kept at arm’s length every year during the lifespan of this project.

12.In August 2021, which country has passed a privacy law aimed at preventing businesses from collecting sensitive personal data?

A. Japan
B. China
C. Russia
D. France
E. Spain

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation:  China has passed a privacy law aimed at preventing businesses from collecting sensitive personal data. Under the new rules passed, state and private entities handling personal information will be required to reduce data collection and obtain user consent. It will prevent companies from setting different prices for the same service based on clients’ shopping history. The national privacy law closely resembles the world’s most robust framework for online privacy protections, Europe’s General Data Protection Regulation.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Kim Min Kyung passed away in August 2021. From which of the following countries did she belong?

A. North Korea
B. Japan
C. South Korea
D. Indonesia
E. Brunei

Show Correct Answers

Correct Answer – C. South Korea

Explanation: Veteran South Korean superstar Kim Min Kyung passed away in August 2021. Some of her popular works include Someone Behind You, Where The Truth Lies, Microhabitat, Tazza, The Moon Embracing The Sun and Flowers Of The Prison. Her last films, Spiritwalker and 1947 Boston will be her posthumous releases. She was also the winner of the newcomer award at the Korea Theater Festival in 1981.

14.In August 2021, the world’s first DNA-based vaccine developed indigenously by which of the following companies would be the first vaccine to be administered to those in the age group of 12-18 years in India?

A. Glaxo Smith Kline
B. Zydus Cadila
C. Bharat Biotech International
D. Johnson and Johnson
E. Moderna

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Zydus Cadila

Explanation: Indigenously developed Zydus Cadila COVID-19 vaccine ZyCoV-D has received approval for Emergency Use Authorisation from the Drug Controller General of India. It would be the first vaccine to be administered to those in the age group of 12-18 years in the country. It is the world’s first DNA-based vaccine against coronavirus. It is a three-dose needle-free vaccine. The vaccine when injected produces the spike protein of the SARS-CoV-2 virus and elicits an immune response, which plays a vital role in protection from the disease as well as viral clearance.

15.In August 2021, which state has approved two credit-linked schemes, which would facilitate Rs 300 crore investment in the agro-based sectors?

A. Punjab
B. Arunachal Pradesh
C. Andhra Pradesh
D. Mizoram
E. Nagaland

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Arunachal Pradesh

Explanation: Arunachal Pradesh cabinet has approved two credit-linked schemes, which would facilitate Rs 300 crore investment in the agro-based sectors.The credit-linked programs will have three components – bank loans, subsidies, and beneficiaries’ contributions. The state government has earmarked Rs 60 crore for Atma Nirbhar Krishi Yojana for agriculture during 2021-22 fiscal. The cabinet also approved the setting up of a 100-bed facility for cancer patients in Maharashtra’s Mumbai, which would provide relief to families of those who are suffering from the disease and getting treatment there.

Arunachal Pradesh:

  • Chief Minister – Pema Khandu.
  • Governor – B. D. Mishra.
  • Lok Sabha seats – 2.
  • Rajya Sabha seats – 1.
  • Number of Districts – 25

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 20th August  2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021