Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st April 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st April 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 21st April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 21st April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 21st April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.UN Chinese Language Day is observed globally on _______ every year.

A. April 21
B. April 20
C. April 19
D. April 18
E. April 17

Show Correct Answers

Correct Answer: B. April 20

Explanation: UN Chinese Language Day is observed globally on April 20 every year. The day has been chosen to pay tribute to Cangjie, who is a mythical figure who is presumed to have invented Chinese characters about 5,000 years ago. The 1st Chinese Language Day was celebrated in 2010 on the 12th of November, but since 2011 the date has been on the 20th of April. The day celebrates multilingualism and cultural diversity as well as promote equal use of all six of its official working languages throughout the organization.

2.Which of the following organisation has developed a SpO2-based supplemental oxygen delivery system for soldiers serving in extremely high altitude areas & COVID-19 patients?

A. BPCL
B. ISRO
C. HAL
D. DRDO
E. BHEL

Show Correct Answers

Correct Answer – D. DRDO

Explanation: Defence Research and Development Organisation has developed a SpO2-based supplemental oxygen delivery system for soldiers serving in extremely high altitude areas & COVID-19 patients. This automatic system delivers supplemental oxygen based on the SpO2 (blood oxygen saturation) levels & prevents the person from sinking into a state of hypoxia, which is fatal in most cases.Hypoxia is a condition in which the amount of oxygen reaching the tissues is inadequate to fulfil all the energy requirements of the body. This is exactly the situation that gets replicated in a COVID-19 patient due to the virus infection and has been leading to the current crisis, If a COVID-19 patient’s SpO2 level goes below 94 per cent, he or she is generally advised to contact the doctor immediately as hospitalisation may be necessary.

Important Points:

  • Chairman DRDO: Dr G Satheesh Reddy.
  • DRDO Headquarters: New Delhi.
  • DRDO Established: 1958.

3.Which of the following country makes World’s 1st Climate Change Law For Financial Firms?

A. New Zealand
B. Australia
C. Switzerland
D. Sweden
E. Iceland

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Zealand

Explanation: New Zealand is about to become the world’s first country to bring a law into force that demands environmental accountability from financial firms by asking them to report on how their businesses affect climate change. The aim is to bring the financial sector on board with the efforts being made towards achieving the country’s target of becoming carbon neutral by 2050.The New Zealand government first revealed its plans to compel the financial sector to make disclosures in September last year, informing that those unable to disclose would have to give explanations.

Important Points: 

  • Prime minister of New Zealand: Jacinda Ardern.
  • Capital of New Zealand: Wellington.
  • The currency of New Zealand: New Zealand dollar.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Who among the following has launched the Startup India Seed Fund Scheme (SISFS) to provide financial assistance to startups?

A. Rajnath Singh
B. Amit Shah
C. Piyush Goyal
D. Narendra Modi
E. Ramnath Kovind

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Piyush Goyal

Explanation: Union Minister Piyush Goyal launched the Startup India Seed Fund Scheme (SISFS). The Fund aims to provide financial assistance to startups for proof of concept, prototype development, product trials, market-entry, and commercialization. The government has approved Rs. 945 Crore corpus for the fund, which will be divided over the next 4 years beginning April 01, 2021, for providing seed funding to eligible startups through eligible incubators across India. The scheme is expected to support an estimated 3,600 startups through 300 incubators.

5.Who is the author of the new children’s book “The Christmas Pig”?

A. Roald Dahl
B. Ruskin Bond
C. George Orwell
D. JK Rowling
E. Ian Fleming

Show Correct Answers

Correct Answer – D. JK Rowling

Explanation: JK Rowling has a new book coming this autumn, a festive children’s story with all new characters. The story is about a boy named Jack and his toy Dur Pig, who goes missing on Christmas Eve. The book is set to be released worldwide on Oct. 12. “The Christmas Pig” is Rowling’s first children’s novel since Harry Potter.

6.Who has been officially sworn in as the ‘First Secretary of the Communist Party of Cuba’, following the resignation of Raul Castro?

A. Esteban Lazo Hernandez
B. Salvador Valdés Mesa
C. Miguel Mario Diaz-Canel
D. Roberto Morales Ojeda
E. Alvaro Lopez Miera

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Miguel Mario Diaz-Canel

Explanation: Miguel Mario Diaz-Canel has been officially sworn in as the ‘First Secretary of the Communist Party of Cuba’, following the resignation of Raul Castro.The Secretary of the Communist Party is the most powerful position in one party ruling Cuba. Díaz-Canel now holds Cuba’s two most important positions, head of the party and president of the state.Raúl Castro announced that he would step down from the key position of the party and hand over the leadership to a younger generation.Díaz-Canel is almost 30 years younger than his predecessor and will now hold Cuba’s two most important positions, head of the party and president of the state.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.In India, ‘National Civil Services Day’ is celebrated every year on which date?

A. April 18
B. April 19
C. April 20
D. April 21
E. April 22

Show Correct Answers

Correct Answer – D. April 21

Explanation:   In India, ‘Civil Services Day is celebrated on April 21 every year.It is a day to appreciate the tremendous work done by officers engaged in public administration, in various departments of the central and state governments.The Government of India chose April 21 as the National Civil Service Day as on this day the country’s first home minister, Sardar Vallabhbhai Patel addressed the newly appointed Administrative Services Officers in 1947.The historic occasion took place at the Metcalf House in Delhi. In his address, he called Civil Servants, the ‘Steel Frame of India’.

8.State-run Life Insurance Corporation of India (LIC) has appointed whom to facilitate digital payments?

A. Phonepe
B. Google Pay
C. Paytm
D. Mobikwik
E. Amazon Pay

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Paytm

Explanation:  LIC has appointed Paytm to facilitate digital payments. After tie-up with another payment gateway earlier, the insurance giant has sought a fresh contract as most of its payments shift to digital modes.The new contract requires a smoother payment process, wider variety of payment options and adding more players (banks, wallets, etc) in payment channels.LIC has seen a surge in digital payments after the pandemic. The corporation does Rs 60,000 crore of premium collections from the digital mode, which does not include the payment made through banks. It sees around 8 crore digital transactions — a number expected to go up sharply.

9.According to ‘Global Energy Review 2021’ released by International Energy Agency (IEA), Global CO2 emissions expected to increase by what per cent in 2021 as compared to 2020?

A. 2%
B. 3%
C. 4%
D. 5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 5%

Explanation:  According to ‘Global Energy Review 2021’ released by International Energy Agency (IEA), Global CO2 emissions are set to touch 33 Billion Tonnes in 2021, an increase of 5% compared to 2020 Levels (up by 1.5 Billion Tonnes from 2020). It is the 2nd Largest increase in emissions ever.It would be the Biggest annual rise in emissions since 2010.The major reason for increase in CO2 emissions is due to rise in Coal demands. Coal is set to grow by 4.5% in 2021.The report is IEA’s annual update on latest trends in world energy and CO2 emissions.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Name the former governor of the Reserve Bank of India also known as “Father of Indian Banking Reforms”, who passed away recently?

A. S Jagannathan
B. N C Sen Gupta
C. Maidavolu Narasimham
D. S Venkitaramanan
E. C Rangarajan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Maidavolu Narasimham

Explanation: The former Reserve Bank of India (RBI) Governor Maidavolu Narasimham, has passed away. He was famously known as the “Father of Indian Banking Reforms”.He was the 13th Governor of RBI and served from May 2, 1977, to November 30, 1977.He was known for being the chair of two high-powered committees on banking and financial sector reforms.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Serum Institue of India (SII) has fixed the price of the Covishield vaccine at how many rupees per dose for private hospitals? 

A. 600
B. 700
C. 800
D. 900
E. 1000

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 600

Explanation: Serum Institue of India (SII) has fixed the price of the Covishield vaccine at ₹600 per dose for private hospitals and ₹400 per jab for state governments.The company will serve 50% of the total production to the Government of India’s vaccination program, and the remaining 50% of the capacity will be for the state governments and private hospitals.Of the 12.76 crore vaccine doses administered so far, the Covishield comprises over 90% of the vaccine doses.

12.Walter Mondale passed away in April 2021. He was the former Vice President of which country?

A. Canada
B. Russia
C. United States
D. Brazil
E. Germany

Show Correct Answers

Correct Answer – C. United States

Explanation: Former U.S. Vice President Walter Mondale passed away in April 2021. He served as U.S. ambassador to Japan from 1993 to 1996 under Bill Clinton.Widely known as “Fritz,” Mondale was the Democratic nominee in 1984 against Reagan.

USA:

  • Capital – Washington, D.C.
  • Currency – US Dollar.
  • President- Joe Biden.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.The medical oxygen supply in the country has been increased by nearly four times in a span of just around how many months?

A. 1
B. 1.5
C. 2
D. 2.5
E. 3

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2

Explanation: The medical oxygen supply in the country has been increased by nearly four times in a span of just around 2 months.Reports suggest that per day production capacity of medical oxygen in the country has enhanced from 1 thousand 273 Metric Tonnes in the last week of February 2021 to 4 thousand 739 Metric Tonnes per day in the recent past.

14.What is the rank of India on the World Press Freedom Index, released in April 2021?

A. 128
B. 130
C. 138
D. 142
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 142

Explanation:  India has ranked 142 in the list of 180 countries on the World Press Freedom Index.India is termed as ‘one of the most dangerous countries for journalists trying to do their jobs properly.The World Press Freedom Index has been published by the international profit organization Reporters Without Borders on 20 April 2021.The list is topped by Norway and is followed by Finland and Denmark.

15.The Jharkhand government has announced to follow a “Health Safety Week” beginning from which date to break the chain of growing COVID-19 infection rate in the State?

A. 21 April
B. 22 April
C. 23 April
D. 24 April
E. 25 April

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 22 April

Explanation: The Jharkhand government has announced to follow a “Health Safety Week” beginning from April 22 to 29, 2021 to break the chain of growing COVID-19 infection rate in the State.People have been advised to stay home and not move without unnecessary work.Essential services and medical services continue to function and all identified offices shall remain open.

Jharkhand:

  • Chief Minister – Hemant Soren.
  • Governor – Draupadi Murmu.
  • Lok Sabha seats – 14.
  • Rajya Sabha seats – 6.
  • Number of Districts – 24

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 20th April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams