Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st October 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st October 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Questions – 21st October 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – October 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 21st October 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 21st October 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 21st October 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Schistura hiranyakeshi, a freshwater loach has been discovered from which of the following state, the meaning of Hiranykeshi in Sanskrit is golden hair.

A. Gujarat
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Maharashtra

Explanation: Schistura hiranyakeshi, a freshwater loach has been discovered from Maharashtra’s western Ghat, the meaning of Hiranykeshi in Sanskrit is golden hair. The fish was named as “Schistura hiranyakeshi” after the river Hiranyakeshi which originates in the Sindhudurg Maharashtra. Tejas Thackery, Jayasimhan Praveenraj and Shankar Balasubramanian discovered the species.

2. Name of the person who has reviewed the preparedness for the upcoming “My Town My Pride” initiative for the Municipal areas.

A. Manoj Sinha
B. Mukhtar Ansari
C. G. C. Murmu
D. Satya Pal Malik
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Manoj Sinha

Explanation: J&K Lieutenant Governor, Manoj Sinha has reviewed the preparedness for the upcoming “My Town My Pride” initiative for the Municipal areas. The two-day long programme will be held in Urban Local Bodies on 19th – 20th October 2020, during which camps for public service delivery would be set up. “My Town My Pride” is on the lines of successfully concluded ‘Back to Village’ programme.

3. Which of the following union territories (UTs) of india has won the bid to host the 50th annual Skal International Asia Area (SIAA) Congress in 2021?

A. Ladakh
B. J&K
C. Delhi
D. Puducherry
E. Both A & B

Show Correct Answers

Correct Answer – B. J&K

Explanation: J&K has won the bid to host the 50th annual Skal International Asia Area (SIAA) Congress in 2021. Skål International is an organization of tourism leaders around the world, promoting global tourism and friendship. The Congress is likely to be held between April 8 and 11, 2021 at Srinagar’s Sher-e-Kashmir International Convention Centre (SKICC).

You may also like: List of Chief Ministers & Governors 2020 of the Indian States & UT (Updated) – Download PDF

4. Recently, Which of the following country has knocked off Japan for the strongest passport in the world according to the latest Global Passport Index?

A. India
B. Germany
C. France
D. New Zealand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. New Zealand

Explanation:  New Zealand has knocked off Japan for the strongest passport in the world according to the latest Global Passport Index. The index has been compiled by global financial advisory firm Arton Capital. The US passport ranked 21 and India, 58. The passport index lists the power of passports in terms of real-time, visa restrictions, factoring in legislative changes, and entry requirements.

5. Recently, India and ………………. have discussed a joint thrust in ‘e-health’ sector?

A. France
B. Germany
C. New Zealand
D. Netherlands
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Netherlands

Explanation: India and the Netherlands have discussed a joint thrust in the e-health sector with the purpose of providing digital health facilities and security to Indians. It will also help the Netherlands accelerate the digital transformation of health. Part of National Digital Health Mission, this collaboration will see the two countries work closely to put in place the requisite technology backbone.

6. Asan Conservation Reserve has become India’s 38th Ramsar site. The site located in which of the following state?

A. Assam
B. Gujarat
C. Odisha
D. Uttarakhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Uttarakhand

Explanation: Asan Conservation Reserve has become Uttarakhand’s first Ramsar site. The Reserve is located on the banks of Yamuna river near Dehradun district in Garhwal region of the Himalayan state. Ramsar declares Asan Conservation Reserve as a site of international importance. With this, the number of Ramsar sites in India goes up to 38, the highest in South Asia. Asan is home to many rare and endangered species like the Ruddy Shelduck, Red Crested Pochard, among others.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Who among the following has been appointed as the chairman of the Indian Bank Association (IBA), recently?

A. Sanjiv Chadha
B. Rajkiran Rai G
C. Atanu Kumar Das
D. Dinesh Kumar Khara
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajkiran Rai G

Explanation: Managing Director and CEO, Union Bank of India, Rajkiran Rai G has been elected as the Chairman of the Indian Bank Association (IBA) for the term 2020-21. Dinesh Kumar Khara, Chairman, State Bank of India, was elected as Deputy Chairman of the Association. IBA is an association of banks and other entities in the banking ecosystem in India catering to its members. The decision was taken during a meeting of the managing committee of IBA.

8. India’s ranked ……………. in the “Global Hunger Index 2020” prepared jointly by Welthungerhilfe and Concern Worldwide.

A. 75th
B. 89th
C. 95th
D. 94th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 94th

Explanation: The Global Hunger Index 2020 was released, it is jointly prepared by Welhunger life and Concern Worldwide. As per the report, India ranked 94th among 107countries. According to the report India has the highest prevalence of wasted children under five years in the world, which reflects acute undernutrition. India’s rank is lower than it neighbouring countries like Sri Lanka (64), Nepal (73), Bangladesh (75), Myanmar (78) and Pakistan (88).

9. Recently, CRPF has signed an agreement with which of the following IIT and DRDO to create a pool of officials who will work to find technology solutions for its operational challenges?

A. IIT Delhi
B. IIT Kanpur
C. IIT Bombay
D. IIT Kharagpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT Delhi

Explanation: The Central Reserve Police Force (CRPF) has signed an agreement with the Indian Institute of Technology-Delhi and the Defence Research and Development Organisation (DRDO) to create a pool of officials who will work to find technology solutions for its operational challenges. The about 3.25 lakh-strong force has about 500 officers and sub-officers who hold professional degrees in engineering and technology. The Memorandum of Understanding will enable these officers to undertake short-term specialised courses at these institutions and also pursue research work.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

10. Who among the following has been elected as prime minister of New Zealand for the second consecutive three-year term?

A. Ralph Gonsalves
B. Jacinda Ardern
C. Dean Barrow
D. Mia Mottley
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jacinda Ardern

Explanation: The Prime Minister of New Zealand, Jacinda Ardern, won a landslide victory in the country’s general election, to be elected as the PM for the second consecutive three-year term. In the battle against Covid, Ardern was alone among her western peers in pursuing an explicit elimination strategy and imposed one of the strictest nationwide lockdowns in the world. Ardern’s centre-left Labour Party won 49.2% of the total 83.7% votes counted in the 120-member parliament. The 40-year-old is serving as the 40th Prime Minister of the country since 26 October 2017.

11. ………………….. elected as the President of the Delhi and District Cricket Association (DDCA).

A. 19th October
B. 20th October
C. 21st October
D. 18th October
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 20th October

Explanation: The World Osteoporosis Day (WOD) is observed globally on 20 October. The day is celebrated to raise global awareness of the prevention, diagnosis and treatment of osteoporosis and metabolic bone disease. WOD is organized by the International Osteoporosis Foundation (IOF), by the launch of a year-long campaign with a specific theme.  WOD aims to make osteoporosis and fracture prevention a global health priority by reaching out to health-care professionals, the media, policymakers, patients, and the public at large.

In 2020 the Global WOD Campaign theme is “THAT’S OSTEOPOROSIS”, highlighting emotionally impactful visuals and stories of real people living with osteoporosis in all regions of the world.

12. Name the player who wins women’s singles title in Denmark Badminton Open 2020.

A. Nozomi Okuhara
B. Akane Yamaguchi
C. Sayaka Hirota
D. Misaki Matsutomo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nozomi Okuhara

Explanation: In Badminton, former World Champion Nozomi Okuhara of Japan clinched the Denmark Open 2020 title beating three-time world champion Carolina Marin in women’s singles. In the men’s singles final, world number seven Anders Antonsen of Denmark defeated his compatriot Rasmus Gemke. Winners List:

  • Women’s Single – Nozomi Okuhara (Japan)
  • Men’s Single – Anders Antonsen (Denmark)
  • Men’s Double – Marcus Ellis and Chris Langridge (England)
  • Women’s Double – Yuki Fukushima and Sayaka Hirota (Japan)
  • Mixed Double – Mark Lamsfuss and Isabel Herttrich (Germany)

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Sydney-based Lowy Institute released Asia Power Index 2020, India has been ranked at ………….. position, with a score of 39.7 out of 100.

A. 9th
B. 2nd
C. 4th
D. 1st
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 4th

Explanation: India has been ranked at 4th position, with a score of 39.7 out of 100, in the Asia Power Index 2020, released by the Sydney-based Lowy Institute. The Asia Power Index 2020 ranks 26 countries and territories to assess the relative power of states in Asia. The United States has retained its position as the most powerful country influencing the Asia-Pacific with a score of 81.6. It is followed by China (76.1) and Japan (41) at second and third spot respectively. The annual Asia Power Index is an analytical tool that ranks countries in terms of what they have, and what they do with what they have (resources and influence) to have dominant power in Asia.

14. In the Asia Pacific region, Which of the following country has won the Visvesvaraya award of the ISA Solar Awards 2020?

A. India
B. Japan
C. China
D. Singapore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation:  For the first time, since the inception of the framework agreement of ISA, the Solar Awards were presented during the third Assembly of the International Solar Alliance (ISA) to the countries of the region as well as institutions working for solar. List of Winners:

  • Visvesvaraya award: Japan for the Asia Pacific region and the Netherlands for Europe and Others region.
  • Kalpana Chawla awards: Dr Bhim Singh from IIT Delhi (India) and Dr Aaesha Alnuaimi from Dubai Electricity and Water Authority (United Arab Emirates).
  • Diwakar award: Arpan Institute (Haryana) and Arushi Society.

15. Recently, Kaumudi Munshi passed away due to COVID-19. She is also known as “Nightingale” of which of the following state?

A. Haryana
B. Gujarat
C. Kerala
D. Assam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gujarat

Explanation: The “Nightingale of Gujarat”, Kaumudi Munshi passed away due to COVID-19. During the early stage of her career, Munshi sang mostly in Gujarati, gaining fame with songs like ‘Sachi re maari satre bhavani maa’. The singer also sang Bhojpuri songs, for the 1963 movie Bidesiya she sang ‘Neek Saiyan bin’ with renowned singer Geeta Dutt.

You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th & 19th October 2020

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2020 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2020 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2020, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams