Daily GK and Current Affairs Quiz - 21st January 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz - 21st January 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st January 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – January 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 21st January 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 21st January 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 21st January 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. The government of India has decided to celebrate ‘Parakram Diwas’ every year on which date the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose?

A. 25th January
B. 24th January
C. 23rd January
D. 22nd January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 23rd January

Explanation: The birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose, on January 23, as ‘Parakram Diwas’ every year, the Ministry of Culture announced. The day is celebrated to honour and remember Netaji’s indomitable spirit and selfless service to the nation. Earlier this month, the Ministry of Culture held a high-level committee, headed by Prime Minister Narendra Modi, to commemorate the 125th birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose in a befitting manner.

Prime Minister Narendra Modi is expected to visit West Bengal on January 23 to attend Netaji Subhas Chandra Bose’s birth anniversary celebrations at the Victorial Memorial in Kolkata. The PM is also likely to visit National Library located in Belvedere Estate, Alipore.

2. Who among the following has authored the book titled ‘Manohar Parrikar -Off the Record’?

A. Acharya Devvrat
B. Prakash Javadekar
C. Pramod Sawant
D. Waman Subha Prabhu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Waman Subha Prabhu

Explanation: Goa Chief Minister Pramod Sawant released a book ‘Manohar Parrikar- Off the Record’ at a function organized at Institute Menezes Braganza hall in the city. The book has been written by senior journalist Waman Subha Prabhu. The book ‘Manohar Parrikar- Off the Record’ is a collection of memories of Mr Prabhu who happened to be with late Parrikar during the journey of his life. In the book the author has endeavored to narrate multi-faceted personality of late Manohar Parrikar.

3. Name of the country which unveiled new laws to protect England’s cultural and historic heritage in the form of statues and monuments?

A. Japan
B. Russia
C. Russia
D. United Kingdom
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. United Kingdom

Explanation: UK unveiled new laws to protect England’s cultural and historic heritage in the form of statues and monuments. This was done to ensure that they are not removed at a whim. The move comes in the wake of Black Lives Matter protests in the country last year targeting several historic monuments, including with graffiti on Mahatma Gandhi’s statue in Parliament Square in London. Under the new regulations, if the council intends to grant permission for removal of a particular statue and Historic England objects, the Communities Secretary will be notified so he or she can make the final decision about the application in question.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. India and ………….. have signed a Memorandum of Cooperation (MoC) on a basic partnership framework for the operation of the ‘specified skilled worker’ (SSW) system.

A. Japan
B. Russia
C. Germany
D. Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Japan

Explanation:  India and Japan have signed a Memorandum of Cooperation (MoC) on a basic partnership framework for operation of the ‘specified skilled worker’ (SSW) system. SSW is a new status of residence created in Japan in April, 2019, to accept foreign nationals who have a certain level of expertise and skill. Indian nationals with certain professional and language skills will be eligible to work under the SSW system. There are 14 specified industry fields that fall under SSW and workers and professionals in those sectors could be eligible.

5. Recently, Who among the following has been conferred with Quaide Milleth Awards 2021?

A. Anupam Kher
B. Javed Akhtar
C. Bilkis dadi
D. Nasiruddin Shah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bilkis dadi

Explanation: Bilkis dadi and social activist and writer Harsh Mander of Karwan-e-Mohabbat were presented the Quaide Milleth Award. Dadi was the face of the Shaheen Bagh anti-CAA protests. Both were awarded for Probity in Political and Public Life at the India Islamic Cultural Centre, New Delhi. The award consists of a shawl, citation and cash of ₹2.5 lakh. Both recipients had made a mark in public life with their determination and zeal to protect the secular fabric of the country.

6. Joint military exercise ‘Ex-Desert Knight 21’ is to be conducted between India and which of the following country?

A. Russia
B. France
C. Israel
D. Australia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. France

Explanation: India and France will carry out a five-day Mega Air Ex- Desert Knight 21 near Jodhpur. It is expected to see Rafale jets of the two countries engaging in complex maneuvers to enhance operational coordination. The aim of the exercise is to provide operational exposure and share best practices towards enhancing combat capability. Both the air forces will deploy frontline fighter jets as well as transport, and tanker aircraft in the exercise.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. The ‘National Cadet Corps’ (NCC) organized ‘Swachhata Pakhwada’ at India Gate, New Delhi. What is the theme of the ‘Swachhata Pakhwada’-

A. ‘Swachchh India, Swasthya India’
B. ‘Swachchh Bharat, Shreshth Bharat’
C. ‘Swachhata Hi Seva (SHS) hai’
D. ‘Clean India, Green India, Yeh Hai Mera Dream India’
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. ‘Clean India, Green India, Yeh Hai Mera Dream India’

Explanation: National Cadet Corps, NCC has organized ‘Swachhata Pakhwada’ at India Gate, New Delhi. The event was inaugurated by Defence Secretary Ajay Kumar. The theme of this Swachhata Pakhwada is ‘Clean India, Green India, Yeh Hai Mera Dream India’. During the Swachhata Pakhwada the NCC cadets will keep Rajpath clean for the Republic Day Parade – 2021 by spreading awareness through displaying banners, distribution of pamphlets and showcasing Swachhata through Nukkad Nataks.

8. The Institute of Nuclear Medicine and Allied Sciences (INMAS) developed  ………………… motor Bikes ambulances created on 350cc Royal Enfield Classic bikes.

A. Suraksha
B. Rakshita
C. Rakshak
D. SEWA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rakshita

Explanation: Defence Research and Development Organisation has handed over Motor Bike Ambulance Rakshita to the Central Reserve Police Force (CRPF). The bike ambulance will help in overcoming the problems faced by Indian security forces and emergency health care providers. The bike ambulances will provide life-saving aid for the evacuation of injured patients from low-intensity conflict areas.

  • Rakshita is fitted with a customized reclining Casualty Evacuation Seat (CES), which can be fitted in and taken out as per requirement.
  • Other major features are the head immobilizer, safety harness jacket, hand and foot straps for safety, adjustable footrest, physiological parameter measuring equipment with wireless monitoring capability and auto warning system for the driver.
  • The bike ambulance will help in overcoming the problems faced by Indian security forces and emergency health care providers. The bike ambulances will provide life-saving aid for the evacuation of injured patients from low-intensity conflict areas.

9. Who has been appointed as the Vice-Chairs of the 2021 Global Board of Directors of the US-India Business Council (USIBC)?

A. Ratan Tata
B. Shiv Nadar
C. Azim Premji
D. Kiran Mazumdar-Shaw
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kiran Mazumdar-Shaw

Explanation: The US-India Business Council (USIBC) has selected three top corporate leaders as the Vice-Chairs of 2021 Global Board of Directors of USIBC with immediate effect. The three new appointees will now work with USIBC President Nisha Biswal and the Council’s policy directors, for strengthening US-India commercial relationship for the future.

The three newly appointed VCs are

  • Biocon Executive Chairperson: Kiran Mazumdar-Shaw.
  • Amway CEO: Milind Pant.
  • Vice-chair at Nasdaq: Edward Knight.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. Who among the following has been the author of the book titled ‘The Commonwealth of Cricket’?

A. Aravind Adiga
B. Kapil Dev
C. Sunil Gavaskar
D. Ramchandra Guha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ramchandra Guha

Explanation: Ramchandra Guha’s latest book ‘The Commonwealth of Cricket’ would be launching virtually in the Tata Literature Live (The Mumbai Lit fest) this month. His latest book juxtaposes his life with his abiding love for the game & this conversation could not come at a better time with India and Australia in the midst of an enthralling test series.

  • In his upcoming book, ‘The commonwealth of cricket: The most subtle and sophisticated game known to mankind’, Guha has penned down his personal account of being intimately involved with the game starting from the time he was a child growing up in Dehradun to his days in college, from his encounters with the best Indian and foreign cricket players to becoming part of the BCCI.
  • As he traces his multifaceted encounters with the game through anecdotes, memoirs and evocative portraits of cricketing legends, he charts the extraordinary social and historical changes that cricket underwent in India and the world.

11. Name of the person who is India’s First Covid Vaccine Recipient?

A. Dr. VK Paul
B. Suresh Kumar
C. Dhawal Dwivedi
D. Manish Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Manish Kumar

Explanation: Manish Kumar, a sanitation worker in Delhi, became the first person to receive the COVID-19 vaccine in India after PM Modi flagged off the nationwide vaccination drive on 16 January 2021. Manish Kumar was given the injection at AIIMS in Delhi while Union Health Minister Dr Harsh Vardhan was also present. PM Modi launched the nationwide vaccine drive via videoconferencing and congratulated the people of India on getting two Made in India vaccines. India’s vaccination programme is based on a very important principle that those who are in need of the vaccine will get vaccinated first. Our doctors, nurses, medical & paramedical staff, sanitation workers in hospitals – be it private or hospital are entitled to get vaccinated. This will be done on priority.

12. Paytm Payments Bank Ltd (PPBL) has announced its partnership with which of the following bank to facilitate fixed deposit services to its account holders?

A. A U Small Finance Bank
B. ESAF Small Finance Bank
C. Suryoday Small Finance Bank
D. Ujjivan Small Finance Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Suryoday Small Finance Bank

Explanation: Paytm Payments Bank Ltd (PPBL) has announced its partnership with Suryoday Small Finance Bank to facilitate fixed deposit services to its account holders. With this new partnership, PPBL has become the first payments bank in the country to launch the multi-partner FD service where an account holder can select the partnered bank as per their preference. The payments bank facilitates zero penalty charges for liquidation of the fixed deposit placed with either of the partnered banks.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. In which of the following UTs/state, Khelo India 1st Zanskar Winter Sports Festival began recently?

A. Sikkim
B. Haryana
C. Ladakh
D. Jammu and Kashmir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ladakh

Explanation: In Ladakh, Khelo India 1st Zanskar Winter Sports Festival began recently.  Engaging the youth and opening new vistas of tourism in Zanskar are the main aims of the festival. A series of snow-based activities are scheduled for the next 13 days in Zanskar. Chadar Trek was also inaugurated as part of the festival.

14. Name of the legendary Indian classical musician and Padma Vibhushan awardee who passed away recently.

A. Ustad Ali Akbar Khan
B. Shiv Kumar Sharma
C. MS Subbulakshmi
D. Ustad Ghulam Mustafa Khan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ustad Ghulam Mustafa Khan

Explanation:  Legendary Indian classical musician and Padma Vibhushan awardee Ustad Ghulam Mustafa Khan passed away. He was awarded the Padma Shri in 1991, the Padma Bhusan in 2006, and the Padma Vibhushan in 2018. In 2003, he was also awarded the Sangeet Natak Akademi Award, which is the highest recognition given to practising Indian artists by the Sangeet Natak Akademi.

15. Name the player to clinch women’s single title at the Yonex Thailand Open Super 1000 badminton tournament 2021.

A. Li Xuerui
B. P.V. Sindhu
C. Carolina Marin
D. Nozomi Okuhara
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Carolina Marin

Explanation: Reigning Olympic champion Carolina Marin bolstered her chances of defending her title in Tokyo later this year after claiming the Thailand Open in Bangkok over top seed Tai Tzu-Ying. The Yonex Thailand Open Super 1000 badminton tournament was held from 12 January 2021 to 17 January 2021. It was the first badminton tournament of 2021 by Badminton World Federation (BWF).

Winners of Singles Title:

  • Men’s Category: Viktor Axelsen (Denmark) defeated Angus Long (Hong Kong) to clinch the Men’s Singles Title.
  • Women’s Category: Carolina Marin (Spain) defeated Tai Tzu-Ying (Taiwan) to bag the Women’s Singles Title.

Winners of Doubles Title:

  • In the Men’s Doubles, Taiwan’s Lee Yang & Wang Chi-Lin beat Malaysia’s Goh V Shem & Tan Wee Kiong to bag the Doubles Title.
  • In the Women’s Doubles, Indonesia’s Greysia Polii & Apriyani Rahayu defeated Thailand’s Jongkolphan Kititharakul & Rawinda Prajongjai to clinch the Doubles Title.

Winners of Mixed Doubles:

  • Thailand’s Dechapol Puavaranukroh and Sapsiree Taerattanachai defeated Indonesia’s Praveen Jordan & Melati Daeva Oktavianti to clinch the mixed doubles title.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th January 2020


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams