Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st & 22nd March 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st & 22nd March 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st & 22nd March 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – March 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 21st & 22nd March 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 21st & 22nd March 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 21st & 22nd March 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.In March 2021, who was sworn in as Tanzania’s first female President after the sudden death of John Magufuli?

A. Ummy Mwalimu
B. Samia Suluhu Hassan
C. Joyce Ndalichako
D. Jenista Mhagama
E. Angellah Kairuki

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Samia Suluhu Hassan

Explanation: Samia Suluhu Hassan was sworn in on 19 March 2021 as Tanzania’s first female President after the sudden death of John Magufuli.Hassan will serve the remainder of Magufuli’s second five-year term, which does not expire until 2025.She is the only other current serving female head of state in Africa alongside Ethiopia’s President Sahle-Work Zewde, whose role is mainly ceremonial.

Tanzania:

  • Capital – Dodoma.
  • Currency – Tanzanian shilling.
  • President – Samia Suluhu Hassan.
  • Prime Minister – Kassim Majaliwa.

2.Vaccination capacity in which of the following states/UTs will be ramped up to 1.25 lakh daily?

A. Jammu and Kashmir
B. Delhi
C. Puducherry
D. Punjab
E. Rajasthan

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Delhi

Explanation: Vaccination capacity in Delhi will be ramped up to 1.25 lakh daily.At present, 30-40 thousand vaccine doses are being administered per day.Vaccination is being done in about 500 centers in Delhi which will be doubled.The hours will also be increased from 9 AM to 9 PM so that more people can be vaccinated.

3.Where did Bangladesh PM Sheikh Hasina inaugurate the Amar Ekushey book fair in March 2021?

A. Sylhet
B. Dhaka
C. Rajshahi
D. Barishal
E. Cumilla

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Dhaka

Explanation: Bangladesh PM Sheikh Hasina inaugurated the Amar Ekushey book fair in Dhaka on 18 March 2021.She also released the book ‘New China 1952’ which is the English translation of Bangabandhu Sheikh Mujib’s book ‘Amar Dekha Naya Chin’.The theme of the book fair is the birth centenary of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman and the golden jubilee of independence.

Bangladesh: 

  • Capital – Dhaka.
  • Currency – Bangladeshi Taka
  • President – Abdul Hamid.
  • Prime Minister – Sheikh Hasina.
  • National Sport – Kabaddi.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.The Government has informed that the Life Insurance Corporation is not going to be privatized and only the initial public offering, IPO will be issued. In which year was LIC established?

A. 1952
B. 1956
C. 1958
D. 1960
E. 1962

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1956

Explanation:  The Government has informed that the Life Insurance Corporation is not going to be privatized and only the initial public offering, IPO will be issued.LIC is an Indian government-owned insurance and investment corporation.It was established on September 1, 1956, when the Parliament of India passed the Life Insurance of India Act that nationalized the insurance industry in India.

5.In March 2021, US Defence Secretary arrived in India. Who is the Defence Secretary of the US?

A. Kamala Harris
B. Lloyd J Austin
C. Colin Powell
D. Jeh Johnson
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Lloyd J Austin

Explanation: US Defence Secretary Lloyd J Austin arrived in India on 19 March 2021.During the visit, he will meet Defence Minister Rajnath Singh, and other senior dignitaries of the government to discuss deepening the India US Major Defense Partnership.They will also discuss advancing cooperation for a free, prosperous, and open Indo-Pacific Region.His visit is a part of his first overseas travel.

USA:

  • Capital – Washington, D.C.
  • Currency – US Dollar.
  • President- Joe Biden

6.International Air Transport Association (IATA) has partnered with which bank for providing ‘EasyPay’ services ‘pay as you go’ to travel agents in India which will replace the traditional billing and settlement system.?

A. Citibank N.A.
B. DBS Bank
C. Deutsche Bank
D. SBM Bank
E. Standard Chartered Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Standard Chartered Bank

Explanation:   International Air Transport Association (IATA) has signed up Standard Chartered Bank to provide a ‘pay as you go’ service to travel agents that replaces the traditional billing and settlement system.The new system is aimed at increasing the digitisation of payments that will result in improving cash flows for the aviation industry and for the travel agents.In the earlier system, the agents would receive credit for tickets.As one of IATA’s EasyPay service providers in India, Stanchart said it will provide greater payment flexibility to travel agents.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Government’s think tank NITI Aayog has kept six public sector banks including state bank of India out of the privatization plan, which of the following is not among them?

A. Punjab National Bank
B. Union Bank
C. Indian Overseas Bank
D. Indian Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Indian Overseas Bank

Explanation: Government’s think tank Niti Aayog has kept six public sector banks (PSBs) that were part of the last round of consolidation and State Bank India out of the privatisation plan.The other five PSBs are Punjab National Bank, Union Bank, Canara Bank, Indian Bank, Bank of Baroda.The government will soon take a call on the two banks and one general insurer that will be taken up for privatization in the next fiscal year.The NITI Aayog’s recommendation to exclude these is in line with the thinking within the finance ministry that is keen on expeditious integration of systems at these banks, the publication mentioned.The Department of Investment and Public Asset Management will now take the proposal to a group of ministers.

8.Which of the following state ranked first in the state wise distribution of High Net-worth Individual (HNI) households in accordance with ‘Wealth Report 2020’ released by Hurun India?

A. Maharashtra
B. Uttar Pradesh
C. Tamilnadu
D. Karnataka
E. Gujarat

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Maharashtra

Explanation: Hurun India released the ‘Wealth Report 2020’ in which Maharashtra ranked first in the state wise distribution of High Net-worth Individual(HNI) households with 56,000 millionaire households followed by Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka and Gujarat.Based on the report there are 4.12 lakh dollar-millionaire households / affluent households in India with a networth of at least Rs 7 crore.Maharashtra is the highest Gross/Net State Domestic Product (GSDP) Generating state in India with growth rate of about 13.16% and it is contributing around 16 % of national GDP.Other states in the top ten list of dollar-millionaire households are West Bengal (24,000), Rajasthan (21,000) and Andhra Pradesh (20,000). Madhya Pradesh and Telegana each have 18,000 millionaire households.

9.Who will chair the advisory committee to chalk out a plan for studying the mythical Sarasvati river?

A. Prahlad Singh Patel
B. B R Mani
C. Vasant Shinde
D. K.N.Dixit
E. K.K.Muhammed

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Prahlad Singh Patel

Explanation:  The Centre has reconstituted an advisory committee to chalk out a plan for studying the mythical Sarasvati river for the next two years, after the earlier panel’s term ended in 2019.The ASI had first set up the committee on December 28, 2017 for a period of two years.The committee would continue to be chaired by the Culture Minister and include officials from the Culture, Tourism, Water Resources, Environment and Forest, Housing and Urban Affairs Ministries; representatives of the Indian Space Research Organisation; officials from the governments of Gujarat, Haryana and Rajasthan; and an ASI official.Among the “non-official members” of the 27-member panel are archaeologists B.R. Mani, Vasant Shinde, K.N. Dixit and K.K. Muhammed, and historian Balmukund Pandey.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which company has signed an initial pact with the National Productivity Council (NPC) to explore the business opportunities in consultancy services?

A. Power Finance Corporation
B. Power Trading Corporation of India Limited
C. Rural Electrification Corporation
D. Shipping Corporation of India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Power Trading Corporation of India Limited

Explanation: PTC India Limited, a leading provider of power trading solutions in India has signed an initial pact with the National Productivity Council (NPC) to explore the business opportunities in consultancy services.Under this pact, both NPC and PTC have agreed to jointly explore and develop business opportunities for consultancy/project management services in the areas of energy efficiency, renewable energy, productivity enhancements, quality assurances, optimization of technology, and others within India and overseas.

11.Kamalpreet Kaur associated with which sports who broke the 9 year old National record and qualified for Tokyo Olympics?

A. Weightlifting
B. Discus throw
C. Diving
D. Fencing
E. Karate

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Discus throw

Explanation: Discus thrower Kamalpreet Kaur booked her Tokyo Olympics berth with a sensational national record effort of 65.06m as she improved upon her earlier personal best by four metres on the final day of the Federation Cup Senior National Athletics Championships.The 25-year-old Kaur, who had also won gold in the 2019 edition of the championships, dramatically heaved the discus to 65.06m in her first throw to the surprise of the sizeable crowd at the NIS.She eclipsed the nine-year-old earlier national record of 64.76m which was in the name of Olympian and 2010 Commonwealth Games gold medallist Krishna Poonia.

12.‘Pabbi-Antiterror-2021’ is a joint anti-terrorism exercise of which grouping of countries?

A. ASEAN
B. SCO
C. BRICS
D. QUAD
E. NATO

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SCO

Explanation:  India, Pakistan, China and other members of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) will hold a joint anti-terrorism exercise this year.The decision to hold the joint exercise “Pabbi-Antiterror-2021” was announced during the 36th meeting of the Council of the Regional Anti-Terrorist Structure (RATS) held in Tashkent, Uzbekistan.At the meeting, representatives of the SCO member states also approved the draft program of cooperation for 2022-2024 to counter-terrorism, separatism and extremism.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Cricketer Gary Wilson announced retirement from International Cricket. He belongs to which of the following country?

A. New Zealand
B. Ireland
C. Australia
D. The Netherlands
E. England

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ireland

Explanation: Gary Wilson, Former captain of Ireland Cricket Team announced retirement from International Cricket. He represented the Ireland squad in 2 Cricket World Cups (2011, 2015) and 5 T20 World Cups (2009, 2010, 2012, 2014, 2016).Currently, he is all set to take over the role of Head Coach and Pathway Manager for North West Warriors.Gary Wilson made his International Debut in 2005 for Ireland, and represented the side 292 times.He is the 2nd Highest wicket-taker for Ireland with 160 catches & 33 stumping’s.In his 16 yearlong cricketing career, he scored 5,959 runs for Ireland, with 1 century and 30 fifties.His highest score 113 came against the Netherlands in 2010.He captained Ireland’s T20 squad in 2018, leading the country to be qualified for 2020’s T20 World Cup.

14.The Power Grid Corporation of India has signed an agreement with Jaiprakash Power Ventures (JPVL) for the acquisition of what percent stake of JPVL in Jaypee PowerGrid (JPL)?

A. 25%
B. 35%
C. 51%
D. 74%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 74%

Explanation:  Power Grid Corporation of India(Powergrid) has signed an agreement with Jaiprakash Power Ventures (JPVL) for the acquisition of the outstanding 74% stake of JPVL in Jaypee PowerGrid(JPL) at an aggregate consideration of Rs 351.64 crore.Powergrid has already owned a 26% stake in JPVL and now through this acquisition, it became a wholly-owned subsidiary of Power Grid.JPL has developed a 214-kilometer-long EHV power transmission project to evacuate power from the Karcham-Wangtoo project in Himachal Pradesh.The power transmitted is slated for distribution and consumption in Himachal Pradesh, Haryana, Punjab, Uttar Pradesh, and Rajasthan.

15.According to a study released by the defence website ‘Military Direct’ which country has the strongest military force in the world?

A. China
B. India
C. USA
D. Russia
E. France

Show Correct Answers

Correct Answer – A. China

Explanation: China has the strongest military force in the world while India stands at number four, according to a study released by defence website Military Direct.The USA, despite their enormous military budgets, comes in 2nd place with 74 points, followed by Russia with 69, India at 61 and then France with 58. The UK just about makes the Top 10, coming in 9th place with a score of 43.China has the strongest military in the world, scoring 82 out of 100 points in the index.

16.Which of the following countries will not be a participant in the Group Arabian Sea Warfare Exercise, a major naval exercise?

A. USA
B. France
C. Oman
D. Belgium
E. Japan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Oman

Explanation:  The US Navy will hold a major naval exercise alongside Belgium, France and Japan in the Mideast amid tensions over Iran’s nuclear programme in the region.The Group Arabian Sea Warfare Exercise will see ships from the four countries conduct drills in the Arabian Sea and the Gulf of Oman.Ships involved include the French aircraft carrier Charles de Gaulle, as well as the amphibious assault ship USS Makin Island.The Belgian frigate HNLMS Leopold I and the Japanese destroyer JS Ariake also will take part, as well as aircraft from the four nations.

17.Who among the following has authored the “Bringing Governments and People Closer”?

A. Vinod Rai
B. Amalendu Guha
C. Arundhati Roy
D. Dr. M Ramachandran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Dr. M Ramachandran

Explanation: The book “Bringing Governments and People Closer” is authored by Dr. M Ramachandran, IAS (Retd), Chancellor of ICFAI University in Dehradun.The book was launched virtually by Vice President M Venkaiah Naidu.

18.Which of the following party won majority seats in Dutch Elections 2021?

A. VVD
B. D66
C. PVV
D. CDA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. VVD

Explanation:  Prime Minister Mark Rutte’s conservative VVD party claimed its fourth consecutive victory with 35 seats in the Dutch Parliament. Rutte pledged to spend his fourth term in rebuilding the country after the coronavirus pandemic.Netherlands Prime Minister, Mark Rutte has won the 2021 parliamentary elections with most seats to be sworn in as the Prime Minister for the fourth straight term. Earlier Rutte and his entire Cabinet offered their resignation on 15 January 2021 in response to a scandal relating to child welfare fraud, however, Rutte remained in office till the conclusion of the 2021 election. Rutte has been Prime Minister of the Netherlands since October 2010.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

19.In March 2021, which of the following IITs and the University of Manchester have launched a dual award PhD programme?

A. IIT Kanpur
B. IIT Kharagpur
C. IIT Delhi
D. IIT Bombay
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IIT Kharagpur

Explanation: IIT Kharagpur and the University of Manchester have launched a dual award Ph.D. programme.While IIT Kharagpur has already established similar programmes with universities in Australia, New Zealand, and Canada, this is the first time such a joint programme has been set up with a British university.The programme will be launched this July 2021.

20.The Indo-US Science and Technology Forum’s US India Artificial Intelligence (USIAI) initiative was launched in March 2021. It will provide an opportunity for which of the following?

A. Key stakeholder groups to share experiences
B. Identify new R&D areas
C. Discuss the emerging AI landscape
D. Both 1 and 2
E. All 1, 2 and 3

Show Correct Answers

Correct Answer – E. All 1, 2 and 3

Explanation:  The Indo-US Science and Technology Forum’s US India Artificial Intelligence (USIAI) initiative was launched on 17 March 2021.The initiative focuses on AI cooperation in critical areas that are priorities for both countries.It will provide an opportunity for key stakeholder groups to share experiences, identify new R&D areas and opportunities that would benefit from synergistic activities, discuss the emerging AI landscape, and address the challenges of developing an AI workforce.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 20th March 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams