Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st & 22nd February 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st & 22nd February 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st & 22nd February 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 21st & 22nd February 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 20th February 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 21st & 22nd February 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.The World Day of Social Justice is observed every year on which of the following day?

A. 17 February
B. 19 February
C. 18 February
D. 20 February
E. 21 February

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 20 February

Explanation: World Day of Social Justice is celebrated annually all over the world on 20 February. The International Labour Organization unanimously adopted the ILO Declaration on Social Justice for a Fair Globalization on 10 June 2008. This year theme of World Day of Social Justice is“A Call for Social Justice in the Digital Economy”.

Aim of the day:

Recognize the need to promote and tackle issues of social justice such as poverty, exclusion, gender equality, unemployment, human rights, and social protections.Focus on the goal of achieving full employment and support for social integration.Encourage people to look at how social justice affects poverty eradication.

Social justice is an underlying principle for peaceful and prosperous coexistence within and among nations. We uphold the principles of social justice when we promote gender equality or the rights of indigenous peoples and migrants. We advance social justice when we remove barriers that people face because of gender, age, race, ethnicity, religion, culture or disability.

Important Points:

  • Headquarters of International Labour Organization: Geneva, Switzerland.
  • Director-General of International Labour Organization: Guy Ryder.
  • International Labour Organization Founded: 1919.

2.Which of the following Indian ship is participating in the Naval Defence Exhibition (NAVDEX 21) and International Defence Exhibition (IDEX 21) in Abu Dhabi?

A. INS Vibhuti
B. INS Veer
C. INS Nirghat
D. INS Pralaya
E. INS Nirbhaya

Show Correct Answers

Correct Answer – D. INS Pralaya

Explanation: Indian Naval Ship Pralaya reached Abu Dhabi in UAE to participate in the Naval Defence Exhibition (NAVDEX 21) and International Defence Exhibition (IDEX 21) from February 20 to 25, 2021. NAVDEX 21 and IDEX 21 is one of the leading international naval and defence exhibitions of the region. Participation of INS Pralaya will showcase the strengths of India’s indigenous shipbuilding, in line with the Hon’ble Prime Minister’s vision of ‘AtmaNirbhar Bharat’.

Key Features of INS Pralaya:

It is the second ship of the indigenously built Prabal Class Missile Vessels, built indigenously at Goa Shipyard Limited.The ship was commissioned in the Indian Navy on 18 December 2002 to perform a wide variety of surface warfare missions.The 56 m longship, displacing about 560 T is capable of speeds in excess of 35 knots.

It is fitted with an impressive array of weapons and sensors, like 76.2 mm medium range gun, 30 mm close-range guns, chaff launchers and long-range surface to surface missiles.

Important Points:

  • Chief of Naval Staff: Admiral Karambir Singh.
  • Indian Navy Founded: 26 January 1950.

3.The CSIR has collaborated with which of the following entity to promote health research in India?

A. Bill & Melinda Gates Foundation
B. The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria
C. Gavi, The Vaccine Alliance
D. Rotary International
E. World Health Organisation

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bill & Melinda Gates Foundation

Explanation: The Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Bill & Melinda Gates Foundation to support the development, conduct and promotion of health research in India. Gates Foundation and CSIR will work together to identify opportunities to initiate scientific and technological collaborations. These will focus on developing and testing new preventions, therapies and interventions that can help to solve major health concerns that affect India and other developing countries.

Areas of research collaboration:

  • Genetic diseases that impact infant and neonatal mortality;
  • New diagnostics and devices for infectious disease and environmental surveillance;
  • Development of cost-effective processes for drug, vaccines, biologics, and diagnostics manufacturing;
  • Novel microbiome-directed foods;
  • Socio-economic impact of science and technological tools;
  • Other areas of health and development.

Important Points:

  • CSIR Head: Shekhar C. Mande
  • CSIR Founded: 26 September 1942
  • CSIR HQ: New Delhi

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which of the following Sri Lanka fast bowler  has announced his retirement from international cricket.

A. Rumesh Ratnayake
B. Chaminda Vaas
C. Dhammika Prasad
D. Ranjit Fernando
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Dhammika Prasad

Explanation: Sri Lanka fast bowler Dhammika Prasad has announced his retirement from international cricket. He represented Sri Lanka in 25 Tests and 24 ODIs, bagging 75 and 32 wickets respectively. He also played alone T20 International against Australia in 2011. Prasad last played a Test match in October 2015 against the West Indies.

5.How many Indian-origin people have been featured in the Time100 Next 2021?

A. 7
B. 5
C. 2
D. 3
E. 4

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 5

Explanation: Bhim Army Chief Chandra Shekhar Aazad and five Indian-origin personalities have been featured in the 2021 TIME100 Next. TIME100 Next 2021 is the second edition of the annual list of Time magazine’s 100 ‘emerging leaders who are shaping the future.’

About Bhim Army:

Bhim Army is a Dalit rights organisation based in Uttar Pradesh to help Dalits escape poverty through education. It was founded by Satish Kumar, Vijay Ratan Singh and Chandrashekhar Azad in 2015.

The five Indian-origin persons in Time100 Next list are:

  • Twitter lawyer: Vijaya Gadde
  • UK’s Finance Minister: Rishi Sunak
  • Instacart founder and CEO: Apoorva Mehta
  • Get Us PPE executive director and doctor: Shikha Gupta
  • Founder of nonprofit Upsolve’s: Rohan Pavuluri

6.Who has first confirmed that NASA’s Perseverance rover safely landed on Mars?

A. Anita Sengupta
B. Kamlesh Lulla
C. Ashwin Vasavada
D. Swati Mohan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Swati Mohan

Explanation: The NASA Perseverance rover safely landed on Mars after its 292.5 million-mile journey from Earth. The rover has been on a nearly 300 million-mile journey since it left Earth more than 6 months ago. Perseverance and her teams lived up to the namesake, overcoming the challenges of preparing for the journey’s final stages during a pandemic. The attitude control system is responsible for pointing the rover in the direction it needs to be and also helps figure out where the spacecraft is oriented in space.

Indian-American named Dr Swati Mohan, who first confirmed that the rover had survived a particularly tricky plunge into the Martian atmosphere. Mohan, who successfully spearheaded the development of attitude control and the landing system for the rover, was among the team of scientists behind the historic mission.

Important Points:

  • Acting Administrator of NASA: Steve Jurczyk.
  • Headquarters of NASA: Washington D.C., United States.
  • NASA Founded: 1 October 1958.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who has among ther following authored the book titled “Mapping Love”?

A. Zoya Akhtar
B. Gauri Shinde
C. Ashwiny Iyer Tiwari
D. Deepa Mehta
E. Gurinder Chadha

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ashwiny Iyer Tiwari

Explanation:  Ashwiny Iyer Tiwari, the 41-year-old Filmmaker is set to publish her debut fiction Novel titled “Mapping Love” in May 2021. The book is published by Rupa Publications.Ashwiny Iyer Tiwari debuted as a director with the film “Nil Battey Sannata” in 2016 which was remade in Tamil as “Amma Kanakku”.She is well known for her films ‘Bareilly Ki Barfi’, ‘Ghar ki Murgi’ and ‘Panga’.

8.Who among the following has won the Australian Open Men’s Singles title 2021?

A. Rafael Nadal
B. Novak Djokovic
C. Daniil Medvedev
D. Alexander Zverev
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Novak Djokovic

Explanation:  Defending Champion Novak Djokovic has won his ninth Australian Open title, beating Daniil Medvedev 7-5, 6-2, 6-2 in a one-sided final at Melbourne Park.This victory takes Djokovic’s grand slam singles tally to 18 – just two behind Roger Federer and Rafael Nadal.Both Nadal and Federer are tied at the top with 20 Slams so far.

9.Which of the following country India has signed a 50 million dollar Defence line of Credit agreement?

A. Maldives
B. Mauritius
C. Sri Lanka
D. Nepal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Maldives

Explanation:  Reafrming its commitment for overall development and security of its maritime neighbour, India has signed a 50 million dollar Line of Credit agreement in defence sector with the Maldives.The credit line agreement for defence projects was signed between the Finance Ministry of Maldives and the Export-Import Bank of India to boost the maritime capabilities of the strategically vital Indian Ocean island nation.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Name the Indian women tennis player who among the following has won maiden women’s double title in Phillip Island Trophy with Russian partner Kamilla Rakhimova?

A. Nirupama Sanjeev
B. Karman Kaur Thandi
C. Anikta Raina
D. Shikha Uberoi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Anikta Raina

Explanation: Ankita Raina won the women’s double title in Phillip Island Trophy with Russian partner Kamilla Rakhimova.It is Ankita’s maiden WTA title.The Ankita-Kamilla pair beat Russia’s Anna Blinkova and Anastasia Potapova 2-6 6-4 10-7 in the nal.The win will propel the 28-year-old Ankita to top-100 in the WTA rankings in doubles.She will be the second Indian woman player to be in top-100 after Sania Mirza.

11.Uttar Pradesh is all set to export 20 tonees of Buddha Rice, popularly known as “Kala Namak” Rice to which of the following country?

A. Myanmar
B. China
C. Thailand
D. Singapore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Singapore

Explanation: The state of Uttar Pradesh is all set to export a consignment of 20 tonnes of Kala Namak rice to Singapore.This move is a major boost to the farm exports from the state.‘Kala Namak’ is one of the finest varieties of aromatic rice in India.The consignment will be sent to Singapore from Siddharth Nagar by the end of March this year.The export of the rice is being seen as a morale booster for farmers cultivating Buddha Rice in Gorakhpur, Deoria, Kushinagar, Maharajganj, Siddharth Nagar, Sant Kabeer Nagar, Bahraich, Balrampur, Gonda, Shravasti, which according to the Geographical Indications (GI) share a similar climate.

12.According to depositories data, FPIs pumped in how many rupees (in crores) into equities during February 1-19, 2021?

A. 21,671
B. 22,709
C. 23,908
D. 24,204
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 24,204

Explanation: According to depositories data, FPIs pumped in ₹24,204 crores into equities and ₹761 crores in the debt segment, taking the total net investment to ₹24,965 crores during February 1-19, 2021.Various organizations predicted high economic growth for the country and the Union Budget boosted investor sentiment.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. PM Modi will inaugurate the extension of which Metro’s North-South Line from Noapara to Dakshineswar in February 2021?

A. Patna
B. Lucknow
C. Kolkata
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kolkata

Explanation: PM Modi will inaugurate the extension of Kolkata Metro’s North-South Line from Noapara to Dakshineswar on 22 February 2021.This project will help connect thousands of people in the 4.1 km stretch between Noapara and Dakshineswar in the Hooghly district, Kolkata.Apart from regular passengers, devotees intending to visit Dakshineswar Kali temple will also get fast and pollution-free travel mode.

14.Who among the following approved the implementation of Mission Lal Lakir?

A. Pema Khandu
B. Amarinder Singh
C. Y. S. Jaganmohan Reddy
D. Sarbananda Sonowal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Amarinder Singh

Explanation:  The Punjab govt paved way for villagers living within the ‘Lal Lakir’ to get their property registered with the revenue department to monetize it or for availing benefits provided by the banks.For this,Punjab CM capt Amarinder Singh, approved the implementation of Mission Lal Lakir.Lal lakir is the demarcation of the agricultural land from residential area by way of a red line on the map.

Punjab:

  • Chief Minister – Captain Amarinder Singh.
  • Governor – V. P. Singh Badnore.
  • Lok Sabha seats – 13.
  • Rajya Sabha seats – 7

15.European aviation major Airbus has signed an initial pact with which of the following to help develop the on-demand helicopter services market in South Asia?-

A. Air Dynasty India
B. Altitude Air India
C. FlyBlade India
D. Heli Air India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. FlyBlade India

Explanation- European aviation major Airbus has signed an initial pact with FlyBlade India to help develop the on-demand helicopter services market in South Asia.The collaboration will create awareness about on-demand helicopter services, among helicopter operators, customers & other stakeholders in the region.The 2 partners will also work to identify ways to increase BLADE’s fleet size in South Asia.

16.Who among the following is the author of the book titled ‘Maverick Messiah’?

A. Shashi Tharoor
B. Rohinton Mistry
C. Ramesh Kandula
D. Vikram Chandra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ramesh Kandula

Explanation: ‘Maverick Messiah’ is political biography of former Andhra Pradesh Chief Minister, late Shri N T Rama Rao.The book is authored by senior journalist, Ramesh Kandula.NTR was ranked among the top pioneers of ‘alternative politics’.The actor-leader was a phenomenon who had made stellar contributions to cinema and politics.

17.The scientists of which country have detected the first case of transmission of the H5N8 strain of avian flu to humans and had alerted the World Health Organization?

A. China
B. USA
C. Russia
D. Australia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Russia

Explanation: Russian scientists have detected the first case of transmission of the H5N8 strain of avian flu to humans and had alerted the World Health Organization.Other strains H5N1, H7N9 and H9N2  have been known to spread to humans.Outbreaks of the H5N8 strain have been reported in Russia, Europe, China, the Middle East and North Africa since December 2020 but so far only in poultry.

Russia: 

  • Capital – Moscow
  • Currency – Russian ruble
  • President – Vladimir Putin.
  • Prime minister – Mikhail Mishustin.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

18.India’s largest energy conglomerate, NTPC Limited (National Thermal Power Corporation Limited) is planning to start a premium hydrogen fuel bus service on which of the following route?

A. Pune to Surat
B. Delhi to Jaipur
C. Kolkata to Chennai
D. Pune to Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Delhi to Jaipur

Explanation: India’s largest energy conglomerate, NTPC Limited (National Thermal Power Corporation Limited) is planning to start a premium hydrogen fuel bus service on Delhi to Jaipur route.It is going to be the first FCEV bus service in India to be used for intercity commute.The new service is going to be a pilot project to test the viability of fuel cell buses for the intercity commute.

19.The Centre has released the 17th weekly installment of ₹5k crores to how many states to meet the GST compensation shortfall?

A. 19
B. 21
C. 23
D. 27
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 23

Explanation: The Centre has released the 17th weekly installment of ₹5k crores to 23 states and 3 UTs to meet the GST compensation shortfall.Till February 2021, 91% of estimated GST compensation shortfall has been released to states & UTs.An amount of ₹100k crores has been borrowed by Govt. through special borrowing window at an interest rate of 4.83%.Total 17 rounds of borrowings have been completed from 23 October 2020.

20.Who among the following will inaugurate the 3-day Incredible India Mega Homestay Development & Training Workshop in Darjeeling in February 2021?

A. Narendra Singh Tomar
B. Prahlad Singh Patel
C. Kiren Rijiju
D. Dharmendra Pradhan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Prahlad Singh Patel

Explanation: Union Minister of State for Culture & Tourism Shri Prahlad Singh Patel will inaugurate the 3-day Incredible India Mega Homestay Development & Training Workshop in Darjeeling on 22nd February 2021.The Ministry of Tourism’s Indiatourism Kolkata has organized this workshop from 22nd -24th February 2021 in association with Eastern Himalayas Travel and Tour Operator Association and IIAS School of Management.The aim of this robust hospitality training workshop is to upgrade the hospitality skills of local community stakeholders by capacity building.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 20th February 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams