Daily GK and Current Affairs Quiz – 20th November 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz – 20th November 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 20th November 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – November 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 20th November 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 20th November 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 20th November 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz the above areas.

1. Recently, the RBI has announced the names of how many startups have been selected as a part of its regulatory sandbox programme?

A. 4
B. 5
C. 2
D. 3
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 2

Explanation: The RBI has announced the names of two startups that have been selected as a part of its regulatory sandbox programme. It has shortlisted six companies out of 32 entities that had applied for the ‘Test Phase’ of the first cohort. The two companies are Jaipur based Natural Support Consultancy Services Private Limited and New Delhi based Nucleus Software Exports Limited.

2. Name of the person who has been appointed as the new police commissioner of Lucknow.

A. Ashok Gupta
B. DK Thakur
C. Sujeet Pandey
D. Om Prakash Rawat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. DK Thakur

Explanation: Uttar Pradesh government has transferred Lucknow Police Commissioner Sujeet Pandey. ATS chief DK Thakur has been appointed as the new police commissioner of Lucknow. Sujit Pandey will be ADG, Arms Training Centre, Sitapur. Sujit Pandey was the first CP of the city after the launch of the commissionerate system in January 2020.

3. Which of the following has adopted a new counter-terrorism strategy to effectively deal with terrorism?

A. SCO
B. ASEAN
C. BRICS
D. SAARC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. BRICS

Explanation: The five-nation grouping BRICS has adopted a new counter-terrorism strategy to effectively deal with terrorism. The objective of BRICS counter-terrorism cooperation is to complement and strengthen the existing bilateral and multilateral ties among the BRICS countries. It also aims to make a meaningful contribution to the global efforts of preventing and combating the threat of terrorism.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Which of the following will be the official kit sponsor of the Indian cricket team for a period of three years?

A. PhonePe
B. WinZO
C. Dream11
D. Mobile Premier League
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mobile Premier League

Explanation:  The BCCI confirmed that the merchandise brand of the Mobile Premier League (MPL) will be the official kit sponsor of the Indian cricket team for a period of three years. MPL Sports will design and manufacture the jerseys of both the senior and U-19 India men and women cricket teams. MPL Sports will also sell licensed Team India merchandise.

5. Recently, Who among the following has been appointed as the new brand ambassador of Equitas Small Finance Bank (ESFBL)?

A. Deepti Sharma
B. Mithali Raj
C. Poonam Yadav
D. Smriti Mandhana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Smriti Mandhana

Explanation: India’s leading women cricketer Smriti Mandhana has been appointed as the brand ambassador for Equitas Small Finance Bank. Mandhana will feature in promoting Equitas Small Finance Bank’s new product aimed at women called Eva. ‘Eva’ is a unique savings account which tries to address the well-being of Indian women in every aspect such as Health, Wealth and Prosperity as per the Bank.

With Smriti Mandhana as a Brand Ambassador, Brand Equitas is set to bring women together through powerful conversations around shared experiences of struggle & success resulting in growth and prosperity. Mandhana will begin appearing on behalf of Equitas Small Finance Bank across all media platforms shortly.

6. Which of the following Small Finance Bank has launched ‘Eva’, unique savings account for Indian women?

A. Utkarsh Small Finance Bank
B. Equitas Small Finance Bank
C. Ujjivan Small Finance Bank
D. Janalakshmi Small Finance Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Equitas Small Finance Bank

Explanation: Equitas Small Finance Bank Limited(ESFBL) launched ‘Eva’, unique savings account for Indian women. The product addresses the wellbeing of women in every aspect such as Health, Wealth and Prosperity. The Product that is aimed at women is based on the concept of Relationship Value. It offers Free Health Check-up and unlimited teleconsultation with women doctors, gynaecologists and mental health experts.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Who among the following has been appointed as the brand ambassador of Financepeer, Google incubated education fee financing company?

A. Rohit Sharma
B. KL Rahul
C. Virat Kohli
D. Shikhar Dhawan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rohit Sharma

Explanation: Rohit Sharma, India’s leading cricketer, signed with Financepeer, Google incubated education fee financing company, as its brand ambassador. Rohit Sharma will be supporting Financepeer to transform the education sector and introduce innovation across the various segments of education. This collaboration between Rohit Sharma and Financepeer will increase the reach of tech and Fintech platforms of Financepeer among the Indian parents and schools.

As a part of this collaboration Rohit Sharma will participate in the digital activities of Financepeer. Financepeer is the forerunner in the Educational fee financing segment in India, which aims to enable quality education accessible and affordable to all. The business model of Financepeer ensures seamless access to education and operations of schools. Financepeer offers fee financing solutions, insurance cover and digital learning platforms, and provides a complete educational requirement of parents and students.

8. Who among the following has been appointed as the Chairperson of the newly constituted Reserve Bank Innovation Hub (RBIH)?

A. Arjun Pandit
B. Vishal Sikka
C. Nandan Nilekani
D. Kris Gopalakrishnan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kris Gopalakrishnan

Explanation: The Reserve Bank of India has created a Reserve Bank Innovation Hub (RBIH). The aim of Innovation Hub is to promote innovation across the financial sector by leveraging on technology and creating an environment which would facilitate and foster innovation. RBIH will collaborate with financial sector institutions, technology industry and academic institutions and coordinate efforts for exchange of ideas and development of prototypes related to financial innovations.

Reserve Bank Innovation Hub (RBIH) would be managed by a Governing Council (GC) consisting of 10 members (including a chairperson). Shri Senapathy (Kris) Gopalakrishnan, co-founder and former co-Chairman, Infosys, has been appointed as the first Chairperson of the RBIH.

9. Recently, According to the Goldman Sachs India’s GDP projected  at _______(%) for the calendar year 2020-21.

A. -9.2%
B. -10.3%
C. -11.8%
D. -12.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. -10.3%

Explanation: The Investment bank, Goldman Sachs has revised upwards the growth forecast for India in FY21 to -10.3% from its earlier projection of -14.8% in September 2020. For the financial year 2021-22 (FY22), the Goldman Sachs has projected India’s GDP at 13%.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

10. Ajay Kumar has been concurrently accredited as the next Indian envoy to which of the following country?

A. Niger
B. Togo
C. Burundi
D. Mauritania
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Burundi

Explanation: The present High Commissioner of India to Uganda A Ajay Kumar has been concurrently accredited as the next Indian envoy to Burundi. Ajay Kumar joined the Indian Foreign Service in the year 2001. He served as India’s Ambassador to Iraq from May 2014-November 2015. Later he served as Deputy High Commissioner in Canberra, Australia (2016-17).

11. Union Home Minister Amit Shah will dedicate the ……………….. Thervoy Kandigai reservoir in neighbouring Tiruvallur district.

A. Rs 150 crore
B. Rs 200 crore
C. Rs 380 crore
D. Rs 450 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Rs 380 crore

Explanation: Union Home Minister Amit Shah will dedicate the Rs 380 crore Thervoy Kandigai reservoir in neighbouring Tiruvallur district.  He will also lay the foundation stones for a slew of infrastructure projects worth over Rs 67,000 crore during his visit. Also, he will lay the foundation stone for the phase II of Chennai Metro Rail at an estimated cost of Rs 61,843 crore.

12. CapitaLand has secured its first three green loans in India, totalling ……………. from DBS Bank India Limited and HSBC India?

A. Rs 1500 crores
B. Rs 1600 crores
C. Rs 1700 crores
D. Rs 1000 crores
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rs 1700 crores

Explanation: CapitaLand has secured its first three green loans in India, totalling Rs 1700 crores from DBS Bank India Limited and HSBC India.  The three green loans mark CapitaLand’s first foray in sustainable finance in India. Proceeds from the green loans will be used to finance the development of its green-certified International Tech Parks in Chennai, Gurgaon and Pune.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Africa Industrialization Day is celebrated on which day-

  1. 17th November
  2. 18th November
  3. 19th November
  4. 20th November
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. 20th November

Explanation: Africa Industrialization Day is celebrated on November 20 each year. It is a time when governments and other organizations in many African countries examine ways to stimulate Africa’s industrialization process. It is also an occasion to draw worldwide media attention to the problems and challenges of industrialization in Africa. Theme 2020: “Inclusive and sustainable industrialisation in the AfCFTA era”.

14. Which of the following state received the best state award under the category of best hilly and North Eastern State in Fisheries?

A. Tripura
B. Assam
C. Manipur
D. Meghalaya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Assam

Explanation:  The National Fisheries Development Board has conferred four awards to Assam for the success in the fishery sector. Assam has got the best state award under the category of best hilly and North Eastern state. Assam Apex Cooperative Fish Marketing and Processing Federation Limited (FISHFED) has been selected under the category of best hilly and North eastern government organization. On the other hand, Nagaon district has been selected under best hilly and North Eastern district category while a Nalbari based farmer Amal Medhi is selected under hilly and North Eastern fish farmer category.

15. Recently, Bhanwarlal Meghwal who has passed away, he was the minister in the Cabinet of which state?

A. Haryana
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajasthan

Explanation: Rajasthan Social Justice and Empowerment Minister Bhanwarlal Meghwal passed away. The five-time MLA represented the Sujangarh assembly constituency of Churu district of the state.

You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th October 2020


Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2020 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2020 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2020, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF October 2020 – Download Now
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams