Daily GK and Current Affairs Quiz - 20th January 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz - 20th January 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 20th January 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – January 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 20th January 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 20th January 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 20th January 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Recently, Union Defence Minister Rajnath Singh unveiled a driverless metro car for which of the following Metropolitan Region Development Authority?

A. National Capital Region Planning Board
B. Patna Regional Development Authority
C. Mumbai Metropolitan Region Development Authority
D. Chennai Metropolitan Region Development Authority
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Mumbai Metropolitan Region Development Authority

Explanation: Union Defence Minister Rajnath Singh on 15 January 2021, unveiled driverless metro car for Mumbai Metropolitan Region Development Authority (MMRDA). The cars will operate on 25 kV AC traction power. He also virtually launched the Aerospace Assembly Hangar, situated within BEML’s Bangalore complex, and unveiled first indigenously manufactured Tatra Cabin by BEML.

2. Who among the following will be honored with the Lifetime Achievement Award at the 51st International Film Festival of India?

A. Walter Murch
B. Jeremy Thomas
C. Robert Richardson
D. Vittorio Storaro
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Vittorio Storaro

Explanation: Italian cinematographer Vittorio Storaro will be honoured with the Lifetime Achievement Award at the 51st International Film Festival of India. He is best known for his work in the films like “The Conformist” (1970), “Last Tango in Paris” (1972), etc. Storaro has 3 Academy Awards for Best Cinematography for the films “Apocalypse Now” (1979), “Reds” (1981), and “The Last Emperor” (1987).

3. TETTRA (Technical Type Training) conference held in which of the following city?

A. New Delhi
B. Pune
C. Chennai
D. Bengaluru
E. Puducherry

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bengaluru

Explanation: The annual TETTRA (Technical Type Training) conference was held in a hybrid format at Air Force Station Jalahalli in Bengaluru.  The conference was presided over by Air Marshal RD Mathur, Air Officer Commanding in Chief Training Command. Trophies were presented to the best TETTRA schools in three different categories viz- Fighter aircraft, Transport Aircraft, and Systems.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. The Asian Development Bank (ADB) and which of the following bank has formed a new clean and sustainable ocean partnership?

A. World Bank
B. European Investment Bank
C. African Development Bank
D. European Central Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. European Investment Bank

Explanation:  Asian Development Bank (ADB) and European Investment Bank (EIB) have formed a new clean and sustainable ocean partnership. They will support initiatives in Asia and the Pacific to help meet Sustainable Development Goals (SDGs) and climate goals of the Paris Agreement. Both institutions will finance activities aimed at promoting cleaner oceans through the reduction of land-based plastics.

5. Joe Biden has named whom as Testing Advisor in his COVID-19 Response Team?

A. Ajit Pai
B. Bobby Jindal
C. Vidur Sharma
D. Vinod Khosla
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vidur Sharma

Explanation: Joe Biden has named Indian-American health policy expert Vidur Sharma as Testing Advisor in his COVID-19 Response Team. During the Obama administration, Sharma served as a health policy advisor on the Domestic Policy Council. Among other appointments were Amy Chang, Policy Advisor; Abbe Gluck, Special Counsel; David Kessler, Chief Science Officer of COVID Response, etc.

6. According to the ‘International Migration 2020’ report, which of the following country had the world’s largest transnational community in 2020?

A. India
B. Russia
C. USA
D. China
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: According to the ‘International Migration 2020’ report released by the United Nations Department of Economic and Social Affairs (UN DESA), In 2020, 18 Million persons from India were living outside of their country of birth thus making it the World’s Largest Transnational Community. India is followed by Mexico & Russia (11 Million each), China (10 Million) & the Syrian Arab Republic (8 Million).

The United Arab Emirates (3.5 Million), the United States of America (2.7 Million) and Saudi Arabia (2.5 Million) host the largest numbers of migrants from India. At the Global level, the number of International Migrants living outside their country of birth reached 281 Million in 2020. International Migrants represent about 3.6% of the World’s population. The Growth of International Migration has slowed by 27% or 2 Million due to COVID-19.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. As per the latest report by the Central Pollution Control Board (CPCB), India Collected ………….. percent of e-waste generated in 2018-19.

A. 15%
B. 10%
C. 25%
D. 20%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10%

Explanation: According to a report by the Central Pollution Control Board (CPCB), India generated 771, 215 tonnes of Electronic waste (e-waste) in 2018-19, of which only 10% were collected. In 2017-18, India generated 7, 08, 445 Tonnes of which only 3.5% was collected. Further the amount of e-waste generated increased by 32% to 1, 014, 961 tonnes in 2019-20. In September, 2020, CPCB had issued show-cause notices to 186 producers for not meeting collection targets for 2018-19.

CPCB had extended EPR authorisation of 1, 630 producers as on November 26, 2020. 312 Dismantlers or recyclers were authorised with a capacity of processing 782, 080 tonnes of e-waste each year. The report also states that the volume of e-waste that a dismantler or recycler has increased over time, but the shed area of the unit remains the same.

8. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY 3.0) aims to provide training to around 8 Lakh candidates during the period of 2020-21 with an outlay of………………………….

A. INR 548.70 Crore
B. INR 948.90 Crore
C. INR 784.80 Crore
D. INR 828.60 Crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. INR 948.90 Crore

Explanation: Union Minister for Skill Development & Entrepreneurship, Dr Mahendra Nath Pandey launched the Third Phase of Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY 3.0) 2020-21 in 600 districts across India and made available around 300 Plus Skill Courses to the youth. The PMKVY 3.0 has been designed based on the learnings from the previous 2 editions PMKVY 1.0 (2015-16) & PMKVY 2.0 (2016-2020).

PMKVY 3.0 aims to provide training to around 8 Lakh candidates during the period of 2020-21 with an outlay of INR 948.90 Crore. It will be implemented by the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE) and will focus on demand-driven skill development, digital technology & Industry 4.0 skills. PMKVY 3.0 is set to be trainee and learner-centric and will address the ambitions of ‘Aatmanirbhar Bharat’. It will be demand-based & Decentralized in its approach as District Skill Committees (DSC) will be the focal point of implementation of PMKVY 3.0.

9. The Government of India and which of the following country has signed a memorandum of understanding (MoU) to enhance cooperation in the field of Information and Communications Technology & standardization of 5G?

A. Germany
B. Japan
C. France
D. Sweden
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation: India and Japan signed a Memorandum of Understanding to enhance cooperation in the field of Information and Communications Technologies. The MoU was signed by Minister for Communications, Electronics and IT Ravi Shankar Prasad and the Japanese Minister for Internal Affairs and Communications Takeda Ryota. It was exchanged through a video conference today.

The Department of Telecom and Japan’s Ministry of Communications will enhance mutual cooperation in the field of 5G technologies, telecom security, submarine optical fiber cable system to islands of India, spectrum management, smart cities, high altitude platform for broadband in unconnected areas, disaster management and public safety etc.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. Which of the following ministry has launched a month-long mass awareness campaign ‘SAKSHAM’ to spread awareness about green and clean energy?

A. Ministry of Health and Family Welfare
B. Ministry of Petroleum and Natural Gas
C. Ministry of Chemicals and Fertilizers
D. Ministry of Environment, Forest and Climate Change
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Petroleum and Natural Gas

Explanation: The Petroleum and Natural Gas Ministry has launched a month-long mass awareness campaign ‘SAKSHAM’ to spread awareness about green and clean energy. The pan-India campaign will focus on the adoption of cleaner fuels. They include moving towards a gas-based economy, cleaner use of fossil fuels, greater reliance on domestic sources to drive biofuels and increased use of electric vehicles.

11. Which of the following Startup India International Summit recently inaugurated by Union Minister Piyush Goyal?

A. Prarambh
B. Nirbhar
C. Vishwas
D. Parikrama
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Prarambh

Explanation: The Union Minister of Commerce and Industry, Consumer Affairs and Food and Public Distribution, Piyush Goyal has inaugurated the two-day ‘Prarambh’, Startup India International Summit in New Delhi on 15 January 2021. The Summit has been organized by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), under M/o Commerce & Industry. The inaugural event was participated by the members of BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation) countries.

The ‘Prarambh’ Summit will provide a platform to the startups and young minds from around the world to come together and collaborate to work collectively to come with new ideas, innovation and invention. The focus of the Summit will be on enhancing multilateral cooperation and engagement with countries from around the globe to collectively develop and strengthen the startup ecosystems.

12. Who among the following has been appointed as president of UN Human Rights Council for 2021?

A. Coly Seck
B. Choi Kyong-lim
C. Remigiusz Henczel
D. Nazhat Shameem Khan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Nazhat Shameem Khan

Explanation: The UN Human Rights Council elected Fiji’s ambassador as its 2021 president in an unprecedented secret ballot after a diplomatic stand-off blocked the usual consensus decision. Fiji’s ambassador in Geneva, Nazhat Shameem Khan, who served as the council’s vice president in 2020 and is considered a rights champion, won with 29 out of 47 votes. She ran against two other candidates from the UN’s Asia-Pacific regional group of countries: Bahrain’s ambassador Yusuf Abdulkarim Bucheeri and his counterpart from Uzbekistan, Ulugbek Lapasov, who received 14 and four votes respectively.

The president mainly oversees council meetings but is also in charge of appointing the independent experts who investigate countries’ alleged rights abuses and can determine how hard to crack down on cases of state intimidation against those who cooperate with the body.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Which of the following state has launched Vedhik Erudite Foundation’s ambitious scheme ‘One School One IAS’?

A. Odisha
B. Kerala
C. Telangana
D. Karnataka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kerala

Explanation: Kerala Governor Arif Mohammad Khan has launched Vedhik Erudite Foundation’s ambitious scheme ‘One School One IAS’. It will provide free coaching for civil services and other competitive examinations to 10,000 meritorious but financially weak students across the State. Malayalam film actor Manju Warrier has made the first sponsorship declaration by adopting 10 girl students across Kerala.

14. Name of the company which has become the first Indian gaming technology company to seek a market debut.

A. 99Games
B. Nazara Technologies
C. Nextwave Multimedia
D. Nextwave Multimedia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nazara Technologies

Explanation:  Nazara Technologies has become the first Indian gaming technology company to seek a market debut. It filed initial public offering documents with the market regulators on 15 January 2021. Founded by gamer Nitish Mittersain in 2000, Nazara is one of the largest interactive gaming and sports media companies in India. It is known for its games at World Cricket Championship.

15. Jawaharlal Nehru Port Trust plans to attract ……………….. investments from public and private players for its special economic zone (SEZ).

A. ₹1,000 cr
B. ₹2,000 cr
C. ₹3,000 cr
D. ₹4,000 cr
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. ₹4,000 cr

Explanation: The Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT) plans to attract ₹4,000 cr investments from public and private players for its special economic zone (SEZ). JNPT, in Navi Mumbai, is India’s number one container port handling more than half of the container cargo across all major ports in India. JNPT SEZ is an initiative under ‘Sagarmala’ national flagship policy of the Ministry of Shipping.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th January 2020


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams