Daily GK and Current Affairs Quiz - 2nd September 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz - 2nd September 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 2nd September 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – September 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 2nd September 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 2nd September 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 2nd September 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Name of the IIT which has introduced a unique course to impart mathematical and scientific knowledge from ancient texts in Sanskrit language.

A. IIT Delhi
B. IIT Indore
C. IIT Kolkata
D. IIT Guhawati
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. IIT Indore

Explanation: IIT Indore has introduced a unique course to impart mathematical and scientific knowledge from ancient texts in Sanskrit. It is titled “Understanding Classical Scientific Texts of India in an Immersive Sanskrit Environment”. The All India Council for Technical Education (AICTE)-sponsored quality improvement programme began on August 22, 2020, and will continue till October 2, 2020.

2. The government of Japan is providing an Official Development Assistance (ODA) loan of an amount of approx. ————— to India to fight COVID-19.

A. Rs. 1,500 crores
B. Rs. 2,500 crores
C. Rs. 3,500 crores
D. Rs. 4,500 crores
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rs. 3,500 crores

Explanation: India will receive an Official Development Assistance (ODA) loan of an amount of JPY50 billion (approx. Rs. 3,500 crore) from the government of Japan. Japan has committed the loan for the COVID-19 Crisis Emergency Response Support in order to fight the COVID-19 crisis. The ODA loan will support India’s efforts in its fight against COVID-19. It will also assist the country to prepare the health system to handle future epidemics. It will also increase the resilience of India’s health systems against infectious diseases. Japanese government has also committed Grant Assistance of an amount of JPY 1 billion (approx. Rs. 70 crore) for offering medical equipment to bolster the public health and medical system in India.

3. Which of the following Indian International Airport has won the ‘National Energy Leader’ and ‘Excellent Energy Efficient Unit’ awards?

A. Kempegowda International Airport, Bengaluru
B. Indira Gandhi International Airport, New Delhi
C. Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad
D. Sardar Vallabhbhai Patel International Airport, Ahmedabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad

Explanation: The GMR led Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad won the ‘National Energy Leader’ and ‘Excellent Energy Efficient Unit’ awards at the 21st National Awards for ‘Excellence in Energy Management’. It was organized by Confederation of Indian Industry (CII) and Godrej Green Business Centre (GBC). The award was given during the 19th edition of ‘Energy Efficiency Summit’, Virtual Conference and Exposition on Energy Efficiency held from August 6-28, 2020. The ‘National Awards for Excellence in Energy Management’ is instituted by CII to recognize significant and innovative practices of the energy efficiency sector, for the energy efficient and sustainable growth of the Indian industry.

4. Name of the player(s) who won the Biju Patnaik sports award in Odisha for outstanding performance.

A. Ajay Kumar
B. Jayanti Behera
C. Deep Grace Ekka
D. Both A & C
E. Both B & C

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Both B & C

Explanation: Indian women’s hockey team defender Deep Grace Ekka and para-athlete Jayanti Behera received the Biju Patnaik sports award for outstanding performance. Both of them received a citation along with cash award of Rs 2 lakh each.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. India aims for 100 million tonnes (MT) coal gasification by which of the following?

A. 2024
B. 2030
C. 2028
D. 2025
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2030

Explanation: India aims for 100 million tonnes (MT) coal gasification by 2030 with investments worth over Rs. 4 lakh crores. This was announced by Pralhad Joshi, Union Minister of Coal and Mines during a webinar on Coal Gasification and Liquefaction. For encouraging the use of clean sources of fuel, the government has provided for a concession of 20% on revenue share of coal used for gasification.

6. Recently CSIR’s Central Mechanical Engineering Research Institute (CMERI)has claimed to have developed the world’s largest solar tree in which of the following state-

A. Haryana
B. Rajasthan
C. Mizoram
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation: The CSIR’s Central Mechanical Engineering Research Institute (CMERI) has claimed to have developed the world’s largest solar tree. It has been installed at its residential complex in Durgapur in West Bengal. The installed capacity of the solar tree is above 11.5 kWp (kilowatts peak). It has the annual capacity to generate 12,000-14,000 units of clean and green power.

7. Which of the following has been conferred with ‘Rashtriya Khel Protsahan Puruskar 2020’?

A. Aero Club of India
B. Air Force Sports Control Board
C. Haryana Archery Association
D. Subroto Mukerjee Sports Education Society
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Air Force Sports Control Board

Explanation: Air Force Sports Control Board has been conferred with ‘Rashtriya Khel Protsahan Puruskar 2020’. It was awarded for the outstanding contribution in helping sportsperson to excel in their respective disciplines and implement robust sports welfare measures. The award is for sustained efforts towards encouragement and promotion of sports in the country and IAF in particular.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. According to the National Statistical Office (NSO), the Indian economy contracted by how much ——————  in the April-June quarter of this fiscal amid the COVID-19 crisis?

A. 27.3
B. 25.1
C. 23.9
D. 21.7
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 23.9

Explanation: The Indian economy contracted by 23.9% in the April-June quarter of this fiscal amid the COVID-19 crisis. The gross domestic product (GDP) had expanded by 5.2 per cent in the corresponding April-June period of 2019-20, according to data released by the National Statistical Office (NSO).  The fraction of countries, where GDP per capita would decrease is the highest since 1870.

9. European Investment Bank has decided to invest —————– euros into the construction of Kanpur’s first city metro line.

A. 500 million
B. 1000 million
C. 650 million
D. 350 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 650 million

Explanation:  The European Investment Bank (EIB) has decided to invest 650 million euros into the construction of Kanpur’s first city metro line. The agreement to this effect was signed on 31 August 2020. The project aims at enabling some 3 million people in the city to benefit from green, safe, fast, and affordable public transport. This is the second metro rail project supported by the EIB in Uttar Pradesh.

10. ……………………… has launched an AI-powered voice chatbot, LiGo, on Google Assistant as part of its customer service initiative.

A. TATA AIA Life
B. Bajaj Allianz Life Insurance
C. ICICI Prudential Life Insurance
D. Reliance Nippon Life Insurance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ICICI Prudential Life Insurance

Explanation: ICICI Prudential Life Insurance has launched an AI-powered voice chatbot, LiGo, on Google Assistant as part of its customer service initiative. This new option will enable the policyholders to have their queries addressed by simple voice commands. Customers can use commands such as “Ok Google, I want to speak to ICICI Prudential Life LiGo” or “May I talk to ICICI Prudential Life LiGo”.

11. UP CM Yogi Adityanath has launched ———– new biosafety second generation testing labs in the state.

A. 10
B. 11
C. 12
D. 13
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 13

Explanation: UP CM Yogi Adityanath has launched 13 new biosafety second generation testing labs in the state. With this, the state’s capacity for undertaking RT-PCR tests will go up by 5,000 per day. The state is already conducting an average of 1.5 lakh COVID-19 tests per day of which about 50% are RT-PCR. The state has conducted more than 50 lakh tests till The new labs include 10 in the public sector.

12. Mustapha Adib has been appointed as the Prime Minister of which of the following country.

A. Kuwait
B. Egypt
C. Syria
D. Lebanon
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Lebanon

Explanation: Lebanon’s ambassador to Germany, Mustapha Adib was appointed prime minister in crisis-hit Lebanon. Adib, who has been Beirut’s Berlin envoy since 2013, is affiliated with a small Sunni party headed by former Prime Minister Najib Mikati. Days after the blast, the government of Prime Minister Hassan Diab, a self-styled technocrat, stepped down. President Michel Aoun asked Lebanon’s ambassador to Germany Mr Adib to form a new government after he secured 90 votes in the 128-member Parliament.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Renowned personality Joe Ruby passed away recently, he was a veteran _______.

A. Hollywood Actor
B. Novelist
C. Novelist
D. Animation Creator
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Animation Creator

Explanation: The co-creator of the cartoon series Scooby-Doo, Joe Ruby passed away. Ruby, an American animator, television editor, writer, and producer, created the much-loved characters of beloved kids show Scooby-Doo, along with his creative partner Ken Spears.

14. Name of the first Divyanga sportsperson of the country Who gets the prestigious Tenzing Norgay Adventure Award 2020.

A. Deepa Malik
B. Devendra Jhajharia
C. Satyendra Singh Lohia
D. Mariyappan Thangavelu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Satyendra Singh Lohia

Explanation: Para-swimmer Satyendra Singh Lohia of Madhya Pradesh is the first Divyanga Indian sportsperson of the country, who has been awarded today with the Tenzing Norgay Adventure Award. He is also the first Asian Divyanga swimmer to cross the 42-kilometer Catalina Channel in the US in just 11 hours 34 minutes. Para-swimmer Satyendra Singh was also conferred with the Best Sportsperson National Award by Vice President Venkaiah Naidu on World Divyanga Day. He has also been awarded the highest sports award of Madhya Pradesh as well as many other national and international honours.

15. Purushotham Rai passed away recently, he was a veteran _______.

A. Athletic coach
B. Football coach
C. Cricket coach
D. Badminton coach
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Athletic coach

Explanation: India’s former athletic coach Purushotham Rai passed away. The former coach passed away a few hours before receiving the Dronacharya Award, the highest sporting award for a coach in India. He became the third person from the state of Karnataka to win Dronacharya award in Athletics. He coached number of top athletes namely Olympian quarter-miler Vandana Rao, heptathlete Pramila Aiyappa, Ashwini Nachappa, Murali Kuttan, MK Asha, EB Shyla, Rosa Kutty and GG Pramila. Purushotham Rai’s name was announced for the Dronacharya award for year 2020 among the other winners of National Sports Awards 2020. He trained the Indian team for the 1987 World Athletics Championship, 1988 Asian Track and Field Championships, and 1999 SAF Games.

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Monthly Current Affairs PDF August 2020 – Download Free
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

Last 6 Months Current Affairs 2020 MCQ PDF