Daily GK & Current Affairs Quiz – 2nd & 3rd August 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 2nd & 3rd August 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK & Current Affairs Questions – 2nd & 3rd August 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – August 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 2nd & 3rd August 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 2nd & 3rd August 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 2nd & 3rd August 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Name of the act which has been replaced by the Consumer Protection Act, 2019 recently?

A. Consumer Protection Act 2016
B. Consumer Protection Act 2001
C. Consumer Protection Act 1987
D. Consumer Protection Act 1986
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Consumer Protection Act 1987

Explanation: The Consumer Protection Act, 2019 has been implemented in India since 20th July 2020. It has replaced the Consumer Protection Act, 1986. The new act has been introduced to offer protection to buyers from traditional sellers as well as from the new e-commerce retailers/platforms. It will protect consumer rights through its various notified Rules and provisions and will empower consumers and hence help them in protecting their rights. Some of the features of the Consumer Protection Act, 2019 include Consumer Protection Councils, Consumer Disputes Redressal Commissions, Mediation, Product Liability, and punishment for manufacture or sale of products containing adulterant / spurious goods. It also involves the setting up of the Central Consumer Protection Authority (CCPA) which will aim to promote, protect, and enforce the rights of consumers.

2. ……………………… has been launched by Visa along with Federal Bank for bank’s cardholders.

A. mVisa
B. Visa Cloud
C. Visa Secure
D. Visa Everywhere
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Visa Secure

Explanation: Visa, a global leader in payments technology has tied-up with Federal Bank to launch “Visa Secure” to the bank’s cardholders. “Visa Secure” is a modernized technology that provides a quicker and frictionless checkout experience to the consumers. Adoption of new improved technology will enable the bank to focus on customer-centric digital solutions that make online shopping experiences seamless.

Visa Secure is a global authentication program which is built on EMVCo 3DS (3D Secure) 2.0 protocol. It offers additional layers of authentication for issuers and merchants and hence makes e-commerce more secure while reducing customer friction at point of purchase. The technology also offers smoother and more consistent user experiences to the consumers across multiple payment channels such as mobile, web, in-app, and connected devices.

3. Name of the person who has been appointed as MD and CEO of domestic rating agency ICRA.

A. Milind Barve
B. Arun Duggal
C. Naresh Takkar
D. N Sivaraman
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. N Sivaraman

Explanation: The domestic rating agency, ICRA has appointed N Sivaraman as its new managing director and group chief executive officer for three years. He succeeds former MD and Group CEO Naresh Takkar. The post has been left vacant for one year after the termination of Naresh Takar in August 2019. Sivaraman will drive ICRA Group’s business strategy and innovation, build organisational capabilities, nurture a strong culture of analytical excellence, strengthen the independence and objectivity of ratings and enhance the company’s thought leadership.

4. Name of the Digital wallet company which launched “mpay.me” UPI link service recently.

A. Paytm
B. PhonePe
C. MobiKwik
D. GooglePay
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. MobiKwik

Explanation Digital wallet company, MobiKwik has launched “mpay.me” UPI link service that allows users to send and receive money from any UPI payment app. This single link created using mpay.me can be shared anywhere to send and receive money and will work seamlessly on mobile as well as desktop. Through mpay.me, users will now be able to generate their own mini personal payment gateways using their phone numbers. Users can share it with anyone over chat, SMS, email, etc to collect payments. All MobiKwik UPI users that have their personal payment link already can use this service. Payments can be made using this link through any UPI app: MobiKwik, GooglePay, PhonePe, Paytm etc.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Indian Grandmaster who has finished 2nd in the rapid section of the 53rd Biel International Chess Festival in Switzerland.

A. Mukesh Ganguly
B. Abhijeet Gupta
C. Surya Shekhar Ganguly
D. Santosh Gujrathi Vidit
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these (P Harikrishna)

Explanation: Indian Grandmaster, P Harikrishna has finished second in the rapid section of the 53rd Biel International Chess Festival in Switzerland. The World No. 26 scored 10 points, two less than Radoslaw Wojtaszek of Poland, who finished on top. Earlier, the Indian GM had finished on top in the ACCENTUS Chess960 tournament, with 5.5 points.

6. Name of the person who has been appointed the Private Secretary to Prime Minister Narendra Modi.

A. Rina Ray
B. M Sathiyavathy
C. Nutan Guha Biswas
D. Hardik Satishchandra Shah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Hardik Satishchandra Shah

Explanation: 2010-batch IAS officer, Hardik Satishchandra Shah has been appointed the Private Secretary (PS) to Prime Minister Narendra Modi on co-terminus basis. He is is currently serving as a Deputy Secretary in the Prime Minister’s Office (PMO). Before moving to the PMO last year, he worked as the PS to Environment, Forest and Climate Change Minister Prakash Javadekar.

7. NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM), has launched ‘AIM iCREST’ – an Incubator Capabilities enhancement program with which of the following foundation?

A. Wadhwani Foundation
B. Smile Foundation
C. Bill & Melinda Gates Foundation
D. Both A & B
E. Both A & C

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Both A & C

Explanation: NITI (National Institution for Transforming India) Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM), has launched ‘AIM iCREST’ – an Incubator Capabilities enhancement program for a Robust Ecosystem focused on creating high performing Startups in collaboration with Bill & Melinda Gates Foundation and Wadhwani Foundation, which will provide global expertise. This is a first of its kind initiative for advancing innovation at scale in India.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. Which of the following Institute launched financial knowledge platform named” MSMESaksham” for MSMEs with in collaboration with TransUnion CIBIL?

A. SIDBI
B. RBI
C. IIFCL
D. NHB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. SIDBI

Explanation: The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) in association with TransUnion CIBIL Limited (formerly Credit Information Bureau (India) Limited) has launched a comprehensive financial education and one-stop knowledge platform for micro, small and medium enterprises “MSMESaksham”, which will guide MSMEs (micro, small and medium enterprises) seeking quick access to finance and will also support them in managing their credit obligations. The portal is focused on two key pillars of financial knowledge and access to credit.

9. Which of the following bank launched a campaign named ‘Kona Kona Umeed’ recently?

A. ICICI Bank
B. Axis Bank
C. IndusInd Bank
D. Kotak Mahindra Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kotak Mahindra Bank

Explanation:  Kotak Mahindra Bank has announced the launch of a two-month-long campaign called ‘Kona Kona Umeed’ with huge offers and discounts to lift up hope and optimism among its customers in the midst of the Coronavirus pandemic. Under this Kona Kona Umeed campaign:

  • The bank will provide a range of offers and deals on its products including loans, savings accounts, current accounts, corporate salary accounts as well as Kotak debit cards, credit cards and digital payments.
  • Kotak has tied up with over 100 brands to provide exclusive deals to its customers in categories such as shopping, essentials, personal care, education, fitness, health & wellness, kids & parenting, entertainment, cyber care & security, among others.

10. Name of the person who has been appointed as the Prime Minister of Ivory Coast recently.

A. Ralph Gonsalves
B. Dean Barrow
C. Hamed Bakayoko
D. Gaston Browne
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hamed Bakayoko

Explanation: Ivory Coast‘s Defence Minister, Hamed Bakayoko has been named as the Prime Minister of the country. He was presently serving as the as interim PM of the country since the sudden death of former Prime Minister Amadou Gon Coulibaly. Hamed Bakayoko was a founding member of the Rally of the Republicans (RDR) party and was also in charge of the party’s daily newspaper, Le Patriote. He also served as the minister of new information and communication technology from 2003 to 2011 in the national unity government. He has also been a mayor of Abobo, one of most populous districts of the country, since 2018.

11. Who among the following has been appointed as the additional and independent director of Great Eastern Shipping Company Ltd?

A. BP Kanungo
B. Viral Acharya
C. S Jaishankar
D. Urjit Patel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Urjit Patel

Explanation: Great Eastern Shipping Company Ltd announced that its board has appointed former Reserve Bank of India (RBI) Governor Urjit Patel as an additional and independent director for a term of 5 years, effective from August 01, 2020.

12. 6th BRICS Environment Ministers’ Meeting hosted by which of the following country?

A. China
B. India
C. Russia
D. Brazil
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Russia

Explanation: The 6th BRICS Environment Ministers’ Meeting was held under the presidency of Russia. The Environment Ministers of the Federative Republic of Brazil, the Russian Federation, the Republic of India, the People’s Republic of China and the Republic of South Africa participated in the meeting held via the video conference. The meeting was preceded by the BRICS Working Group meeting. India will host the next meeting in 2021. Union Environment Minister, Shri Prakash Javadekar represented India in the BRICS Environment Ministers’ Meet. During the meet, the minister highlighted the efforts made by India in controlling Air pollution such as the National Clean Air Programme (NCAP) which was launched in 2019.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Lee Teng-hui (father of Taiwan’s democracy) passed away recently,  is the former president of which of the following country?

A. Indonesia
B. Taiwan
C. Hong Kong
D. South Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Taiwan

Explanation: Former Taiwanese President Lee Teng-hui passed away. He served as president of Taiwan from 1988 to 2000. He was also considered as the “father of Taiwan’s democracy”. Lee Teng-hui became president in 1988 after the demise of predecessor, Chiang Ching-kuo. Lee also led constitutional changes towards a democratic political layout, including direct presidential elections. He also served as the mayor of Taipei (1978-81) and the provincial governor of Taiwan (1981-84).

14. The World Sanskrit Day, (also known as Sanskrit Diwas), is celebrated every year on which day-

A. 2nd August
B. 3rd August
C. 1st August
D. 4th August
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3rd August

Explanation: World Sanskrit Day, (also known as Sanskrit Diwas), is celebrated every year on Shraavanapoornima, that is the Poornima day of the Shraavana month in the Hindu calendar, which is also marked as Raksha Bandhan. In 2020, this day is being observed on 3 August 2020. The day commemorates the ancient Indian language of Sanskrit and aims to promote its revival and maintenance.

Sanskrit is an old Indo-Arya language and is believed to be originated in India around 3500 years ago. There are many legends associated with the language. However, in the written form the origin of Sanskrit language is traced back to the 2nd millennium BCE when the Rig Veda, a collection of hymns was said to be written.

15. The World Lung Cancer Day is observed on which day-

A. 2nd August
B. 3rd August
C. 1st August
D. 4th August
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 1st August

Explanation: World Lung Cancer Day is observed on August 1 to raise awareness about the causes and treatment of lung cancer and to highlight the issues that a lack of sufficient research funding can create. The theme for World Lung Cancer Day 2020 is “I Can and I Will”.

16. Which of the following ministry has been awarded the SKOCH Gold Award for its “Empowerment of Tribals through IT-enabled Scholarship Schemes” project?

A. Ministry of Rural Development
B. Ministry of Tribal Affairs
C. Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
D. Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Tribal Affairs

Explanation: SKOCH Gold Award has been awarded to the Ministry of Tribal Affairs (MoTA) for its “Empowerment of Tribals through IT enabled Scholarship Schemes” project. The project was launched to show Government of India’s commitment to realize the dreams of Digital India and bringing transparency as well as ease in the delivery of services. MoTA integrated the 5 Scholarship Schemes with DBT Portal under the guidance of DBT Mission in order to align with the larger vision of ‘Digital India’. The 66th SKOCH 2020 Competition was held with name “INDIA RESPONDS TO COVID THROUGH DIGITAL GOVERNANCE”. The Ministry of Tribal Affairs (MoTA) participated in the DIGITAL INDIA & E-GOVERNANCE-2020 Competition.

17. The Mahatma Gandhi Bridge was built over which of the following river-

A. Narmada
B. Ganga
C. Kaveri
D. Godavari
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ganga

Explanation: Mahatma Gandhi Bridge/Setu over river Ganga in Bihar, Union Minister for Road Transport, Highways and MSMEs (Micro, Small & Medium Enterprises) Nitin Jairam Gadkari virtually inaugurated its upstream carriageway. This means the two lanes are completed of the 4-lane bridge which is being renovated at a cost of Rs 1,742 crore. The online ceremony was presided over by Chief Minister (CM) of Bihar Nitish Kumar. This is the first ever bridge in India using modern technology for improving the existing structure. The designing of the bridge has been done by Indian Institute of Technology (IIT) Roorkee in discussion with international consultants.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

18. Rajat Bhatia who recently announced his retirement from which sports-

A. Hockey
B. Chess
C. Cricket
D. Tennis
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Cricket

Explanation: Veteran Indian domestic allrounder, Rajat Bhatia has announced his retirement from all forms of cricket. He started his career with Tamil Nadu in 1999-2000 but played most of his cricket for Delhi.

19. Anil Murali who passed away recently was a famous_____________.

A. Writer
B. Actor
C. Dancer
D. Director
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Actor

Explanation:  Malayalam actor, Anil Murali passed away. He made his silver screen debut with Kanyakumariyil Oru Kavitha in 1993. He went on to star in over 200 movies across Malayalam, Tamil and Telugu film industries. The actor was best known for his roles in movies like Lion, Balram vs Tharadas, Mahasamudram, Nerariyan CBI, July 4, Rock and Roll, Run Baby Run, Amen, Dolphin Bar, Ramaleela, Joseph, Nimirndhu Nil, Thani Oruvan, Kodi.

20. Somendra Nath Mitra who passed away recently, was the former Lok Sabha MP from which of the following state?

A. Rajasthan
B. Odisha
C. Uttar Pradesh
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation: President of West Bengal Pradesh Congress Committee, Somendra Nath Mitra died at the age of 78 in Bellevue Hospital, Kolkata due to Kidney and heart ailments. He was born on 31st December 1941, Katonah, Jessore, Bangladesh. He served as a member of the 15th Lok Sabha, elected from the Diamond Harbour constituency in West Bengal state in 2009 as a Trinamool Congress candidate.

Daily GK & Current Affairs Quiz – 1st August 2020

Daily GK & Current Affairs Quiz – 31st July 2020

Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th July 2020

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Download Free Monthly 400+ MCQ CA Digest July 2020 EBook – Check Here
Monthly Current Affairs PDF June 2020 Last 6 Months Current Affairs PDF 2020
Yearly Current Affairs PDF 2019 Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Attempt Daily GK & Current Affairs Quiz – July 2020 – Click Here

Last 6 Months Current Affairs 2020 MCQ PDF