Daily GK and Current Affairs Quiz – 1st April 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 1st April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 1st April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 1st April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 1st April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.How many MoUs have been signed between India and Bangladesh recently during the visit of PM Modi?

A. 3
B. 5
C. 7
D. 9
E. 12

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 5

Explanation: India and Bangladesh have signed five Memorandum of Understanding (MoUs) to further boost bilateral cooperation. The signing of the MoUs took place on 27 March 2021, between Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina and her Indian counterpart Narendra Modi in Dhaka. Indian PM Narendra Modiji was on a two-day official visit to Bangladesh to join the twin celebrations of Bangladeshi Founding Father Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman’s birth centenary and the golden jubilee of Bangladesh’s independence in 1971. This is the first trip of PM Modi to a foreign country since the outbreak of the coronavirus pandemic.

MoUs were signed in the following areas

Disaster management, resilience, and mitigation.Cooperation between Bangladesh National Cadet Corps (BNCC) and National Cadet Corps of India (INCC).Establishment of a framework of cooperation in the area of trade remedial measures between Bangladesh and India.Supply of ICT equipment, courseware, and reference books and training for Bangladesh-Bharat Digital Service & Employment and Training (BDSET) Centre.Establishment of sports facilities in Rajshahi College field and surrounding areas.

Other key takeaways from the visit

India gifted 109 ambulances to Bangladesh as well as 1.2 million doses of the Covishield vaccine.India released a silver coin to commemorate 50 years of the establishment of diplomatic ties between the two countries.Bangladesh released a gold coin to commemorate the Mujib Borsho (the birth centenary of Sheikh Mujibur Rahman and 50 years of the Bangladesh war of liberation).

2.Noted Marathi writer _____________ will receive Saraswati Samman, 2020 for his book Sanatan.

A. Kaustubh Kasture
B. Sharankumar Limbale
C. Anna Bhau Sathe
D. Gopal Ganesh Agarkar
E. Satish Alekar

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sharankumar Limbale

Explanation: Noted Marathi writer Dr Sharankumar Limbale will receive Saraswati Samman, 2020 for his book Sanatan. The award carries fifteen lakh rupees, a citation and a plaque. Saraswati Samman, instituted by KK Birla Foundation in 1991, is recognised as the most prestigious and highest literary award in the country. Dr Limbale’s Sanatan has been published in 2018. Sanatan is an important social and historical document of the Dalit struggle. Speaking first to All India Radio, Dr Limbale was overjoyed with emotion as he started his career with the public broadcaster.

3.The ‘Maharaja Chhatrasal Convention Centre’ has recently been inaugurated in which of these UNESCO World Heritage locations?

A. Sanchi
B. Khajuraho
C. Konark
D. Konark
E. Pattadakal

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Khajuraho

Explanation: Union Minister of State (IC) for Tourism & Culture, Prahlad Singh Patel virtually inaugurated the “Tourist Facilitation Centre” facility at Guruvayur, in Kerala. The facility has been constructed under the project “Development of Guruvayur, Kerala” under PRASHAD Scheme of the Ministry of Tourism, at the cost of Rs. 11.57 Crores.

About PRASHAD scheme:

The ‘National Mission on Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive’ (PRASHAD) were launched by the Ministry of Tourism in the year 2014-15.The objective of PRASHAD scheme is integrated development of identified pilgrimage and heritage destinations.It includes infrastructure development such as entry points (Road, Rail and Water Transport), last-mile connectivity, basic tourism facilities like Information/ Interpretation Centers, ATM/ Money exchange, eco-friendly modes of transport, area Lighting and illumination with renewable sources of energy, parking, drinking water, toilets, cloakroom, waiting rooms, first aid centres, craft bazaars /haats/ souvenir shops/ cafeteria, rain shelters, Telecom facilities, internet connectivity etc.

Important Points:

Chief Minister of Kerala: Pinarayi Vijayan; Governor: Arif Mohammad Khan.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which team has won the maximum medals top finish at the top place in the medal table in the 2021 ISSF World Cup New Delhi?

A. China
B. USA
C. India
D. South Korea
E. Italy

Show Correct Answers

Correct Answer – C. India

Explanation: India’s Aishwary Pratap Singh Tomar won gold in the men’s 50m Rifle 3 Positions event at the ISSF World Cup in New Delhi. The 20-year-old became the youngest in history to win a shooting World Cup gold in the 3 Positions event. The two other Indian shooters in the final, Sanjeev Rajput finishing sixth and Niraj Kumar came at the last position. This was India’s 8th gold medal in the ongoing World Cup. India continues to dominate the medal tally with 15 so far. India has won three silver medals and four bronze to go with the eight gold medals.

Important Points:

  • International Shooting Sport Federation Headquarters: Munich, Germany;
  • International Shooting Sport Federation President: Vladimir Lisin;
  • International Shooting Sport Federation Founded: 1907.

5.A book titled “Names of the Women” authored by __________.

A. Ruskin Bond
B. Salman Rushdie
C. Vikram Seth
D. Shashi Tharoor
E. Jeet Thayil

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Jeet Thayil

Explanation: A book titled “Names of the Women” authored by Jeet Thayil. The book talks about the women whose roles were suppressed, reduced, or erased in the Gospels. Jeet Thayil is a renowned author, best known for his book ‘Narcopolis’ which was shortlisted for the Man Booker Prize 2012 and won the DSC Prize for South Asian Literature. His most recent book ‘Low’ was released in 2020.

6.Facebook has partnered with which entity to connect the United States of America with Southeast Asian countries through undersea cables?

A. IBM
B. Amazon
C. Google
D. Samsung
E. Microsoft

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Google

Explanation:  Facebook has partnered with Google & other regional telecom companies to connect the United States of America with Southeast Asian countries through undersea cables. These underground cables will improve internet connectivity in Singapore, Indonesia.At the initial stage, 2 undersea cables: Echo and Bifrost, will be connecting the US with Indonesia through a diverse sea route in the Trans-pacific region.Note- Facebook deploys 3000 Kms of fibre in Indonesia to develop public Wi-Fi hot spots.“Echo” – Constructed by Facebook in partnership with Google & XL Axiata, an Indonesian telecom company. It is expected to get completed by 2023.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which private sector bank has collaborated with UK based business banking fintech Tide Platform Limited (Tide) to provide bank account infrastructure to Tide’s India platform, which is focused to serve mainly small and medium enterprises(SMEs)?

A. ICICI Bank
B. RBL Bank
C. HDFC Bank
D. Axis Bank
E. Kotak Mahindra Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – B. RBL Bank
Explanation:  RBL Bank, a Private sector lender, collaborated with UK based business banking fintech Tide Platform Limited (Tide) to provide bank account infrastructure to Tide’s India platform, which is focused to serve mainly small and medium enterprises (SMEs).Tide’s first market outside the UK, is India due to its vast SME population of around 63 million, and the people’s entrepreneurial spirit.Gurjodhpal Singh the former vice president of PayU (Payment Service Provider) will lead Tide’s business in India.The tie-up will provide an option for the SMEs to open current and savings accounts at RBL Bank through Tide’s business platform.

8.Which bank has signed a loan agreement of $1 billion with the Japan Bank for International Cooperation (JBIC) to provide loans for the whole range of business operations of the Japanese automobile manufacturers in India?

A. Bank of Baroda
B. Union Bank of India
C. State Bank of India
D. Punjab National Bank
E. Canara Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – C. State Bank of India

Explanation: The State Bank of India (SBI) has signed a loan agreement of $1 billion (INR 10 Crores) with the Japan Bank for International Cooperation (JBIC) to provide loans for the whole range of business operations of the Japanese automobile manufacturers in India.In October 2020, SBI similar $1 billion loan agreement with JBIC. After the current loan agreement, the total loan facility is now about $2 billion.The financing will assist the Government’s ‘Make in India’ initiative.SBI will provide the loan with refinancing for the funding support to the manufacturers, suppliers and dealers of Japanese automobiles in India.

9.Which of the following bank has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Our Food Pvt. Ltd., Visakhapatnam to help farmers set up cost effective processing units?

A. Pragathi Krishna Gramin Bank Karnataka
B. Kaveri Grameena Bank
C. Andhra Pragathi Grameena Bank
D. Karnataka Vikas Grameena Bank
E. Karnataka Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Karnataka Vikas Grameena Bank

Explanation:  In a bid to help farmers set up cost effective processing units, the Karnataka Vikas Grameena Bank (KVGB) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Our Food Pvt. Ltd., Visakhapatnam.According to the MOU signed recently, the vendor will ensure supply, delivery and installation of high quality, standardised and branded equipment/machinery as per the requirement of the farmer/farmer franchisee, and also purchase of processed products.The vendors also ensure regular recovery towards such loan accounts and also support the bank in end utilisation of the loan.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Tata Motors signed a three-year MoU with which bank to offer financial assistance to the customers looking to purchase its small and light commercial vehicles?

A. Bank of Baroda
B. Union Bank of India
C. State Bank of India
D. Punjab National Bank
E. Canara Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – C. State Bank of India

Explanation: Tata Motors has signed a three-year Memorandum of Understanding (MoU) with the country’s largest lender, State Bank of India (SBI), to offer financial assistance to the customers looking to purchase its small and light commercial vehicles.According to the automaker, the partnership will not only create employment but also generate more demand for its BS6 range of vehicles.Tata Motors claimed that the collaboration with SBI will allow its CV customers to avail loans in a hassle-free manner as well as access the bank’s unique technology-laden offerings.

11.Various loans offered by Non-Banking Finance Companies (NBFC) and Micro Finance Institutes (MFI) are expected to be cheaper from 1 April 2021. It has been lowered by how many basis points?

A. 10
B. 15
C. 20
D. 25
E. 30

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 15

Explanation: Various loans offered by Non-Banking Finance Companies (NBFC) and Micro Finance Institutes (MFI) are expected to be cheaper from 1 April 2021.The Reserve bank of India has communicated that the applicable base rate will be charged as 7.81 percent.It has been lowered by 15 basis points (0.15 %).In 2020, it was 8.76 during the same period.

12.As a token of appreciation, who sanctioned a retirement gift of over rupees 1.60 crores in favour of 219 personnel of J&K Police who voluntarily retired on 31 March 2021?

A. Kamal Nayan Choubey
B. M Vishnu Vardhan Rao
C. Satya Narayan Pradhan
D. Dilbag Singh
E. Ajay Bhatnagar

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Dilbag Singh

Explanation: As a token of appreciation, the Director-General of Police Dilbag Singh sanctioned a retirement gift of over rupees 1.60 crores in favour of 219 personnel of J&K Police who voluntarily retired on 31 March 2021.A retirement gift of Rs 75,000 is being given to each person from the Contributory Police Welfare fund.The personnel belong to different ranks, units and wings of the police department.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Who participated in the Dandi Yatra from Delad to Surat in April 2021 covering a distance of 17 kilometres?

A. Y. S. Jaganmohan Reddy
B. Sarbananda Sonowal
C. Pema Khandu
D. Shivraj Singh Chouhan
E. Nitish Kumar

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Shivraj Singh Chouhan

Explanation: MP CM Shivraj Singh Chouhan participated in the Dandi Yatra from Delad to Surat on 1 April 2021 covering a distance of 17 kilometres.The Dandi Yatra is being organised to commemorate the 75th Anniversary of India’s Independence as part of Azadi ka Amrit Mahotsav.The Mahotsav is being celebrated as a Jan-Utsav in the spirit of Jan-Bhagidari throughout the length and breadth of the country.

Madhya Pradesh:

  • Chief Minister – Shivraj Singh Chouhan.
  • Governor – Anandiben Patel.
  • Number of Districts – 52.
  • Lok Sabha seats – 29.
  • Rajya Sabha seats – 11.

14.Which state celebrated its 86th statehood day on 1 April 2021?

A. Jharkhand
B. Chhattisgarh
C. Odisha
D. Gujarat
E. Andhra Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Odisha

Explanation:  Odisha celebrated its 86th statehood day on 1 April 2021.The day is also known as Utkal Diwas.It was on this day in 1936 that the state came into existence.The state was carved out of the combined Bengal-Bihar-Orissa province.A number of programs are being organized across the state to mark the occasion.The programs include the state-level function in the capital Bhubaneswar.

Odisha:

  • Chief Minister – Naveen Patnaik.
  • Governor – Ganeshi Lal.
  • Number of Districts – 30.

15.What is the rank of Virat Kohli in the ICC rankings for ODI batsmen released in March 2021?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 1

Explanation: Virat Kohli has retained his top spot in the ICC rankings for ODI batsmen released on 31 March 2021.Rohit Sharma has been ranked third, behind Pakistan’s Babar Azam.K L Rahul has moved up from the 31st to the 27th spot.Hardik Pandya has achieved a career-best 42nd position while Rishabh Pant has entered the top 100. In the Test rankings, Ravichandran Ashwin retained his second spot.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 31st March 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams