Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th May 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th May 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th May 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – May 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 19th May 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 19th May 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 19th May 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.India’s First Agriculture Export Facilitation Centre has been unveiled in which city?

A. Pune
B. Hyderabad
C. Gurugram
D. Bengaluru
E. New Delhi

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Pune

Explanation: The Mahratta Chamber of Commerce, Industry, and Agriculture (MCCIA) has launched India’s first agro-export facilitation centre in Pune, in collaboration with National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD). The new Facilitation Centre will work as a one-stop-centre for the exporters in the agricultural sector as well as boost agricultural exports from the region, as per global standards. The Center would guide the prospective exporters on various relevant aspects of the ‘farm-to-fork chain of agro-exports through its experts. It would organize awareness programs, training programs and workshops on the related aspects, organise visits to export houses for getting practical guidance, organise buyer-seller meetings etc.

Important Points:

  • NABARD Founded: 12 July 1982;
  • NABARD Headquarters: Mumbai;
  • NABARD Chairman: G R Chintala.

2.Who became the first Indian-origin fighter to win a world title in a top-level MMA?

A. Brandon Vera
B. Saurav Gurjar
C. Arjan Bhullar
D. Jeet Rama
E. Jinder Mahal

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Arjan Bhullar

Explanation: Arjan Bhullar became the first Indian-origin fighter to win a world title in a top-level MMA promotion when he beat Brandon Vera to become the heavyweight world champion at the Singapore-based One Championship. By defeating Vera, Bhullar ended the Filipino-American’s five-year championship-winning run. Bhullar had won the commonwealth games gold medals in 2010 and 2012. He became the first Indian-origin freestyle wrestler to represent Canada at the Olympics.

3.Who chaired the 26th meeting of the Group of Ministers (GOM) on COVID-19?

A. Harsh Vardhan
B. S. Jaishankar
C. Mansukh Mandaviya
D. Nityanand Rai
E. Hardeep S. Puri

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Harsh Vardhan

Explanation: The Union Minister of Health and Family Welfare, Dr Harsh Vardhan chaired the 26th meeting of the Group of Ministers on COVID-19. CoWIN platform-the government developed a website for the registration and booking of vaccine appointment- will be soon accessible in Hindi and 14 other regional languages, informed in the 26th GOM meeting.

Key Outcomes of the meet:

Around seventeen more laboratories will be added to the INSACOG (Indian SARS CoV-2 Genomics Consortium) network.These laboratories are being added to monitor COVID-19 variants. Currently, there are ten laboratories in the network.The manufacturing of Amphotericin-B is to be increased to treat COVID-19 black fungal infections called Mucormycosis.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.The United Launch Alliance launched the _________ from Cape Canaveral Space Force Station, Florida.

A. Atlas I rocket
B. Atlas II rocket
C. Atlas III rocket
D. Atlas IV rocket
E. Atlas V rocket

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Atlas V rocket

Explanation: The United Launch Alliance launched the Atlas V rocket from Cape Canaveral Space Force Station, Florida. The Atlas V rocket carried SBRIS Geo-5 Missile Warning Satellite. The full form of SBRIS is the Space-Based Infrared System. It is designed for missile warning, missile battlespace and defence characterization.SBRIS is basically a Space Tracking and Surveillance System. SBRIS was designed to meet the Infrared Space Surveillance of the United States Space Force System. In 2020 alone, the SBRIS satellites detected more than a thousand missiles.

About the satellite

The satellite will provide key capabilities in missile warning, battlespace, missile defence. It weighs 4,850 kilograms. As of 2018, ten SBRIS satellites were launched.Atlas V is a two-stage rocket. It is fueled with rocket grade kerosene and liquid oxygen in its first stage and hydrogen and liquid oxygen in the second stage.The rocket put SBRIS at a height of 35,753-kilo metres.

Important Points:

  • United Launch Alliance CEO: Tory Bruno;
  • United Launch AllianceFounded: 1 December 2006;
  • United Launch Alliance Headquarters: Centennial, Colorado, United States.

5.Moctar Ouane has been reappointed as the prime minister of which of the following country?

A. Nigeria
B. Mali
C. Eritrea
D. Sudan
E. Yeman

Show Correct Answers

Correct Answer B. Mali

Explanation: Moctar Ouane is reappointed as Prime Minister of Mali. He was appointed as Prime Minister of the caretaker government in August 2020 after the removal of Ibrahim Boubacar Keita. Ouane will have to form a new government with room for the political class, under the instructions of President Bah N’Daw. In April 2021, Mali’s interim government had announced that it would hold a constitutional referendum on October 31 and an election in February 2022. Mali is facing a political crisis due to disputed legislative elections and economic crisis due to economic stagnation, corruption, and the Covid-19 pandemic.

Important Points:

  • It is a landlocked country in West Africa;
  • It is the eighth-largest country in Africa;
  • Its capital is Bamako and the currency is the West African CFA Franc.

6.With which technology company the Ministry of Tribal Affairs (MoTA) has signed an MoU for digital transformation of Tribal schools such as Eklavya Model Residential Schools (EMRS), Ashram Schools, and other schools under MoTA?

A. Google
B. Infosys
C. Intel
D. Microsoft
E. IBM

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Microsoft

Explanation: The Ministry of Tribal Affairs (MoTA) virtually signed an MoU with Microsoft during the virtual event ‘Empowering Youth For Success’ for digital transformation of Tribal schools such as Eklavya Model Residential Schools (EMRS), Ashram Schools, and other schools under MoTA.Under the agreement, Microsoft will make the Artificial Intelligence (AI) curriculum available to tribal students in English and Hindi at all EMRS schools. This is to ensure inclusion and access.During the 1st phase of the program, 250 EMRS schools will be adopted by Microsoft for the purpose.The main aim of the agreement is to build an inclusive, skills based economy.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which general insurance company has launched, Integrated Partner Onboarding Solution (IPOS) an industry-first digital end to end partner onboarding solution?

A. Edelweiss General Insurance
B. Acko General Insurance
C. Digit General Insurance
D. Aditya Birla Health Insurance
E. Bharti AXA General Insurance

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Edelweiss General Insurance

Explanation: Edelweiss General Insurance (EGI), an InsurTech start-up has launched, Integrated Partner Onboarding Solution (IPOS) an industry-first digital end to end partner onboarding solution.IPOS is an onboarding solution for all its existing and prospective partners including Agents, Brokers and Web Aggregators.This unified, fully automated portal is dedicated to all partner-related onboarding requirements and it has multiple features like easy visualisation capabilities, a built-in learning system where partners can take up practice tests.

8.The Government of India has appointed Vandita Kaul as government nominee director on the board of directors of _______.

A. Bank of India
B. Bank of Baroda
C. Punjab National Bank
D. Bank of Maharashtra
E. Canara Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bank of India

Explanation: The Government of India has appointed Vandita Kaul as government nominee director on the board of directors of Bank of India.Vandita Kaul has been working as an Additional Secretary in the Ministry of Finance, Department of Financial Services.

9.Which telecom company is constructing the largest international submarine cable system with India as the center of the submarine cable system?

A. Shivam Infocom Private Limited
B. Vodafone Idea Limited
C. BSNL (Mobile Services) Ltd
D. Reliance Jio Infocomm Ltd
E. Sistema Shyam TeleServices Ltd

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Reliance Jio Infocomm Ltd

Explanation: Reliance Jio Infocomm Ltd (Jio), a subsidiary of Jio Platforms Ltd is constructing the largest international submarine cable system with India as the center of the submarine cable system.It is the 1st time in history of Fiber optic submarine telecommunications that India will be at the centre of the International network map.The submarine cable system will consist of 2 subsea cable systems – India-Asia-Xpress (IAX) connecting India to Singapore, and India-Europe-Xpress (IEX) connecting India to the Middle East and Europe.The subsea system will provide more than 200 TBPS (TeraBytes Per Second) of capacity spanning over 16, 000 Kilometres.The subsea cable systems are being constructed to support the growing data consumption needs in India.Reliance Jio will partner with SubCom, an world-class submarine cable supplier and other global firms for constructing the cables.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which space agency is developing Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), an interplanetary spacecraft?

A. National Aeronautics and Space Administration (NASA)
B. European Space Agency (ESA)
C. Indian Space Research Organization (ISRO)
D. Roscosmos State Corporation for Space Activities
E. China National Space Administration (CNSA)

Show Correct Answers

Correct Answer – B. European Space Agency (ESA)

Explanation: Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), an interplanetary spacecraft being developed by European Space Agency (ESA) has entered into a crucial testing phase.It is being tested at ESA’s European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in the Netherlands.The Jupiter bound Spacecraft has been assembled by Airbus Friedrichshafen, Germany.It is set to be launched in 2022 on an Ariane 5 Rocket & is expected to reach Jupiter in 2029.The mission will study 3 of Jupiter’s Galilean moons – Europa, Callisto & Ganymede. It will investigate the conditions necessary for habitability.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In May 2021, the Union Finance Ministry, on the recommendation of the Panchayati Raj Ministry, has released ₹8,923.8 crores to how many states for providing grants to rural local bodies?

A. 16
B. 19
C. 22
D. 25
E. 28

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 25

Explanation: The Union Finance Ministry, on the recommendation of the Panchayati Raj Ministry, has released ₹8,923.8 crores to 25 states for providing grants to rural local bodies.The amount has been released as the first instalment of the Basic (Untied) Grants.It will be utilized among other things for various prevention and mitigation measures needed to combat the Covid pandemic.

12.Which of the following is set to buy Japan’s SoftBank Group Corp. and Bharti Enterprises Ltd owned solar power producer SB Energy India?

A. JSW Energy
B. ReNew Power Ventures
C. Tata Power Solar Systems
D. Adani Green Energy Ltd
E. Suzlon

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Adani Green Energy Ltd

Explanation: Adani Green Energy Ltd (AGEL) is set to buy Japan’s SoftBank Group Corp. and Bharti Enterprises Ltd owned solar power producer SB Energy India.It will buy it for an enterprise value of $3.5 billion.This follows the collapse of a plan to sell SoftBank’s entire 80% stake in SB Energy to the Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) for an estimated $525 million.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Which of the following has become the first state in the country to allow reimbursement of goods and services tax (GST) paid on Covid-related donations made to the state and state-run facilities?

A. Gujarat
B. Haryana
C. Punjab
D. Bihar
E. Odisha

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Haryana

Explanation: Haryana has become the first state in the country to allow reimbursement of goods and services tax (GST) paid on Covid-related donations made to the state and state-run facilities.This will be applicable till June 30, 2021.The move is aimed at encouraging efforts by corporations, NGOs, and individuals and facilitating donations of items such as oxygen concentrators.

Haryana:

  • Chief Minister – Manohar Lal Khattar.
  • Governor – Satyadev Narayan Arya.
  • Lok Sabha seats – 10.
  • Rajya Sabha seats – 5.

14.Which of the following has won FA Cup for the first time in their history, beating Chelsea 1-0 in the final at Wembley, in May 2021?

A. Manchester United
B. Leicester City
C. Liverpool
D. A.C. Milan
E. Everton

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Leicester City

Explanation:– Leicester City has won FA Cup for the first time in their history, beating Chelsea 1-0 in the final at Wembley.The final was watched by 21,000 fans at the Wembley Stadium — the biggest crowd in England since the resumption of sporting activities in the wake of the Covid-19 pandemic.Leicester City last reached the FA Cup final in 1969.

15.For the year 2020-21, who is at the top spot in the list of highest-paid athletes, having collected a total of $180 million over the last 12 months?

A. Nate Diaz
B. Floyd Mayweather
C. McGregor
D. Anderson Silva
E. Donald Cerrone

Show Correct Answers

Correct Answer: C. McGregor

Explanation: The ten highest-paid athletes in the world took home pretax gross earnings of $1.05 billion during the past 12 months, 28% more than 2019’s top earners.The combined haul falls just a few million short of the $1.06 billion record set in 2018.For the year 2020-21, McGregor is at the top, having collected a total of $180 million over the last 12 months.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th May 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams