Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th August 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th August 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th August 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – August 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 19th August 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 19th August 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 19th August 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Amway India has announced that it has appointed Olympian ________ as the brand ambassador.

A. Neeraj Chopra
B. MC Mary Kom
C. Ravi Dahiya
D. Saikhom Mirabai Chanu
E. PV Sindhu

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Saikhom Mirabai Chanu

Explanation: Direct selling FMCG firm Amway India has announced that it has appointed Olympian Saikhom Mirabai Chanu as the brand ambassador for Amway and its Nutrilite range of products. Chanu will spearhead the company’s campaigns focused on product ranges such as Nutrilite Daily, Omega and All Plant Protein among others. Chanu, a weightlifter, won the silver medal at the 2020 Tokyo Olympics in the women’s 49kg category.

2.Who has been awarded the National Youth Award for displaying exemplary leadership qualities?

A. Ram Singh Sharma
B. Ramesh Sipi
C. Mohammad Azam
D. Divya Kumari Dutta
E. Roshan Singh Kalra

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mohammad Azam

Explanation: Mohammad Azam from Karimnagar district in Telangana has been awarded the National Youth Award recently by the Union Youth Affairs and Sports Minister Anurag Singh Thakur in Delhi for displaying exemplary leadership qualities. He has conducted several awareness programmes related to blood donation, organ donation and plantation programmes under the Haritha Haram project. The award carries an appreciation certificate and Rs 50,000 cash.Apart from these, he has also worked on water conservation, construction of soaking pits, works related to the Swachh Bharat mission and government welfare schemes, for the benefit of the people in various villages. He received the ‘Indira Gandhi NSS Award’ from then President of India Pranab Mukherjee. He was also awarded the Pratibha Puraskar award by the State government in the erstwhile Andhra Pradesh and the Rashtriya Gaurav Samman Award.

3.Lionel Messi is ___________times winner of the Ballon d’Or for Europe’s best soccer player.

A. 7 times
B. 6 times
C. 10 times
D. 9 times
E. 5 times

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6 times

Explanation: Lionel Messi joined star-packed Paris St Germain after leaving Barcelona, the club where he had begun, after 21 years. Messi, a six-time winner of the Ballon d’Or for Europe’s best soccer player, signed a two-year contract with an option for a third year. Paris Saint-Germain Football Club, commonly referred to as Paris Saint-Germain or PSG.Messi leaves Barcelona with 672 goals in 778 appearances, a record tally for one club. His trophy haul includes four Champions Leagues and 10 La Liga titles.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.When did Pondicherry get Independence?

A. 15th August 1947
B. 21st November 1975
C. 26th January 1952
D. 13th December 1966
E. 16th August 1962

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 16th August 1962

Explanation: Puducherry on 16th August celebrated its De Jure Transfer day. Speaker of the Puducherry Assembly, R. Selvam, paid floral tributes at the memorial in Kizhur, a remote hamlet in Puducherry, where the transfer of power took place on the same day in 1962. De Jure Transfer Day is the day it really got independence. The then Pondicherry was under French control well after 1947.The treaty of cession signed between the French and Indian governments was ratified by the French Parliament only on August 16, 1962. So on that day the “De-Jure”(The Legal Merger of the UT with the Indian Union) was effected. 178 representatives participated in the referendum in which 170 voted in favour of a merger with India and 8 against it.

Important Points:

  • Chief Minister of Puducherry: N Rangasamy.

5.Hakainde Hichilema has won the Presidential election of which country?

A. Zambia
B. Botswana
C. Ghana
D. Kenya
E. Chile

Show Correct Answers

Correct Answer A. Zambia

Explanation: In Zambia, opposition leader Hakainde Hichilema, of the United Party for National Development, has won the 2021 general Presidential election of the country.The 59-year-old Hichilema won with a landslide victory, winning 59.38% of the total vote.He will replace incumbent President Edgar Lungu of the Patriotic Front. Last year, Zambia, Africa’s second-biggest copper miner, produced a record output of the metal.

Important Points:

  • Zambia Capital: Lusaka;
  • Zambia Currency: Zambian kwacha.

6.Which bank has launched DIY repayment platform for missed loan repayments?

A. Kotak Mahindra Bank
B. ICICI Bank
C. HDFC  Bank
D. Yes Bank
E. Axis Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kotak Mahindra Bank

Explanation: Kotak Mahindra Bank (KMBL) has tied-up with Creditas Solution to launch a do-it-yourself (DIY) repayment platform for missed loan repayments.It is a Neo Collection platform to deliver a personalized and non-intrusive experience.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who has been appointed as the Chairperson of Jio MAMI Mumbai Film Festival?

A. Deepika Padukone
B. Priyanka Chopra
C. Alia Bhatt
D. Radhika Apte
E. Anushka Sharma

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Priyanka Chopra

Explanation:  Priyanka Chopra has been appointed as the Chairperson of Jio Mumbai Academy of Moving Image (MAMI) Film Festival.She replaced Bollywood actress Deepika Padukone, who stepped down from the position in April 2021.

8.Ministry of Tourism has signed MoU with which firm to strengthen hospitality and tourism industry?

A. MakeMyTrip (India) Private Limited
B. Travel Triangle Private Limited
C. Ibibo Group Private Limited
D. A and B
E. A and C

Show Correct Answers

Correct Answer – E. A and C

Explanation: Ministry of Tourism has signed MOU with MakeMyTrip (India) Private Limited and Ibibo Group Private Limited to strengthen hospitality and tourism industry in the country especially in pandemic times.

9.Who is the author of the book ‘Lahore: Book 1 of the Partition Trilogy’?

A. Taslima Nasreen
B. Manu S. Pillai
C. Manreet Sodhi Someshwar
D. Khushwant Singh
E. Nisid Hajari

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Manreet Sodhi Someshwar

Explanation: Manreet Sodhi Someshwar is the author of the boom titled as ‘Lahore: Book 1 of the Partition Trilogy’, published by HarperCollins.

10.Which state government has decided to set up training centre for Anti-Terrorist Squad (ATS) commandos?

A. Madhya Pradesh
B. Uttar Pradesh
C. Andhra Pradesh
D. Tamilnadu
E. Punjab

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Uttar Pradesh

Explanation: Uttar Pradesh govt has decided to set up a training centre for Anti-Terrorist Squad (ATS) commandos in Saharanpur’s Deoband, known for its Islamic seminary Darul Uloom Deoband.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In August 2021, which of the following has informed that the Taliban has stopped all imports and exports with India?

A. APEDA
B. FIEO
C. NITI Aayog
D. FICCI
E. Ministry of Commerce and Industry

Show Correct Answers

Correct Answer: B. FIEO

Explanation: The Federation of Indian Export Organisation (FIEO) has informed that the Taliban has stopped all imports and exports with India.They have stopped the movement of cargo through the transit routes of Pakistan, thereby stopping exports, imports from the country. India is not only one of the largest trade partners of Afghanistan but also having a sizeable investment in the country.India is one of the largest partners of Afghanistan and Indian exports to Afghanistan are worth around $835 million for 2021. India imported goods worth around $510 Million. Besides the trade, India has invested around $3 billion in Afghanistan and there are 400-odd projects in Afghanistan some of which are currently going on.

12.As per a list prepared by Knight Frank released in August 2021, what is the rank of Bengaluru in terms of prime residential property prices?

A. 39th
B. 41st
C. 43rd
D. 45th
E. 47th

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 43rd

Explanation: Due to a dip in prime residential property prices, Indian hubs, including Bengaluru, Delhi and Mumbai slipped in their rankings in a global list of cities prepared by a consultant every quarter.As per a list prepared by Knight Frank, Bengaluru slipped to 43rd spot from 40th in the March quarter as the prices corrected by 2.7%.Mumbai’s ranking dropped to 40th while Delhi was at 37th.Prime residential property is defined as the most desirable and most expensive property in a given location, generally defined as the top 5 per cent of each market by value.The prime residential market average price in Bengaluru is ₹19,200 per sq ft, while the same for the financial capital is ₹63,697 per sq ft and Delhi ₹33,572 per sq ft.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In August 2021, which state informed that the state has emerged as a leading state in trading at National Agriculture Market (eNAM), since its inception?

A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Kerala
D. Uttar Pradesh
E. Odisha

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajasthan

Explanation: The Rajasthan government on 18 August 2021 informed that the state has emerged as a leading state in trading at National Agriculture Market (eNAM), since its inception until July 31, 2021. Rajasthan was the first state to allow conversion of all single trading licenses into a unified license to promote e-Trade of farm products. Till now, total 37346 traders are working as unified licensee traders. 43.07 lakh MT produce valued at 16,256.80 crores has been traded through eNAM platform. National Agriculture Market (eNAM) is a pan-India electronic trading portal that networks the existing APMC mandis to create a unified national market for agricultural commodities. The Centre launched the electronic National Agriculture Market (eNAM) in April 2016.

Rajasthan:

  • Chief Minister – Ashok Gehlot.
  • Governor – Kalraj Mishra.
  • Number of Districts – 33

14.Minister of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal participated in the SCO Culture Ministers Meeting in August 2021 hosted by which country?

A. Kazakhstan
B. Tajikistan
C. Uzbekistan
D. Kyrgyzstan
E. Russia

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tajikistan

Explanation:- Minister of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal participated in the SCO Culture Ministers Meeting on 18 August 2021 hosted by Tajikistan.The discussion was held on the development of cultural and humanitarian cooperation, prospects for cooperation in the field of culture within the SCO, including in the post-pandemic period, and the importance of cultural cooperation within the SCO. MoS, Culture cited India’s initiatives of online exhibition on ‘Shared Buddhist Heritage’ and translation of Indian Classics in official languages of SCO (Russian and Chinese). At the end of the meeting, the Regulations on Gala Concert of the Arts Festival of SCO Member States was agreed upon and signed by all Heads of Delegations of SCO Member States. The Shanghai cooperation organisation (SCO) is an intergovernmental organization founded in Shanghai on 15 June 2001.The SCO currently comprises eight Member States (China, India, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Pakistan, Tajikistan and Uzbekistan), four Observer States (Afghanistan, Belarus, Iran, and Mongolia).

15.Universal Service Obligation Fund (USOF) has signed an agreement with which of the following in August 2021 at making available high-quality and high-speed internet access to the States of North Eastern Region of the country?

A. BSNL
B. Vodafone Idea
C. Jio
D. Bharti Airtel
E. MTNL

Show Correct Answers

Correct Answer: A. BSNL

Explanation: Universal Service Obligation Fund (USOF) has signed an agreement with Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) on 18 August 2021. The agreement aims at making available high-quality and high-speed internet access to the States of North Eastern Region of the country. Under the Agreement, USOF will provide financial support to BSNL for a period of three years for hiring International Bandwidth.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th August  2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021