Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th & 20th September 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th & 20th September 2021
NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Book PDF

Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th & 20th September 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – September 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 19th & 20th September 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 19th & 20th September 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 19th & 20th September 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.India’s 61st Software Technology park centre opened in ________.

A. Manipur
B. Sikkim
C. Meghalaya
D. Tripura
E. Nagaland

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Nagaland

Explanation: Nagaland’s first and India’s 61st Software Technology Park of India (STPI) centre was inaugurated at Kohima. The inauguration of the STPI centre in Kohima is a fulfilment of Prime Minister Narendra Modi’s vision of creating a technology ecosystem in the northeast to create opportunities for future generations in the region.The MoS urged the need to create real change in the technology ecosystem. In order to create job opportunities, he said, the state government must work towards creating an interconnection of institutions to create awareness about various opportunities available for the youth.

Important Points:

  • Chief Minister of Nagaland: Neiphiu Rio; Governor of Nagaland: R. N. Ravi.

2.The 2021 Meeting of the SCO Council of Heads of State was held in which place?

A. Dushanbe
B. Bishkek
C. Ashgabat
D. Beirut
E. Kabul

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dushanbe

Explanation: The 21st Meeting of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Council of Heads of State was held in hybrid format on September 17, 2021, in Dushanbe, Tajikistan. The meeting was held under the Chairmanship of the President of Tajikistan, Emomali Rahmon. This was the first SCO Summit held in a hybrid format and the fourth Summit in which India participated as a full-fledged member of SCO.

The Indian delegation was led by Prime Minister Narendra Modi, who participated in the meeting via video-link and at Dushanbe, India was represented by External Affairs Minister, Dr S. Jaishankar. PM Modi has expressed India’s support for the “central role” of the United Nations in the global deliberation regarding the current system in Afghanistan.

During the meeting:

The leaders reviewed the organization’s activities over the past two decades and discussed the state and prospects of future cooperation.The SCO Summit was followed by an Outreach session on Afghanistan between SCO and the Collective Security Treaty Organisation (CSTO).In 2021, SCO is celebrating the 20th anniversary of its formation.

3.Which day in the year is celebrated as the World Bamboo Day?

A. 17 September
B. 15 September
C. 16 September
D. 18 September
E. 19 September

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 18 September

Explanation: World Bamboo Day is observed every year on 18 September to raise awareness of the benefits of bamboo and to promote its use in everyday products. Bamboos are used for various purposes mainly in East and Southeast Asia. Bamboo is a tall, tree-like grass of the family Poaceae. It comprises more than 115 genera and 1,400 species.The theme for the 12th edition of WBD 2021 is ‘#PlantBamboo: It Is Time To Plant Bamboo’

History of the day:

WBD was officially declared by the World Bamboo Organization on September 18 at the 8th World Bamboo Congress held in Bangkok in 2009. The aim of the WBO is to bring the potential of bamboo to more elevated exposure, to promote new cultivation of bamboo for new industries in regions across the world, and also to promote traditional uses locally for community economic development, etc.

Important Points:

  • World Bamboo Organization Headquarters: Antwerp, Belgium.
  • World Bamboo Organization Founded: 2005.
  • World Bamboo Organization Executive director: Susanne Lucas.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Who is the author of the book ‘Translating Myself and Others’?

A. Arundhati Roy
B. Sudha Murthy
C. Anita Desai
D. Chetan Bhagat
E. Jhumpa Lahiri

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Jhumpa Lahiri

Explanation: The Pulitzer Prize-winning noted fiction writer, Jhumpa Lahiri, is set to launch her new book titled ‘Translating Myself and Others’, which will highlight her work as a translator. The new book is planned to be out in Spring 2022.It will be a collection of essays that reflect Lahiri’s experiences on the meaning of translation, translating her own writing, and writing across languages. The book will be published by Princeton University Press.

5.Who has been appointed as the Chairman cum Managing Director (CMD) of the National Small Industries Corporation Ltd?

A. Shikhar Singh
B. Prakhar Kumar
C. Suresh Jindal
D. Alka Nangia Arora
E. Vinod Verma

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Alka Nangia Arora

Explanation: Alka Nangia Arora has been appointed as the Chairman cum Managing Director (CMD) of the National Small Industries Corporation Ltd. (NSIC). She has taken the additional charge of the post on September 14, 2021. She is a Joint Secretary in the Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises.

About the National Small Industries Corporation Limited:

The National Small Industries Corporation Limited (NSIC) is a Mini Ratna company established in 1955. It falls under the Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises of India and serves as a nodal agency for several schemes of the Ministry of MSME.

6.Who has been sworn-in as the 16th chief minister of Punjab?

A. Prakash Singh Badal
B. Charanjit Singh Channi
C. Navjot Singh Sidhu
D. Ambika Soni
E. Captain Amarinder Singh

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Charanjit Singh Channi

Explanation: Charanjit Singh Channi took oath as 16th chief minister of Punjab.Channi became the first individual from the Dalit community in Punjab to take charge of CM.The 58-year-old leader was administered the oath of office and secrecy by governor Banwarilal Purohit.Channi is a three-time MLA from Rupnagar’s Chamkaur Sahib.In Amarinder Singh cabinet, Channi had served as the minister of technical education.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.The researchers at which IIT have designed and fabricated an innovative device, titled as ‘Liquid-solid Interface Triboelectric Nanogenerator’ that can generate electricity from water drops, raindrops, water streams, and ocean waves?

A. IIT Kanpur
B. IIT Madras
C. IIT Bombay
D. IIT Delhi
E. IIT Ropar

Show Correct Answers

Correct Answer – D. IIT Delhi

Explanation: IIT Delhi researchers have designed and fabricated an innovative device, titled as ‘Liquid-solid Interface Triboelectric Nanogenerator’ .It can generate electricity from water drops, raindrops, water streams, and ocean waves.It produces power using Triboelectric Effect and Electrostatic Induction, and further stores the energy in batteries for consumption.

8.As a part of “Azadi ka Amrit Mahotsav” which ministry has launched “Ek Pahal” drive across the country?

A. Ministry of Food Processing Industries
B. Ministry of Law and Justice
C. Ministry of Social Justice and Empowerment
D. Ministry of Agriculture
E. Ministry of Petroleum

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Law and Justice

Explanation: Ek Pahal Drive Across the Country to encourage mass registration under Tele-Law.As a part of “Azadi ka Amrit Mahotsav” Department of Justice and NALSA launched the “Ek Pahal” drive across the country.The initiative will encourage mass registration under Tele-Law.The medium of Tele Law effectively provides pre-litigation advice / consultation to beneficiaries by Panel Lawyers through a huge network. This campaign seeks to actualize the aspiration of access to justice for citizens in India.Tele Law provides pre-litigation advice or consultation to beneficiaries by Panel Lawyers.

9.Who has been appointed as the Director of Public Policy of Facebook India?

A. Alka Nangia Arora
B. Amit Saxena
C. Indu Malhotra
D. Rajiv Aggarwal
E. Raja Randhir Singh

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rajiv Aggarwal

Explanation:Facebook India has appointed ex-IAS officer and former Uber executive Rajiv Aggarwal as the Director of Public Policy.Rajiv Aggarwal succeeds Ankhi Das, who quit in October last year.She was embroiled in a controversy for opposing enforcement of hate-speech rules against right-wing leaders in the country.Aggarwal, in this role, will define and lead important policy development initiatives for Facebook in India on an agenda that covers user safety, data protection and privacy, inclusion and internet governance.Aggarwal comes with 26 years of experience as an Indian Administrative Officer (IAS), and has worked as a District Magistrate in nine districts across the state of Uttar Pradesh.

10.In September 2021, which bank and Paytm announced plans for launching a comprehensive range of credit cards powered by VISA?

A. ICICI Bank
B. Axis Bank
C. HDFC Bank
D. Yes Bank
E. IndusInd Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – C. HDFC Bank

Explanation: HDFC Bank and Paytm announced plans for launching a comprehensive range of credit cards powered by VISA.In a first-of-its-kind alliance, the partnership aims to provide one of the widest range of offerings across customer segments, with special focus on millennials, business owners and merchants. The credit card will offer, EMIs and Buy Now Pay Later options, with the full suite of products to be on offer by the end of December 2021.The partnership aims to deliver superior value and experience to customers by leveraging off each other’s strengths.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which state’s famous handmade shawls, sweaters, carpets, organic honey, fruits and spices will soon be available on e-commerce platforms?

A. Uttarakhand
B. Sikkim
C. Himachal Pradesh
D. Assam
E. Nagaland

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Himachal Pradesh

Explanation: Himachal Pradesh’s famous handmade shawls, sweaters, carpets, organic honey, fruits and spices will soon be available on e-commerce platforms like Amazon, Flipkart and Government eMarketplace (GeM). The state government is planning to facilitate 2.80 lakh women belonging to 27,000 self-help groups (SHGs). The products will be available under ‘Him Ira’ brand.

Himachal Pradesh:

  • Chief Minister – Jai Ram Thakur.
  • Governor – Rajendra Vishwanath Arlekar.
  • Number of Districts – 12.
  • Lok Sabha seats – 4.
  • Rajya Sabha seats – 3

12.In September 2021, which state/UT has launched a ‘Music Bus’ which will provide training to students in audio production, film production, and graphic designing?

A. Delhi
B. Karnataka
C. Puducherry
D. Maharashtra
E. Chandigarh

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Delhi

Explanation: The Delhi govt has launched a ‘Music Bus’ which will provide training to students in audio production, film production, and graphic designing. It is India’s first ‘Mobile Music Classroom and Recording Studio’.It aims to assist children of Delhi government schools in pursuing their passion for music. It was launched at the School of Specialized Excellence in Performing and Visual Arts.The Mobile Music classroom is launched at the Delhi government’s School of Specialized Excellence in Performing and Visual Arts. According to the Delhi government, the project is expected to benefit at least 5,000 children.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Who resigned as the Chief Minister of Punjab in September 2021?

A. Hemant Soren
B. Nitish Kumar
C. Amarinder Singh
D. Pinarayi Vijayan
E. Nongthombam Biren Singh

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Amarinder Singh

Explanation: Captain Amarinder Singh resigned as the Punjab Chief Minister on 18 September 2021. The resignation comes less than five months before the Assembly elections in Punjab. He has also previously served as the Chief Minister of Punjab from 2002 to 2007. He is currently the oldest chief minister by age, serving any state in India.

Punjab:

  • Lok Sabha seats – 13.
  • Rajya Sabha seats – 7.
  • Number of Districts – 22.
  • State Animal – Blackbuck.
  • State Bird –Northern goshawk.
  • Dam – Ranjit Sagar Dam (Ravi River).
  • Registered GI – Phulkari, Basmat

14.Indian Railways has shut its alternative energy arm IROAF. It was closed because Indian Railways is chasing the goal of full electrification by which year?

A. 2022
B. 2023
C. 2024
D. 2025
E. 2026

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2023

Explanation: Indian Railways has shut its alternative energy arm Indian Railways Organisation of Alternative Fuels (IROAF). The alternative energy research arm primarily focused on bio-diesel. It was closed because Indian Railways is chasing the goal of full electrification by 2023, slash its use of diesel and become a net zero emitter of carbon emission by 2030.

By the end of March 2021, 71 percent of the total network spanning 64,689 km had already been electrified. The erstwhile Diesel Locomotive Works, Varanasi, renamed Banaras Locomotive Works, does not make any diesel engines now and mostly manufactures electric locomotives (275 out of 285 engines it made in 2020-21 were electric). IROAF was set up in 2008 when Lalu Prasad was railway minister and started its work with a primary focus on sourcing biodiesel from jatropha trees planted on narrow patches of land alongside railway tracks, among other sources.

15.In September 2021, who has won the prestigious Women’s Prize for Fiction for her fantasy novel ‘Piranesi’?

A. Emma Thompson
B. Sophie Kinsella
C. Susanna Clarke
D. Sharon Osbourne
E. Lauren Child

Show Correct Answers

Correct Answer –  E. Lauren Child

Explanation: British writer Susanna Clarke has won the prestigious Women’s Prize for Fiction for her fantasy novel ‘Piranesi’. She was awarded the 30,000 pound ($41,000) prize for her second novel, which was published 16 years after her first, ‘Jonathan Strange & Mr. Norrell’, became a global best-seller.  Set in a magical alternate reality, ‘Piranesi’ is narrated by a man living in a labyrinthine.

16.Which of the following ministries has decided to celebrate  ‘Vanijya Saptah’ from 20 to 26 September,2021?

A. Ministry of Cooperation
B. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
C. Ministry of Commerce
D. Ministry of Finance
E. Ministry of Corporate Affairs

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ministry of Commerce

Explanation: The Ministry of Commerce is organizing special events and programmes during 20-26 September 2021, as part of the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ celebrations. It will observe the ‘Vanijya Saptah’ (Trade & Commerce Week) during the period 20-26 September 2021. The Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) would launch platforms namely National Single Window System and Industrial Park Rating System.

The National Single Window System will allow investors to identify and apply for various preoperations approvals required for commencing a business in India. The Industrial Park Rating System (IPRS) recognizes best performing parks, identifying interventions and serving as a decision support system for investors and policy makers. The Department will also observe ‘Vanijya Utsav’ from 24 to 26 September 2021. During the Vanijya Utsav, the exporter conclaves/meets will be held in more than 700 districts, including Mega-events in 100 districts.

17.Which of the following ministries has tied up with CSC e-Governance Services India Ltd to streamline ration deliveries and strengthen the public distribution system?

A. Ministry of Housing and Urban Affairs
B. Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
C. Ministry of Rural Development
D. Ministry of Commerce & Industry
E. Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution

Show Correct Answers

Correct Answer –  E. Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution

Explanation: Services related to ration cards, updating card details and seeding with Aadhaar, would now be available at over 3.7 lakh common services centres (CSC) across the country. The Ministry of Consumer Affairs has tied up with CSC e-Governance Services India Ltd to streamline ration deliveries and strengthen the public distribution system (CSC) in semi-urban and rural areas across the country. The move is expected to benefit 23.64 crore ration card holders across the country.

The online services of CSC would also be made available at fair price shops that include PM welfare schemes, G2C services, education and skilling courses, financial services, health care and utility bill payments services. For this, CSC will undertake training and capacity building of fair price shop dealers on providing these services.

18.In September 2021, which of the following IPL franchise’s captain has decided to quit captaincy after IPL 2021?

A. Mumbai Indians
B. Chennai Super Kings
C. Royal Challengers Bangalore
D. Sunrisers Hyderabad
E. Punjab Kings

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Royal Challengers Bangalore

Explanation: Virat Kohli on 19 September 2021 announced that he would step down from Royal Challengers Bangalore captaincy after the 14th edition of the Indian Premier League (IPL 2021). Kohli has played 199 IPL matches and scored 6076 runs so far with five hundred.The highest-paid cricketer in the IPL, Kohli was the first to be retained by his franchise ahead of the 2018 players auction.

19.In September 2021, which of the following countries has unveiled its first national Holocaust monument?

A. United Kingdom
B. The Netherlands
C. Poland
D. Belgium
E. France

Show Correct Answers

Correct Answer –  B. The Netherlands

Explanation: A monument listing 102,163 Dutch victims of the Holocaust was unveiled by King Willem-Alexander in Amsterdam, Netherlands on 19 September 2021. It is the first memorial to commemorate all the victims from across the Netherlands in one place. Each stone carries the name of a Jew, Roma or Sinti who was deported from the Netherlands and who died in Nazi concentration camps during World War II.

The monument, designed by Daniel Libeskind, 75, who lost relatives in the Holocaust, lies in the centre of the Dutch capital and is a labyrinth of brick walls that, when seen from above, form Hebrew letters reading “in remembrance”. The 15 million euro ($17.5 million) monument was funded by private donations and Amsterdam and other municipalities.

20.The Global Trade Outlook Report is released by which of the following organizations?

A. World Bank
B. World Trade Organisation
C. International Monetary Fund
D. Department of International Trade, United Kingdom
E. United States

Show Correct Answers

Correct Answer –  D. Department of International Trade, United Kingdom

Explanation: India would become the world’s third-largest importer by 2050 with a share of 5.9% of global imports, right behind China and the US, according to the latest Global Trade Outlook report. The report is issued by the UK’s Department of International Trade. At present, India is ranked eighth among the largest importing nations with a 2.8% import share.

The US’s and the EU’s share of most import sectors is expected to decline out to 2030 as the growing purchasing power of Asia’s middle-class accounts for a rising share of global import demand. Between 2019 and 2050, 56% of global growth is expected to come from the Indo Pacific, compared with a quarter from the EU and North America combined.  The ‘E7 group’ of the seven largest emerging economies—China, India, Brazil, Russia, Indonesia, Mexico and Turkey—are projected to equal the G7’s share of global import demand by 2050. The seven richest countries of the world—Canada, France, Germany, Italy, Japan, the UK and the US —are part of the G7 grouping. The report projected that India would leapfrog to third place by 2050 in the ranking of the world’s largest economies, just behind China and the US, with a share of 6.8% in global GDP. At present, India is ranked fifth in the size of the world’s economies with a share of 3.3%. India’s GDP is projected to cross Germany by 2030 to become the fourth-largest economy.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th  September 2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021

 

Decision-Making Book for NABARD Grade A Exam 2022