Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th February 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th February 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th February 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 19th February 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 19th February 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 19th February 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Flipkart has partnered with which of the following insurance company to offer ‘Group SafeGuard’ insurance policy to its customers??

A. Bajaj Allianz
B. ICICI Lombard
C. Edelweiss Tokio Life
D. Bharti AXA
E. PolicyBazaar

Show Correct Answers

Correct Answer: B. ICICI Lombard

Explanation: The e-commerce company Flipkart has partnered with ICICI Lombard to offer its customers the ‘Group SafeGuard’ insurance, a group health insurance policy.The ‘Group SafeGuard’ comes with daily cash benefits starting from Rs 500, and ‘Hospicash’ benefit for Flipkart consumers.

About the Hospicash:

The product will allow consumers to avail a payout for each day of hospitalisation.The fixed daily amount will enable consumers to pay for incidental medical or emergency expenses.The insurance is affordably priced, paperless, and flexible; covering both accidental hospitalisations or planned surgeries/treatment.

Important Points:

  • Flipkart headquarters: Bengaluru, Karnataka.
  • Flipkart CEO: Kalyan Krishnamurthy.
  • ICICI Lombard CEO: Bhargav Dasgupta.
  • ICICI Lombard Headquarters: Mumbai.
  • ICICI Lombard Founded: 2001.

2.Dharmendra Pradhan represented India at the 11th IEA-IEF-OPEC Symposium on Energy Outlooks, held virtually. The symposium was held under the patronage of which of the following country?

A. Australia
B. Israel
C. United Kingdom
D. Saudi Arabia
E. Oman

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Saudi Arabia

Explanation: The 11th IEA-IEF-OPEC Symposium on Energy Outlooks was held virtually on February 17, 2021, under the patronage of the Minister of Energy of Saudi Arabia HRH Prince Abdulaziz bin Salman Al Saud. From India, the Union Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel, Dharmendra Pradhan, participated in the symposium.The trilateral symposium discussed the long-term outlooks of key producer and consumer countries, apart from the comparative analysis of short, medium, and long-term energy outlooks that OPEC and the IEA published in 2020.

3.Indian multinational technology company HCL TEchnology partnered with which institution to strengthen capabilities in cybersecurity?

A. Indian Statistical Institute, Kolkata
B. Indian Institute of Science
C. Centre for Development of Advanced Computing, Bengaluru
D. Indian Institute of Technology Kanpur
E. Thapar University

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Indian Institute of Technology Kanpur

Explanation: HCL Technologies has inked an agreement with the Indian Institute of Technology Kanpur (IITK) to collaborate in the area of cybersecurity.As part of the pact, the IT company will work with C3iHub, a specialised cybersecurity research centre at IITK.This collaboration will bring together the country’s brightest minds, advanced research capabilities and global resources to develop advanced solutions in the area of cybersecurity.

About the collaboration:

  • HCL and IITK will bring in real-world industry exposure to carry out joint initiatives and research.
  • The teams will develop a security framework and solutions for cybersecurity challenges in current and future operational technologies as one of the first areas of interest.
  • They will also work together to discover and manage cyber threats, vulnerabilities, and risks for critical infrastructure.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.‘ASOCA’ is a book written by who among the following?

A. Jhumpa Lahiri
B. Irwin Allan Sealy
C. Anita Desai
D. Ramila Thapar
E. Shoji Shiba

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Irwin Allan Sealy

Explanation:  Prizewinning writer Irwin Allan Sealy’s new novel ‘ASOCA: A Sutra’, an imagined memoir of Ashoka The Great. The novel will be presented as an imagined memoir of Ashoka The Great, the emperor who ruled most of the Indian Subcontinent and played a pivotal role in the spread of Buddhism from India to other parts of Asia in the 3rd century BC. It will be published by Penguin Random House India.Earlier, Penguin had published the thirtieth-anniversary edition of Sealy’s critically acclaimed debut novel The Trotter-Nama and this is the second book by the author to be published by PRH. This book will be released under Penguin’s Viking imprint in July 2021.

5.Justice (Retd.) M. Rama Jois, who among the following has passed away recently has also served as the Governor of which state?

A. Madhya Pradesh and Chhattisgarh
B. Bihar and Jharkhand
C. Uttar Pradesh and Bihar
D. Haryana and Punjab
E. Haryana and Bihar

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bihar and Jharkhand

Explanation: Noted jurist and a former Governor of Bihar and Jharkhand, Justice (Retd.) M. Rama Jois has passed away. The former Rajya Sabha MP, had also served as the Chief Justice of Punjab and Haryana High Court. He was also a senior advocate in the Supreme Court of India.

6.The Supreme Court of which of the following country launched the Artificial Intelligence (AI) based translation software ‘Amar Vasha’ through a virtual event?

A. Bhutan
B. Bangladesh
C. Myanmar
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bangladesh

Explanation: The Bangladesh Supreme Court on 19 February 2021 launched the Artificial Intelligence (AI) based translation software ‘Amar Vasha’ through a virtual event.The software will translate orders and judgements of the Supreme Court from English to Bangla.The Software has been developed with the ‘EkStep’ foundation of India.It is based on their ‘Anuvaad’ translation software used in India.

Bangladesh: 

  • Capital – Dhaka.
  • Currency – Bangladeshi Taka.
  • President – Abdul Hamid.
  • Prime Minister – Sheikh Hasina.
  • National Sport – Kabaddi.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Union Minister for Chemicals and Fertilizers D. V. Sadananda Gowda inaugurated a Janaushadhi Kendra in which of the following city in February 2021?

A. Pune
B. Bengaluru
C. Kolkata
D. Chennai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bengaluru

Explanation: Union Minister for Chemicals and Fertilizers D. V. Sadananda Gowda inaugurated a Janaushadhi Kendra in Bengaluru on 18 February 2021.There are 7,500 Janaushadhi Kendras in the country and Karnataka alone has 850 such shops.The Janaushadhi shops provide BP tablets at a price of 250 to 300 rupees as against 2,500 to 3,000 rupees charged for the branded medicines.

8.Chris Morris became the costliest ever player at an IPL auction for which of the following team?

A. Kings XI Punjab
B. Sunrisers Hyderabad
C. Rajasthan Royal
D. Delhi Capitals
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rajasthan Royal

Explanation: Chris Morris became the costliest ever player at an IPL auction for Rajasthan Royal.Krishnappa Gowtham became the costliest Indian uncapped player for Chennai Super Kings at the IPL 2021 auction.Cheteshwar Pujara was also sold to Chennai Super Kings.A total of 292 players were enlisted for the auctions- 164 of them Indian and 125 overseas.

9.Which of the following has received the Asia Environmental Enforcement Award-2020 awarded by the United Nations Environment Programme (UNEP)?

A. International Fund for Animal Welfare
B. Wildlife Crime Control Bureau
C. Wildlife Alliance
D. World Society for the Protection of Animals
E. The Nature Conservancy

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Wildlife Crime Control Bureau

Explanation: The Wildlife Crime Control Bureau (WCCB) has received the Asia Environmental Enforcement Award-2020 awarded by the United Nations Environment Programme (UNEP).Wildlife Crime Control Bureau (WCCB) has been awarded this year under the Innovation category.Earlier, the Bureau had received the award in 2018 under the same category.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which of the following edition of Prime Minister’s Interaction Programme ‘Pariksha Pe Charcha’ will be held in March 2021?

A. 2nd
B. 3rd
C. 4th
D. 5th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 4th

Explanation: The 4th edition of Prime Minister’s Interaction Programme ‘Pariksha Pe Charcha’ will be held in March 2021.Through this programme, PM Narendra Modi holds a brainstorming session with school students, teachers, and parents in connection with the upcoming examinations.The participants of this programme will be selected through an online competition which will be organized on the MyGov platform.

11.Who among the following has been honoured with the award for ‘Most Versatile Actor’ at Dadasaheb Phalke International Film Festival 2021?

A. Neeraj Pandey
B. Karan Tacker
C. Manoj Bajpayee
D. Kay Kay Menon
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Kay Kay Menon

Explanation: Kay Kay Menon has been honoured with the award for ‘Most Versatile Actor’ at Dadasaheb Phalke International Film Festival (DPIFF) 2021.DPIFF is one of India’s most prestigious awards ceremony which honours actors and artists who have contributed to the Indian cinema.It is India’s only independent award function with a mission to celebrate the legacy of Dadasaheb Phalke, Father of Indian Cinema.

12.As per the Grant Thornton Bharat’s Britain Meets India report, which of the following state becomes the top investment destination for UK companies?

A. Haryana
B. Delhi
C. Maharashtra
D. Tamilnadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Maharashtra

Explanation: In accordance with the Grant Thornton Bharat’s Britain Meets India report, the Foreign Direct Investment (FDI) inflow from the United Kingdom (UK) to India has increased from $898 million in 2015- 16 to $1,422 million in 2019-20.The report is prepared in collaboration with the Confederation of Indian Industry (CII) and with the support of the UK’s Department of International Trade.It should be noted that Maharashtra is the top investment destination for UK companies, followed by Haryana, Delhi, Tamil Nadu, Telangana and Karnataka.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. First of its kind Solar-based Water Supply Projects has been launched in which of the following state under its ‘Har Ghar Paani, Har Ghar Safai’ Mission?

A. Uttar Pradesh
B. Haryana
C. Punjab
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Punjab

Explanation: Punjab Water Supply and Sanitation Department has set up First of its kind Solar-based Water Supply Projects at Jagrawan-Muradpur & Talwara villages of Jalandhar district. The pilot project has been set up under ‘Har Ghar Paani, Har Ghar Safai’ Mission.The project is expected to benefit around 141 households of Jagrawan & Muradpur and 102 households of Talwara village.The Solar-based projects have been commissioned at a cost of INR 67.71 Lakhs.The Solar based project will significantly reduce the electricity bill of the farmers, and the amount will be utilized for development works of the villages.

14.Who among the following has authored the book titled “The Epic Battle of Longewala” released by Indian Air Force (IAF) Chief Air Chief Marshal R K S Bhadauria?

A. Air Marshal Harjit Singh Arora
B. Air Marshal Amit Dev
C. Air Marshal Manvendra Singh
D. Air Marshal Bharat Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Air Marshal Bharat Kumar

Explanation: As a part of the celebration of the 50th Anniversary year of India’s victory over Pakistan in 1971 war, Indian Air Force (IAF) Chief Air Chief Marshal R K S Bhadauria launched the book “The Epic Battle of Longewala” authored by Air Marshal (retd) Bharat Kumar at the event organised at the IAF Museum in Palam, New Delhi.The book aims to document the stories of valour and pass it to the next generation.This book will provide a better understanding about the battle of longewala to the present and future generation.The book features the candid details about the events that happened during the 1971 battle of Longewala.The book features the details of every mission, the crew, tank kills claimed and accounts for every tank and soft vehicle destroyed in the battle.The book also features the firsthand accounts of all the surviving fighter pilots who were involved in the battle.

15.Renowned personality Satish Sharma passed away recently, he was a veteran ______.

A. Journalist
B. Doctor
C. Politician
D. Actor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Politician

Explanation: Captain Satish Sharma, Veteran Congress leader and the former Member of Parliament, passed away at the age of 73 in Goa. He was born on 11th October 1947 in Secunderabad, Andhra Pradesh.Captain Satish Sharma was a professional commercial pilot with Air India.He served as the Union Minister of Petroleum and Natural Gas from 1993 to 1996 under the premiership of Narasimha Rao.He was first elected to Rajya Sabha in 1986 and served as the member of Rajya sabha from 2004 to 2016.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th February 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams