Daily GK and Current Affairs Quiz - 19th December 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz - 19th December 2020
PFRDA Grade A Preparation Book forPaper-2  General Stream

Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th December 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – December 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 19th December 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 19th December 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 19th December 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Recently, In which of the following city Torrent Gas Ltd has pledged ₹5,000 crores investment to develop infrastructure to retail CNG to automobiles and piped gas to households and industries?

A. Pune
B. Ranchi
C. Kolkata
D. Chennai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Chennai

Explanation: Torrent Gas Ltd has pledged ₹5,000 crores investment to develop infrastructure to retail CNG to automobiles and piped gas to households and industries in Chennai. It has signed an MoU with the Govt of Tamil Nadu for the development of city gas infrastructure at the Growth and Investment Conclave in Chennai. The firm will lay pipelines and other infrastructure in Chennai and Tiruvallur districts.

2. Name of the company which has acquired “short-form video social platform” Dubsmash.

A. Twitter
B. Reddit
C. Google
D. Facebook
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Reddit

Explanation: Reddit has acquired “short-form video social platform” Dubsmash. Dubsmash’s entire team including the three co-founders, Suchit Dash, Jonas Druppel and Tim Specht will join Reddit. About 25% of all Black teens in the US are on Dubsmash, and females represent 70% of users. About 30% of users log in every day to create video content, indicating a high level of retention and engagement.

3. Losar festival is related to which of the following states/UT?

A. Assam
B. Kerala
C. Ladakh
D. Jammu & Kashmir
E. Puducherry

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ladakh

Explanation: People in Ladakh region are celebrating Ladakhi New Year, Losar on 15 December 2020. mbolic Losar celebrations and special prayers are held at Chokanga Vihara in Leh. A traditional flag, Tarchen is hoisted to mark the beginning of New Year. The day has its origins in the 15th century. It is said to last 15 days, but the first 3 days are considered the most important ones.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Which of the following banks tied-up with OrbitRemit Limited to facilitate low-cost money transfer to India by NRIs and small businesses in New Zealand?

A. Yes Bank
B. DCB Bank
C. City Bank
D. Federal Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Federal Bank

Explanation:  Federal Bank has entered into a tie-up with OrbitRemit Limited to facilitate money transfer from New Zealand to India. “OrbitRemit Limited a leading full- service provider based out of New Zealand has its presence in other countries like Australia UK and currently provides remittance services to around 39 countries worldwide”. NRIs and small businesses in New Zealand will now enjoy a modern low cost fast easy and more reliable way of transferring money to India. Federal Bank currently processes more than 17 per cent of the personal inward remittances into India.”

5. Name of the company/entity which has signed an MoU with Indian Renewable Energy Development Agency Limited for green energy projects.

A. JSW Energy
B. SJVN Limited
C. NHPC Limited
D. NTPC Limited
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SJVN Limited

Explanation: SJVN Limited signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Indian Renewable Energy Development Agency Limited (IREDA) for Green Energy Projects through virtual mode. As per the MoU, IREDA will provide services to SJVN for development of Green Energy Projects, and help SJVN in devising an action plan to create and acquire Renewable Energy Projects for the next 5 years. As part of the MoU, IREDA will undertake Techno-Financial due diligence (identifying suitable technology for particular project sites) for the projects of SJVN.

The partnership is expected to improve the knowledge and technology transfer between the two agencies and will also provide consultancy & research services. SJVN is also in the process of developing a 100 MW Dholera Solar Power Project, Gujarat & 100 MW Raghanseda Solar Power Project in Gujarat.

6. Which of the following Indian city ranked first in the Urban Quality of Life (UQoL) Index 2020?

A. Indore
B. Mumbai
C. Chennai
D. Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mumbai

Explanation: The Indian Institute of Technology Bombay (IIT-B) released the Urban Quality of Life (UQoL) Index 2020 which ranked 14 Indian cities in India using 29 indicators grouped into 7 categories. In accordance to this, Mumbai (Maharashtra) tops the index followed by Delhi, Kolkata (West Bengal) and Chennai (Tamil Nadu) by providing Highest Quality of Life while Bihar’s capital city Patna provides poorest quality of life to its people. Notably, this is for the first time the index has considered the factor of gender parity under which Chennai is named as the most women-friendly city while Patna stood last.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. According to the report released by the United Nations Development Programme (UNDP), India has ranked…………… among 189 countries in the 2020 Human Development Index.

A. 135th
B. 131st
C. 129th
D. 125th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 131st

Explanation: According to the report released by the United Nations Development Programme (UNDP), India has been dropped two spots to 131 among 189 countries in the 2020 Human Development Index.

  • Norway topped the index, followed by Ireland, Switzerland, Hong Kong and Iceland, the report showed.
  • Niger is the lowest ranked country at 189, placed among Low human development category, with a score of 0.394.
  • India(131), Bhutan (129), Bangladesh (133), Nepal (142), and Pakistan (154) were ranked among countries with medium human development.
  • In the BRICS grouping, Russia was 52 in the human development index, Brazil 84, and China 85.

8. Who among the following has been elected as the Vice President of Asia Pacific Broadcasting Union (ABU)?

A. Alok Agrawal
B. Rajeev Singh
C. Ashok Kumar Tandon
D. Shashi Shekhar Vempati
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Shashi Shekhar Vempati

Explanation: The CEO of Prasar Bharati, Shashi Shekhar Vempati has been elected as the Vice President of Asia Pacific Broadcasting Union (ABU) for a period of three years. Prasar Bharati is India’s largest public broadcasting agency. The Kuala Lumpur, Malaysia–based Asia Pacific Broadcasting Union (ABU), is one of the largest broadcasting associations in the world.

9. The Government of India and the New Development Bank (NDB) have signed a loan agreement of what amount for ‘supporting India’s economic recovery from COVID-19’.

A. $5,000 million
B. $3,000 million
C. $1,000 million
D. $2,000 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. $1,000 million

Explanation: The Government of India and the New Development Bank (NDB) have signed a loan agreement worth $1,000 million for ‘supporting India’s economic recovery from COVID-19’. The loan has a tenor of 30 years, including a 5-year grace period. The programme will support Indian Government in mitigating the adverse economic impact of COVID-19 pandemic and enable economic recovery in the rural areas. Under the agreement, Shanghai-based NDB will lend financial support for:

  • The loan will support expenditures on rural infrastructure related to natural resource management (NRM) and rural employment generation under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS).
  • The programme will support the government in mitigating the adverse economic impact of Covid-19 pandemic and enable economic recovery in the rural areas through natural resource management works which will facilitate economic activity and employment generation to stimulate rural demand.
  • The program will improve the livelihood of rural poor along with providing income opportunities to migrant workers who returned home due to job loss caused by the Covid-19 pandemic.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

10. The State Bank of India, Ecowrap Report Projects India GDP to contract …………… in FY21.

A. 7.3%
B. 7.4%
C. 7.2%
D. 7.6%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 7.4%

Explanation: The State Bank of India, in its research report ‘Ecowrap’ has revised the GDP growth of India at (-) 7.4 percent in FY21. Earlier this forecast was (-) 10.9 percent. The SBI research report has also forecast India’s GDP growth in FY22 at 11 percent. The report also believes that it would take seven quarters from the fourth quarter of FY21 for GDP to reach the pre-pandemic level in nominal terms.

11. UN Arabic Language Day is observed annually on which day-

A. 18th December
B. 17th December
C. 20th December
D. 19th December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 18th December

Explanation: UN Arabic Language Day is observed annually on December 18 every year. The day was established by the UN Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) in 2010 to celebrate multilingualism and cultural diversity as well as to promote equal use of all six of its official languages throughout the Organization. December 18 was chosen as the date for the Arabic language as it is “the day in 1973 when the General Assembly approved Arabic as an official UN language “.

12. Name of the dedicated Space Situational Awareness (SSA) Control Centre set up by ISRO at its ISTRAC campus at Peenya, Bengaluru.

A. NAYAN
B. DRISHTI
C. NETRA
D. CHAKSHU
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. NETRA

Explanation: The Indian Space Research Organization (ISRO) has set up a dedicated Space Situational Awareness (SSA) Control Centre named “NETRA”, at its ISTRAC campus at Peenya, Bengaluru. The ISRO SSA Control Centre ‘NETRA’ was formally inaugurated by ISRO Chairman K Sivan. SSA is the science of tracking objects (man-made and natural) that are in orbit and also predicting what they would be at a given point in time. Only the US, Russia and Europe have similar facility in place to track space objects and share collision warnings.

What is NETRA?

  • The “NEtwork for space object TRacking and Analysis (NETRA)” will monitor, track and protect India’s space assets. It will function as a hub of all SSA activities within India.
  • It has been set up as a ‘Directorate of Space Situational Awareness and Management (DSSAM)’ aiming to protect high valued space assets from space debris close approaches and collisions.
  • The state-of-the-art facility, dedicated to SSA activities, will also help to coordinate between Indian agencies, their foreign counterparts and international bodies.
  • The main elements of NETRA would be a radar, an optical telescope facility, and a control centre.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Manglesh Dabral passed away recently, he was a veteran poet of which of the following language?

A. Odia
B. Urdu
C. Hindi
D. Bengali
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hindi

Explanation: India’s renowned journalist and Sahitya Akademi Award-winning Hindi Poet, Manglish Dabral died at the age of 72. As a critic of government policies, he returned his Sahitya Akademi award in 2015 in protest against the growing climate of intolerance in the country. He worked as the Editor of Jansatta’s Sunday Magazine, Ravivari. Through his writings in the four-page literary magazine, Jansatta, he mentored a generation of Hindi writers. For his Literary work in Hindi, he was awarded Sahitya Akademi award in 2000 for “Ham Jo Dekhte Hain”. Translated Multiple books to Hindi, which involves the famous translation of Arundhati Roy’s “The Ministry of Utmost Happiness” to “Apaar Khushi Ka Gharana”.

14. Which event will make its debut at the 2024 Summer Olympics 2024?

A. Breaking
B. Cricket
C. Surfing
D. Skateboarding
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Breaking

Explanation:  The International Olympic Committee (IOC) Executive Board added “Breaking” – a competitive form of breakdancing & 3 other sports – Skateboarding, Sport Climbing, and Surfing to Medal Events Program in Olympic Games. Breaking will make its Olympic debut at the 2024 Summer Olympics in Paris, while 3 other sports will make their Olympic debut at the 2020 Tokyo Summer Olympics to be held in July, 2021 (delayed due to COVID-19). The additional sports were proposed by the Paris 2024 Organising Committee. The sports have been included by IOC to set a new standard for inclusive, gender-balanced and youth-centred games.

15. Radhika Ranjan Pramanik passed away recently. He was related to which of the following fields?

A. Medicine
B. Acting
C. Politics
D. Journalism
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Politics

Explanation: Veteran politician and five-time MP Radhika Ranjan Pramanik passed away. He was elected to Lok Sabha five times from Mathurapur (West Bengal) on a CPI(M) ticket, beginning 1989. Before that, he represented Magrahat (East) assembly constituency.

You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th December 2020


Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2020 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2020 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2020, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams

SBI Clerk Cracker Book for SBI Clerk Preparation 2022 Let’s Study Together App – Free Mock Test and eBooks