Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th June 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th June 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th June 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – June 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 18th June 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 18th June 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 18th June 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which company has recently got approval from regulator IRDAI to undertake insurance broking?

A. Policybazaar
B. BharatPe
C. Tata Digital
D. PayCore
E. Acko

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Policybazaar

Explanation: Policybazaar has got approval from regulator IRDAI to undertake insurance broking, a development that will help the company augment business and expand its bouquet of services. With this development, the company will surrender its web aggregator licence to the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) and undertake business including insurance aggregation under the broking umbrella. The broking licence will allow the company to venture into segments which it could not do in the past like claims assistance, offline services, and establish Points of Presence network. Policybazaar has a market share of 25 per cent in the life insurance segment while 10 per cent in health insurance.

Important Points:

  • Policybazaar CEO: Yashish Dahiya;
  • Policybazaar Founded: June 2008;
  • Policybazaar HQ: Gurugram, Haryana.

2.Govt launches ‘___________’ to increase supply of medical oxygen.

A. Project O2 for India
B. Mission Oxygen Self-Reliance
C. Oxygen on Wheels
D. Oxygen Express
E. Prana Vayu

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Project O2 for India

Explanation: The government of India has launched ‘Project O2 for India’ to step up production of medical oxygen to meet the potential increase in demand due to further waves of the pandemic. ‘Project O2 for India’, an initiative of the Office of Principal Scientific Adviser, Government of India (GoI), aims to help stakeholders working to augment the country’s ability to meet the rise in demand for medical oxygen.Under the project, a ‘National Consortium of Oxygen’ is enabling the supply of critical raw materials such as zeolites, setting up of small oxygen plants, manufacturing compressors, final products such as oxygen plants, concentrators, and ventilators. Besides, the consortium is also working to strengthen the manufacturing ecosystem for long-term preparedness.

3.Which of the following bank has announced the launch of ‘ICICI STACK for Corporates’, a comprehensive set of digital banking solutions for corporates

A. Kotak Mahindra
B. HDFC Bank
C. Yes Bank
D. ICICI Bank
E. Axis Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – D. ICICI Bank

Explanation: ICICI Bank has announced the launch of ‘ICICI STACK for Corporates’, a comprehensive set of digital banking solutions for corporates and their entire ecosystem including promoters, group companies, employees, dealers, vendors and all other stakeholders. The wide range of 360-degree solutions enables corporates to seamlessly meet all banking requirements of their ecosystem in an expeditious and frictionless manner.With this launch, ICICI Bank aims to be the preferred banking partner for companies and their entire ecosystem. The environment in which corporate customers operate is becoming increasingly dynamic and competitive with accelerated digital adoption transforming every business. In this ever-changing environment, a banking partner, which can serve not only the corporates but also the entire ecosystems where they operate, adds significant value to corporate customers.

The four main pillars of the ‘ICICI STACK for Corporates’ are:

  • Digital banking solutions for companies;
  • Digital banking services for channel partners, dealers and vendors;
  • Digital banking services for employees;
  • Curated services for promoters, directors and signatories.

Important Points:

  • ICICI Bank Headquarters: Mumbai, Maharashtra.
  • ICICI Bank MD & CEO: Sandeep Bakhshi.
  • ICICI Bank Tagline: Hum Hai Na, Khayal Apka.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which of the following state has launched the accelerator programme called “Revv Up”?

A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. West Bengal
D. Kerala
E. Tamil Nadu

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Telangana

Explanation: Telangana government has launched the Telangana AI Mission (T-AIM) powered by Nasscom and as part of the T-AIM, an accelerator programme called “Revv Up” has been launched to enable and empower AI startups. The programme that will begin its first cohort in July is another step towards making Telangana and Hyderabad a global destination for AI and other emerging technologies.

About the programme:

The accelerator programme, exclusively designed for growth-stage AI startups, will cover various sectors.Telangana Industries and IT principal secretary Jayesh Ranjan stated, “Telangana is committed to its vision of positioning the State as the leader in AI.After becoming the first state in India to launch an actionable policy framework for Artificial Intelligence in June 2020, now set in motion the first edition of the Revv Up accelerator programme to hone innovative AI ideas under T-AIM.

Important Points:

  • Telangana Capital: Hyderabad;
  • Telangana Governor: Tamilisai Soundararajan;
  • Telangana Chief minister: K. Chandrashekar Rao.

5.Which of the following country expanding nuclear arsenal, according to SIPRI Yearbook 2021?

A. India
B. China
C. Pakistan
D. All of the above
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer D. All of the above

Explanation: Stockholm International Peace Research Institute(SIPRI) has released the SIPRI Yearbook 2021. The report assesses the current state of armaments, disarmament and international security. China is in the middle of significant modernisation and expansion of its nuclear weapon inventory, and India and Pakistan also appear to be expanding their nuclear arsenals.

What are the key findings of the SIPRI Yearbook 2021?

According to the yearbook, India possessed an estimated 156 nuclear warheads at the start of 2021 compared to 150 at the start of last year, while Pakistan had 165 warheads, up from 160 in 2020.China’s nuclear arsenal consisted of 350 warheads up from 320 at the start of 2020.The nine nuclear-armed states – the U.S., Russia, the U.K., France, China, India, Pakistan, Israel and North Korea – together possessed an estimated 13,080 nuclear weapons at the start of 2021.Russia and the U.S. together possessed over 90% of global nuclear weapons and have extensive and expensive modernisation programmes underway.

Important Points: 

  • Sipri Headquarters: Oslo, Norway.
  • Sipri Founded: 6 May 1966.
  • Sipri Director: Dan Smith.

6.What is India’s rank in the the annual World Competitiveness Index 2021?

A. 34th
B. 38th
C. 43rd
D. 48th
E. 66th

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 43rd

Explanation: India maintained 43rd rank in the annual World Competitiveness Index 2021.The report was compiled by the Institute for Management Development (IMD).Top three nation in the 64-nation list are: 1. Switzerland; 2. Sweden; 3. Denmark.BRICS Nations rank order is China, India, Russia, Brazil and South Africa.India has maintained its position for the past three years.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who has been appointed as Director at India’s WTO mission?

A. Mukesh Sharma
B. Ajay Puri
C. K Nagraj Naidu
D. Aashish Chandorkar
E. Mahesh Kumar Jain

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Aashish Chandorkar

Explanation: The govt has appointed Aashish Chandorkar as Counsellor in India”s Permanent Mission in the WTO.For the first time, a private person has been appointed at the Mission.Chandorkar is director of Bengaluru-based policy think tank Smahi Foundation of Policy and Research.The WTO is a 164-member multi-lateral body, which deals with global trade.

8.Who has been named as the named as a member of a High-Level Advisory Group formed by the World Bank and IMF?

A. Gita Gopinath
B. Raghuram Rajan
C. Montek Singh Ahluwalia
D. Urjit Patel
E. C Rangrajan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Montek Singh Ahluwalia

Explanation: Montek Singh Ahluwalia was named as a member of a High-Level Advisory Group formed by the World Bank and IMF.He was former Deputy Chairman of the Planning Commission and distinguished fellow at the Centre for Social and Economic Progress (CSEP).The group will be jointly led by Mari Pangestu, Managing Director for Development Policy and Partnerships, World Bank; Ceyla Pazarbasioglu, Director, Strategy, Policy and Review Department, International Monetary Fund; and Lord Nicholas Stern of the London School of Economics.The group will also include Gita Gopinath, Economic Counsellor and Director of the Research Department at the IMF, among others.

9.International lawyer Karim Khan belongs to which country who has sworn in as the new chief prosecutor for the International Criminal Court?

A. India
B. Pakistan
C. Bangladesh
D. England
E. Afganistan

Show Correct Answers

Correct Answer – D. England

Explanation: British lawyer Karim Khan was sworn in as the new chief prosecutor for the International Criminal Court.He has years of experience in international lawyer as a prosecutor, investigator and defense attorney.He takes over from Fatou Bensouda of Gambia.Most recently, Khan led a United Nations team investigating atrocities in Iraq.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.The Autistic Pride Day is observed every year on which date?

A. 15th June
B. 16th June
C. 17th June
D. 18th June
E. 19th June

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 18th June

Explanation: Every year, Autistic Pride Day is observed on June 18 globally to create awareness about autism among people and recognise the importance of pride for autistic people and its role in bringing about positive changes in the broader society.The day is represented by a rainbow infinity symbol which denotes the infinite possibilities that autistic people have.Autistic Pride Day was first celebrated in Brazil in 2005, at the initiative of an organisation named Aspies for Freedom.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Swatilekha Sengupta passed away in June 2021. She was honored with Sangeet Natak Akademi Award in which year?

A. 2009
B. 2011
C. 2013
D. 2015
E. 2017

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 2011

Explanation: Renowned Bengali theatre and film personality Swatilekha Sengupta passed away in June 2021.She was honored with Paschim Banga Natya Akademi award and the 2011 Sangeet Natak Akademi Award.

Other Obituary:

Actor-cinematographer Shaman Mithru passed away in Chennai in June 2021. Shaman, who worked on several projects as a Director of Photography (DOP), made his acting debut with the 2019 film Thorati.

12.A tripartite concession agreement between National Mission for Clean Ganga (NMCG), Kolkata Metropolitan Development Authority (KMDA), and which of the following was signed in June 2021?

A. Mathura Waste Water Management Private Limited
B. Jamnagar Waste Water Management Private Limited
C. Maheshtala Waste Water Management Private Limited
D. Nagpur Waste Water Management Private Limited
E. Vishvaraj Waste Water Management Private Limited

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Maheshtala Waste Water Management Private Limited

Explanation:A tripartite concession agreement between National Mission for Clean Ganga (NMCG), Kolkata Metropolitan Development Authority (KMDA), and Maheshtala Waste Water Management Private Limited was signed on 17 June 2021.It has been signed for the development of a 35 MLD sewage treatment plant for Maheshtala.The contract was awarded at the total cost of Rs 273.52 cr.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.How many Indian peacekeepers serving with the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) received medals of recognition from the UN Force Commander in Bor in June 2021?

A. 115
B. 125
C. 135
D. 145
E. 155

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 135

Explanation: 135 Indian and 103 Sri Lankan peacekeepers serving with the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) received medals of recognition from the UN Force Commander in Bor, South Sudan in June 2021.Indian peacekeepers are mainly stationed in Bor, Pibor, and at a temporary operating base in Akobo in South Sudan.Medal winners from Sri Lanka are from the Blue Berets aviation unit.

14.Who won the gold in the 10-metre air pistol para women event at the World shooting Para Sport Cup in Peru in June 2021?

A. Kajal Saini
B. Rubina Francis
C. Tejaswini Sawant
D. Suma Shirur
E. Anisa Sayyed

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rubina Francis

Explanation:- Madhya Pradesh shooter, Rubina Francis won the gold in the 10-metre air pistol para women event at the World shooting Para Sport Cup in Peru on 16 June 2021.Rubina scored 238.1 points and beat the world record of Aysegul Pehlivanlar of Turkey in 10m air pistol shooting.She has also secured the Paralympic quota for India at Tokyo Olympic 2020.

15.In June 2021, the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) has reduced tariff value for the import of edible oil by up to how many dollars per tonne?

A. 100
B. 108
C. 112
D. 122
E. 130

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 112

Explanation: The Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) has reduced tariff value for the import of edible oil by up to $112 (around ₹8,300) per tonne.It cut the tariff import value of crude palm oil by $86 (around ₹6,400) per tonne and of crude palmolein by $112 (around ₹8,300) per tonne.It also reduced crude soyabean oil’s base import price by $37 (around ₹2,750) per tonne.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 17th June 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams