Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th August 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th August 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th August 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – August 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 18th August 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 18th August 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 18th August 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Name the following, who has been awarded Kirti Chakra in Gallantry awards 2021.

A. Altaf Hussain Bhat
B. Perminder Antil
C. Chitesh Kumar
D. Manjinder Singh
E. Sunil Choudhary

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Altaf Hussain Bhat

Explanation: President Shri Ram Nath Kovind, the Supreme Commander of the Armed Forces, has approved 144 Gallantry awards for armed forces, police and paramilitary personnel on the occasion of Independence Day 2021. Besides, President Kovide also approved 28 Mention-in-Despatches to the army personnel for their significant contributions in different military operations.

The 144 Gallantry awards include:

  • Ashok Chakra: Babu Ram (posthumously), ASI, Jammu and Kashmir Police.
  • Kirti Chakra: Altaf Hussain Bhat (posthumously), Constable, J&K Police.

Shaurya Chakra

  • Major Arun Kumar Pandey, The Rashtriya Rifles, Indian Army
  • Major Ravi Kumar Chaudhary, The Rashtriya Rifles, Indian Army
  • Captain Ashutosh Kumar, The Madras Regiment (Mysore)
  • Captain Vikas Khatri, The Rashtriya Rifles
  • Kumar, The Rashtriya Rifles
  • Sepoy Neeraj Ahlawat, The Rashtriya Rifles
  • Captain Sachin Reuben Sequeira, Indian Navy
  • Group Captain Perminder Antil, Flying (Pilot), Air Force
  • Wing Commander Varun Singh Flying (Pilot), Air Force
  • Shri Chitesh Kumar, Deputy Commandant, CRPF
  • Shri Manjinder Singh, Sub Inspector, CRPF
  • Shri Sunil Choudhary, Constable, CRPF
  • Shri Debasis Sethy, Commando, Odisha Police (Posthumous)
  • Shri Sudhir Kumar Tudu, Commando, Odisha Police (Posthumous)
  • Shri Shahbaz Ahmad, Special Police Officer, J&K Police (Posthumous)

Bar To Sena Medal (Gallantry)

  • Lieutenant Colonel Krishna Kant Bajpai, The Rajput Regiment
  • Major Surendra Singh Lamba, The Grenadiers, 29th Battalion, The Rashtriya Rifles
  • Major Rahul Balamohan, The Mahar Regiment, First Battalion, The Rashtriya Rifles
  • Major Ankit Dahiya, The Punjab Regiment, 22nd Battalion, The Rashtriya Rifles

Vayu Sena Medal (Gallantry)

  • Wing Commander Uttar Kumar, Flying (Pilot)
  • Squadron Leader Deepak Mohanan, Flying (Pilot)

2.RBI imposed a monetary penalty of ___________________ on Coöperatieve Rabobank UA.

A. Rs 2.5 crore
B. Rs 1 crore
C. Rs 2 crore
D. Rs 1.5 crore
E. Rs 3 crore

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rs 1 crore

Explanation: RBI imposed a monetary penalty of ₹1 crore on Cooperatieve Rabobank UA. Its Mumbai Branch is a part of the Netherlands-based Rabobank Group. The penalty has been imposed for contravention of certain provisions of the Banking Regulation Act, 1949 and directions related to ‘transfer to reserve funds’.The RBI said it conducted a statutory Inspection for Supervisory Evaluation (ISE) of the bank with reference to the bank’s financial position as on 31 March last year. Examination of the risk assessment report pertaining to the same revealed contravention of the provisions of the Banking Regulation Act and the directions issued by the central bank.

3.How many Vande Bharat Express Train will be launched in India during the celebrations of ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’?

A. 100
B. 75
C. 50
D. 25
E. 30

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 75

Explanation: Prime Minister Narendra Modi addressed the nation on the occasion of 75th Independence Day and announced that 75 ‘Vande Bharat’ trains would connect different parts of the country in 75 weeks of the celebration of Azadi ka Amrit Mahotsav. The 75 Vande Bharat trains will connect every corner of the country, in 75 weeks of the ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’, which is being celebrated from March 12, 2021, upto August 15, 2023. Presently two Vande Bharat Express trains are operating in the country by the Indian Railways. The first Vande Bharat Express operates between Varanasi and New Delhi and the other Vande Bharat Express operates between Katra and New Delhi.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Uttarakhand Chief Minister Pushkar Singh Dhami has announced that Indian women’s hockey team player_______ will be the brand ambassador of the state’s Department of Women Empowerment and Child Development.

A. Lalremsiami
B. Deep Grace Ekka
C. Vandana Katariya
D. Nikki Pradhan
E. Navneet Kaur

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vandana Katariya

Explanation: Uttarakhand Chief Minister Pushkar Singh Dhami has announced that Indian women’s hockey team player Vandana Katariya will be the brand ambassador of the state’s Department of Women Empowerment and Child Development.The announcement came at a program organized to felicitate the recipients of awardees of the Tilu Rauteli Award and the Anganwadi Workers Award.Earlier, Dhami had announced a cash reward of Rs 25 lakh to Indian women’s hockey team player Vandana Katariya for her brilliant performance at the Tokyo Olympics.

5.Harshit Raja is the 69th and newest Grandmaster in Chess for India. He hails from which city?

A. Kolkata
B. Pune
C. Guwahati
D. Bhubaneswar
E. Dehradun

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pune

Explanation: The 20-year-old Chess player Harshit Raja from Pune, Maharashtra has become the 69th Grandmaster of India in Chess. He achieved the feat of becoming the GM at Biel Masters Open 2021 where he drew his game against Dennis Wagner to get his final GM norm with one round to spare. Grandmaster (GM) title is awarded to chess players by the world chess organization FIDE and is the highest title a chess player can attain.

6.In collaboration with which foundation the Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog launched the third series of the ‘Student Entrepreneurship Program’ (SEP 3.0) for the young innovators of Atal Tinkering Labs (ATL)?

A. Save The Child Foundation
B. Bill and Melinda Gates Foundation
C. La Fondation Dassault Systemes
D. Smile Foundation
E. Make A Difference Foundation

Show Correct Answers

Correct Answer – C. La Fondation Dassault Systemes

Explanation: Atal Innovation Mission (AIM) NITI Aayog, along with La Fondation Dassault Systemes in India has launched third series of ‘Student Entrepreneurship Program’ (SEP 3.0) for young innovators of Atal Tinkering Labs (ATL).Theme of SEP 3.0 is based on ‘Made in 3D – Seed the Future Entrepreneurs Program’ , conceptualized and rolled out in 2017.Under this, team from each school (6 students and a teacher) will be allocated seed funding towards creating their own start-up, design and prototype their innovation using 3D printing, prepare marketing campaign, define product pricing and create expansion strategy.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.In partnership with which organization Government of India has announced MeitY-NASSCOM Start-up Women Entrepreneur Awards 2020-2021?

A. UNICEF
B. UN Women
C. UNESCO
D. UNDP
E. UNEP

Show Correct Answers

Correct Answer – B. UN Women

Explanation: Ministry for Electronics and IT (MeitY)-NASSCOM Start-up Women Entrepreneur Awards 2020-21 winners has been announced in partnership with UN Women.Awards were open to participation from tech start-up women entrepreneurs and an overwhelming response was received across the country with receipt of 159 applications.Eminent Jury comprising of leaders from MeitY, UN Women, Industry and Academia has selected 12 women entrepreneurs as winners, while 2 women entrepreneurs were declared as the Jury Choice Awardees and one-woman entrepreneur was felicitated as a special mention.Each winner and Jury Choice Awardees were rewarded Rs. 2 Lakh.

8.Government of India (GoI) has notified RoDTEP Scheme for zero rating of exports will boost our exports & competitiveness. What does ‘R’ stand for in RoDTEP?

A. Redemption
B. Remission
C. Remittances
D. Renewal
E.  None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Remission

Explanation: Centre has notified RoDTEP Scheme Guidelines and Rates (Remission of Duties and Taxes on Exported Products) for zero rating of exports will boost our exports & competitiveness.Rates of RoDTEP will cover 8555 tariff lines.It shall not be available in respect of duties and taxes already exempted or remitted or credited.It is to be implemented by Customs through a simplified IT System.Rebate will be issued in the form of a transferable duty credit/ electronic scrip (e-scrip) which will be maintained in an electronic ledger by CBIC.

9.Father of ‘Sodoku’ puzzle Maki Kaji passed away recently he held from which country?

A. South Korea
B. Taiwan
C. Japan
D. Philippines
E. China

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Japan

Explanation:Creator of puzzle Sudoku, Maki Kaji (69 years) passed away due to bile duct cancer in Japan.He was known as the father of Sodoku.He was the president of Nikoli Co., Ltd., a Japanese puzzle manufacturer.He travelled to more than 30 countries spreading his enjoyment of puzzles.Sudoku championships have drawn some 200 million people in 100 countries over the years, according to Tokyo-based Nikoli.

10.The Reserve Bank of India has not incorporated the details of which of the following in its Financial Inclusion Index (FI-Index) introduced to capture the extent of financial inclusion across India?

A. Banking
B. Investments
C. Insurance
D. Taxation
E. Pension Sector

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Taxation

Explanation: Reserve Bank of India (RBI) has constructed composite Financial Inclusion Index (FI-Index) to capture the extent of financial inclusion across India.It is a comprehensive index incorporating details of banking, investments, insurance, postal, pension sector in consultation with Government and regulators.It comprises of three broad parameters: Access (35%), Usage (45%), and Quality (20%) with 97 indicators.Annual FI-Index for the period ending March 2021 is 53.9 as against 43.4 for the period ending March 2017.FI-Index will be published annually in July every year.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Dr H Girijamma passed away in August 2021. Which of the following are among the novels authored by her?

A. Chandamama
B. Tamasoma Jyotirgamaya
C. Ambara Tare
D. Both 1 and 2
E. All 1, 2 and 3

Show Correct Answers

Correct Answer: E. All 1, 2 and 3

Explanation: Noted author and gynaecologist Dr H Girijamma, 72, died in August 2021. She did her MBBS from Mysore Medical College and became a successful gynaecologist.She was a popular author in a Kannada literature magazine.She had authored 27 novels including Chandamama, Tamasoma Jyotirgamaya, and Ambara Tare.

12.In August 2021, the Central government has announced how many rupees (in crore) as the Covid-19 response package for Northeastern states amid fears over a possible third wave?

A. 1,352.92
B. 2,242.82
C. 3,412.72
D. 4,132.62
E. 5,311.52

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1,352.92

Explanation: The Central government has announced ₹1,352.92 crores as the Covid-19 response package for Northeastern states amid fears over a possible third wave. It will be given to procure medicines and augment oxygen supplies and beds at the district level. 8 states of the North-Eastern region have been sanctioned the package.This package will help to create the necessary infrastructure for COVID testing, medicine storage, COVID beds, paediatric units, ventilators & oxygen storage, among other medical facilities.The union government has announced “India COVID 19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Package: Phase II (ECRP – II) to support the States in fighting #COVID19.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Who chaired a meeting of the Cabinet Committee on Security against the backdrop of the Taliban takeover of Afghanistan, in August 2021?

A. Ram Nath Kovind
B. Narendra Modi
C. Rajnath Singh
D. Amit Shah
E. S. Jaishankar

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Narendra Modi

Explanation: Prime Minister Narendra Modi chaired a meeting of the Cabinet Committee on Security against the backdrop of the Taliban takeover of Afghanistan, on 17 August 2021. The Cabinet Committee on Security is the apex government body that deals with the issues of national security.  A military transport aircraft of the Indian Air Force has brought back from Kabul around 150 people on 17 August 2021.

14.In August 2021, which of the following has launched a new ed-tech initiative called Bharat EdTech?

A. GlobalGiving
B. GiveIndia
C. Child Rights and You
D. Artists for Humanity
E. ZUMIX

Show Correct Answers

Correct Answer – B. GiveIndia

Explanation: GiveIndia has launched a new ed-tech initiative called Bharat EdTech. GiveIndia will manage partner relationships and fund administration while Sattva will be the design and program management partner. The initiative is aimed at enabling online access to education for 1 million underprivileged schoolgoing children across India.The program is designed for school-goers from classes 3 to 12, belonging to families whose monthly income is ₹25,000 or less.A key focus area will be to provide equitable access to girls and other vulnerable groups.The program, covering Language, Mathematics and Science subjects, will be implemented in two phases. The first phase – till August 2022, will target improved engagement and learning from home-based personalised digital learning solutions in key geographies for 100,000 children. The second phase, from September 2022 onwards, will scale these proven solutions and execution models across the country to impact 1 million children.

15.In August 2021, which of the following ports created a new record by unloading 57,090 tonnes of coal in 24 hours, at Berth No.9 from the vessel, M.V. Star Laura?

A. Nhava Sheva Port
B. V.O. Chidambaranar Port
C. Mormugao Port
D. Vizag Port
E. Tuticorin Port

Show Correct Answers

Correct Answer: B. V.O. Chidambaranar Port

Explanation: On 15 August 2021, the V.O. Chidambaranar Port created a new record by unloading 57,090 tonnes of coal in 24 hours, at Berth No.9 from the vessel, M.V. Star Laura. It surpassed the earlier record of 56,687 tonnes of coal handled at Berth No.9, from the vessel ‘M.V. Ocean Dream’ on 27 October 2020. 1,82,867 Tonnes of cargo handled in a day is the highest volume of cargo handled in a single day, in 2021.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 17th August  2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021