Daily GK and Current Affairs Quiz - 18th December 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz - 18th December 2020
PFRDA Grade A Preparation Book forPaper-2  General Stream

Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th December 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – December 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 18th December 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 18th December 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 18th December 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Which of the following country has suspended trials for China’s Sinopharm COVID-19 vaccine due to a “serious adverse event”?

A. Peru
B. Chile
C. Ecuador
D. Venezuela
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Peru

Explanation: Peru has suspended trials for China’s Sinopharm COVID-19 vaccine due to a “serious adverse event” that occurred with one of the volunteers for the study. The volunteer had experienced decreased strength in his legs among other symptoms. Sinopharm Group, which is conducting its trials in Peru with 12,000 volunteers, was about to complete the first stage of the trials in the next few days.

2. Recently, In which of the following state, 81st Nupi Lan Day 2020 was observed at the Nupi Lan Memorial Complex?

A. Tripura
B. Manipur
C. Mizoram
D. Nagaland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Manipur

Explanation: In Manipur, 81st Nupi Lan Day 2020 was observed at the Nupi Lan Memorial Complex, Imphal on 12 December 2020. Manipuri women waged two historic wars in 1904 and 1939 known as Nupi Lal against the British. Hundreds of women on this day came out on the streets of Imphal demanding a ban on rice exports and also for the closure of rice mills.

3. Name of the country which will host the 2021 European Karate Championships after the withdrawal of Sweden.

A. Spain
B. Croatia
C. Serbia
D. Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Croatia

Explanation: Croatia will host the 2021 European Karate Championships after the withdrawal of Sweden, the European Karate Federation has confirmed. The Istrian town of Poreč will host the event from May 19 – 23, 2021. The 2021 European Karate Championships will also act as part of the qualification process for the Tokyo Olympics.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Who among the following has been appointed as the Chief Executive Member of the Bodoland Territorial Council, BTC?

A. Mahmud Ali
B. Pramod Boro
C. Padma Hazarika
D. Siva Prasad Barooah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pramod Boro

Explanation:  The United People’s Party Liberal, UPPL President Pramod Boro will be the new Chief Executive Member of the Bodoland Territorial Council, BTC. BJP along with Gana Suraksha Parishad will support the UPPL in the formation of the next council. Since the formation of BTC in 2003, it has been governed by the Bodoland People’s Front.

5. Which of the following public sector bank has launched ‘FX 4 U’, a new technology(tech) product to enable internet banking users to handle forex transactions seamlessly?

A. Bank of India
B. Canara Bank
C. Bank of Baroda
D. Union Bank of India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Canara Bank

Explanation: Canara Bank has launched a new technology product FX4U. The new product will enable internet banking users to handle forex transactions seamlessly. Currently, the outward remittance module is being activated, the remaining modules will be activated shortly. This facility enables all the eligible individual customers to undertake remittance facilities as per the Foreign Exchange Management Act(FEMA), 1999.

6. Name of the general insurance company which has launched a first of its kind, Open Application Programming Interface (API) Gateway to enable full digital collaboration with its business partners.

A. Religare Health Insurance
B. Edelweiss General Insurance
C. Bharti Axa General Insurance
D. Bajaj Allianz General Insurance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Edelweiss General Insurance

Explanation: Edelweiss General Insurance (EGI) has recently launched open API (Application Programming Interface) gateway. It is a first of its kind, to facilitate complete digital collaboration with its business partners. With this gateway, EGI’s authorised partners can integrate their systems with the company’s robust technology platform. It will help further reinforce EGI’s linkages with both customers and partners.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Which of the following institution has signed an agreement with cGanga, a think-tank of the National Mission for Clean Ganga, for the development of sludge management framework in India?

A. European Environment Agency (EEA)
B. Earth System Governance Project (ESGP)
C. Global Green Growth Institute (GGGI)
D. Norwegian Institute of Bioeconomy Research (NIBIO)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Norwegian Institute of Bioeconomy Research (NIBIO)

Explanation: Norwegian Institute of Bioeconomy Research (NIBIO) has signed an agreement with cGanga, a think-tank of the National Mission for Clean Ganga, for the development of a sludge management framework in India. This was announced during the 5th India Water Impact Summit 2020. The event is co-organized by National Mission for Clean Ganga and Centre for Ganga River Basin Management and Studies.

8. Which of the following Payments Bank has unveiled a new digital payment app DakPay?

A. Paytm Payments Bank Limited
B. Fino Payments Bank Limited
C. India Post Payments Bank
D. Airtel Payments Bank Limited
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. India Post Payments Bank

Explanation: Department of Posts and India Post Payments Bank unveiled a new digital payment app DakPay. The App is launched as part of its ongoing efforts to provide Digital Financial inclusion at the last mile across India. Along with digital payment the DakPay will also work as suite of digital financial and assisted banking services provided by India Post and IPPB.

9. Global Ratings agency S&P has projected …………… growth rate of India’s GDP in fiscal 2020-21.

A. -9.5%
B. -8.9%
C. -7.7%
D. -10.7%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. -7.7%

Explanation: S&P Global Ratings has raised India’s GDP growth projection for the FY21 (2020-21) to (-) 7.7 per cent from (-) 9 per cent estimated earlier.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

10. Recently, Who among the following has won the 2020 Champions of the Earth Award of UNEP in Policy Leadership category?

A. Mindy Lubber
B. Robert D. Bullard
C. Fabian Leendertz
D. Frank Bainimarama
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Frank Bainimarama

Explanation: The UN Environment Programme (UNEP) has announced six laureates of the 2020 Champions of the Earth award, the UN’s highest environmental honour. The Champions were chosen for their transformative impact on the environment and their leadership in urging bold and decisive action on behalf of the planet and its inhabitants. The Champions of the Earth Award is presented in 5 categories:

  • Lifetime Achievement,
  • Inspiration and Action,
  • Policy Leadership,
  • Entrepreneur Vision,
  • Science and Innovation.

Prime Minister Frank Bainimarama of Fiji, honoured in the Policy Leadership category for his global climate action work and his commitment to climate-responsive national development.

11. The International Migrants Day is observed globally on which day-

A. 16th December
B. 17th December
C. 18th December
D. 19th December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 18th December

Explanation: International Migrants Day is observed globally on 18 December every year. In December 2000, the UN General Assembly proclaimed 18 December as International Migrants Day after considering the large and increasing number of migrants in the world. The theme of International Migrants Day 2020 is ‘Reimagining Human Mobility’. The day marks the anniversary of the adoption of the International Convention on the Protection of the Rights of All Migrant Workers and Members of Their Families, which was adopted by the United Nations (UN) on 18 December 1990.

12. Which of the following Insurance company has introduced #GotYouCovered campaign?

A. ICICI Prudential Life Insurance
B. Bharti AXA Life Insurance
C. Life Insurance Corporation
D. Star Health and Allied Insurance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bharti AXA Life Insurance

Explanation: Bharti AXA Life Insurance has introduced #GotYouCovered campaign. It is a special initiative to appreciate frontline healthcare workers who are striving to protect people from the COVID-19 pandemic. Bharti AXA Life Insurance has joined hands with Primero Skills & Training to support its healthcare workers by masking them against life and health risks during the ongoing COVID-19 pandemic.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. India plans to impose new tariffs on imports of solar cells and modules from which year?

A. 2023
B. 2021
C. 2022
D. 2024
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2022

Explanation: India plans to impose new tariffs on imports of solar cells and modules from 1 April 2022. The finance ministry will issue an order to impose a basic customs duty of 40% on modules and 25% on solar cells as part of the Atmanirbhar Bharat or self-reliant India strategy. The customs duty will replace a 15% safeguard duty that is being imposed on imports from China and Malaysia.

14. Cricket all-rounder Eric Freeman (Former) has passed away. He played for which of the following country?

A. Australia
B. England
C. South Africa
D. New Zealand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Australia

Explanation:  Former Australia Test all-rounder, Eric Freeman has passed away. He made his Test debut against India at the Gabba (Brisbane Cricket Ground) in 1968 during which his opening scoring shot was a six, and he became the first player to achieve the feat. Freeman received the Medal of the Order of Australia in 2002 for his services to sport. After retiring from cricket in the 1973-74 season he took up a career as administrator, coach, and broadcaster. Freeman was also an elite football player, representing Port Adelaide and he topped the club’s goalkicking list in all five of his complete seasons.

15. Veteran UA Khader passed away recently he was a famous writer of which of the following language?

A. Sanskrit
B. Urdu
C. Malayalam
D. Kannada
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Malayalam

Explanation: Celebrated Malayalam writer U A Khader passed away recently. He published more than 70 novels, short stories and travelogues that are considered among the finest works in Malayalam. Khader was known for a progressive and secular outlook to his life and his literature. His most acclaimed work of fiction, Thrikkottoor Peruma (Thrikkottoor Lore), won him the Kerala Sahitya Akademi Award in 1984.

You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 17th December 2020


Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2020 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2020 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2020, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams

SBI Clerk Cracker Book for SBI Clerk Preparation 2022 Let’s Study Together App – Free Mock Test and eBooks