Daily GK and Current Affairs Quiz – 17th February 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 17th February 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 17th February 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 17th February 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 17th February 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 17th February 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.The Joint Conference of the 11th World PetroCoal Congress and World Future Fuel Summit was held in which  of the following city of India?

A. Kolkata
B. New Delhi
C. Bengaluru
D. Hyderabad
E. Bhopal

Show Correct Answers

Correct Answer: B. New Delhi

Explanation: The Joint Conference of the 11th World PetroCoal Congress and World Future Fuel Summit was held New Delhi.Minister of Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan highlighted the increase in LPG coverage from 56 per cent to nearly 99.5 per cent in less than seven years.He also mentioned that to reduce vehicular pollution, the country leapfrogged from BS-4 to BS-6 emission standards from April 2020.

2.Jean-Michel Sama Lukonde Kyenge as the Prime Minister of which of the following country?

A. Ethiopia
B. Somalia
C. Congo
D. Mozambique
E. Djibouti

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Congo

Explanation: Felix Tshisekedi, President of Democratic Republic of the Congo named Jean-Michel Sama Lukonde Kyenge as the Prime Minister of the country.He belongs to the Future of Congo political party.He succeeds Sylvestre Ilunga Ilunkamba, who resigned on January 28, 2021 after a no-confidence vote in the parliament.Prior to his appointment he was serving as the General Director of the state mining company Gécamines (General Quarries and Mines) since June 2019.

3.Naman Ojha is associated with which of the following sports who announced his retirement recently?

A. Hockey
B. Cricket
C. Football
D. Badminton
E. Tennis

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Cricket

Explanation: Former Indian Wicketkeeper – Batsman Naman Ojha from Madhya Pradesh announced his retirement from all forms of Cricket.He has represented India in all three formats and holds the record for the most dismissals (351) by a wicketkeeper in Ranji Trophy.He made his international debut against Zimbabwe during India’s 2010 tour of Zimbabwe.He represented India in a Test match against Sri Lanka held in Colombo, Sri Lanka in 2015 and became the first test cricketer from Madhya Pradesh since Rajesh Chauhan.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Kannada Actor Darshan has been roped in as the ‘Agriculture ambassador’ of the Agriculture department of which of the following state?.

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Karnataka
D. Andra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Karnataka

Explanation: BS Yediyurappa, the Chief Minister of Karnataka, roped in Kannada Actor Darshan as the ‘Agriculture ambassador’ of the Agriculture department of Karnataka.Darshan agreed to the role of Agriculture ambassador without any remuneration.He will be promoting the programmes and schemes of the State’s Agriculture department and foster hope among the farmers.He is also the ambassador for the Forest Department.

5.Which of the following becomes the first government financial institution to launch its own debit card?

A. Kerela Financial Corporation
B. Karnataka Financial Corporation
C. Tamilnadu Financial Corporation
D. Goa Financial Corporation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kerela Financial Corporation

Explanation :  Kerala Financial Corporation (KFC) announced that it will introduce its own debit card. KFC becomes the 1st government financial institution in Kerala to launch debit card.This 5 year Rupay platinum card will be co-branded in association with public sector banks.The card will be issued in accordance with the guidelines of Reserve Bank of India (RBI)Introduction of Debit card is a step to facilitate transition from currency transactions to a fully digitalised system.

6.In February 2021, Tata Group has signed a deal to acquire how much percent stake in BigBasket?

A. 62
B. 64
C. 66
D. 68
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 68

Explanation: Salt-to-software conglomerate Tata Group has signed a deal to acquire a 68 percent stake in BigBasket, an online grocery platform.The stake worth  ₹9,500 crores is being acquired through Tata Digital, a subsidiary of Tata Sons.The agreement puts BigBasket’s enterprise value at more than ₹13,500 crores.Founded in 2011, BigBasket operates in 25 Indian cities.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Kiran Bedi was removed as Lieutenant Governor of Puducherry. Who among the following has been given the additional charge of Puducherry?

A. Acharya Devvrat
B. Biswa Bhusan Harichandan
C. Tamilisai Soundarajan
D. Phagu Chauhan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tamilisai Soundarajan

Explanation: Kiran Bedi was removed as Lieutenant Governor of Puducherry by the central government on 16 February 2021.Telangana Governor Tamilisai Soundararajan has been given the additional charge of Puducherry.The decision to relieve Bedi is the culmination of a long-running feud between her and CM Narayanasamy.

8.Faf du Plessis announced his retirement from Test cricket in February 2021. From which of the following countries does he belong?

A. England
B. West Indies
C. South Africa
D. Australia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. South Africa

Explanation: Former South Africa captain Faf du Plessis announced his retirement from Test cricket on 17 February 2021.Faf du Plessis played 69 Tests, scoring 4163 runs at an average of 40.02. He stepped down as South Africa’s Test and T20I captain in 2020.He desires to focus on his career in the shorter formats with T20 being the priority.

South Africa:

  • Capital – Pretoria (Administrative capital), Cape Town (Legislative capital), Bloemfontein (Judicial capital).
  • Currency – South African Rand.
  • President – Cyril Ramaphosa. (as of Jan-2021)

9.Iran and which of the following countries began a joint naval drill in the Indian Ocean dubbed “Maritime Security Belt 2021” in February 2021?

A. Japan
B. Russia
C. Malaysia
D. Indonesia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Russia

Explanation:  Iran and Russia began a joint naval drill in the Indian Ocean dubbed “Maritime Security Belt 2021” on 16 February 2021.India has also joined Iran and Russia in a two-day navy exercise with a select group of vessels.The exercise aimed at enhancing the security of maritime trade in the region.The drill will cover an area of 17,000 square kilometres.

Russia: 

  • Capital – Moscow.
  • Currency – Russian ruble.
  • President – Vladimir Putin.
  • Prime minister – Mikhail Mishustin.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Odisha CM Naveen Patnaik laid the foundation stone of India’s biggest international hockey stadium at Rourkela in which of the following district in February 2021?

A. Sundergarh
B. Gajapati
C. Jharsuguda
D. Kalahandi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sundergarh

Explanation: Odisha CM Naveen Patnaik laid the foundation stone of India’s biggest international hockey stadium at Rourkela in Sundergarh district on 16 February 2021.The new hockey stadium will be named after freedom fighter ‘Birsa Munda’ and will have a seating capacity of more than 20k.The state govt has set a target to complete the construction of stadium ahead of the men’s FIH Hockey World Cup 2023.

Odisha:

  • Chief Minister – Naveen Patnaik.
  • Governor – Ganeshi Lal.
  • Number of Districts – 30

11.Who unveiled his seventh book, Fractured Mosaic, in February 2021?

A. Arshdeep Singh
B. Kundan Lal Gujral
C. Amitav Ghosh
D. Sabarna Roy
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Sabarna Roy

Explanation: Sabarna Roy, author of six critically acclaimed books unveiled his seventh book, Fractured Mosaic, on 17 February 2021.Fractured Mosaic is published by Leadstart of Mumbai.The book “Fractured Mosaic” is a sequel to her fifth literary work, titled: Random Subterranean Mosaic: 2012 – 2018.

12.United Nations announced the release of how many UD dollars (in millions) from its emergency relief fund to help Guinea and Congo combat new outbreaks of Ebola?

A. 5
B. 10
C. 15
D. 20
E. 25

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 15

Explanation: The United Nations announced, the release of USD 15 million from its emergency relief fund to help Guinea and Congo combat new outbreaks of Ebola on 16 February 2021.This is the first time that Ebola has been recorded in Guinea since an outbreak that ended in 2016.Neighboring Sierra Leone and Liberia have put their citizens on high alert because of the situation in Guinea.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.The Delhi-Dehradun Expressway will be the country’s first highway with an elevated corridor of how many kilometres, for wildlife protection?

A. 8
B. 10
C. 12
D. 14
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 12

Explanation: The Delhi-Dehradun Expressway will be the country’s first highway with a 12-km elevated corridor for wildlife protection.Delhi-Dehradun expressway project work will start soon and will reduce the distance between the two cities from 235 km to 210 km.The project will be executed under Engineering, Procurement, and Construction (EPC) mode.

14.Which country’s astronomers has detected huge optical flare in black hole ‘BL Lacertae’?

A. Russia
B. Japan
C. UK
D. India
E. US

Show Correct Answers

Correct Answer – D. India

Explanation: Indian astronomers have reported one of the strongest flares from a feeding supermassive black hole or blazar called BL Lacertae, analysis of which can help trace the mass of the black hole and the source of this emission, the Department of Science and Technology said.Blazars or feeding supermassive black holes in the heart of distant galaxies receive a lot of attention from the astronomical community because of their complicated emission mechanism.

15.Name the author of the book “The Terrible, Horrible, Very Bad Good News”. –

A. Sarita Mittal
B. Rashmi Desai
C. Meghna Pant
D. Riya Gupta
E. Roshni Panday

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Meghna Pant

Explanation: Award-winning writer, journalist and speaker, Meghna Pant has penned a new book “The Terrible, Horrible, Very Bad Good News”. The book will be released in April 2021, and soon be seen as a major motion picture under the title Badnam Ladoo.The book is about a small-town woman, Ladoo, who scandalizes her conservative family when she decides to use a sperm donor to have a baby while continuing to look for Mr Right. This book takes a humorous and light approach to address an important issue, relevant to every woman in the world, without being belligerent or pedantic.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 16th February 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams