Daily GK and Current Affairs Quiz - 17th & 18th January 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz - 17th & 18th January 2021
SBI PO Free Mock Test 2022

Daily GK and Current Affairs Quiz – 17th & 18th January 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – January 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 17th & 18th January 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 17th & 18th January 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 17th & 18th January 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Recently, the India-Oman Strategic Consultative Group (IOSCG) meeting held in which of the following city?

A. Mumbai
B. Jaipur
C. Kolkata
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. New Delhi

Explanation: A meeting of the India-Oman Strategic Consultative Group, IOSCG was held in New Delhi.  The Indian delegation was led by Secretary Sanjay Bhattacharya while the Omani delegation was led by Undersecretary for Diplomatic Affairs in Foreign Ministry Sheikh Khalifa bin Ali al-Harthy. This was the first high-level official visit from Oman to India since the onset of COVID-19.

2. US President-elect Joe Biden has unveiled a COVID emergency relief package of ………………. to provide another infusion of federal aid for families, businesses, and local governments confronting a surge of covid cases.

A. 2.7 trillion
B. 2.3 trillion
C. 1.9 trillion
D. 1.5 trillion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 1.9 trillion

Explanation: US President-elect Joe Biden has unveiled a $1.9 trillion COVID emergency relief package. It is designed to provide another infusion of federal aid for families, businesses, and local governments confronting a surge of covid cases. Biden’s plan includes a new round of direct payments to US households, funding to promote the safe opening of schools, and mounting a national vaccine program.

3. The government of India (GoI) has decided to reschedule the Polio Vaccination Day, also known as the National Immunisation Day to which date?

A. 20 March
B. 31 January
C. 28 February
D. 20 January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 31 January

Explanation: The government has decided to reschedule the Polio Vaccination Day, also known as the National Immunisation Day or Polio Ravivar to the 31st of January 2021. It was earlier scheduled for January 17, 2021, across India, but has been rescheduled because of the COVID vaccination drive that will begin on 16 Jan 2021. President Ram Nath Kovind will launch the Polio National Immunisation Day on 30 Jan 2021.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. The Government of ……………….. celebrates 15th January as Thiruvalluvar Day in honor of the poet Thiruvalluvar.

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Karnataka
D. Andra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tamil Nadu

Explanation: The Government of Tamil Nadu celebrates 15th January as Thiruvalluvar Day in honor of the poet Thiruvalluvar. Thiruvalluvar was a celebrated Tamil poet and philosopher who lived in the 4th century BCE. Commonly known as Valluvar, he is best known for authoring Thirukkuṛaḷ, a collection of couplets on ethics, political and economic matters, and love.

5. Who among the following has become the “youngest cadaver donor” in the country?

A. Dhanishtha
B. Surbhi Gupta
C. Anukriti Mishra
D. Ambika Kumari
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dhanishtha

Explanation:  A 20-month-old toddler girl Dhanishtha from Delhi has become the “youngest cadaver donor” in the country. She lost her life after suffering a fall from the first floor of her house. Her heart, liver, kidneys, and both corneas were retrieved at the Sir Ganga Ram hospital and used in five patients. At 0.26 per million, India has among the lowest rate of organ donation.

6. Name of the defence manufacturing company of India which has signed an agreement with European defence company Thales to manufacture STARStreak Air Defence System in India.

A. DRDO
B. Bharat Electronics Limited
C. Bharat Dynamics Limited
D. Hindustan Aeronautics Limited
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bharat Dynamics Limited

Explanation: Bharat Dynamics and Thales have signed a Teaming Agreement to work in partnership on the STARStreak Air Defence system with the support of both the Governments of India and the United Kingdom. The Teaming Agreement was signed at a virtual ceremony held on 13 January 2021. BDL will become a part of the STARStreak global supply chain, providing the opportunity for export of the system to existing and future STARStreak Air Defence customers, including the UK Armed Forces through this agreement. BDL, as a part of its Global Outreach, is endeavouring to forge alliance with foreign companies to take the “Make in India” mission further. Earlier, Thales and BDL have signed a “Memorandum of Understanding‟ to assess the opportunity for the transfer of technology for STARStreak.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. India’s first ‘Fire Park’ was inaugurated in which of the following state-

A. Odisha
B. Telangana
C. Karnataka
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation: Chief Minister of Odisha, Naveen Patnaik virtually inaugurated India’s first ‘Fire Park’ at Bhubaneshwar, Odisha. On that occasion CM Patnaik also launched the virtual platform ‘Agnishama Seva’ to provide through which 16 fire related services can be availed. The Fire Park is a first of its kind initiative to provide awareness on fire safety measures, mainly focusing on School and College students. It is located under the premises of the Odisha Fire and Disaster Academy in Bhubaneswar. The Fire Park will be open to the public on every Saturday from 3.30 pm to 5.30 pm.

8. CSIR- National Institute of Oceanography (CSIR-NIO) and National Geophysical Research Institute (CSIR-NGRI) virtually signed an MoU with which of the following country in the field of Marine Sciences and Technology?

A. France
B. Israel
C. Russia
D. Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Russia

Explanation: V.I. Il’Ichev Pacific Oceanological Institute (POI), Russia along with CSIR- National Institute of Oceanography (CSIR-NIO), Goa & CSIR-National Geophysical Research Institute (CSIR-NGRI), Hyderabad have signed a Memorandum of Understanding in the field of Marine Sciences and Technology. The POI is the largest research institution in the Far Eastern Branch of Russian Academy of Sciences comprising 31 research units equipped with modern scale devices. Whereas, CSIR-NIO and CSIR-NGRI, the constituent research laboratories of the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) are world renowned Institutes in the fields of Oceanography and Earth Sciences respectively.

9. Which of the following Indian IT company is set to acquire a 100% share of Hong Kong-based Payments Technology Service Ltd (PTSL) a subsidiary of Fidelity Information Services (FIS)?

A. TCS
B. Wipro
C. Infosys
D. Tech Mahindra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tech Mahindra

Explanation:  IT services major, Tech Mahindra is set to acquire 100% share of Hong Kong based Payments Technology Service Ltd (PTSL) a subsidiary of Fidelity Information Services (FIS) for $9 million (about Rs.66 Crore) to scale its enterprise payments and banking capabilities. In regard to this acquisition, Tech Mahindra had signed a memorandum of understanding (MoU) with FIS. The acquisition will give Tech Mahindra access to Internet Protocol(IP) and licenses for two products – Open Payment Framework (OPF) and Multi-Bank System (MBS). With this agreement, Tech Mahindra has planned to expand its BFSI (banking, financial services and insurance) footprint globally. In support of this strategy, Tech Mahindra will also build a state-of-the-art Centre of Excellence (CoE) in Chennai, India.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. What is India’s rank in the list of 500 most valuable companies across the world?

A. 15th
B. 10th
C. 18th
D. 12th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10th

Explanation: Total 11 private Indian firms have made it to the list of 500 most valuable companies across the world, and the country is ranked 10th on the chart. The total value of these 11 companies grew 14 per cent and has been pegged at $805 billion or nearly a third of the Indian GDP. All these companies in the list of non-state enterprises have gained in value during 2020, which was hit by the pandemic, barring tobacco major ITC and second largest private sector lender ICICI Bank, as per the Hurun Global 500 report. Mukesh Ambani-led Reliance Industries leads among the local enterprises with a 20.5 per cent jump in valuation to $168.8 billion as of December 1 and is ranked 54th globally, as per the list.

11. According to BofA Securities, What is the projected GDP of India for the current financial year 2020-21?

A. -5.6%
B. -6.7%
C. -8.9%
D. -10.1%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. -6.7%

Explanation: The BofA Securities expects the GDP growth of India for the current financial year 2020-21 to contract by 6.7 per cent. Apart from this, BofA Securities has projected the Indian economy to grow at 9 per cent in 2021-22 if the vaccine distribution is done in the first half of the new fiscal year, but it expects GDP growth prospects at just at 6 per cent if the distribution is delayed to the second half of 2021-22 (October-March).

  • BofA Securities Headquarters: New York, New York, United States.
  • BofA Securities Parent organization: Bank of America.
  • BofA Securities Founded: 1 January 2009.
  • BofA Securities CEO: Brian T Moynihan.

12. Who will be headed the ‘Health Insurance Advisory Committee’ by Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA)?

A. K Hari Prasad
B. B K Mohanti
C. A K Chand
D. Subhash Chandra Khuntia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Subhash Chandra Khuntia

Explanation: Insurance regulator Insurance Regulatory and Development Authority (IRDAI) has set up a panel of experts called ‘Health Insurance Advisory Committee’ to examine the availability of health insurance products in the country, considering the need of the Indian society and recommend suitable products and processes. The expert committee will be headed by IRDAI Chairperson, Subhash Chandra Khuntia and will have a Member (Non-Life) as the vice-chairperson. The committee, which has a term of one year.

Members of the committee include:

  • Nachiket Mor (Visiting Scientist, Banyan Academy of Leadership in Mental Health),
  • A K Chand (Professor and Neurosurgeon, Bangalore),
  • B K Mohanti (Former Professor and Oncologist, AIIMS),
  • K Hari Prasad (Anaesthetist, Hyderabad), and Pankaj Sharma (IRDAI).

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. The Japanese brokerage Nomura has revised upward, the GDP forecast for India in 2020-21 and now expects it to contract to……………..

A. 10.7%
B. 9.3%
C. 6.7%
D. 9.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 6.7%

Explanation: The Japanese brokerage Nomura has revised upward, the GDP forecast for India in 2020-21, and now expects it to contract to 6.7 percent. Nomura has further projected the GDP of India to rise to 13.5 percent in FY22 (2021-22).

14. Elon Musk-owned electric vehicle (EV) company Tesla has incorporated a fully owned subsidiary in which of the following city of India?

A. Mumbai
B. Chennai
C. Bengaluru
D. Hyderabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bengaluru

Explanation: Tesla Inc, United States-based Electric car maker has incorporated a fully owned subsidiary in Bengaluru, Karnataka as a first step to establish a Research & Development (R&D) unit in India. It has registered with the Registrar of Companies in Bengaluru, Karnataka as ‘Tesla India Motors and Energy Private Limited’. It is also in the process of setting up a manufacturing plant at Dharwad, Karnataka for producing electric vehicles in India. It has registered itself as a private company with an authorized capital of Rs 15 lakh.

15. Padma Shri winner, D Prakash Rao, who passed away recently, is renowned-

A. Director
B. Politician
C. Scientist
D. Social activist
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Social activist

Explanation: Noted social activist and Padma Shri winner, D Prakash Rao has passed away. He was basically a tea seller based in Cuttack, who spent his entire earning to educate slum children, through the school ‘Asha O Ashwasana’, which he started in 2000. He was conferred with the prestigious Padma Shri award in 2019 for his contribution towards boosting the value of education among slum kids in Cuttack. Apart from this, Rao was also a well-known blood donor.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 16th January 2020


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams