Daily GK & Current Affairs Quiz - 16th July 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz - 16th July 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK & Current Affairs Quiz – 16th July 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – July 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 16th July 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 16th July 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 16th July 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which are asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology etc. To excel in Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Recently, IRDA has approved General and Health Insurance companies to launch short-term ______ health insurance policies.

A. Corona Kavach
B. Corona Beema
C. Corona Care
D. Corona Insured
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Corona Kavach

Explanation: General and Health Insurance companies has received approval from the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) to launch short-term ‘Corona Kavach’ health insurance policies. The short-term “Corona Kavach” health insurance policy will cover medical expenses occurred due to coronavirus disease. The policy will also offer for any co-morbid condition caused due to COVID-19 during the period of hospitalization.

About the Corona Kavach policy:

  • IRDAI has designed a standard Covid specific product that addresses the basic health insurance requirements of insuring public containing common policy wordings across the industry.
  • The sum insured amount of the policy ranges from Rs 50,000 to Rs 5,00,000.
  • Person between the age of 18 to 65 years can avail the benefits of the policy.
  • People will be able to avail the Corona Kavach policy for Self, spouse, parents, parents-in-law as well as dependent children up to 25 years of age.

2. Name of the IIT which has developed an Ultraviolet (UV) sanitizing product, ’SHUDH’ to make Surroundings COVID free.

A. IIT Delhi
B. IIT Kanpur
C. IIT Bombay
D. IIT Hyderabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IIT Kanpur

Explanation: IIT Kanpur has developed an Ultraviolet (UV) sanitizing device named Smartphone operated Handy Ultraviolet Disinfection Helper (SHUDH). This device has 6 UV lights of 15 Watts each that can be individually monitored from a distance. Initial testing has proved that the device at its full operation can disinfect a 10×10 squared feet room in about 15 minutes. SHUDH can assist in killing the spread of coronavirus at the highly prone places such as hospitals, hotels, malls, offices and schools. The on/off, speed, and location of the product can be controlled remotely using your available smartphone while installing an android application.

3. As per Bloomberg Billionaires Index, What is the rank of Mukesh Ambani in world’s richest person-

A. 5th
B. 9th
C. 6th
D. 7th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 6th

Explanation: The Bloomberg Billionaires Index has ranked Mukesh Ambani as the World’s 6th richest man with a worth USD 72.4 billion after surpassing Elon Musk, co-founder & CEO of Tesla and Alphabet Inc co founders, Sergey Brin and Larry Page. Larry Page is ranked in 7th position with a net worth of USD 71.6 billion, Sergey Brin in 9th position(USD 69.4B) and Elon Musk in 10th position(USD 68.6 billion). Warren Buffett is ranked in 8th position with a networth of USD 69.7B, after he gave away USD 2.9 billion to charity.

4. Which of the following financial institutions has organised its first ‘Digital Choupal’?

A. RBI
B. SEBI
C. SBI
D. NABARD
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. NABARD

Explanation:  National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) organised its first ‘Digital Choupal’ to mark its 39th foundation day. “Digital Choupal” was conducted in the form of a video conference which was attended by participants of different projects initiated by NABARD, to share their experiences about the projects they are involved in. During the ‘Digital Choupal’ session, NABARD also announced Rs 5,000 crore of refinance scheme for banks and financial institutions. With this refinance scheme, the development finance institution aims to offer finance to the beneficiaries of its 2,150 watershed development projects. It also assigned another Rs 5,000 crore to transform Primary Agricultural Credit Societies (PACS) into multi service centres. This concessional line of assistance will be available for a period of three years from 2020-21 to 2022-23. NABARD has planned to upgrade 5,000 PACS in the fiscal year 2021, followed by 15,000 PACS in fiscal year 2022 and 15,000 PACS in fiscal year 2023.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Who among the following person has authored the book titled “If It Bleeds”?

A. Alice Munro
B. Ruskin Bond
C. Stephen King
D. Salman Rushdie
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Stephen King

Explanation: A new book titled “If It Bleeds”, a collection of four stories, authored by Stephen King has been released. The book published by Hachette India. The book has the story centres around a bomb at Albert Macready Middle School. It is a sequel to his bestselling work, “The Outsider”.

6. Who among the following has been appointed by the BCCI as its interim chief executive officer (CEO).

A. Rahl Dravid
B. Kapil Dev
C. Hemang Amin
D. Sourav Ganguly
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hemang Amin

Explanation: The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has appointed Hemang Amin as its interim chief executive officer (CEO). He will replace Rahul Johri who recently resigned as the chief executive officer (CEO) of BCCI and his resignation was accepted by the BCCI office-bearers. Hemang Amin is the Chief Operating Officer (COO) of the Indian Premier League. He joined the IPL operations team in June 2010 and was appointed as the COO of IPL in 2015.

7. Which of the following  company set enter into partnership with CBSE to promote online education in India?

A. Infosys
B. Google
C. Microsoft
D. Facebook
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Google

Explanation: Google will partner with Central Board of Secondary Education (CBSE) and provide new initiatives to digitize classrooms. Google grants $1 million to the Kaivalya Education Foundation through Global Distance Learning Fund which is a part of google.org, aims to help teachers in delivering virtual education. Google to allow one million teachers in 22,000 schools in India by the end of 2020.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. Who among the following has won the 2020 Von Karman Award by International Academy of Astronautics (IAA)?

A. Satheesh Reddy
B. Jayant Narlikar
C. A S Kiran Kumar
D. Kailasavadivoo Sivan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kailasavadivoo Sivan

Explanation: Indian Space Research Organisation(ISRO) Chief, Kailasavadivoo Sivan has named for Von Karman Award 2020 by the International Academy of Astronautics (IAA). The Von Karman Award is known as the highest distinction of the IAA. Dr K. Sivan is going to receive an award in March 2021 at Paris France. Prof. Udupi Ramachandra Rao was the first Indian to receive the von Karman award. The award was presented to him in 2005 and Dr Krishnaswamy Kasturirangan received the Von Karman award in 2007.

About von Karman Award:

  • The International Academy of Astronautics (IAA) was also founded by Von Karman who was the first President of the organization which is committed to expanding the frontiers in space.
  • The Von Karman award was established in 1982 and is the premier award of the Academy.
  • It is given annually to recognize outstanding lifetime achievements in any branch of science without limit of nationality or gender.
  • The award honours the memory of the Academy’s founder and first President, a scientist of the highest international reputation.

9. Name of the person who has bagged ‘Top Publicist’ honor in the Global Humanitarian Awards 2020?

A. Manoj Sinha
B. Sachin Awasthi
C. Gopal Krishnan
D. Pankaj Kulshrestha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sachin Awasthi

Explanation:  Sachin Awasthi has been honoured with the “Top Publicist” award in the Global Humanitarian Awards 2020, through webinar took place in London. Sachin Awasthi is a person who organised a 5-day long clean Ganga awareness journey which was begun from Haridwar to Varanasi, it’s also called as Vande Gange Swachhata Jan Jagran Yatra. The Global Humanitarian Award is known as a part of the honouring the honourable initiative of the World Humanitarian Drive(WHD). The main aim of this award is to honour the popular men and women who are paying contributions to the betterment of society and the world.

10. Which of the following state has been awarded the “Elites Excellence Awards-2020” by the IT institution Elites Technomedia under the ‘Digital India initiative’?

A. Haryana
B. Odisha
C. Chhattisgarh
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Chhattisgarh

Explanation: Chief Minister Darpan website and mobile app prepared for monitoring Chhattisgarh Government’s ambitious Suraji Gaon Scheme and other flagship schemes, has been awarded “Elites Excellence Awards-2020” at the national level. Chhattisgarh has been awarded this honour by the country’s prestigious IT institution Elites Technomedia, New Delhi under the ‘Digital India initiative’.

About Chief Minister Darpan website and mobile app:

  • The purpose of this website and mobile app is to directly monitor the flagship schemes of the Chhattisgarh Government from the Chief Minister’s Secretariat and provide real-time information to the common citizens.
  • Chief Minister Darpan portal and mobile app, on the other hand, all this information is being made available to the common citizens on time.
  • Solutions to problems will also be provided by this portal. The biggest feature of the Chief Minister Darpan portal and mobile app is that we are moving towards no paper and real-time monitoring.

11. According to the Ministry of Railway,  the goal of transforming Indian Railways into Green Railways by _______.

A. 2024
B. 2026
C. 2030
D. 2028
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 2030

Explanation: The Ministry of Railways is on a mission mode with the goal of transforming Indian Railways into Green Railways by 2030. Indian Railways has completed electrification of more than 40,000 Route km (RKM) (63 per cent of Broad Gauge routes) in which 18,605 km electrification work has been done during 2014-20. Previously, only 3,835 km electrification work was completed during the period 2009-14. Indian Railways has fixed a target of electrification of 7000 RKM for the year 2020-21.

12. Which of the following state has topped among the other states in the implementation of PM Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi)?

A. Andhra Pradesh
B. Himachal Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Madhya Pradesh

Explanation: Madhya Pradesh has topped among the other states in the implementation of PM Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi). The scheme is presently benefiting the beneficiaries of 378 urban bodies of the state. Till now 8,70,330 street vendors have registered under the scheme, out of which 1,76,000 street vendors have been issued the identity cards and vending certificates. Part from this, 15,500 cases have been approved in the state along with interest free loan of around 15 crore 50 lakh.

PM Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi) is a Special Micro-Credit Facility for Street Vendors to help them in continuing their business. It also offers interest free working capital of Rs 10,000 for one year. Under the scheme, interest subsidy of 7% on loan amount will be borne by the Central Government while the remaining amount will be borne by the State Government.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Avad Bin Hassan Jami, a renowned cartoonist who passed away recently. He was from which of the following state?

A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gujarat

Explanation: Renowned Gujarati cartoonist, Avad Bin Hassan Jami passed away. He was popularly known as “Jami”. His cartoons were published in Gujarati magazine “Abhiyan” for last over two decades. He had also worked in Gujarati newspaper Phhulchhab as a cartoonist. He was a drawing teacher at Kendriya Vidyalaya, Jamnagar and became a full-time cartoonist after retirement.

14. Which of the following country will host the Asia Cup 2020 tournament in year 2021?

A. Bangladesh
B. India
C. Sri Lanka
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sri Lanka

Explanation:  Asian Cricket Council (ACC) has announced to postpone the Asia Cup cricket tournament until June 2021 due to Covid-19 pandemic. The tournament was earlier scheduled to be held in September 2020. India is the most successful team in the history of the tournament and is the defending champions, having won the last two tournaments. Originally Pakistan was to host the Asia Cup 2020, but due to security reasons amid coronavirus pandemic, the tournament was later rescheduled to be held in Sri Lanka, since it is the least affected country in the region. Now Sri Lanka will host the Asia Cup in 2021 while Pakistan has been awarded the hosting rights in 2022.

15. Name the member of the England 1966 World-Cup winning team, who passed away recently.

A. Johnny Giles
B. Norman Hunter
C. Jack Charlton
D. Nobby Stiles
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Jack Charlton

Explanation: A member of the England 1966 World-Cup winning team, Jack Charlton passed away. He was also an integral part of the great Don Revie-managed Leeds United side that won the 1969 League title and the 1972 FA Cup. He made a club record 773 appearances for Leeds United over a 23-year period as a player, becoming one of the all-time great central defenders in the game. He was awarded the Republic’s most distinguished award, honorary Irish citizenship, in 1996.

Attempt Daily GK & Current Affairs Quiz – 15th July 2020 – Click Here

Last 6 Months Current Affairs 2020 MCQ PDF