Daily GK and Current Affairs Quiz - 16th January 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz - 16th January 2021
SBI PO Free Mock Test 2022

Daily GK and Current Affairs Quiz – 16th January 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – January 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 16th January 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 16th January 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 16th January 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a penalty of how many core on Deutsche Bank AG for non-compliance with certain provisions of directions concerning interest rate on deposits.

A. Rs 1.5 crore
B. Rs 2.5 crore
C. Rs 2 crore
D. Rs 1 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Rs 2 crore

Explanation: The Reserve Bank of India has imposed a penalty of Rs 2 crore on Deutsche Bank AG for non-compliance with certain provisions of directions concerning interest rate on deposits. The central bank said the statutory inspection of Deutsche Bank’s financial position as on March 31, 2019, and the Risk Assessment Report revealed non-compliance with the ‘Reserve Bank of India (Interest Rate on Deposits) Directions, 2016’. The action was based on the deficiencies in regulatory compliance and was not intended to pronounce upon the validity of any transaction or agreement entered into by the bank with its customers.

2. Who among the following has authored the book titled “The Population Myth: Islam, Family Planning and Politics in India”?

A. S Y Quraishi
B. Shashi Tharoor
C. Wajahat Habibullah
D. Salman Khurshid
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. S Y Quraishi

Explanation: Former chief election commissioner (CEC) S Y Quraishi has come out with his book titled “The Population Myth: Islam, Family Planning and Politics in India”. The book will hit the stands on February 15, 2021. It has been published by HarperCollins India. The book evaluates India’s demographics from a religious perspective and seeks to demolish two basic myths that ‘Islam is against family planning’ and ”Muslim rate of growth” is linked to capture political power.

3. India’s rank ……………. in the Henley Passport Index 2021 released by Henley & Partners.

A. 67th
B. 85th
C. 77th
D. 75th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 85th

Explanation: Henley and Partners Passport Index of 2021 has come out with a new ranking of the world’s most powerful passports, and India ranks 85th on the new list. Last year, India held 84th position. Indian passport got a score of 58, which means Indian passport holders get to visit 58 countries without prior visa. India shared the rank with Tajikistan. Japan, once again topped the list with a visa-free score of 191. The nation has been holding the position for three consecutive years, either solely or jointly, with Singapore. This year, Singapore sits at the second position with 190 countries.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Recently, RBI) has canceled the license of which of the following cooperative bank?

A. Janakalyan Sahakari Bank Ltd.
B. Cosmos Co-operative Bank Ltd
C. Vasantdada Nagari Sahakari Bank Ltd
D. Bharati Sahakari Bank Limited.
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vasantdada Nagari Sahakari Bank Ltd

Explanation:  The Reserve Bank of India (RBI) has cancelled the licence of Vasantdada Nagari Sahakari Bank Ltd., Osmanabad, Maharashtra to carry on banking business, with effect from the close of business on January 11. The Commissioner for Cooperation and Registrar of Cooperative Societies (RCS), Maharashtra has also been requested to issue an order for winding up the bank and appoint a liquidator for the bank. The RBI said the bank has failed to comply with the requirements and continuance of the bank is prejudicial to the interests of its depositors.

5. As per the latest data, what is India’s retail inflation in December 2020?

A. 5.59%
B. 4.59%
C. 3.59%
D. 2.59%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 4.59%

Explanation: India’s retail inflation fell sharply to 4.59 per cent in December, mainly due to declining food prices, government data showed. Retail inflation based on the Consumer Price Index (CPI) was 6.93 per cent in November. Food inflation declined to 3.41 per cent in December in 2020, compared to 9.5 per cent in the previous month, according to the data released by the Ministry of Statistics and Programme Implementation. The Reserve Bank of India (RBI) factors in retail inflation while arriving at its monetary policy.

6. Aditya Birla Wellness Private Limited and ………………. announced its partnership to launch its ‘Wellness’ and ‘Wellness Plus’ Credit Cards.

A. ICICI Bank
B. Axis Bank
C. Yes Bank
D. HDFC Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Yes Bank

Explanation: Yes Bank has announced its partnership with Aditya Birla Wellness Private Limited to launch the ‘YES BANK Wellness’ and ‘YES BANK Wellness Plus’ Credit Cards. These are aimed at the holistic health, self-care and wellness of consumers. Consumers can also enjoy the complimentary health benefits by simply registering on the Aditya Birla Multiply App.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Recently, Which of the following bank has tied up with Niyo to issue prepaid cards to workers of Micro, Small & Medium Enterprises (MSMEs)?

A. ICICI Bank
B. Yes Bank
C. HDFC Bank
D. Axis Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ICICI Bank

Explanation: ICICI Bank has tied up with Niyo to issue prepaid cards to workers of Micro, Small & Medium Enterprises (MSMEs). MSMEs will now be able to get ‘ICICI Bank Niyo Bharat Payroll Card’ powered by Visa. The card allows an individual to receive funds up to ₹1 lakh into the card account. It offers convenience and safety of digital banking to the blue-collar workforce.

8. The 3rd Phase of Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) launched in how many districts across the country?

A. 250
B. 400
C. 600
D. 550
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 600

Explanation: The 3rd Phase of Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana will be launched on 15 January 2021 in 600 districts across the country. Spearheaded by the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship, this phase will focus on new-age and COVID-related skills. The scheme envisages training of eight lakh candidates over a scheme period of 2020-2021 with an outlay of 948.90 crore rupees.

9. Name of the social sector scheme which has completed five years of its operation on January 2021?

A. Atal Pension Yojana
B. Pradhan Mantri Awas Yojana
C. Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
D. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

Explanation:  Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) has completed five years of its operation on 13th January 2021. PMFBY was launched on January 13, 2016 with an aim to provide a comprehensive risk solution at the lowest uniform premium across the country for farmers. So far, 29 crore farmers have insured their crops under the scheme and about 5.5 crores new farmers are getting registered every year. The government has disbursed claims worth Rs 90,000 crore in the last five years.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. The ………. edition of the coastal defense exercise ‘Sea Vigil-21’ was conducted by the Indian Navy along the entire 7,516 km coastline and Exclusive Economic Zone of India.

A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. 4th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2nd

Explanation: The second edition of India’s most expansive coastal defence exercise, Sea Vigil was conducted along the entire 7,516 km coastline and Exclusive Economic Zone of India. The exercise aims at assessing India’s preparedness in the domain of coastal defence and maritime security. The Defence exercise involved 13 coastal states/union territories. It also include fishing and costal communities. The exercise was conducted to assess the strength and weakness of India’s Coastal Defence and Maritime Security.

11. Which of the following country topped in the Arton Capital Passport Index 2021?

A. Norway
B. Denmark
C. Finland
D. Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Germany

Explanation: Germany has topped the list of countries in terms of powerful passports, having a mobility score of 134. Sweden, Finland and Spain all ranked second, with a mobility score of 133. While all the passport holders of all the three countries require visas for 65 countries, the Swedish passport holders can go to 99 countries without requiring a visa, and to 34 countries on a visa-on-arrival arrangement. Passports of Denmark, Norway, Switzerland and New Zealand ranked at the third place, with all the countries having a mobility score of 132, requiring a visa for 66 countries. The index placed India at the 61st position, along with Philippines, Bhutan, Benin, Gabon, and Algeria, with all the six countries having a mobility score of 52. Holders of the Indian passport have visa-free access to 18 countries, and require a visa on arrival for 34 countries.

12. Which of the following Medical Institutions has received the best central government hospital under Category B of the Kayakalp Awards for cleanliness for the third consecutive time?

A. AIIMS Bhopal
B. AIIMS Jodhpur
C. AIIMS Bhubneswar
D. AIIMS Madurai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. AIIMS Bhubneswar

Explanation: AIIMS Bhubaneswar has received the best central government hospital under Category B of the Kayakalp Awards for cleanliness for the third consecutive time. Earlier, it had received the award in 2018 and 2019 becoming the second cleanliest hospital in the country. Category B holds hospitals with less than thousand beds. The Rairangpur Sub Divisional Hospital of Mayurbhanj district was felicitated as the best Sub-divisional hospital community health centre category. Rani Durgavati Hospital received the award for the fourth time consecutively.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Under whose chairmanship the Reserve Bank of India has constituted a working group on digital lending to study all aspects of digital lending activities in the regulated financial sector as well as by unregulated players?

A. Vikram Mehta
B. S.P. Vasudevan
C. Jayant Kumar Dash
D. Ajay Kumar Choudhary
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jayant Kumar Dash

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has constituted a working group on digital lending — including online platforms and mobile apps — to study all aspects of digital lending activities in the regulated financial sector as well as by unregulated players. This is to ensure that an appropriate regulatory approach is put in place.

The working group consists of both internal and external members. The internal members include Jayant Kumar Dash, Executive Director, RBI (Chairman); Ajay Kumar Choudhary, Chief General Manager in-charge, Department of Supervision, RBI; S.P. Vasudevan, Chief General Manager, Department of Payment and Settlement Systems, RBI; and Manoranjan Mishra, Chief General Manager, Department of Regulation, RBI (Member Secretary). The external members are Vikram Mehta, co-founder, Monexo Fintech; and Rahul Sasi, cyber security expert and founder of CloudSEK

14. Who among the following has been nominated as the administrator of the United States Agency for International Development (USAID) by US President-elect Joe Biden?

A. Sabrina Singh
B. Vivek Murthy
C. Neera Tonden
D. Samantha Power
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Samantha Power

Explanation:  US President-elect Joe Biden announced he has nominated former US Ambassador to the United Nations Samantha Power as administrator of the United States Agency for International Development (USAID). If confirmed by the Senate, Power, 50, will head the agency which oversees US foreign humanitarian and development aid, Xinhua news agency reported Biden also announced that he is elevating the position to the National Security Council within the White House. A graduate of Yale University and Harvard Law School, Power served in the Obama-Biden administration from 2013 to 2017 as the 28th US Permanent Representative to the United Nations.

15. Indian American Ved Mehta, who passed away recently, is renowned-

A. Writer
B. Scientist
C. Director
D. Industrialist
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Writer

Explanation: Indian American writer Ved Mehta passed away. The Indian-American novelist overcame blindness & was widely known as the 20th-century writer most responsible for introducing American readers to India. Ved Mehta, a longtime writer for The New Yorker whose best-known work, spanning a dozen volumes, explored the vast, turbulent history of modern India through the intimate lens of his own autobiography.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 15th January 2020


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams