Daily GK and Current Affairs Quiz – 15th September 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 15th September 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 15th September 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – September 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 15th September 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 15th September 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 15th September 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Who has been appointed as the chairperson of the Indian National Space Promotion Authorization Centre (In-SPACe)?

A. Umesh Gupta
B. Vipin Chandra
C. Jitendra Sharma
D. Pawan Kumar Goenka
E. Gopal Singh

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Pawan Kumar Goenka

Explanation: Former managing director of Mahindra & Mahindra Pawan Kumar Goenka has been appointed as the chairperson of the Indian National Space Promotion Authorization Centre (In-SPACe). During his R&D tenure in M&M, he led the development of the Scorpio SUV. IN-SPACe functions as an independent nodal agency under the Department of Space, Government of India. Goenka, an IIT alumnus, had been associated with two major automobile companies – General Motors and Mahindra & Mahindra – in his professional career that spanned over four decades. He retired as the MD of the company on April 1, 2021, after spending 27 years with the Mahindra Group.

2.Hindi Diwas or Hindi Day is observed every year on ________ to mark the popularity of Hindi as an official language of India.

A. 10 September
B. 11 September
C. 12 September
D. 13 September
E. 14 September

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 14 September

Explanation: Hindi Diwas or Hindi Day is observed every year on 14 September to mark the popularity of Hindi as an official language of India. The language was adopted under Article 343 of the Indian Constitution. The first Hindi day was celebrated on 14th September 1953.

History of Hindi Diwas:

Later, Pt Jawaharlal Nehru announced this day to be celebrated as Hindi Diwas in the country.There are 22 Scheduled languages of India, of which, two are officially used at the Union government of India level: Hindi and English.Hindi is the fourth most spoken language in the world.Hindi Divas is celebrated on 14 September because, on this day in 1949, the Constituent Assembly of India had adopted Hindi written in Devanagari script as the official language of the Republic of India.

3.Oscar Fernandes passed away recently. He was a/an ___________.

A. Politician
B. Journalist
C. Actor
D. Environmentalist
E. Playback singer

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Politician

Explanation: Veteran Rajya Sabha MP and former Union minister Oscar Fernandes has passed away. The senior Congress leader had served as the Union Cabinet Minister for Transport, Road and Highways and Labour and Employment, in Manmohan Singh’s UPA government. He had served the Lok Sabha for five terms and was the sitting member of the Rajya Sabha in his third term. He was also the chairman of the Central Election Authority of the All India Congress Committee (AICC). He was a trained Kuchipudi dancer.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Nuakhai is a harvest festival, celebrated by the native of which Indian state?

A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pardseh
D. Telangana
E. Odisha

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Odisha

Explanation: Nuakhai Juhar, the agrarian festival of Western Odisha, was celebrated with religious fervour and tradition. It is celebrated 1 day after the celebration of Ganesh Chaturthi. Nuakhai is a crop festival celebrated by people of Western Odisha and Southern Chhattisgarh, to welcome the new rice of the season. Nua means new and khai means food. So, the festival of nuakhai is a festival to celebrate newly harvested food by the farmers.

Important Points:

Chief Minister of Odisha: Naveen Patnaik and Governor is Ganeshi Lal.

5.Which of the following state has achieved the top position in the installation of off-grid solar pumps under PM-KUSUM?

A.  Rajasthan
B.  Haryana
C.  Punjab
D.  Kerala
E.  Uttarakhand

Show Correct Answers

Correct Answer – B.  Haryana

Explanation:  Haryana has topped among all other states of the country in terms of installation of off-grid solar pumps under Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha Evam Utthan Mahaabhiyaan (PM-KUSUM), as per the data by the Union Ministry of New and Renewable Energy. Haryana has installed 14,418 pumps against 15,000 sanctioned pumps for the year 2020-21. Haryana was given a target of 15,000 pumps for the year 2020-21 with a total cost of Rs 520 crore.

About the PM-KUSUM scheme:

The centrally-sponsored PM-KUSUM scheme was launched in 2019 with the target to install 20 lakh standalone solar pumps.Under this scheme, farmers have to bear 40 per cent of the pump’s cost, while the central and state governments subsidize the remaining 60 per cent for solar pumps that have a capacity of up to 10 HP.However, Haryana and some other states have provided additional top-up on the subsidies, which has reduced the farmer’s share to less than 25 per cent.

Important Points:

  • Haryana Capital: Chandigarh;
  • Haryana Governor: Bandaru Dattatraya;
  • Haryana Chief Minister: Manohar Lal Khattar.

6.Who has authored the book titled ‘Human Rights and Terrorism in India’?

A. Subramanian Sawamy
B. Subhashini Haider
C. M Venkaiah Naidu
D. Arun Kumar Mishra
E. Najma Heptulla

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Najma Heptulla

Explanation: A book has titled ‘Human Rights and Terrorism in India’ authored by BJP MP Subramanian Swamy.He has come out with a book “Human Rights and Terrorism in India” which traces how the combating of terrorism can be harmonised with human and fundamental rights within reasonable restrictions that are permitted by the Constitution and upheld by the Supreme Court.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.PM Narendra Modi has laid the foundation stone of Raja Mahendra Pratap Singh State University in which place of Uttar Pradesh?

A. Ghaziabad
B. Aligarh
C. Lucknow
D. Kanpur
E. Varanasi

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Aligarh

Explanation: PM Narendra Modi has laid the foundation stone of Raja Mahendra Pratap Singh State University at Aligarh, Uttar Pradesh.Uttar Pradesh govt is establishing the university in the memory and honor of noted Jat figure, Raja Mahendra Pratap Singh, who was a great freedom fighter, educationist and social reformer.University will be spread over an area of over 92 acres at Lodha village and Musepur Kareem Jarouli village of Kol tehsil in Aligarh.It will provide affiliation to 395 colleges of the Aligarh division.

8.Who has won the has 2021 Women’s Prize for Fiction for her second novel ‘Piranesi’?

A. Brit Bennett
B. Clare Chambers
C. Susanna Clarke
D. Amanda Craig
E. Naoise Dolan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Susanna Clarke

Explanation: English author Susanna Clarke has won 2021 Women’s Prize for Fiction for her second novel ‘Piranesi’.Women’s Prize for Fiction: It is one of the United Kingdom’s most prestigious literary prizes. It is awarded annually to a female author of any nationality for the best original full-length novel written in English, since 1996.Piranesi is a mystery about a man living alone in a labyrinthine house.

9.Who has been conferred with the Swami Brahmanand Award 2021?

A. Ranu Kawatra
B. Prajodh Rajan
C. Anand Kumar
D. Hemendra Kumar
E. Vineet Joshi

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Anand Kumar

Explanation: Mathematician Anand Kumar was conferred with the Swami Brahmanand Award 2021 for his contribution in the field of education through his ‘Super 30’ initiative, which prepares underprivileged students for the IIT entrance exam.He received the award from professor Roop Kishore Shastri, the vice-chancellor of Haridwar’s Gurukula Kangri deemed university, at a function in the Rath area of Hamirpur district of Uttar Pradesh.The award carrying Rs 10,000 in cash, a bronze medal, a bronze statue of Swami Brahmanand and a certificate is given every year to people who have done special work in the education sector or for the welfare of the cow.

10.International Day of Democracy is observed globally every year on which date?

A. 11th September
B. 12th September
C. 14th September
D. 15th September
E. 16th September

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 15th September

Explanation: International Day of Democracy is observed globally on 15th September every year. It was established through a resolution passed by the UN General Assembly in 2007, for promoting and upholding the principles of democracy and provide an opportunity to review the state of democracy in the world.The theme for 2021 International Day of Democracy is “Strengthening democratic resilience in the face of future crises”.The Day was proclaimed by the UN General Assembly through a resolution in 2007 to strengthen national programmes devoted to the promotion and consolidation of democracy. The day was observed for the first time in 2008.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In September 2021, which of the following has won the prestigious King Sejong Literacy Prize 2021 of UNESCO International Literacy Prizes?

A. Indira Gandhi National Open University
B. National Institute of Open Schooling
C. Central Board of Secondary Education
D. National Council of Educational Research and Training
E. Kendriya Vidyalaya

Show Correct Answers

Correct Answer: B. National Institute of Open Schooling

Explanation: The National Institute of Open Schooling (NIOS) of India has won the prestigious King Sejong Literacy Prize 2021 of UNESCO International Literacy Prizes. The award was granted for enabling the education of persons with disabilities through technologyenabled inclusive learning materials, with a specific focus on Indian Sign language-based content. The recognition is for educating differently-abled people through technology-enabled inclusive learning material.

The NIOS move has a specific focus on Indian sign language-based content. Along with NIOS, this year’s UNESCO International Literacy Prizes was awarded to other five outstanding literacy programs from Côte d’Ivoire, Egypt, Guatemala, Mexico, and South Africa.

Every year, the UNESCO International Literacy Prizes focus on a specific theme. This year, the focus was on inclusive distance and digital literacy learning. Established in 1989, with the support of the Government of the Republic of Korea, the recognition is awarded to governments, governmental agencies or nongovernmental organizations displaying merit and achieving effective results in the fight for universal literacy.

12.In September 2021, who addressed the LEADS 2021 ASEAN Session on India- ASEAN Connectivity Partnerships, organized by FICCI?

A. Narendra Modi
B. Piyush Goyal
C. Sarbananda Sonowal
D. Nirmala Sitharaman
E. Arjun Munda

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sarbananda Sonowal

Explanation: Minister of Ports, Shipping and Waterways, Sarbananda Sonowal on 14 September 2021 addressed the LEADS 2021 ASEAN Session on India- ASEAN Connectivity Partnerships, organized by FICCI. LEADS is curated as a strategic platform for global leaders from Asia, Europe, Africa, the Americas and the Pacific to deliberate on the tenets of Leadership, economic Excellence, and Adaptability to change.

The physical connectivity between India and the neighbouring South Asian countries will enable small and medium-sized enterprises in the border areas to explore new business opportunities.

FICCI:

  • Headquarters – New Delhi.
  • Founded In – 1927.
  • Founders – Ghanshyam Das Birla, Purshottamdas Thakurdas.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Which of the following banks in September 2021 received ‘Rajbhasha Kirti Puraskar’ from Home Minister Amit Shah for promoting the official language Hindi?

A. Punjab National Bank
B. Union Bank of India
C. Bank of India
D. Both 1 and 2
E. All 1, 2 and 3

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Both 1 and 2

Explanation: Public sector banks, including Punjab National Bank (PNB) and Union Bank of India, on 14 September 2021 received awards from Home Minister Amit Shah for promoting the official language Hindi. PNB and Union Bank of India received ‘Rajbhasha Kirti Puraskar’ for 2020-21 in different categories. This is the fourth time in a row that PNB bank has received the first prize.

Besides, the Bank of Maharashtra and Punjab & Sind Bank got awards for promoting the official language on the occasion of Hindi Diwas.  CMD of Bharat Dynamics Limited and TOLIC chairman Commodore Siddharth Mishra (retired) has been conferred the Rajbhasha Kirti Puraskar (first place) for the best implementation of official language among member organisations of Town Official Language Implementation Committee (TOLIC) of PSUs in Hyderabad, for 2019-20 under Region ‘C’. Bharat Electronics Ltd. (BEL) has been conferred the prestigious ‘Rajbhasha Kirti’ award (second prize) under the PSU category (‘C’ region) for the second consecutive year. Deendayal Port Trust, consecutively second time, bagged the highest “Rajbhasha Kirti Award (Third prize in ‘B’ region)” for the year 2020-21. A total of 63 ‘Rajbhasha Kirti Puraskar’ have been given in different categories for the year 2021-22.

This award was instituted by the Department of Official Language (OL), Ministry of Home Affairs, Government of India, to honour Central government offices, banks and PSUs for excellence in implementation of the OL Policy and its usage in the three regions, A, B and C.

14.The Union Information and Broadcasting Ministry in September 2021 launched its account on which of the following social media platform to counter fake news?

A. Twitter
B. Telegram
C. LinkedIn
D. Facebook
E. Wattpad

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Telegram

Explanation:  The Union Information and Broadcasting Ministry on 14 September 2021 launched its account on the social media platform Telegram to counter fake news. It was launched as ‘PIB Fact Check’, which aims to verify information related to the Centre and disseminate it to its subscribers. PIB Fact Check is the only central government fact-checking arm, which was established in November 2019.

15.In September 2021, who has announced his retirement from all forms of cricket?

A. Lasith Malinga
B. Chris Gayle
C. Angelo Mathews
D. Chaminda Vaas
E. Dwayne Bravo

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Lasith Malinga

Explanation: Sri Lanka pace veteran Lasith Malinga has announced his retirement from all forms of cricket. He was the captain of Sri Lanka’s 2014 T20 World Cup-winning team.Malinga had retired from Test and ODI cricket in January 2021 but was yet to retire from T20 internationals.He picked up 107 wickets in 84 T20 Internationals, 338 scalps in 226 ODIs, and 101 wickets in 30 Tests.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th  September 2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021