Daily GK and Current Affairs Quiz – 15th June 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 15th June 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 15th June 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – June 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 15th June 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 15th June 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 15th June 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.The mobile app “Namaste Yoga”, devoted to Yoga, has been launched by which Ministry?

A. Ministry of AYUSH
B. Ministry of Youth Affairs and Sports
C. Ministry of Health and Family Welfare
D. Ministry of Information and Broadcasting
E. Ministry of Women and Child Development

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Ministry of AYUSH

Explanation: The Ministry of Ayush organised a curtain raiser event for the 7th International Day of Yoga. The event was organised by the Ministry of Ayush in association with Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY). The event brought together several Yoga Gurus and experienced Yoga exponents on the virtual platform, to appeal to the world community to adopt Yoga in their daily life for the betterment of both the individual self and mankind.The event underlined the importance of the central theme of IDY 2021 “Be With Yoga, Be At Home”. As a part of the event, a mobile application devoted to Yoga named “Namaste Yoga”, was also launched. The Namaste Yoga” app has been designed as an information platform for the public, with the aim to raise awareness about yoga and make it accessible for the larger community.

Important Points:

  • Minister of State (IC) of the Ministry of Ayush: Shripad Yesso Naik.

2.India’s forex reserves crossed $600 mark for the first time. India is now ____________ largest Forex Reserves holder.

A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. 4th
E. 5th

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 4th

Explanation: The country’s foreign exchange reserves crossed the $450-billion mark for the first time ever on the back of strong inflows which enabled the central bank to buy dollars from the market, thus checking any sharp appreciation of the rupee. India’s foreign exchange reserves were at $451.7 billion on December 3, 2019, an increase of $38.8 billion over end-March 2019.The Reserve Bank has always maintained that it intervenes in the foreign exchange market to curb volatility and does not target a particular level of the exchange rate.

3.Name the bollywood actor, who has been appointed as the new brand ambassador of biotechnology company Mylab Discovery Solutions.

A. Vicky Kaushal
B. Akshay Kumar
C. Salman Khan
D. Ayushman Khurana
E. Rajkumar Rao

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Akshay Kumar

Explanation: Bollywood superstar, Akshay Kumar has been appointed as the new brand ambassador of biotechnology company Mylab Discovery Solutions. This announcement comes days after the Pune-based firm launched the country’s first COVID-19 self-test kit “CoviSelf”. The partnership with Akshay is aimed at creating awareness for Mylab’s products and kits such as CoviSelf.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which of the following will become the world’s first mask-free country in the Corona period?

A. Switzerland
B. Iceland
C. Sweden
D. Malaysia
E. Israel

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Israel

Explanation:  Israel will become the world’s first mask-free country in the Corona period. Here the rule of applying masks in closed places will end from June 15. This was announced by Israel’s Health Minister Yuli Edelstein. The rule of applying masks outside has already been abolished in the country. However, most restrictions related to foreign travel have not yet been lifted. For example, travel to nine countries is still banned. There is a rule of quarantine for travellers coming from these countries. His corona test is also being done.

Important Points:

  • Israel Prime minister: Naftali Bennett;
  • Israel Capital: Jerusalem; Currency: Israeli Shekel.

5.World blood donor day is observed globally on _______ every year.

A.  June 15th
B.  June 16th
C.  June 14th
D.  June 18th
E.  June 19th

Show Correct Answers

Correct Answer – C.  June 14th

Explanation:  World blood donor day is observed globally on June 14th every year. The aim is to raise global awareness of the need for safe blood and blood products for transfusion and of the critical contribution voluntary, unpaid blood donors make to national health systems. The day also provides an opportunity to call to action to governments and national health authorities to provide adequate resources and put into place systems and infrastructures to increase the collection of blood from voluntary, non-remunerated blood donors.For 2021, the World Blood Donor Day slogan will be “Give blood and keep the world beating”. The host country for World Blood Donor Day 2021 is Rome, Italy.

World Blood Donor Day 2020: History

Every year on the birth anniversary of Landsteiner on 14 June 1868, World donor Day is widely known. This event was first initiated and established to be celebrated on 14 June 2004 by the “World Health Organisation, the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies” with an aim to boost public awareness about the necessity for safe blood donation voluntarily and unpaid by the healthy person. In May 2005, WHO officially established with its 192 Member States, World donor Day at the 58th World Health Assembly so as to motivate all the countries worldwide to thank the blood donors for his or her precious step and saving lives of the people.

6.Who addressed the UN ‘High-Level Dialogue on Desertification, Land Degradation & Drought’?

A. Parkash Javadekar
B. Narendra Modi
C. Ravishankar Prasad
D. Narendra Singh Tomar
E. Nirmala Sitharaman

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Narendra Modi

Explanation: PM Modi virtually addressed a UN ‘High-Level Dialogue on Desertification, Land Degradation & Drought’.He said that three million hectares of forest cover has been added in India over the last ten years.He listed steps taken by India to deal with the land degradation issue.He conveyed that India is on track to achieve its national commitment of Land degradation neutrality.He said India is also working towards restoring 26 million hectares of degraded land by 2030.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.According to the World Giving Index 2021 report what is India’s position as the most charitable country?

A. 10th
B. 11th
C. 12th
D. 13th
E. 14th

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 14th

Explanation: According to World Giving Index 2021, released by the Charities Aid Foundation’s (CAF), India is 14th most charitable country.This year’s survey highlights the impact of lockdowns on charitable giving.Indonesia remains in the first place, followed by Kenya.Four African nations now sit in the top 10 — three of them (Nigeria, Ghana and Uganda) for the first time.Most of the western countries which are usually in the Top 10 have fallen far down the rankings.61 per cent of Indians helped strangers; 34 per cent volunteered; and 36 per cent donated money.

8.World Elder Abuse Awareness Day is observed globally every year on _______.

A. 11th June
B. 12th June
C. 13th June
D. 14th June
E. 15th June

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 15th June

Explanation: World Elder Abuse Awareness Day is observed globally on 15th June every year.This day is celebrated to raise a voice for the elderly who are abused and victimized.The main objective of this day is to provide an opportunity for communities around the globe to promote a better understanding of abuse and neglect of older persons by creating awareness of the cultural, social, economic and demographic processes affecting elder abuse and neglect.

9.Bharat Bill Payment System (BBPS) will be expanded by 31st August 2021. BBPS functions under the aegis of the ______

A. National Payments Corporation of India (NPCI)
B. National Automated Clearing House
C. National Financial Switch
D. Indian Financial Technology and Allied Services
E. Bharat Broadband Network

Show Correct Answers

Correct Answer – A. National Payments Corporation of India (NPCI)

Explanation: The Reserve Bank of India has expanded the scope of Bharat Bill Payment System (BBPS) will be expanded by 31st August 2021.Also, ‘mobile prepaid recharges’ are added as a biller category.It will help millions of prepaid phone subscribers in the country.BBPS is an integrated bill payment system that offers interoperable bill payment service to customers online as well as through a network of agents on the ground. The system will provide multiple payment modes and instant confirmation of payment.BBPS functions under the aegis of the National Payments Corporation of India (NPCI).

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which Non-Governmental Organization (NGO) has in collaboration with the India Meteorological Department (IMD) and the Indian Council of Medical Research (ICMR) is creating an India Interagency Expert Committee on Malaria and Climate (IEC) to explore and advance climate-based solutions for accelerating malaria elimination in India?

A. Goonj
B. Malaria No More
C. Uday Foundation
D. Sounds of Silence
E. Rural Healthcare Foundation

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Malaria No More

Explanation: Malaria No More, in collaboration with the India Meteorological Department (IMD) and the Indian Council of Medical Research (ICMR) is creating an India Interagency Expert Committee on Malaria and Climate (IEC).Aim of the collaboration is to explore and advance climate-based solutions for accelerating malaria elimination in India.India has set a target to eliminate malaria by 2030.The new committee brings together – for the first time – leading experts and researchers from health, climate and technology fields to define and operationalise sophisticated climate-based malaria prediction tools that will be tailored to the Indian context to further propel progress toward the 2030 goal.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which of the following has introduced its Life Micro Bachat Plan in June 2021?

A. SBI Life Insurance Company
B. Reliance Life Insurance
C. Tata AIA Life Insurance Company
D. IndiaFirst Life Insurance Company
E. Ageas Federal Life Insurance Company

Show Correct Answers

Correct Answer: D. IndiaFirst Life Insurance Company

Explanation: IndiaFirst Life Insurance Company Limited (IndiaFirst Life) has introduced IndiaFirst Life Micro Bachat Plan.This non-linked, participating, limited pay, micro-life insurance policy is designed to offer dual benefits of security and disciplined savings to secure life’s certainties.It takes care of the insured’s liquidity needs through its loan facility.

12.Who inaugurated the Pradhanmantri Bhartiya Janaushadhi Kendra in Pragpur at Kangra, Himachal Pradesh, in June 2021?

A. D. V. Sadananda Gowda
B. Jitu Vaghani
C. Mansukh Mandaviya
D. Dharmendra Pradhan
E. Piyush Goyal

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mansukh Mandaviya

Explanation: Minister of State for Chemicals and Fertilizers Mansukh Mandaviya inaugurated the Pradhanmantri Bhartiya Janaushadhi Kendra in Pragpur at Kangra, Himachal Pradesh, on 14 June 2021.The government has set a target to increase the number of PMBJKs to 10000 by March 2024.As of 11th June 2021, the number of stores has increased to 7836.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.As per the Ministry of Statistics and Programme Implementation data, Retail inflation rose to how much per cent in May 2021?

A. 5.7
B. 5.9
C. 6.1
D. 6.3
E. 6.5

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 6.3

Explanation: Retail inflation rose to 6.3 per cent in May 2021, mainly on account of the higher prices of food and energy items.Retail inflation for May hit a six-month high.As per the Ministry of Statistics and Programme Implementation data released on 14 June 2021, the food inflation increased to 5.01 per cent in May as compared to 1.96 per cent in April.

14.In June 2021, ships of the Indian Navy and Maritime Self-Defense Force of which country participated in a joint naval exercise at the Indian Ocean?

A. United States
B. Japan
C. Germany
D. France
E. China

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation:  Ships of the Indian Navy and Japanese Maritime Self-Defense Force (JMSDF) on 13 June 2021 participated in a joint naval exercise at the Indian Ocean.The exercise was conducted to realize “free and open Indo-Pacific”.In September 2020, the Indian Navy and JMSDF conducted a three-day naval exercise JIMEX-2020 which was held in the North Arabian Sea.

Japan:

  • Capital – Tokyo.
  • Currency – Japanese yen.
  • Prime Minister – Yoshihide Suga.
  • National Sport – Sumo wrestling

15.The European Space Agency (ESA) has selected which of the following as its next orbiter that will visit Venus sometime in the 2030s?

A. EnVision
B. Global Surveyor
C. Venus Express
D. Phobos
E. Tianwen 1

Show Correct Answers

Correct Answer: A. EnVision

Explanation: The European Space Agency (ESA) has announced that it has selected EnVision as its next orbiter that will visit Venus sometime in the 2030s.EnVision is an ESA-led mission with contributions from NASA.Once launched on an Ariane 6 rocket, the spacecraft will take about 15 months to reach Venus and will take 16 more months to achieve orbit circularisation.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th & 14th June 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams