Daily GK and Current Affairs Quiz – 15th April 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 15th April 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 15th April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 15th April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 15th April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 15th April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which of the following state gets India’s first floating LNG storage and regasification unit?

A. Goa
B. Kerala
C. Andhra Pradesh
D. Maharashtra
E. Tamil Nadu

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Maharashtra

Explanation: India’s first Floating Storage and Regasification Unit (FSRU) has arrived at H-Energy’s Jaigarh Terminal in the Ratnagiri district of Maharashtra, on the west coast of India. FSRU based LNG Terminals aim at providing the ability to enhance the pace of natural gas import capability in an environment-friendly and efficient manner”. The port is the first deepwater, 24×7 operational private port in Maharashtra. Höegh Giant will deliver regasified LNG to the 56-km long Jaigarh-Dabhol natural gas pipeline, connecting the LNG terminal to the national gas grid. The facility will also deliver LNG through truck loading facilities for onshore distribution, the facility is also capable to reload LNG onto small-scale LNG vessels for bunkering services.

Important Points:

  • Maharashtra Governor: Bhagat Singh Koshyari.
  • Maharashtra Capital: Mumbai.
  • Maharashtra CM: Uddhav Thackeray.

2.‘Lost golden city of Luxor’ discovered by archaeologists in __________.

A. UAE
B. Pakistan
C. India
D. Syria
E. Egypt

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Egypt

Explanation: ‘Lost golden city of Luxor’ discovered by archaeologists in Egypt.The 3,400-year-old royal city was built by Amenhotep III, abandoned by his heretic son, Akhenaten, and contains stunningly preserved remains. Egyptologist Betsy Bryan has called the discovery ‘the second most important one since the tomb of Tutankhamun’. Akhenaten, who left the ‘golden city’ for a new capital at Amarna, encouraged a startlingly different style of Egyptian art. Here he is shown with his wife, Nefertiti, and three daughters.

3.Balbir Singh Junior, who was a member of the silver medal-winning 1958 Asian Games Indian _________ team passed away.

A. Cricket
B. Hockey
C. Football
D. Basketball
E. Volleyball

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hockey

Explanation: Balbir Singh Junior, who was a member of the silver medal-winning 1958 Asian Games Indian hockey team passed away. In 1962, he joined the Army as an emergency commissioned officer.He played for the Services hockey team in the national tournaments at Delhi. Singh retired as a Major in 1984 and later settled in Chandigarh.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.The 2021 Raisina Dialogue has been organised in a completely digital format due to the COVID-19 pandemic. It is which edition of the annual dialogue?

A. 5th
B. 6th
C. 7th
D. 4th
E. 3rd

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6th

Explanation:  Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the 2021 “Raisina Dialogue”, through video-conferencing. The Raisina Dialogue 2021 is the sixth edition of the annual dialogue, organised from April 13 to 16, 2021, in full digital form for the first time due to the coronavirus pandemic. Raisina Dialogue is India’s flagship conference on geopolitics and geoeconomics, organised annually since 2016.

About the Raisina Dialogue 2021:

The theme for the 2021 conference is “#ViralWorld: Outbreaks, Outliers and Out of Control”.The four-day dialogue is jointly organised by the Ministry of External Affairs (MEA) and the think-tank Observer Research Foundation.President of Rwanda, Paul Kagame and Prime Minister of Denmark, Mette Frederiksen joined the Inaugural Session as Chief Guests.The event will have a total of 50 sessions. Around 150 speakers from 50 countries and multilateral organisations are participating in the dialogue.The Raisina Dialogue is one of the leading global conferences on international affairs. It brings together leading minds from the global strategic and policy-making community to discuss broader foreign policy and strategic issues facing the world.

Important Points:

  • Minister of External Affairs: S. Jaishankar.

5.Who among the following will take charge as the Director-General of the National Anti-Doping Agency?

A. Siddharth Singh Longjam
B. Navin Agarwal
C. Ramesh Tripathi
D. Shikha Verma
E. Girish Kumar Gupta

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Siddharth Singh Longjam

Explanation:  IAS officer, Siddharth Singh Longjam will take over as the National Anti-Doping Agency’s Director-General. Longjam is currently serving as joint secretary in the sports ministry and is also the CEO of the currently suspended National Dope Testing Laboratory (NDTL). He will replace Navin Agarwal who listed the creation of Athletes Biological Passport (ABP) for around 60 elite Indian sportspersons as one of the highlights of his tenure.

Important Points:

  • NADA Headquarters location: New Delhi;
  • NADA Founded: 24 November 2005.

6.The Government of India has announced mandatory hallmarking of gold artefacts and jewellery from ______.

A. 1st April 2021
B. 1st May 2021
C. 1st June 2021
D. 1st July 2021
E. 1st August 2021

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 1st June 2021

Explanation: The government is all set to implement mandatory hallmarking of gold jewellery and artefacts from 1 June 2021.In November 2019, the govt had announced that hallmarking of gold jewellery and artefacts would be made mandatory across the country from 15 January 2021.But the deadline was extended for four months after the jewellers sought more time in the wake of the Covid-19 pandemic.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.As per the IRDAI (Regulatory Sandbox) (Amendment) Regulations, 2021, Insurance Regulatory and Development Authority of India has extended the validity of Regulatory Sandbox for ________

A. 3 Months
B. 3 Months
C. 3 Months
D. 1 Year
E. 2 Years

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 2 Years

Explanation: The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has extended the validity of Regulatory Sandbox for 2 years as per the IRDAI (Regulatory Sandbox) (Amendment) Regulations, 2021.As most of the approved experiments may not be completed (due to COVID-19) within the scheduled time of July 25, 2021.This extension of the time period will enable the applicants to complete their existing sandbox experiments and new sandbox proposals also will be allowed.The sandbox regulation was introduced by IRDAI in 2019 and scheduled to expire after 2 years i.e. on July 25, 2021, but now due to the extension for 2 more years the total duration of the sandbox regulation now becomes 4 years.

8.The Competition Commission of India (CCI) approved the acquisition of what percent of equity shareholding of Gangavaram Port Limited (GPL) by Adani Ports and Special Economic Zones (APSEZ) Limited?

A. 59.6%
B. 69.6%
C. 79.6%
D. 81.5%
E. 89.6%

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 89.6%

Explanation: The Competition Commission of India (CCI) approved the acquisition of 89.6 per cent equity shareholding of Gangavaram Port Limited (GPL) by Adani Ports and Special Economic Zones (APSEZ) Limited.The acquisition was approved under Section 31(1) of the Competition Act, 2002.The APSEZ Ltd has acquired the controlling stakes of GPL from DVS Raju and Family for Rs.3604 crore.APSEZ acquired 58.1 per cent stakes of GPL from DVS Raju & Family and 31.5 per cent stake of Warburg Pincus.

9.Who has authored the book titled “India’s Power Elite: Class, Caste and a Cultural Revolution”?

A. Sanjaya Baru
B. Brijesh Mishra
C. Rajdeep Sardesai
D. Prabhu Chawla
E. Pramod Kumar Misra

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sanjaya Baru

Explanation: India’s famous political commentator, Sanjaya Baru, released his new book “India’s Power Elite: Class, Caste and a Cultural Revolution”.The book discusses the socio-cultural changes that happened in India after the 2014 General Elections.The book analyses the regime of Prime Minister Narendra Modi & Bharatiya Janata Party, on how the party wins state elections in places where it had no footprint.He served as Prime Minister Manmohan Singh’s media advisor and chief spokesperson (PMO) between May 2004 and August 2008.He was the former Secretary General of the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI).

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which app has been launched by the Principal Scientific Adviser to the Government for to promote wellbeing across age groups?

A. KIRAN
B. MANAS
C. MANODARPAN
D. MENTAL
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. MANAS

Explanation: Principal Scientific Adviser to the Government, Prof. K Vijay Raghavan has launched the MANAS App to promote wellbeing across age groups.MANAS which stands for Mental Health and Normalcy Augmentation System was endorsed as a national program by the Prime Minister’s Science, Technology, and Innovation Advisory Council.It is a comprehensive, scalable, and national digital wellbeing platform and an app developed to augment mental well-being of Indian citizens.The application integrates the health and wellness efforts of various government ministries, scientifically validated indigenous tools with gamified interfaces developed by various national bodies and research institutions.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.The European Union is expecting how many million Pfizer coronavirus vaccine doses earlier than expected?

A. 20
B. 30
C. 40
D. 50
E. 60

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 50

Explanation: The European Union is expecting 50 million Pfizer coronavirus vaccine doses earlier than expected, as the United States would continue a pause in vaccinations using the Johnson & Johnson shot.AstraZeneca faced a similar setback after Denmark banned its use, over blood clot links.More than 820 million Covid-19 vaccine doses have now been administered globally.

12.Tata Consumer Products (TCP) has announced the elevation of whom as President for its packaged beverages business in India and South Asia?

A. Vikram Grover
B. Puneet Das
C. Krishnakumar
D. Sushant Das
E. Venkatesh Kini

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Puneet Das

Explanation: Tata Consumer Products (TCP) has announced the elevation of Puneet Das as President for its packaged beverages business in India and South Asia.Das was earlier senior Vice President, marketing, for the India beverages business at the company.TCP sells beverages under brands such as Tata Tea, Tetley, Eight O’Clock Coffee, and Tata Coffee Grand in India and overseas.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Which of the following have announced their partnership to launch a mobile-based consumer-friendly payment solution – the Pay by Bank App?

A. RBL Bank and RuPay
B. Bandhan Bank and Visa
C. RBL Bank and Mastercard
D. Bandhan Bank and RuPay
E. RBL Bank and Visa

Show Correct Answers

Correct Answer – C. RBL Bank and Mastercard

Explanation: RBL Bank and Mastercard have announced their partnership to launch a mobile-based consumer-friendly payment solution – the Pay by Bank App.It is a first-of-its-kind payment functionality in India.RBL Bank account holders can now enjoy contactless transactions across the world through their mobile banking application both in-store and online.

14.Which of the following touched ₹1 trillion in market capitalization after its shares hit a fresh record high on 15 April 2021.

A. Emami
B. ITC Limited
C. Nestlé India
D. Dabur India Ltd
E. Marico

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Dabur India Ltd

Explanation:  Dabur India Ltd touched ₹1 trillion in market capitalisation after its shares hit a fresh record high on 15 April 2021.The stock touched an all-time high of ₹569.20 and is currently up 1% at ₹566 on the BSE.Dabur’s market cap stood at ₹1.01 trillion.Overall, Dabur is expected to deliver 31% growth during the 4QFY21.

15.Which of the following has signed a deal to buy renewable energy in India from a local firm’s wind power project?

A. LinkedIn
B. Twitter
C. Facebook
D. Hike
E. Pinterest

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Facebook

Explanation: Facebook has signed a deal to buy renewable energy in India from a local firm’s wind power project.This will be Facebook’s first such deal in India.The 32-MW wind power project, located in southern Karnataka, is part of a larger portfolio of wind and solar projects that Facebook and Mumbai-based CleanMax are working together on for supplying renewable power into India’s electrical grid.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams