Daily GK and Current Affairs Questions - 15th October 2020
Daily GK and Current Affairs Questions - 15th October 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Questions – 15th October 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – October 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 15th October 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 15th October 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 15th October 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Which of the following state government will build temporary shelters for migratory birds near the famous Sambhar Lake?

A. Assam
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Rajasthan

Explanation: The Rajasthan government will build temporary shelters for migratory birds near the famous Sambhar Lake. They will be built before 2020’s winter season when a large number of birds from the cold northern regions of Central Asia are expected to arrive at the country’s largest inland saline water body. More than 20,000 migratory birds had died due to avian botulism in the lake in 2019.

2. Name of India’s 1328th species of butterfly that was seen and photographed in Rajasthan 6 years ago?

A. Spialia Zebra
B. Rose windmill
C. Common Mime
D. Lesser Grass Blue
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Spialia Zebra

Explanation: India’s 1328th species of butterfly were seen and photographed in Rajasthan six years ago. It has been declared so by the Bhimtal-based Butterfly Research Centre and validated by Wildlife Institute of India. Spialia Zebra, the butterfly species that are normally found in Pakistan, was photographed at Sangwara in Rajasthan’s Dungarpur district on November 8, 2014.

3. Name of the person who won the ‘Alternative Nobel’ Award 2020.

A. Davi Kopenawa
B. Guo Jianmei
C. Greta Thunberg
D. Bryan Stevenson
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bryan Stevenson

Explanation: An Alabama human rights attorney whose work for fighting racial injustice was depicted in the Hollywood movie “Just Mercy” has won an honour, sometimes referred to as the “alternative Nobel.” Equal Justice Initiative founder Bryan Stevenson was named a recipient of the annual Right Livelihood Award. The award is presented annually by the Swedish Right Livelihood Foundation.

You may also like: List of Chief Ministers & Governors 2020 of the Indian States & UT (Updated) – Download PDF

4. Recently, the US govt has been awarded an amount of …………………… to AstraZeneca Plc to develop and secure supplies of up to 100,000 doses of COVID-19 antibody treatment.

A. $387 million
B. $500 million
C. $486 million
D. $560 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. $486 million

Explanation:  The U.S. govt has awarded $486 million to AstraZeneca Plc to develop and secure supplies of up to 100,000 doses of COVID-19 antibody treatment. The agreement, under the Trump administration’s Operation Warp Speed, is for developing a monoclonal antibody cocktail that can prevent COVID-19, especially in high-risk populations like those over 80 years old.

5. Indian-origin academician Srikant Datar has been named as Dean of which of the following Business Schools?

A. Harvard
B. Stanford
C. IIM Bangalore
D. IIT Roorkee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Harvard

Explanation: Eminent Indian-origin academician Srikant Datar has been named as Dean of Harvard Business School, succeeding Nitin Nohria. He has become the second consecutive dean hailing from India to lead the prestigious 112-year-old institution. Datar, an alumnus of the University of Bombay and Indian Institute of Management, Ahmedabad, is the Arthur Lowes Dickinson Professor of Business Administration.

6. World Standards Day or International Standards Day is observed globally on which day-

A. 13th October
B. 14th October
C. 15th October
D. 12th October
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 14th October

Explanation: World Standards Day or International Standards Day is observed globally on 14 October every year. The day aims to raise awareness about the importance of standardization to the global economy among the consumers, regulators, and industry. World Standards Day 2020 theme is “Protecting the planet with standards”. It is marked to celebrate the contributions of experts and scientists across the world in developing voluntary standards within standards development organization such as the International Organisation for Standards (ISO), International Electrotechnical Commission (IEC), American Society of Mechanical Engineers (ASME), International Telecommunication Union (ITU), Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), and Internet Engineering Task Force (IETF).

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Which of the following state of India has launched the ‘Jagananna Vidya Kanuka’ scheme for Distribute School kits to students?

A. Odisha
B. Kerala
C. Andhra Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Andhra Pradesh

Explanation: Andhra Pradesh Chief Minister, YS Jagan Mohan Reddy has launched a new scheme named the ‘Jagananna Vidya Kanuka’ scheme to distribute school kits among the poor children of the state. The state shall spend around Rs 650 crore on the scheme. 42,34,322 kits will be distributed across the state under the scheme. Under this scheme, the government school students from classes 1 to 10 across the state will set the school kits or Vidya Kanuka, which will contain three pairs of uniform, one pair of shoes, two pairs of socks, a belt, one set of textbooks and notebooks and one school bag.

8. Who among the following has been roped in as the brand ambassador for India’s first-ever homegrown professional badminton brand “Transform”.

A. Chetan Anand
B. Subhankar Dey
C. Prannoy Kumar
D. Srikanth Kidambi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Chetan Anand

Explanation: Commonwealth Games medallist in Badminton, Chetan Anand has been roped in as the brand ambassador for India’s first-ever homegrown professional badminton brand “Transform”. Transform Badminton is India’s 1st professional badminton brand at par with the best racquets available in the market that are currently imported from abroad for playing in India. Transform racquets have been made out of the military-grade graphite.

9. Which of the following team won the National Basketball Association (NBA) Championship 2020?

A. Miami Heat
B. Milwaukee Bucks
C. Toronto Raptors
D. Los Angeles Lakers
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Los Angeles Lakers

Explanation:  The Los Angeles Lakers defeated the Miami Heat to win the National Basketball Association (NBA) Championship 2020. This is the 17th NBA title win for LA Lakers and also there first since 2010, after late Kobe Bryant’s fifth and final title a decade ago. LeBron James of the Lakers’ was named the NBA Finals Most Valuable Player (MVP) for the fourth time in his career. With this, he became the first player in league history to be named Finals MVP with three different franchises.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

10. Which of the following country has introduced the death penalty for rape?

A. Malaysia
B. Bangladesh
C. Sri Lanka
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bangladesh

Explanation: Bangladesh introduced the death penalty for rape on Monday after days of protests sparked by a string of sexual assaults. Demonstrations have broken out across the country after harrowing footage of a group of men stripping and attacking a woman went viral on social media. The clip sparked outrage in the South Asian country, where activists say only a tiny percentage of sexual assault victims see justice. Previously, the maximum punishment for rape was life imprisonment.

11. The International Day of Rural Women is observed globally on which day-

A. 14th October
B. 15th October
C. 16th October
D. 13th October
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 15th October

Explanation: The International Day of Rural Women is observed globally on 15 October each year. The day recognizes the crucial role of women and girls in ensuring the sustainability of rural households and communities, improving rural livelihoods and overall well-being. In India, the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare observes the day as the Rashtriya Mahila Kisan Diwas since 2016, to increase the active participation of women in agriculture. The theme for this International Day of Rural Women is “Building rural women’s resilience in the wake of COVID-19,” to create awareness of these women’s struggles, their needs, and their critical and key role in our society.

12. Which of the following state becomes the first state in the country to make public education completely digital?

A. Gujarat
B. Karnataka
C. Kerala
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kerala

Explanation: The State of Kerala is the first state in the country to make public education completely digital. The state Government has achieved it at a cost of Rs 42.36 crores. The initiative was launched in 2018. The project of making public education completely digital in Kerala was implemented by Kerala Infrastructure and Technology for Education. Around 3,74,274 digital services were distributed in 16,027 schools in Kerala. The project also set up high-tech labs in more than 11,275 schools at primary and secondary levels. Kerala has been achieving highest literacy rate in the country. The current literacy rate of Kerala is 93.91%.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Name of the state government has launched “Lab on Wheels” to test the water quality in the state under Jal Jeevan Mission.

A. Punjab
B. Haryana
C. Uttar Pradesh
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Haryana

Explanation: The state government of Haryana launched “Lab on Wheels” to test the water quality in the state. The water quality of Haryana is mainly affected by fluoride, iron, nitrate and alkalinity. Lab on wheels is a mobile laboratory. The mobile laboratory has been launched under Jal Jeevan Mission. The mobile laboratory will test for alkalinity, hardness, chlorine, nitrate, zinc, turbidity, PH and other microbiological tests. The mobile water testing laboratory has been loaded with latest technological features such as e GPS-enabled Location tracking, power backup, sample data transmission and smart reporting devices with the ability to send the result directly to a central server. The lab also carries a LED display that will display the result immediately after analysis.

14. C M Chang passed away due to COVID-19, he was the environment minister of which state?

A. Mizoram
B. Sikkim
C. Nagaland
D. Manipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nagaland

Explanation:  Nagaland’s environment minister, C M Chang passed away due to COVID-19. He was a retired IAS officer and former Member of Parliament, Lok Sabha (2009-13). He was elected to the Nagaland Legislative Assembly from 51 Noksen constituencies under Tuensang district in 2013 and later retained the same seat in 2018 on Nationalist Democratic Progressive Party (NDPP) ticket.

15. Recently, Carlton Chapman who passed away played which of the following sports?

A. Football
B. Cricket
C. Tennis
D. Hockey
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Football

Explanation: Former Indian football captain, Carlton Chapman passed away. He was born on 13th April 1971 in Bengaluru, Karnataka. He announced his retirement from professional Football in 2001. He was the captain of the Indian team when India won the South Asian Football Federation Gold Cup in 1997. He was a leading midfielder played for Indian from 1995 to 2001. He joined Quartz FC, Kozhikode as the technical director in 2017.

You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th October 2020

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2020 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2020 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2020, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams