Daily GK and Current Affairs Quiz - 15th January 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz - 15th January 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 15th January 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – January 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 15th January 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 15th January 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 15th January 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Which of the following state government has approved the ‘One Time Settlement (OTS) Scheme for Recovery of Outstanding Dues – 2021’ for Traders to clear their Pending Arrears?

A. Rajasthan
B. Punjab
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Punjab

Explanation: Punjab Cabinet led by Chief Minister Captain Amarinder Singh approved the ‘One Time Settlement (OTS) Scheme for Recovery of Outstanding Dues – 2021’ for Traders to clear their Pending Arrears. The OTS will help Traders to settle their Pending arrears under the Punjab Value Added Tax Act, 2005 & Central Sales Tax Act, 1956. It will cost around INR 121.06 Crore to the Punjab Government. Will benefit Small & Medium Business Dealers/Traders who suffered due to COVID-19. Dealers who have filed assessments upto December 31, 2020 can apply under the scheme till April 30, 2021.

2. Name of the e-commerce platform which has collaborated with NITI Aayog to launch the updated Women Entrepreneurship Platform (WEP).

A. IndiaMart
B. Flipkart
C. Myntra
D. Amazon
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Flipkart

Explanation: As part of the efforts to enhance community experience for women entrepreneurs in India, Flipkart & NITI Aayog have collaborated to launch the updated Women Entrepreneurship Platform (WEP). WEP is a first of its kind, unified access portal launched by NITI Aayog in 2017 to support Women Entrepreneurs. The revamped platform has multiple regional language support, allows interaction with women, fellow women entrepreneurs and mentors to communicate and also has a Question and Answer Portal. The community on WEP platform will connect women entrepreneurs who seek clarification on GST, funding, effects of the pandemic & progression of already established businesses. Through the platform, mentorship is also being offered to women mentees through a dedicated online mechanism.

3. Bharti Airtel and ………………….. signed a MoU with which institutions for the digital transformation of MSMEs in order to achieve the goal of “Atma Nirbhar Bharat”.

A. NABARD
B. Reserve Bank of India (RBI)
C. National Small Industries Corporation (NSIC)
D. Small industrial Development Bank of India (SIDBI)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. National Small Industries Corporation (NSIC)

Explanation: Bharti Airtel signed a Memorandum of Understanding (MoU) with National Small Industries Corporation (NSIC) for the digital transformation of Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs) in order to achieve the goal of “Atma Nirbhar Bharat”. With this MSMEs will be served with business automation and connectivity needs viz. data/voice connectivity, marketing solutions, cloud security and collaboration. Under this assistance, NSIC aggregates services of various technology providers as per the needs of MSME.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Who among the following has authored the book titled ‘Unscripted: Conversations on Life and Cinema’?

A. Mahesh Bhatt
B. Yash Chopra
C. Karan Johar
D. Vidhu Vinod Chopra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Vidhu Vinod Chopra

Explanation:  The book titled ‘Unscripted: Conversations on Life and Cinema’ is authored by Vidhu Vinod Chopra, Indian film director, screenwriter and producer and Abhijat Joshi, Indian screenwriter. ‘Penguin eBury Press’ is the publisher of the book. The book is scheduled to be released on January 25. The book gives a glance into the mind, method and madness of Vidhu Vinod Chopra, one of contemporary Hindi cinema’s best filmmakers. In this book, Vidhu Vinod Chopra speaks to his long-time collaborator and scriptwriter Abhijat Joshi about his journey.

5. Domestic rating agency ICRA Ratings expects the real gross domestic product (GDP) of India to grow by ……………. in the financial year 2021-22 (FY2022).

A. 11.6%
B. 10.1%
C. 9.5%
D. 12.1%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10.1%

Explanation: Domestic rating agency ICRA Ratings expects the real gross domestic product (GDP) of India to grow by 10.1% in the financial year 2021-22 (FY2022). The rating agency ICRA had earlier projected a contraction of 7.8% for the ongoing fiscal 2020-21. The seemingly-sharp expansion will be led by the continued normalization in economic activities as the rollout of Covid-19 vaccines gathers traction and the low base.

6. Name of the country which is the focus country of the 51st International Film Festival of India (IFFI).

A. Russia
B. Japan
C. Bangladesh
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bangladesh

Explanation: Bangladesh has been chosen as the ‘Country in Focus’ for the 51st International Film Festival of India (IFFI). The festival will be held in Goa from January 16 to January 24, 2021. The Country in Focus is a special segment that recognizes the cinematic excellence and contributions of the country. This section at the 51st IFFI will showcase four films from Bangladesh.

The International Film Festival of India (IFFI), is being held annually since 1952, in Goa. The event is organized jointly by the Directorate of Film Festivals (under the Ministry of Information and Broadcasting) and the state Government of Goa.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Who among the following has been chosen as the official representative of BCCI for the ICC Board meeting?

A. Rajeev Shukla
B. Jay Shah
C. Sunil Gavaskar
D. Brijesh Patel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jay Shah

Explanation: Jay Shah has been named as the official representative of Board of Control for Cricket in India (BCCI) for the International Cricket Council (ICC) Board meetings. Shah is the Secretary of the Board of Control for Cricket in India (BCCI). He will replace BCCI president Sourav Ganguly, who was currently representing India at the ICC Board, but he suffered a heart condition recently and had to be admitted to hospital where he underwent primary angioplasty.

8. The Ministry of Road Transport & Highways will be organized “National Road Safety Month 2021” from-

A. January 18 to February 17
B. January 10 to February 9
C. January 11 to February 8
D. January 15 to February 14
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. January 18 to February 17

Explanation: The Ministry of Road Transport & Highways observes the National Road Safety Week every year in the second week of January. However, in 2021, the Government has decided to observe National Road Safety Month instead of National Road Safety Week. Accordingly, the National Road Safety Month will be observed from 18th January, 2021′ to 17th February’ 2021. During this period nation-wide various activities will be conducted throughout the country in association with the Central/ State Governments/ UT administrations, and other stakeholders.

9. Who has been appointed as the chairperson of an empowered committee for the administration of the Covid-19 vaccine?

A. Rohan Sood
B. Nikhil Arora
C. Ranjit Roshan
D. RS Sharma
E. Both C & D

Show Correct Answers

Correct Answer – D. RS Sharma

Explanation:  The Union government has appointed RS Sharma, former Trai chief, as the chairperson of an empowered committee for the administration of Covid-19 vaccine. A ten-member team has been constituted to be headed by Sharma. This has come days ahead of the mega vaccination drive is to start in India. He has also been included as a member of the National Expert Group on Vaccine Administration of Covid-19 that was formed in August 2020.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. Which of the following company will ring the closing bell at the New York Stock Exchange (NYSE) in January 2021 to commemorate its eighth anniversary of listing on the exchange?

A. Infosys
B. Accenture
C. Wipro
D. TCS
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Infosys

Explanation: Infosys will ring the closing bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on 15 January 2021 to commemorate its eighth anniversary of listing on the exchange. Infosys has also announced the Environmental, Social, and Governance (ESG) Vision for 2030, under which the company has outlined ambitious goals for hiring and retaining talent as well as creating an inclusive workplace. This year, Infosys achieved carbon neutrality, 30 years ahead of 2050, the timeline set by the Paris Agreement.

11. Army Day in India is celebrated on which day-

A. 14th January
B. 15th January
C. 12th January
D. 13th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 15th January

Explanation: The Army Day in India is celebrated on 15 January every year, to salute the valiant soldiers who sacrificed their lives to protect the country and its citizens. This year marks the 73rd Indian Army Day. The Army Day is celebrated at all Army Command headquarters to honour our country’s soldiers who set the greatest example of selfless service and brotherhood, and above all, love for the country. The day is marked to commemorate the day when General (later Field Marshal) KM Carriappa took over the command of Army from General Sir FRR Bucher, the last British Commander-in-Chief in 1949 and became the first Commander-in-Chief of Indian Army post Independence.

12. Which of the following state has waived the examination fees for matriculation students of the ongoing academic session?

A. Bihar
B. Punjab
C. Odisha
D. Harayna
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Odisha

Explanation: Government of Odisha has waived the examination fees for matriculation students of the ongoing academic session. More than six lakh students will benefit from this decision. The decision to exempt the students from paying their exam fees entails about 27 crore rupees as a cost to the government. 420 rupees was the exam fees per head that has been waived off now.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Japarov Sadyr Nurgojoevich was elected as the president of which of the following country?

A. Kazakhstan
B. Uzbekistan
C. Kyrgyzstan
D. Tajikistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kyrgyzstan

Explanation: Japarov Sadyr Nurgojoevich was elected as the president of Kyrgyzstan after securing nearly 80% votes. He belongs to the ‘Patriotic’ Political Party.

Japarov Sadyr Nurgojoevich: He served as the Prime Minister of Kyrgyzstan till 14th November 2020 after which his official powers in office are suspended due to the pending results of the January 2021 presidential election. He served as the acting president of the country after the resignation of Sooronbay Jeenbekov. After his resignation, Talant Mamytov, speaker of Kyrgyzstan’s Parliament became the acting president of the country.

14. Which of the following country has organized the fourth ‘One Planet Summit’, through videoconferencing, which aimed at protecting the world’s biodiversity?

A. UK
B. France
C. Israel
D. Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. France

Explanation:  The Government of France organised the fourth ‘One Planet Summit’, through videoconferencing, which aimed at protecting the world’s biodiversity. The Summit was organised in cooperation with the United Nations and the World Bank. The theme of the Summit was “Let’s act together for nature!” It was inaugurated by the Secretary-General of the United Nations António Guterres, French President Emmanuel Macron, and President of the World Bank Group David Malpass.

15. Recently, Prof Shashikumar Madhusudan (M.) Chitre passed away, he was a famous _______.

A. Virologist
B. Astrophysicist
C. Biologist
D. Economist
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Astrophysicist

Explanation: Prof Shashikumar Madhusudan(M.) Chitre, globally renowned astrophysicist and mathematician passed away at the age of 84 in Mumbai, Maharashtra. He is the recipient of Padma Bhushan. He was born on May 7, 1936 in India. He retired as a senior professor from the Tata Institute of Fundamental Research, Mumbai, in 2001.  He served as the visiting professor of many universities across the world namely, University of Columbia, University of Virginia among others.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th January 2020


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams