Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th May 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th May 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th May 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – May 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 14th May 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 14th May 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 14th May 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.___________ has been appointed to the executive committee of the International Council for Advertising Self-Regulation (ICAS).

A. Shanti Singh
B. Vidya Arora
C. Manisha Kapoor
D. Poonam Agrawal
E. Dolly Verma

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Manisha Kapoor

Explanation: Advertising Standards Council of India (ASCI) announced that its general secretary Manisha Kapoor has been appointed to the executive committee of the International Council for Advertising Self-Regulation (ICAS). Until April, ASCI served on the executive committee as a member for a two-year term. Now, Kapoor will play a leadership role on the committee till 2023. She will be one of the four global vice-presidents on the executive committee.In her role as part of the ICAS leadership team, she will promote advertising self-regulation as an optimal mechanism for consumer protection, strengthen ICAS as a global alliance and facilitate knowledge sharing among SROs to establish best practices and monitor global trends in advertising ecosystem that impact self-regulation. She will also work closely with established and emerging digital platforms to make the online space more transparent and fair for consumers.

Important Points:

  • President of ICAS: Guy Parker;
  • ICAS Headquarters: Brussels Capital, Belgium;
  • Advertising Standards Council of India Founded: 1985;
  • Advertising Standards Council of India Headquarters: Mumbai.

2.Noted Assamese litterateur and journalist, ___________ has passed away.

A. Srimanta Madhavdev
B. Hiren Bhattacharya
C. Hemchandra Goswami
D. Srimanta Sankardeva
E. Homen Borgohain

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Homen Borgohain

Explanation: Noted Assamese litterateur and journalist, Homen Borgohain has passed away. He was associated with several newspapers and was most recently working as the editor in chief of Assamese daily Niyomiya Barta until his death. He was also the President of Assam Sahitya Sabha. He was awarded Sahitya Akademi Award in 1978 for the Assamese language for his novel ‘Pita Putra’. He has written several novels, short stories and poetry.

3.The country’s retail inflation, measured by the Consumer Price Index (CPI), eased to __________ in the month of April.

A. 1.29%
B. 2.29%
C. 3.29%
D. 4.29%
E. 5.29%

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 4.29%

Explanation: The country’s retail inflation, measured by the Consumer Price Index (CPI), eased to 4.29 per cent in the month of April. Separately, India’s factory output, measured in terms of the Index of Industrial Production (IIP), witnessed a growth of 22.4 per cent in March, two separate data released by the Ministry of Statistics & Programme Implementation (MoSPI). The retail inflation during the month of March was at 5.52 per cent. This is the fifth consecutive month that the CPI data has come within the Reserve Bank of India’s (RBI) upper margin of 6 per cent. The government has asked the central bank to maintain retail inflation at 4 per cent with a margin of 2 per cent on either side for a five-year period ending March 2026.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Anup Bhattacharya, who passed away recently was an eminent _________.

A. Musician
B. Freedom Fighter
C. Director
D. Writer
E. Actor

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Freedom Fighter

Explanation:  Freedom fighter and Swadhin Bangla Betar Kendra musician, Anup Bhattacharya passed away. During the liberation war of Bangladesh, he worked as the composer and music director at Swadhin Bangla Betar Kendra. He is also a founder member of the Rabindra Sangeet Shilpi Sangstha. His ever-present liberation songs including “Teer Hara Ei Dheu-er Sagor,” “Rokto Diye Naam Likhhechhi,” “Purbo Digonte Surjo Utheche,” and “Nongor Tolo Tolo” inspired the liberation war fighters during 1971. Swadhin Bangla Betar Kendra was the medium for radio broadcasting in 1971.

5.Which edition of India-Swiss Financial Dialogue has been held virtually in New Delhi?

A. 6th
B. 4th
C. 3rd
D. 2nd
E. 5th

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 4th

Explanation: The fourth India-Swiss Financial Dialogue was held here virtually through video conferencing. Ajay Seth, Secretary Economic Affairs led the Indian delegation. The delegation from the Swiss side was led by Daniela Stoffel, State Secretary, and State Secretariat for International Finance, Switzerland.

About the Dialogue:

The dialogue, inter-alia, covered sharing of experiences by both countries for collaboration on various aspects including investments, International Financial Services Centre Authority (IFSCA), National Investment and Infrastructure Fund (NIIF), FinTech, sustainable finance and cross border financial services.Further, matters relating to G20, the International Monetary Fund (IMF) and tax challenges arising from the digitalization of the economy were discussed along with infrastructure financing, read the release.

Important Points:

  • Switzerland Currency: Swiss franc;
  • Switzerland Capital: Bern;
  • President of Switzerland: Guy Parmelin.

6.What is India’s growth forecast for the year 2021, as per the World Economic Situation and Prospects report released by the United Nations recently?

A. 10.5%
B. 9.8%
C. 10.1%
D. 9.5%
E. 11.5%

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 10.1%

Explanation: he UN has raised India’s growth forecast to 7.5% for calendar year 2021, a 0.2% increase from its projection in January.However, the country’s outlook for the year remained “highly fragile”.The World Economic Situation and Prospects report also projected India’s GDP to grow by 10.1% in 2022.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which small finance bank has launched the “I choose my number” feature for all its customers across India select their favourite numbers as their savings or current account number.

A. AU Small Finance Bank
B. Equitas Small Finance Bank
C. Jana Small Finance Bank
D. Ujjvan Small Finance Bank
E. Capital Small Finance Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jana Small Finance Bank

Explanation:  Jana Small Finance Bank has announced the launch of the “I choose my number” feature for all its customers across India. This new feature gives the bank’s existing and new customers the option to select their favourite numbers as their savings or current account number.

8.Japanese brokerage Nomura revised its GDP growth estimate for India for the current 2021-22 fiscal to how much percent?

A. 10.2%
B. 10.8%
C. 10.5%
D. 11.5%
E. 12.3%

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10.8%

Explanation:  Japanese brokerage Nomura cut its GDP growth estimate for India for the current 2021-22 fiscal to 10.8 per cent from the earlier 12.6 per cent, blaming the impact of the second wave-induced lockdowns.It said the activity levels have dropped further to 64.5 per cent of the pre-pandemic levels in the week to May 9 as per a proprietary index, after a further 5 percentage points drop in the week.The activity levels, at present, are at par with those seen in June 2020.

9.Which of the following banks has acquired a 10% stake in CSC Grameen e-Store, a special purpose vehicle run by the Ministry of Electronics and Information Technology?

A. Yes Bank
B. HDFC Bank
C. ICICI Bank
D. Indusind Bank
E. Axis Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – B. HDFC Bank

Explanation: HDFC Bank has acquired a 10% stake in CSC Grameen e-Store, a special purpose vehicle run by the Ministry of Electronics and Information Technology, for an undisclosed amount.The partnership between the country’s largest private bank and CSC Grameen aims to deliver and scale access to financial services and banking products to semi-urban and rural customers.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which bank has appointed Indranil Pan as its chief economist?

A. Yes Bank
B. HDFC Bank
C. ICICI Bank
D. Induslnd Bank
E. Axis Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Yes Bank

Explanation: Private sector lender Yes Bank said it has appointed Indranil Pan as its chief economist.Pan joins the bank from rival IDFC First Bank.Pan and his team will provide strategic and policy-level inputs for the bank, based on macroeconomic developments at global and national level.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.RBI has granted authorization to which of the following to operate as a prepaid payment instruments (PPI) company?

A. Agnitio Technologies
B. Eroute Technologies
C. Innovians Technologies
D. Liberin Technologies
E. Finoit Technologies

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Eroute Technologies

Explanation: RBI has granted authorization to Eroute Technologies to operate as a prepaid payment instruments (PPI) company.The RBI issued authorization on May 10, 2021, with perpetual validity to commence issuance and operations of semi-closed pre-paid instruments in the country.PPIs are instruments that facilitate the purchase of goods and services, against the value stored in such instruments.

12.Cairn Energy has sued which of the following to enforce a $1.2 billion arbitration award that it won in a tax dispute against India, according to a U.S. District Court filing?

A. SpiceJet
B. Air India
C. Vistara
D. IndiGo
E. Etihad Airways

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Air India

Explanation: Cairn Energy has sued Air India to enforce a $1.2 billion arbitration award that it won in a tax dispute against India, according to a U.S. District Court filing.The British firm Cairn was awarded by an arbitration tribunal in December 2020.The body ruled India breached an investment treaty with Britain and said New Delhi was liable to pay.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.The government has granted tax exemption to 4 more foreign funds for their earnings from infrastructure investments made in India between now and March 2024. They are now eligible for relief under which section of the Income Tax Act?

A. 5
B. 8
C. 10
D. 12
E. 15

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 10

Explanation: The government has granted tax exemption to 4 more foreign funds for their earnings from infrastructure investments made in India between now and March 2024.The exemption is for 3 pension funds and one UK development finance institution.They are now eligible for relief under section 10 of the Income Tax Act which deals with earnings not to be included in the taxable income.

14.World Rugby has confirmed the dates for the 2022’s women’s Rugby World Cup in which country?

A. Australia
B. New Zealand
C. Japan
D. Spain
E. France

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Zealand

Explanation: World Rugby has confirmed the dates for the 2022’s women’s Rugby World Cup in New Zealand.The tournament will run from 8 Oct-12 Nov 2022.The 12-team tournament was due to be held in 2021.The third-place playoff and final will be played on 12 November 2022, with Eden Park set to create history by becoming the first stadium to host both the men’s and women’s Rugby World Cup finals.

New Zealand: 

  • Capital – Wellington.
  • Currency – New Zealand dollar.
  • Prime Minister – Jacinda Ardern.
  • National Sport – Rugby.

15.Epsilon Advance Material (EAMPL), a subsidiary of Epsilon Carbon has signed an MoU with Beowulf Mining plc to set up a joint venture company in which country?

A. Sweden
B. Finland
C. Norway
D. France
E. Denmark

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Finland

Explanation: Epsilon Advance Material (EAMPL), a subsidiary of Epsilon Carbon has signed an MoU with Beowulf Mining plc to set up a joint venture company in Finland.According to the agreement, Epsilon and Beowulf will jointly develop a strategic processing hub for both natural flake and recycled graphite in Finland.The JV’s  Active Anode Material project will supply anode material to Europe.

Finland:

  • Capital – Helsinki.
  • Currency – Euro.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th May 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams