Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th August 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th August 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th August 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – August 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 14th August 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 14th August 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 14th August 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which Indian airport has been ranked as the best airport of the country as per the 2021 Skytrax World Airport Awards list?

A. Mumbai Airport
B. Hyderabad Airport
C. Bengaluru Airport
D. Delhi Airport
E. Kolkata Airport

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Delhi Airport

Explanation: The Indira Gandhi International (IGI) Airport in New Delhi has found place among world’s top 50 best airports in the 2021 Skytrax World Airport Awards. Delhi airport has improved its overall ranking by five places.In 2020, it was placed at 50th spot. With this, it has also become the first Indian airport to be placed among top 50 list. The Hamad International Airport in Doha, Qatar, has been named the “Best Airport in the World”.

Other Indian Airports in the list are:

  • Hyderabad: 64 (placed at 71 in 2020)
  • Mumbai: 65 (placed 52 in 2020)
  • Bengaluru: 71 (placed 68 in 2020)

Top Five Airports in the World:

  • Hamad International Airport in Doha, Qatar
  • Haneda Airport in Tokyo
  • Changi Airport in Singapore
  • Incheon International Airport in Incheon, South Korea
  • Narita International Airport (NRT) in Tokyo

About the Skytrax World Airport Awards:

The Skytrax World Airport Awards list is complied by UK-based Skytrax, a consultancy firm that runs an airline and airport review and ranking site, featuring 100 airports. The Skytrax World Airport Awards are voted for by customers in a global airport customer satisfaction survey.

2.Retail inflation eased to ________ in July mainly due to softening of food prices.

A. 1.59%
B. 2.59%
C. 6.59%
D. 3.59%
E. 5.59%

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 5.59%

Explanation: Retail inflation eased to 5.59% in July mainly due to softening of food prices. The Consumer Price Index (CPI)-based inflation was 6.26% in June and 6.73% in July 2020. Inflation in the food basket slowed down to 3.96% in July from 5.15% in the previous month.Earlier this month, the RBI pegged the CPI inflation at 5.7% during 2021-22 — 5.9% in the second quarter, 5.3% in third, and 5.8% in the fourth quarter of the fiscal, with risks broadly balanced.

3.Durand Cup is associated with which sports?

A. Hockey
B. Football
C. Badminton
D. Tennis
E. Cricket

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Football

Explanation: Durand Cup, Asia’s oldest and world’s third oldest football tournament, is all set to make a comeback, after a year’s gap.The 130th edition of the Durand Cup is scheduled to be held in and around Kolkata between September 05 to October 03, 2021. Due to the Covid-19 pandemic, the competition was cancelled last season.

History of Durand Cup:

  • The prestigious tournament was first held in 1888, at Dagshai (Himachal Pradesh) and is named after Mortimer Durand, who was then the Foreign Secretary in charge of India.
  • The tournament was a conscious way to initially maintain health and fitness amongst the British troops but was later opened to civilians and currently is one of the leading sports events in the world.
  • Mohun Bagan and East Bengal are the most successful teams in the history of the Durand Cup winning it sixteen times each.
  • The winning team is presented with three trophies ie the President’s Cup (first presented by Dr Rajendra Prasad), the Durand Cup (the original challenge prize – a rolling trophy) and the Shimla Trophy (first presented by citizens of Shimla in 1903 and since 1965, a rolling trophy).

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.The World Organ Donation Day is observed every year on which day?

A. August 11
B. August 13
C. August 12
D. August 10
E. August 14

Show Correct Answers

Correct Answer – B. August 13

Explanation:  World Organ Donation Day is celebrated every year on August 13. The day is celebrated to raise awareness about the importance of organ donation and motivate people to donate organs after death. The day provides an opportunity to all to come ahead and pledge to donate their precious organs because one organ donor can save up to eight lives.

About Organ Donation

Organ donation is retrieving a donor’s organ like heart, liver, kidneys, intestines, lungs, and pancreas after the donor is deceased and then transplanting into another person who is in need of an organ.

5.West Indies skipper ___________ named the ICC Player of the Month for July in women’s category.

A. Hayley Matthews
B. Stafanie Taylor
C. Fatima Sana
D. Shafali Verma
E. Radha Yadav

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Stafanie Taylor

Explanation: Bangladesh all-rounder Shakib Al Hasan and West Indies skipper Stafanie Taylor were named the ICC Player of the Month for July in men’s and women’s categories respectively. Shakib, who was nominated alongside West Indies’ Hayden Walsh Jr and Australia’s Mitchell Marsh.

Shakib Al Hasan:

Shakib’s contributions in all three formats of the game helped Bangladesh win their series against Zimbabwe last month. He had scored an unbeaten 96 in Bangladesh’s three-wicket win over Zimbabwe in the second ODI at the Harare Sports Club.In the T20Is, Hasan took three wickets at an economy rate of seven, leading his country to a series win against Zimbabwe. He is also the top all-rounder in the latest ICC men’s T20 Rankings.

Stafanie Taylor

Taylor was the standout performer for West Indies in the limited-overs series against Pakistan.She was nominated for the award alongside teammate Hayley Matthews and Pakistan’s Fatima Sana, but her all-around performance in the series helped her claim the most votes.

6.Which naval has become first Indian Navy ship to call at the heritage coastal port of Gopalpur in Odisha?

A. INS Vikramaditya
B. INS Jalashwa
C. INS Khanjar
D. INS Virat
E. INS Kolkata

Show Correct Answers

Correct Answer – C. INS Khanjar

Explanation:  Indian Naval Ship Khanjar has become first Indian Navy ship to call at the heritage coastal port of Gopalpur in Odisha.INS Khanjar visited Gopalpur port as part of two-days Aazadi ka Amrit Mahotsav as well as Swarnim Vijay Varsh celebrations organised to commemorate the 75th anniversary of Independence and 50th anniversary of the 1971 War.It will enhance ties and spreading awareness with the local population on aspects of coastal security and maritime operations.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Padma Shri awardee Padma Sachdev passed away recently, she was first modern woman poet of which language?

A. Assamese
B. Bengali
C. Dogri
D. Konkani
E. Punjabi

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Dogri

Explanation:Noted author and Padma Shri awardee Padma Sachdev, the first modern woman poet of Dogri language, passed away in Mumbai.Sachdev (81), who was born in Purmandal area of Jammu in 1940 in the house of Sanskrit Scholar Prof Jai Dev Badu.She authored many books in Dogri and Hindi, and her poetry collections, including ‘Meri Kavita Mere Geet’, won her the Sahitya Akademi Award in 1971.She received the Padma Shri, the country’s fourth-highest civilian award, in 2001 and was awarded the Kabir Samman for poetry for 2007-08 by the Madhya Pradesh government.

8.Classical exponent Nelliyodu Vasudevan Namboothiri associated with which dance form who passed away recently?

A. Kathakali
B. Kuchipudi
C. Bharatanatyam
D. Mohiniattam
E. Odissi

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kathakali

Explanation:  Nelliyodu Vasudevan Namboothiri was a Well-known Kathakali exponent passed away.He was 81 and was battling cancer for some time, Known for the portrayal of the negative ‘chuvanna thadi’ (red beard) characters in the classical dance drama, he also excelled in enacting the roles of “vattamudi” and “penkari.”

9.Nikol Pashinyan has been re-appointed as the Prime Minister of which country?

A. Bulgaria
B. Hungary
C. Romania
D. Armenia
E. Azerbaijan

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Armenia

Explanation: Nikol Pashinyan (46 years) has been re-appointed officially as the Prime Minister of Armenia by the President Armen Sarkissian with effect from August 2, 2021.He is the leader of the Civil Contract Party and won majority of seats around 71 in parliamentary elections in June 2021.He was first appointed as the Prime Minister of Armenia in 2018.

10.Which country has the Presidency of United Nations Security Council (UNSC) for August 2021?

A. Pakistan
B. India
C. Afghanistan
D. Indonesia
E. Japan

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India

Explanation: India has assumed the Presidency of United Nations Security Council (UNSC) for August 2021.India will decide the agenda for August and coordinate important meetings and other related issues.India will focus on three priority areas during its presidency: maritime security, peacekeeping, and counter-terrorism.India joined UNSC in January 2021 for 2 year term as one of the 10 rotating non-permanent members.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.According to the State of Art Market Report 2021, the collective turnover of Indian art sales within the public domain recorded a rise from Rs13 crore in 2000 to how many rupees in 2020?

A. 640.8
B. 760.3
C. 880.9
D. 970.6
E. 1090.7

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 880.9

Explanation: State of Art Market Report 2021, an annual global art market analysis, has been launched for the year 2021. According to the report, the collective turnover of Indian art sales within the public domain recorded a rise from Rs13 crore in 2000 to Rs880.9 crores in 2020 and 2020-2021 is distinguished as the best year for the Indian art auction market. It has been compiled by Artery India. The global arts market is expected to grow from $347.53 billion in 2020 to $405.05 billion in 2021 at a compound annual growth rate (CAGR) of 16.6%.

12.A book titled ”Lesser Lives: Stories of Domestic Servants in India” was launched in August 2021. It has been edited by whom?

A. Nitin Sinha
B. Prabhat Kumar
C. Om Prakash Gupta
D. Both 1 and 2
E. Both 1 and 3

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Both 1 and 2

Explanation: A book titled ”Lesser Lives: Stories of Domestic Servants in India” was launched on 13 August 2021. A new anthology of 11 fiction stories, talks about the spotlight on the lives of domestic help, bringing into focus the sobering realities of class and inequality prevailing in Indian homes. It has been edited by academics Nitin Sinha and Prabhat Kumar and published by Pan Macmillan India.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.The Cotton Association of India (CAI) has reduced cotton crop forecast by how many lakh bales in its July estimate for 2020-21, beginning October, to 354.50 lakh bales compared to the previous month?

A. 1.25
B. 1.50
C. 1.75
D. 2.00
E. 2.25

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1.50

Explanation: The Cotton Association of India (CAI) has reduced cotton crop forecast by 1.50 lakh bales in its July estimate for 2020-21, beginning October, to 354.50 lakh bales compared to the previous month. The total cotton production in 2019-20 (October 2019-September 2020) had stood at 360 lakh bales. CAI earlier estimated the total cotton supply during October 2020-July 2021 at 482.61 lakh bales. The CAI has maintained its cotton crop estimate for the Northern Zone at the same level as in its previous month’s estimate of 65.50 lakh bales. While, for the Central Zone, it reduced by 0.50 lakh bales to 193.50 lakh bales, from 194 lakh bales estimated during the last month.

14.APEDA in collaboration with Himachal Pradesh Horticultural Produce Marketing and Processing Corporation Ltd (HPMC) exported the first consignment consisting of five unique varieties of apples to which country in August 2021?

A. Kuwait
B. Bahrain
C. Saudi Arabia
D. Jordan
E. Israel

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bahrain

Explanation: APEDA (Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority) in collaboration with Himachal Pradesh Horticultural Produce Marketing and Processing Corporation Ltd (HPMC) exported the first consignment consisting of five unique varieties of apples to Bahrain on 13 August 2021.The varieties were Royal Delicious, Dark Baron Gala, Scarlet Spur, Red Velox, and Golden Delicious.The apples will be showcased at the apple promotion programme organized by leading retailer—Al Jazira group commencing from 15 August 2021, which also commences 75th year of India’s independence celebration on the theme—Bharat Ki Azadi Ka Amrit Mahotsav.

Bahrain:

  • Capital – Manama.
  • Currency – Bahraini dinar

15.The CM of which state launched the e-crop survey initiative which will become effective in the state from August 15, 2021?

A. Gujarat
B. Punjab
C. Odisha
D. Maharashtra
E. Telangana

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Maharashtra

Explanation: Maharashtra Chief Minister Uddhav Thackeray launched the e-crop survey initiative which will become effective in Maharashtra from August 15, 2021. The project is jointly implemented by the departments of revenue and agriculture along with the Tata Trust. The survey app is an initiative to reduce the hardships of the farmers as it would provide them croprelated information without hassles. The e-Crop Survey is aimed at increasing the income of farmers through the ‘Vickel to Pickel’ campaign. Farmers will be able to register their crops on their own and avail crop loans and crop insurance. The project will understand each crop pattern area by village taluka and district.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th August  2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021