Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th April 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th April 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 14th April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 14th April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 14th April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which life insurance company and Fincare Small Finance Bank has recently joined hands for a bancassurance partnership?

A. SBI Life Insurance Company
B. Oriental Insurance Company
C. Religare Health Insurance Company
D. Star Health and Allied Insurance Company
E. Bharti AXA Life Insurance

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Bharti AXA Life Insurance

Explanation: Bharti Axa Life and Fincare Small Finance Bank have joined hands for a bancassurance partnership under which the bank will sell insurance policies to its customers. This alliance will make life insurance solutions reachable to over 26.5 lakhs customers of Fincare Small Finance Bank and provide financial security to them.Under the partnership, Bharti AXA Life Insurance will offer its comprehensive suite of life insurance products, including protection, savings and investment plans, to the customers of Fincare Small Finance Bank across its 747 branches and digital network presence across the country.

Important Points:

  • MD and CEO of Bharti AXA Life Insurance: Parag Raja;
  • MD & CEO Fincare Small Finance Bank: Rajeev Yadav.

2.Which of the following has won the AICTE Lilavati Awards, 2020 under “Legal Awareness” sub theme?

A. Walchand Institute of Technology
B. Kishoritai Bhoyar College of Pharmacy
C. Sona College of Technology
D. Radiant Seetha from Thiagarajar Polytechnic College
E. St. Joseph’s College of Engineering

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Radiant Seetha from Thiagarajar Polytechnic College

Explanation: The Union Education Minister, Ramesh Pokhriyal Nishank recently presented the AICTE Lilavati Awards, 2020 in New Delhi. The awards were presented based on the theme “Women Empowerment”. The winners were selected by AICTE (All India Council for Technical Education) in six sub-themes.

List of winners:

SWEAT (Sona Women Entrepreneurship and Training) from Sona College of Technology, Tamil Nadu won the award under the ‘Women Entrepreneurship’ sub theme.Another college from Tamil Nadu, Paritrana from St. Joseph’s College of Engineering won the award for the ‘Self Defense’ sub theme.Under the ‘Literacy’ sub theme, Bharatiya Vidyapeeth of the Institute of Management and Entrepreneurship Development Pune won the award.The Lilavati Award under the “Women’s Health” sub theme was won by the WIT Women Health Coalition from Walchand Institute of Technology, Maharashtra.Radiant Seetha from Thiagarajar Polytechnic College won the contest in the ‘Legal Awareness’ sub theme.Under the ‘Sanitation & Hygiene’ sub-theme, Smt. Kishoritai Bhoyar College of Pharmacy, Nagpur, Maharashtra won the award.

Important Points:

  • AICTE Chairman: Professor Anil Dattatraya Sahasrabudhe;
  • AICTE  Headquarters: New Delhi;
  • AICTE  Established: 1945.

3.Jallianwala Bagh massacre, also known as the Amritsar massacre, took place on __________.

A. 13 April 1919
B. 13 April 1918
C. 13 April 1917
D. 13 April 1916
E. 13 April 1915

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 13 April 1919

Explanation: The Jallianwala Bagh massacre, also known as the Amritsar massacre, took place on 13 April 1919. This year we commemorate the 102nd anniversary of the terror that shook the entire country to a standstill. The Jallianwalabagh garden has been converted into a memorial. And thousands of people on this day come to pay their respects to the martyred men, women, who were killed on that fateful day for the nation.

History of the day:

Acting Brigadier-General Reginald Dyer ordered troops of the British Indian Army to fire their rifles into a crowd of unarmed Indian civilians in Jallianwala Bagh, Amritsar, Punjab. General Dyer, the British India army officer, felt the people gathering for such a cause was anti-national. He ordered the 50 of his troops consisting of Sikh, Gurkha, Baluchi, and Rajput to open fire on the unarmed men and women. The resulting figures would make you go numb as 379 men and women were killed for no fault of theirs and 1100 injured.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Who has been appointed as the first woman director general of National Council of Applied Economic Research (NCAER)?

A. Soma Mondal
B. Shyamala Gopinath
C. Mallika Srinivasan
D. Kaja Kallas
E. Poonam Gupta

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Poonam Gupta

Explanation:  Poonam Gupta will be the new director-general of the policy think tank National Council of Applied Economic Research (NCAER). Gupta will succeed the current head of the think tank, Shekhar Shah, to become the first woman to hold the post. Currently, Gupta is the lead economist at the World Bank in Washington DC.Prior to joining the World Bank in 2013, she was the Reserve Bank of India Chair Professor at the National Institute of Public Finance and Policy (NIPFP) and a professor of macroeconomics at the Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER).

Important Points:

  • NCAER Headquarters: New Delhi.
  • NCAER Founded: 1956.

5.Which Municipal Corporation has issued India’s first municipal green bonds?

A. Kanpur
B. Dhanbad
C. Agra
D. Ghaziabad
E. Noida

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ghaziabad

Explanation: Ghaziabad Nagar Nigam listed itself at BSE and successfully raised Rs. 150 Crores by issuing Municipal Bond on Private Placement Basis using BSE BOND. This is the first-ever green bond issuance by any Municipal Corporation in the country. The money will be used for the construction of a tertiary sewage treatment plant at Indirapuram in Ghaziabad. The money will be used to fund the project partly which is worth Rs 240 crore. This treatment plant will enable the sewage water to be used for industries after treatment.Ghaziabad Nagar Nigam is the second Municipal Corporation to raise funds in the state of Uttar Pradesh. Earlier, Lucknow Municipal Corporation had listed itself at BSE.

Important Points:

  • Uttar Pradesh Capital: Lucknow.
  • Uttar Pradesh Governor: Anandiben Patel.
  • Uttar Pradesh Chief minister: Yogi Adityanath.

6.What is the theme of the 6th Edition of the prestigious Raisina Dialogue, jointly organised by the Ministry of External Affairs and the Observer Research Foundation?

A. #CovidWorld: Outbreaks, Outliers and Out of Control
B. #ViralWorld: Outbreaks, Outliers and Out of Control
C. #Crisis in World: Outbreaks, Outliers and Out of Control
D. #ViralWorld: Outbreaks, Outliers and Efforts to Control
E. #ViralWorld: Outbreaks, the challenges for survival

Show Correct Answers

Correct Answer – B. #ViralWorld: Outbreaks, Outliers and Out of Control

Explanation: The 6th Edition of the prestigious Raisina Dialogue, jointly organised by the Ministry of External Affairs and the Observer Research Foundation,will be held virtually from 13-16 April, 2021.The theme for the 2021 Edition is “#ViralWorld: Outbreaks, Outliers and Out of Control”.Prime Minister Narendra Modi Inaugurated the Dialogue.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which entity has launched ‘Poshan Gyan’, a national digital repository on health and nutrition in partnership with Bill and Melinda Gates Foundation and Centre for Social and Behaviour Change, Ashoka University?

A. Food Corporation of India
B. SIDBI
C. NAFED
D. NITI Aayog
E. FICCI

Show Correct Answers

Correct Answer – D. NITI Aayog

Explanation:  NITI Aayog, in partnership with Bill and Melinda Gates Foundation and Centre for Social and Behaviour Change, Ashoka University launched Poshan Gyan, a national digital repository on health and nutrition.The launch event was addressed by NITI Aayog Vice Chairman Dr Rajiv Kumar, CEO Amitabh Kant, Women and Child Development Secretary Ram Mohan Mishra and Additional Secretary Dr Rakesh Sarwal.

8.What is the name of the e-marketplace that will connect aqua farmers and the buyers launched by Commerce and industry minister Piyush Goyal?

A. e-NaCSA
B. e-AquaMarket
C. e-SANTA
D. e-Marine
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. e-SANTA

Explanation: Commerce and industry minister Piyush Goyal launched e-SANTA, an e-marketplace to connect aqua farmers and the buyers.It will enable farmers to get a better price and the exporters to directly purchase quality products from them.The full form of the e-Santa is “Electronic Solution for Augmenting NaCSA farmers’ Trade in Aquaculture”.National Centre for Sustainable Aquaculture (NaCSA) is an extension arm of Marine Products Export Development Authority (MPEDA), under the department of commerce.

9.Guillermo Lasso elected new President of which country?

A. Bahamas
B. Cuba
C. Ecuador
D. Jambiya
E. Surinam

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ecuador

Explanation: Ecuador elected a conservative former banker and supporter of free-market policies as president over his populist opponent, setting the country on a pro-business path.Guillermo Lasso, 65 years old, received over 52% of the vote to clinch the presidency, his third attempt at running for office.He defeated Andrés Arauz, a 36-year-old leftist economist and protégé of powerful ex-president Rafael Correa. Mr. Arauz conceded with more than 95% of votes counted.Mr. Lasso will inherit a bruised economy and health crisis as the Covid-19 pandemic rages across South America.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.The National Cooperative Development Corporation (NCDC) has secured a Rs 600 crore loan from which bank for onward lending to cooperatives in the country?

A. Citi Bank
B. Deutsche Bank
C. ABN Amro Bank
D. Federal Bank
E. DBS Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Deutsche Bank

Explanation: In a first, the National Cooperative Development Corporation (NCDC) has secured a Rs 600 crore loan from Deutsche Bank for onward lending to cooperatives in the country.An agreement in this regard inked between NCDC and Deutsche Bank, Germany’s largest bank.The farmer producer organisations being set up in the country would be able to access easier credit and market through the NCDC agreements with ICC and Deutsche Bank, which will help small and marginal farmers.The NCDC is a development finance statutory institution under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and has extended loans to the tune of Euro 16 billion to cooperatives of various sizes since 2014.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which of the following has launched Qntrl, a new business division, to address gaps in workflow process management?

A. Freshworks
B. Basecamp
C. NetSuite
D. Zoho Corporation
E. Salesforce

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Zoho Corporation

Explanation: Zoho Corporation has launched Qntrl, a new business division, to address gaps in workflow process management.As a business division of Zoho Corp, Qntrl integrates with products from sister divisions such as Zoho.com and ManageEngine.Qntrl enables users to centralize requests from all process stakeholders, ensure process compliance, enable contextual, workflow-centric collaboration, etc.

12.With whom did President World Bank Group David Malpass meet through virtual mode in April 2021?

A. Narendra Modi
B. Nirmala Sitharaman
C. Rajnath Singh
D. Nitin Gadkari
E. Amit Shah

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nirmala Sitharaman

Explanation: Finance Minister Nirmala Sitharaman and President World Bank Group David Malpass met through virtual mode on 13 April 2021.They discussed various issues including Covid vaccination, economic recovery, and India’s strategy of green resilient and inclusive development.The Finance Minister shared the measures being taken by India to contain the spread of the second wave of the pandemic.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In April 2021, the Chief Minister of which state has released an amount of Rs 52 crore for 52 districts of the state?

A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Rajasthan
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Madhya Pradesh

Explanation: Chief Minister of Madhya Pradesh Shivraj Singh Chouhan has released an amount of Rs 52 crore for 52 districts of the state.An amount of Rs 1 crore from the Chief Minister’s Relief Fund to each district has been released for the prevention of the Covid-19 epidemic.The amount will be utilized for the purchase of necessary equipment, provision of food and clothes in rehabilitation camps, etc.

Madhya Pradesh:

  • Chief Minister – Shivraj Singh Chouhan.
  • Governor – Anandiben Patel.
  • Number of Districts – 52.
  • Lok Sabha seats – 29.
  • Rajya Sabha seats – 11.

14.EdCIL (India) Limited, a Mini Ratna Category-I Central Public Sector Enterprises under the Ministry of Education, paid the highest ever dividend of how many rupees (in crores) for the year 2019-20?

A. 9.3
B. 10.5
C. 11.7
D. 12.5
E. 13.3

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 12.5

Explanation: EdCIL (India) Limited, a Mini Ratna Category-I Central Public Sector Enterprises under the Ministry of Education, paid the highest ever dividend of 12.5 crore rupees for the year 2019-20.Minister for Education Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ received the dividend cheque from CMD of EdCIL Manoj Kumar on 13 April 2021.The company registered a turnover of 326 crore rupees during the year 2019-20.

15.Ministry of Chemical and Fertilizers has accorded approvals to how many applicants under Production Linked Incentive Scheme?

A. 10
B. 12
C. 14
D. 16
E. 18

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 16

Explanation:Ministry of Chemical and Fertilizers has accorded approvals to 16 applicants under Production Linked Incentive Scheme.It is for the promotion of domestic manufacturing of critical key starting materials or drug intermediates and active pharmaceutical ingredients in the country.The setting up of these 16 plants will lead to a total committed investment of over 348 crore rupees.Under Prime Minister Narendra Modi’s Atma Nirbhar Bharat Abhiyan, the pharmaceuticals department had launched a PLI scheme to cut import dependence on critical bulk drugs.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams