Daily GK & Current Affairs Quiz - 14th July 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz - 14th July 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK & Current Affairs Quiz – 14th July 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – July 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 14th July 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 14th July 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 14th July 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which are asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology etc. To excel in Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Name of the ministery which launched Artificial Intelligence (AI)-based “Aatamanirbhar Skilled Employee Employer Mapping (ASEEM)” digital platform.

A. Minister of Social Justice and Empowerment
B. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
C. Minister of Information and Broadcasting
D. Minister of Electronics and Information Technology
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

Explanation: Artificial Intelligence (AI)-based “Aatamanirbhar Skilled Employee Employer Mapping (ASEEM)” digital platform has been launched by the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship. The platform aims to bridge demand-supply gap of skilled workforce across sectors and to improve the information flow. The details of workers will be mapped by the portal on the basis on regions and local industry demands. The ASEEM portal will help the skilled people in finding the sustainable livelihood opportunities. It will also help the skilled workforce in attaining the industry-relevant skills and explore emerging job opportunities especially in the post COVID era. The platform will offer employers a platform to examine the availability of skilled workforce and prepare their hiring plans.

ASEEM has been developed by National Skill Development Corporation (NSDC) in partnership with Bengaluru-based company Betterplace. The platform will be managed by National Skill Development Corporation (NSDC).

The portal comprises of three IT based interfaces:

  • Employer Portal – Employer on-boarding, Demand Aggregation, candidate selection ​
  • Dashboard – Reports, Trends, analytics, and highlight gaps ​
  • Candidate Application – Create & Track candidate profile, share job suggestion ​

2. Name of the Maharatna Public Sector Undertaking (PSU) which has won the the prestigious CII-ITC Sustainability Award 2019, under Outstanding Accomplishment in Corporate Excellence Category.

A. IOCL
B. BHEL
C. NTPC
D. ONGC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. NTPC

Explanation: National Thermal Power Corporation, NTPC Limited has won the prestigious CII-ITC Sustainability Award 2019, under Outstanding Accomplishment in Corporate Excellence Category. It is a Central PSU under Ministry of Power. The company has also received Commendation for Significant Achievement in the category of CSR. CII-ITC Sustainability Awards recognize and reward excellence in sustainability practices. It is considered to be the most credible platform for sustainability recognition in the country. NTPCs flagship CSR program Girl Empowerment Mission, a four weeks residential program has been institutionalized in the vicinity of its power stations for the benefit of school going girls to support in their overall development.

3. Which of the following state government has launched ‘Roko -Toko’ campaign for those who do not wear masks?

A. Jharkhand
B. West Bengal
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Madhya Pradesh

Explanation: In Madhya Pradesh, the government will now run a Roko -Toko means stop and campaign for those who do not wear masks. As the Use of masks is mandatory in all public places in the state. Now selected voluntary organizations will provide masks to the people who do not wear masks in public places and will charge an amount of Rs 20 per mask from the concerned. In the guidelines issued by the state government, it has been said that the collector will select voluntary organizations in the district for this work. The number of persons available, credibility and efficiency of the organization will be taken into consideration while making the selection.

4. Name of the person who was the head of the 9-member committee to study various issues related to non-personal data that called for a new legislation to regulate such information?

A. Ranbir Singh
B. Neeta Verma
C. Kris Gopalakrishnan
D. Kris Gopalakrishnan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kris Gopalakrishnan

Explanation:  A nine-member panel, headed by former Infosys vice-chairman Kris Gopalakrishnan, to study various issues related to non-personal data has called for a new legislation to regulate such information. The committee strongly recommends that the proposed Non-Personal Data Governance Framework becomes the basis of a new legislation for regulating non-personal data. Non-personal data refers to information that cannot identify a person, but have details on weather conditions, and data from sensors installed on industrial machines, and public infrastructure. It also includes data which was initially personal, but were later made anonymous, according to the draft definition. The committee was set up last year the ministry of electronics and information technology (MeitY).

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Weapon Industries Assault Riffle’s- Arad and Carmel will be manufactured at the PLR Systems Private Ltd in Madhya Pradesh. “Arad and Carmel” Weapon Industries of which country?

A. Iran
B. Israel
C. Russia
D. USA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Israel

Explanation: The Israel Weapon Industries Assault Riffle’s- Arad and Carmel will be manufactured at the PLR Systems Private Ltd in Madhya Pradesh’s Bhind district. This will be a major boost to the domestic small arms industry and as well as the Make in India initiative. Both IWI Carmel Assault Rifle and Arad Assault Rifle was a caliber 5.56 X 45 mm, Carmel Assault Rifle has a Rate of Fire (RPM) in between 700-1000 rounds per min. PLR is an Indian Joint Venture Company with the Israel Weapon Industries (IWI) and is also the First Private Sector Small Arms Manufacturing Plant to be established in India.

6. Which of the following country’s Gamalei Institute of Epidemiology and Microbiology’s COVID-19 vaccine becomes the first in the world to successfully completed the Human Clinical Trials?

A. Taiwan
B. Russia
C. Israel
D. South Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Russia

Explanation: The COVID-19 vaccine developed by Russia’s Gamalei Institute of Epidemiology and Microbiology has successfully completed the Human Clinical Trials. The trials on volunteers were conducted from 18th June 2020 at Sechenov First Moscow State Medical University. At Sechenov University, the Director of Institute for Translational Medicine and Biotechnology has informed that the First Group of Volunteers will be released on 15th July 2020 while the Second Group of Volunteers will be released next Monday (20th July 2020).

7. In which of the following state inaugurated the Asia’s largest solar power project, “Rewa Ultra Mega Solar Power Project”.

A. Telangana
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Madhya Pradesh

Explanation: Prime Minister Narendra Modi will unveil Asia’s largest 750 MW Rewa ultra mega solar plant in Madhya Pradesh via video conference on July 10. The Rewa Ultra Mega Solar is established in the Rewa district of Vindhya region of Madhya Pradesh, with a total solar installed capacity of 750 MW. It is one of the largest single-site solar power plants in Asia.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. Which of the following state/UT has inaugurated 5 Water Supply projects worth Rs 48.39 crore recently?

A. Meghalaya
B. Mizoram
C. Manipur
D. Ladakh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Manipur

Explanation: Manipur Chief Minister(CM) N. Biren Singh inaugurates 5 Water Supply projects worth Rs 48.39 crore, which have a total capacity of more than 26.15 million of liters per day(MLD) through video conferencing from the Chief Minister’s Secretariat, Imphal. With addition to the projects one office building of Weight and Measures Department and Rapid Antigen Detection Testing Centre at Jiribam were also inaugurated. The New Development Bank has sanctioned Rs 3,000 crore to provide drinking water to every household of the state and work orders for the projects have been issued.

9. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has removed the ——— maximum cap on sum insured for Arogya Sanjeevani policies.

A. 50000
B. 100000
C. 500000
D. 250000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 500000

Explanation:  The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has allowed all general and health insurance companies to increase the sum insured on the Standard Individual Health Insurance Product namely “Arogya Sanjeevani” beyond Rs 5 lakh. This decision has been taken in view of the increasing cost of healthcare in the country amid the covid-19 pandemic. Arogya Sanjeevani, is a product for which all insurers are mandated to offer had a cap of Rs 5 lakh on the sum insured and the minimum cover for it was of Rs 1 lakh. The regulator has now allowed insurers to offer sum insured as low as Rs 50,000 with no upper limit. The sum insured has to be in multiples of Rs 50,000.

10. State Bank of India and which of the following state planned to set up fund to revive Slum Rehabilitation Authority projects?

A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Rajasthan
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Maharashtra

Explanation: Maharashtra Housing Minister Jitendra Awhad announced that the state govt and State Bank of India(SBI) will set up a stress fund to revive Slum Rehabilitation Authority(SRA) projects(about 370 projects) in the Mumbai Metropolitan Region (MMR) and other urban areas of the state.

11. Which of the following India’s first e-Lok Adalat to ensure the administration of justice and to solve the financial crisis of the parties and lawyers amid COVID-19 pandemic?

A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Chhattisgarh
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Chhattisgarh

Explanation: Chhattisgarh State Legal Service Authority and the high Court organised India’s first e-Lok Adalat to ensure the administration of justice and to solve the financial crisis of the parties and lawyers amid COVID-19 pandemic. The high court Chief Justice P R Ramchandra Menon inaugurated the e-Lok Adalat through video conferencing. Lok Adalat is one of the alternative dispute grievance mechanisms or a forum where pending cases or disputes in the court of law are settled or compromised whereas e-lok adalat will be handled virtually. Lok Adalat is moved to a virtual platform as e-Lok Adalat to handle the pending cases amid COVID-19.

12. According to the United Kingdom’s government’s figures released on July 2020, Which country has become the second largest FDI in the UK after the United States in 2019?

A. Hong Kong
B. Germany
C. China
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. India

Explanation: According to the United Kingdom’s government’s figures released on 10 July 2020, India has become the second largest Forign Direct Investor in the United Kingdom (UK) after the United States in 2019, by investing in 120 projects and creating 5,429 new jobs in the UK. The United States of America remains as the top source of Forign Direct Investment (FDI) of the UK, delivering 462 projects and 20,131 jobs. The List is followed by India, Germany, France, China and Hong Kong.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Name of the person who is the new Officiating President of Hockey India?

A. Narinder Dhruv Batra
B. Tapan Kumar Das
C. Gyanendro Ningombam
D. Mohd Mushtaque Ahmad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gyanendro Ningombam

Explanation: Manipur’s, Gyanendro Ningombam named as the new  Officiating President of Hockey India. He will replace Mohd Mushtaque Ahmad. This was following the resignation letter of Mohd Mushtaque Ahmad received by Hockey India on July 2020 due to his personal and family commitments. Ningombam has been associated with Manipur Hockey and has impressed with his work at the grassroots level. He also served as the editor of Meeyam, an evening daily in Manipur. He had served as the Chief Executive Officer of Manipur Hockey between 2009 to 2014.

14. Name of  the police station which has been ranked as one of the best Police Stations of the country?

A. Nadaun Police Station, Himachal Pradesh
B. Balasinor Police Station, Gujarat
C. Kardhani Police Station, Rajasthan
D. Anini Police Station, Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nadaun Police Station, Himachal Pradesh

Explanation:  Nadaun Police Station, Himachal Pradesh has been ranked as one of the best Police Stations of the country and the best Police Station of the State. Nadaun Police Station is situated at Hamirpur district, Himachal Pradesh. The Certificate of Excellence was provided to this Police Station by Union Home Minister Amit Shah. The ranking of police stations is carried out by Ministry of Home Affairs, Government of India and the same was released by the Union Home Minister in a ceremony during DGPs Conference, recently.

15. Renowned journalist Nagindas Sanghvi passed away recently, he was  belong to which of the following state?

A. Gujarat
B. Sikkim
C. Uttarakhand
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Gujarat

Explanation: Padma Shri award winning veteran Gujarati journalist, columnist, writer and political analyst Nagindas Sanghvi passed away. Government of India conferred him Padma Shri award in the year 2019. He was renowned for his books on Mahatma Gandhi, Gujarat and other subjects. Nagindas Sanghvi was a teacher at Bhavan’s College Andheri from 1951 to 1980. He was a person with an extraordinary ability to analyze political events.

He was 100 and suffering from acute asthma. Mr. Sangvi was conferred Padma Shri award in the year 2019. He had written many books on Mahatma Gandhi, Gujarat and other subjects.

Attempt Daily GK & Current Affairs Quiz – 12th & 13th July 2020 – Click Here

Last 6 Months Current Affairs 2020 MCQ PDF