Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th & 15th March 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th & 15th March 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th & 15th March 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – March 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 14th & 15th March 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 14th & 15th March 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 14th & 15th March 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.On 12 March 2021 inauguration of the ‘green crematoria’ at the Nigam Bodh Ghat, Delhi was taken place by the Union Health Minister. Who is the current Health Minister of India?

A. Shri Nitin Jairam Gadkari
B. Harsh Vardhan
C. Shri Raj Nath Singh
D. Shri Narendra Singh Tomar
E. Shri Ravi Shankar Prasad

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Harsh Vardhan

Explanation: Union Health Minister Harsh Vardhan inaugurated 4 pyres of the ‘green crematoria’ at the Nigam Bodh Ghat, Delhi on 12 March 2021 to reduce high toxic emissions from the area.The air pollution mitigation system has been developed by CSIR-National Environmental Engineering Research Institute (NEERI) to address the high localized toxic emissions from crematoria.

2.The country which ranks 2nd after India in terms of Covid-19 cases?

A. USA
B. China
C. Russia
D. Brazil
E. Pakistan

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Brazil

Explanation: Brazil comes second in terms of the number of the confirmed coronavirus cases.In Brazil, the total number of corona cases has reached 11,363,389 and the death toll from COVID-19 in the country has surpassed 275,000 people, as of 13 March 2021.India, which previously came second, has recorded 11,308,846 coronavirus cases.

3.PM Modi is going to visit which of the following country on 26-27 March?

A. Bangladesh
B. Singapore
C. Japan
D. South Korea
E. Philipines

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bangladesh

Explanation: PM Narendra Modi will visit Bangladesh on March 26-27,2021, solely to celebrate the birth centenary of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman and the golden jubilee of the liberation of Bangladesh.PM will participate in the concluding day function on March 26.The government of Bangladesh has planned a 10-day long series of programmes between March 17-26,2021 to celebrate this event.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which Solar Company plans to build about 300 megawatts (MW) of hybrid capacity over the next three years?

A. Tech Solar and Systems
B. Solar Industries India Limited
C. IB SOLAR
D. CleanMax
E. Photon energy solutions

Show Correct Answers

Correct Answer – D. CleanMax

Explanation:  CleanMax Solar, one of the largest distributed solar power producers in India, has forayed into building wind-solar hybrid power plants.The company plans to build about 300 megawatts (MW) of hybrid capacity over the next three years.According to data from the Ministry of New and Renewable Energy, India has 38.79 gigawatts (GW) of solar capacity and 38.68GW of wind.

5.Which of the following company became the first online gaming company to file IPO?

A. CreatioSoft
B. Dhruva Interactive
C. Dumadu Games
D. Nazara Technologies Ltd
E. GamersFirst

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Nazara Technologies Ltd

Explanation:  Nazara Technologies Ltd will become the first Indian gaming company to go public, with its initial public offering (IPO) set for launch on 17 March 2021.The company has fixed a price band of ₹,100-1,101 per share for the ₹583 crore share sale.The IPO will raise the company’s profile globally and open the doors to more investment opportunities.Nazara has cash reserves of ₹300 crores.

6.Tata Sons Pvt. Ltd has agreed to acquire control of which online grocer company taking 64.3% of its stake?

A. Amazon Fresh
B. Easyday
C. Grofers
D. BigBasket
E. DMart

Show Correct Answers

Correct Answer – D. BigBasket

Explanation: Tata Sons Pvt. Ltd has agreed to acquire control of online grocer BigBasket in a deal valued at more than $1 billion.Tata Sons’ digital services subsidiary Tata Digital Ltd has proposed to acquire up to 64.3% stake in Supermarket Grocery Supplies Pvt. Ltd (SGS).SGS and Innovative Retail sell food, grocery, household items, personal and beauty care products through the BigBasket app.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.The Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) has issued an order enforcing a list of approval of how many solar photovoltaic (PV) models?

A. 24
B. 23
C. 22
D. 21
E. 25

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 23

Explanation: The Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) has issued an order enforcing a list of 23 approved solar photovoltaic (PV) models and module manufacturers for government-supported schemes.This including projects from where distribution companies procure electricity for supply to their consumers.This is an attempt to discourage Chinese imports in India’s growing green economy.

8.Who won the sixth edition of the New Delhi Marathon in women’s category?

A. Sudha Singh
B. Jigmet Dolma
C. Jyoti Chauhan
D. Tashi Ladol
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sudha Singh

Explanation: Asian Games gold medalist Sudha Singh bagged the top honours in the sixth edition of the Ageas Federal Life Insurance New Delhi Marathon in the women’s category.Sudha, who was aiming for a hattrick of Olympic appearances, won the women’s title with a timing of 2:43:41.That was, however, off the national record of 2:30.00 which would have earned her a ticket to Tokyo.Maharashtra’s Jyoti Gawate (2:58:23) and Ladakh’s Jigmet Dolma (3:04:52) clinched the silver and bronze medal, respectively among the women.

9.With which ministry the Central Silk Board has signed a memorandum of understanding (MoU) on a convergence model for the implementation of Agroforestry in the silk sector under the ongoing Sub-Mission on Agroforestry (SMAF) Scheme?

A. Ministry of Textiles
B. Ministry of Agriculture
C. Ministry of Finance
D. Ministry of Commerce and Industry
E. Ministry of Rural Development

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Agriculture

Explanation: The Ministry of Agriculture and Farmers Welfare today signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Central Silk Board under the Ministry of Textiles on a convergence model for the implementation of Agroforestry in the silk sector under the ongoing Sub-Mission on Agroforestry (SMAF) Scheme.The signing of this MoU aims to incentivize the farmers to take up sericulture based Agroforestry models thereby contributing to the Make in India and Make for the World vision of the Prime Minister.This linkage will add another dimension to agroforestry for faster returns to the growers as well as support the production of the range of silks that India is famous for. The Central Silk Board (CSB), Ministry of Textiles, Govt. of India will act as a catalyst to promote Agroforestry in the silk sector.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Who among the following has been appointed as the Brand Ambassador of Glenmark Pharmaceuticals Limited?

A. Rohit Sharma
B. Sachin Tendulkar
C. Rahul Dravid
D. Virat Kohli
E. Mahendra Singh Dhoni

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rohit Sharma

Explanation: Drug major Glenmark Pharma has signed cricketer Rohit Sharma as brand ambassador for its product Candid Powder.Sharma will be the official face of the brand as part of its 360 degree communication.Glenmark said Candid Powder brand is a market leader in its category, with a market share of 64 per cent in the medicated powder category.Glenmark’s Candid Dusting Powder is used to treat four key skin problems of redness, irritation, sweat rash and fungal infections.

11.Who among the following has been appointed as first Vice President and Chief Operating Officer of the Federal Reserve Bank?

A. Naureen Hassan
B. Ligia Noronha
C. Bhavya Lal
D. Neera Tanden
E. Janet Yellen

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Naureen Hassan

Explanation: Indian-American Naureen Hassan, a 25-year veteran of the financial services industry, has been named as the First Vice President and Chief Operating Officer (COO) of the Federal Reserve Bank of New York.The Indian-origin veteran of the financial services industry has been appointed by the board of directors of the Federal Reserve Bank of New York as the first vice president and chief operating officer, effective from 15 March.The appointment was approved by the Board of Governors of the Federal Reserve System.

12.What was the theme for the 76th Annual Conference of Association of Physicians of India (API)?

A. ‘Contribution of Physicians to Atma Nirbhar Bharat’
B. ‘Engaging Minds: Empowering Medicine
C. ‘Praising and Empowering the Physicians’
D. ‘Empowering Medicals, Empowering Nation’
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ‘Engaging Minds: Empowering Medicine

Explanation: The 76th Annual Conference of the Association of Physicians of India (API) was held virtually.It was addressed by Union Minister of State (IC) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh.While addressing he mentioned the contribution of Physicians to the Atma Nirbhar Bharat Campaign.He also appreciated the work performed by young physicians, particularly young Resident Doctors, who are lauded as ‘Corona Warriors’ during the pandemic period.The theme of the conference was: ‘Engaging Minds: Empowering Medicine’.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.The second edition of the joint military exercise ‘Dustlik’ was convened between India and Uzbekistan in which state of India?

A. Punjab
B. Rajasthan
C. Himachal Pradesh
D. Uttarakhand
E. Gujarat

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Uttarakhand

Explanation: The armies of Indian and Uzbekistan took part in the joint military exercise ‘Dustlik’ recreating Kashmir-like counter-terror operations in Chaubatia near Ranikhet in Uttarakhand.The second edition of exercise Dustlik is aimed at carrying out joint counter-terror operations in a mountainous rural and urban scenario.Intelligence-based surgical operations, special forces tracking techniques, surveillance through a hi-tech command post, slithering operations from helicopters were some of the key elements of the exercise.The Indian Army was represented by 13 Kumaon known as the Rezang La battalion famous for its heroics in the battle of Rezang La in 1962 war with China.The first one took place in November 2019 near Tashkent in Uzbekistan.

14.The veteran Indian women’s cricketer _________ has become the first Indian woman cricketer that has completed 10,000 international runs in all the cricket formats.

A. Taniya Bhatia
B. Richa Ghosh
C. Anjum Chopra
D. Jhulan Goswami
E. Mithali Raj

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Mithali Raj

Explanation:  The veteran Indian women’s cricketer Mithali Raj has become the first Indian woman cricketer that has completed 10,000 international runs in all the cricket formats.

15.Bhavani Devi is associated with which sport who becomes the first ever Indian to qualify for the Tokyo Olympic Games?

A. Diving
B. Cycling Track
C. Fencing
D. Judo
E. Sailing

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Fencing

Explanation: Tamil Nadu’s CA Bhavani Devi has become the first ever Indian fencer to qualify for the Tokyo Olympic Games.The sabre fencer secured a spot in the World Cup in Hungary after the hosts lost in the quarterfinals of the team event, allowing South Korea to progress to the semi-final.Bhavani Devi qualifies through the Adjusted Official Ranking (AOR) Method.

16.Who of the following becomes the first cricketer to score 3,000 runs in T-20 International cricket?

A. Rohit Sharma
B. Virat Kohli
C. Shikhar Dhawan
D. KL Rahul
E. Jason Roy

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Virat Kohli

Explanation:   Virat Kohli became the first cricketer to score 3000 T20I runs.The India captain reached the milestone in his 87th match in the shortest format.Kohli’s India teammate Rohit Sharma can also reach the landmark in the ongoing series between India and England.Virat Kohli averages over 50 in all 3 formats – Tests, ODIs and T20Is.

17.According to PwC’s (PricewaterhouseCoopers) 24th Annual Global CEO Survey, India emerged as the _____ most attractive growth destination in the world?

A. 2nd
B. 3rd
C. 4th
D. 5th
E. 6th

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 5th

Explanation: According to PwC’s (PricewaterhouseCoopers) 24th Annual Global CEO Survey, India emerged as the 5th most attractive growth destination in the world. India has slipped one position to 5th, after being surpassed by the United Kingdom which took the 4th Position.The USA emerged as the Number one market favoured by CEOs over the next 1 year followed by China, Germany.The survey covered 5, 050 CEOs in 100 Countries & Territories including India.Japan took the 6th position overtaking Australia.76% of CEOs expect the global economic recovery to improve in 2021.

18.Who among the following has been appointed as the next director and chief executive of the Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER?

A. Jayati Ghosh
B. Deepak Mishra
C. Utsa Patnaik
D. Bina Agarwal
E. Rohini Pandey

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Deepak Mishra

Explanation: Deepak Mishra, practice manager in the World Bank’s macroeconomics, trade, and investment global practice has been appointed as the next director and chief executive of the Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER).He will take over from Rajat Kathuria who has been the director & chief executive of ICRIER since September 1, 2012,Mishra has held various positions at the World Bank, including co-director of the World Development Report 2016 (Digital Dividends), Country Economist for Ethiopia, Pakistan, Sudan and Vietnam.

19.Which of the following state has won the 69 Women’s National volleyball championships held in KIIT University, Bhubaneswar?

A. Haryana
B. Punjab
C. ​Tamilnadu
D. Kerala
E. Goa

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Kerala

Explanation: Kerala women won the 69 National volleyball championships at the KIIT University, BhubaneswarThe defending champion Kerala defeated Railways to lift the trophy.Kerala men defeated Railways 36-38, 25-18, 23-25, 25-21, 15-12 in a two-hour thriller for the bronze.

20.As the new guidelines of the Securities and Exchange Board of India what is the investment limit for Mutual Funds in debt instruments with special features such as additional tier-I?

A. 5%
B. 7%
C. 10%
D. 12%
E. 15%

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 10%

Explanation: Wiser after the Franklin Templeton crisis, market regulator SEBI has capped the mutual funds investment in debt instruments issued by single issuer at 10 per cent.Mutual fund will not invest over 10 per cent of its NAV of the debt portfolio of the scheme in instruments with special features and not more than 5 per cent of its NAV of the debt portfolio in instruments issued by a single issuer.Banning close-ended schemes from investing in perpetual bonds, SEBI said the maturity of all perpetual bonds will be treated as 100 years from the date of issuance for the purpose of valuation.The revised SEBI norms will come into effect from April 1.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th March 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams