Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th August 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th August 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th August 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – August 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 13th August 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 13th August 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 13th August 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.ISRO secretary Dr K Sivan, formally inaugurated the Health QUEST study. What does U stands for in QUEST?

A. Upliftment
B. Undertaken
C. Upgradation
D. Upper
E. Update

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Upgradation

Explanation: ISRO chief, Dr K Sivan has formally inaugurated the Health QUEST study (Health Quality Upgradation Enabled by Space Technology of ISRO) which will be undertaken by 20 private hospitals across India. The event was co-organised by the Association of Health Care Providers India (AHPI) and the Society for Emergency Medicine in India (SEMI).

Objective:

The objective of the study is to strive towards reducing human errors and achieve zero defect and quality service in the emergency and intensive care units of the hospital. The study aims to upgrade healthcare standards in line with ISRO quality standards and best practices. The quality assurance mechanism in vogue in ISRO will be shared with the study team to establish the parameters for healthcare quality standards.

Important Points:

  • ISRO Chairman: K.Sivan.
  • ISRO Headquarters: Bengaluru, Karnataka.
  • ISRO established: 15 August 1969.

2.The International Cricket Council has confirmed it will campaign for the inclusion of the sport at the _____ Los Angeles Olympics.

A. 2024
B. 2028
C. 2032
D. 2036
E. 2040

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2028

Explanation: The International Cricket Council has confirmed it will campaign for the inclusion of the sport at the 2028 Los Angeles Olympics. The ICC’s bid to end what will by then have been an absence from Olympic schedules will include multiple demonstrations of cricket’s suitability for multisport events. Cricket, till now, has made just one appearance in the Olympics, way back in 1900 in Paris when only two teams competed at the event Great Britain and hosts France meaning the sport’s inclusion in 2028 would mark the end of a 128-year absence. The sport will feature in the Birmingham 2022 Commonwealth Games next year, which shapes as a perfect showcase for what the sport can bring to the Olympics, as well as being a momentous occasion on its own.

3.Who has been appointed as the new chairman of the National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA)?

A. Rashmi Sharma
B. Kamlesh Kumar Pant
C. Geet Arora
D. Vijay Pandit
E. Dinkar Sharma

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kamlesh Kumar Pant

Explanation: Kamlesh Kumar Pant, a 1993-batch IAS officer of Himachal Pradesh cadre, has been appointed as the new chairman of National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA) by the Appointments Committee of the Union Cabinet. The pharmaceutical pricing agency was currently headed by IAS officer Shubhra Singh, who was appointed to the post in 2018. Singh has been repatriated to her cadre state Rajasthan, according to an order of the personnel ministry.Pant, formerly the Principal Secretary (Revenue) in the government of Himachal Pradesh and also the Financial Commissioner (Appeals) at Himachal Pradesh and the head of the Himachal Pradesh State Pollution Control Board, has taken charge of NPPA with immediate effect.

Important Points:

  • National Pharmaceutical Pricing Authority Founded: 29 August 1997;
  • National Pharmaceutical Pricing Authority Headquarters: New Delhi.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which of the following state government has renamed a landmark freedom movement Kakori Train Conspiracy to Kakori Train Action?

A. West Bengal
B. Himachal Pradesh
C. Uttarakhand
D. Uttar Pradesh
E. Madhya Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Uttar Pradesh

Explanation: The Uttar Pradesh government has renamed a landmark freedom movement event as Kakori Train Action while paying tributes to the revolutionaries who were hanged for robbing a train at Kakori to buy weapons in 1925. The new name was used in official communications to refer to the event, usually described as the ‘Kakori train robbery’ or the ‘Kakori train conspiracy’. UP Chief Minister Yogi Adityanath and Governor Anandiben Patel attended a programme held on the anniversary of the event at Kakori-based Kakori Shaheed Smarak on the outskirts of Lucknow. Family members of the freedom fighters were honoured on this occasion, and an art exhibition was also held. A government official stated it was derogatory to describe the robbery that was a part of the freedom movement as “conspiracy”.

5.Who is the first brand ambassador of Cashify, the re-commerce marketplace?

A. Priyanka Chopra
B. Rajkumar Rao
C. Neeraj Chopra
D. Bajrang Punia
E. Vinesh Phogat

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajkumar Rao

Explanation: Cashify, a re-commerce marketplace announced that it has appointed Rajkummar Rao as its first brand ambassador. The actor has signed a multi-year contract with the company and he will promote the products across digital media platforms through campaigns and promotional activities exclusively for the smartphone buyback category.

About the partnership:

The partnership is expected to give a strong face to the brand’s philosophy as Rao personifies the brand ethos, which is reliability, responsiveness, approachability, and dynamic personality.The association with the actor comes at a time when the company is on a business expansion spree from online to offline, after having recently raised $15 million from Olympus Capital and has acquired UniShop to diversify its Omni category services to users.

6.Which Indian city has been declared as the first ‘water plus’ city of India under the Swachh Survekshan 2021?

A. New Delhi
B. Indore
C. Dehradun
D. Jaipur
E. Bhubaneshwar

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Indore

Explanation:  Indore, the country’s cleanest city, has now been declared as the first ‘water plus’ city of India under the Swachh Survekshan 2021.Indore has been an example for the whole nation for its determination and dedication towards cleanliness. May it continue to bring glory to the state.Swachh Survekshan is an annual survey of cleanliness, hygiene and sanitation in cities and towns across India launched as part of the Swachh Bharat Mission.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which organization released the Global Youth Development Index in which India stood at 122nd globally among 181 contries?

A. State Bank of India
B. Bank of India
C. Punjab National Bank
D. Bank of Baroda
E. Canara Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – A. State Bank of India

Explanation: National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the State Bank of India (SBI) and Jammu and Kashmir Gramin Bank (JKGB) in the Union Territory (UT) of Jammu and Kashmir (J&K) and the UT of Ladakh.Aim of the MoU is to finance 1000 Joint Liability Groups (JLGs) and to enhance the flow of credit to tenant farmers, oral lessees, sharecroppers, Small and Marginal farmers (SF/MF), etc.The MoUs on JLG financing were signed and exchanged between NABARD J&K Regional Office, SBI, and JKGB.The people who are suffering from reverse migration under COVID-19 will be provided credit facilities through the JLG formation.

8.Which airport has been named as the Best Airport in the World in 2021 Skytrax World Airport Awards?

A. Tokyo Haneda Airport, Japan
B. Singapore Changi Airport, Singapore
C. Hamad International Airport, Qatar
D. Indira Gandhi International (IGI) Airport, India
E. Heathrow Airport, London UK

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hamad International Airport, Qatar

Explanation: Hamad International Airport in Doha, Qatar has been named as the Best Airport in the World in 2021 Skytrax World Airport Awards, followed by Tokyo Haneda Airport and Singapore Changi AirportIndira Gandhi International (IGI) Airport in New Delhi has been placed at 45th position in 2021 Skytrax Awards.

Other Indian Airports in the list:

  1. Hyderabad (rank 64)
  2. Mumbai (rank 65)
  3. Bengaluru (rank 71)

9.Who is present home secretary whose term has been extended for one year?

A. Ajay Kumar Bhalla
B. Rajeev Kumar
C. Shri Sushil Chandra
D. AC Pandey
E. Mini Ipe

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ajay Kumar Bhalla

Explanation: Centre has approved the extension of tenure of India’s Home Secretary Ajay Kumar Bhalla for another 1-year.He is a 1984 batch IAS officer of Assam-Meghalaya cadre and was to retire on August 22, 2021.This is the second extension given to Ajay Bhalla.He replaced Rajiv Gauba as the Home Secretary in August 2019.

10.Which bank became the first bank in India to achieve the milestone of issuing 1 crore FASTags?

A. Airtel Payments Bank
B. India Post Payments Bank
C. Fino Payments Bank
D. Paytm Payments Bank Ltd.
E. Jio Payments Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India Post Payments Bank

Explanation: Paytm Payments Bank Ltd (PPBL) became the 1st bank in India to achieve the milestone of issuing 1 crore FASTags. It has ~28 percent share as FASTag issuer bank.As per the data of National Payments Corporation of India (NPCI), around 3.47 crore FASTags were issued by all banks together till the end of June 2021.PPBL also exists as India’s largest acquirer of toll plazas under the National Electronic Toll Collection (NETC) program. As per PPBL data, out of the total 851 toll plazas across the national and state highways 280 were using PPBL payment gateway to collect toll charges digitally.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In Aug 2021, which of the following launched e-FIR registration initiative on an experimental basis to allow people to get FIRs registered online regarding thefts of vehicles or theft of cash and items up to Rs1lakh?

A. Delhi Police
B. Madhya Pradesh Police
C. Mumbai Police
D. Uttar Pradesh Police
E. Chandigarh Police

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Madhya Pradesh Police

Explanation: The  Madhya Pradesh police launched an initiative on an experimental basis to allow people to get FIRs registered online regarding thefts of vehicles or theft of cash and items up to Rs1lakh.The mediums through which online complaints can be lodged are https://mppolice, citizen portal https://citizen.mppolice.gov.in, and by logging in through a mobile app (MPECOP).Such online complaints can be lodged only if the accused is unidentified and there has been no use of force in committing the crime.Under the initiative, citizens will be able to register FIRs without going to the police station.The  e-FIR registration facility will be available round the clock.

12.The 35th edition of the ‘Hyderabad Sailing Week’ began at which lake in August 2021?

A. Osman Sagar
B. Alwal Lake
C. Hussain Sagar
D. Cumbum Lake
E. Pakhal Lake

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hussain Sagar

Explanation: The 35th edition of the ‘Hyderabad Sailing Week’ began at the Hussain Sagar lake on 13 August 2021.Telangana Governor Tamilisai Soundararajan inaugurated the championship.The event is being conducted as Asian Games trials for Laser class and has been accredited as a Yachting Association of India (YAI) Ranking event.The event being held till August 19 would witness races in three categories -Laser Standard, Laser Radial, and Laser 4.7.The ranking of a sailor at the Hyderabad Sailing Week will be counted and considered towards the overall National Ranking and subsequent selection for participation at Asian Games.The closing ceremony of the Hyderabad Sailing Week will be conducted on August 19 and it will be presided over by Chief of Naval Staff Admiral Karambir Singh.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In August 2021, who has released the tiger, elephant population estimation protocol?

A. Narendra Modi
B. Pashu Pati Kumar Paras
C. Bhupender Yadav
D. Piyush Goyal
E. Sarbanada Sonowal

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bhupender Yadav

Explanation: Minister for Environment, Forest, and Climate Change Bhupender Yadav has released the tiger, elephant population estimation protocol.It will be adopted in the exercise to be taken up for the All India elephant and tiger population estimation in 2022.The Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC), for the first time is converging elephant and tiger population estimation.The programme also witnessed the release of the fourth edition of the quarterly newsletter Trumpet of the Elephant Division of the Ministry.The Ministry also partnered with WII, NMNH, WWF-India and WTI in organising the week-long programme of Azaadi ka Amrit Mahotsav as a precursor to the World Elephant Day, 2021.The winners of the online painting and essay competition were also announced by the Ministers.

14.In August 2021, which country decided to create a digital vaccine passport for citizens wanting to travel abroad?

A. United States
B. France
C. Canada
D. Russia
E. Brazil

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Canada

Explanation: Canada is set to create a digital vaccine passport for citizens wanting to travel abroad.This vaccine passport will be a key step forward in ensuring Canadians will have the documents they need once it is safe to travel again.It will be made available within the next few months.Canada Prime Minister Justin Trudeau had also suggested compulsory vaccines for all government employees.

Canada:

  • Capital-Ottawa
  • Currency – Canadian dollar.
  • Prime Minister- Justin Trudeau.

15.In August 2021, who has been appointed Secretary (Security), Cabinet Secretariat?

A. Amitendra Nath Sinha
B. Sanjeeb Panda
C. Sudhir Kumar Saxena
D. Jay Narayan Pankaj
E. Binay Krushna Kamila

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Sudhir Kumar Saxena

Explanation: Senior IPS officer Sudhir Kumar Saxena has been appointed Secretary (Security), Cabinet Secretariat.Saxena, a 1987 batch Indian Police Service (IPS) officer of Madhya Pradesh cadre, is currently Special Director General, Central Industrial Security Force (CISF).The Secretary (Security) is the administrative head of the Special Protection Group (SPG) that provides security to the PM.The SPG additionally supplies safety to any former prime minister and members of his fast household residing with him on the residence allotted to him for a interval of 5 years from the date he ceases to carry the workplace of the prime minister.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 12th August  2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021