Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th March 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th March 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th March 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – March 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 13th March 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 13th March 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 13th March 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which of the following ministry has recently launched a portal called “Atmanirbhar Niveshak Mitra Portal”?

A. Ministry of Commerce and Industry
B. Ministry of Home Affairs
C. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
D. Ministry of Science and Technology
E. Ministry of Education

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Ministry of Commerce and Industry

Explanation: Union Minister Anurag Thakur has become the first serving MP to be appointed as Captain in the Territorial Army. Thakur has been promoted to the rank of Captain at 124 Infantry Battalion Territorial Army (Sikh).The four-time BJP MP from Himachal Pradesh’s Hamirpur was commissioned into the Territorial Army as a Lieutenant by then Chief of Army Staff (COAS) General Dalbir S Suhag TA in July 2016.

2.Name the mobile app, which helps to facilitate the ‘One Nation-One Ration Card’ system in the country.

A. One Nation
B. One Ration Card
C. Mera Ration
D. Ration Card
E. Mera Ration Card

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mera Ration

Explanation: In order to facilitate the ‘One Nation-One Ration Card’ system in the country, the government has launched ‘Mera Ration’ mobile app to benefit citizens in identifying the nearest fair price shop. This app will benefit especially those ration card holders who move to new areas for livelihoods. The app is developed by the government in association with NIC “to facilitate various “One Nation-One Ration Card” related services among the National Food Security Act (NFSA) beneficiaries, particularly migrant beneficiaries, fair price shop dealers and other relevant stakeholders.

About Mera Ration Mobile App

  • With the help of the app, the beneficiaries can easily check details of food grain entitlement, recent transactions and the Status of their Aadhaar seeding.
  • The migrant beneficiaries can also register their migration details with the help of the application. Beneficiaries can also enter their suggestions or feedback.
  • Implementation of the One Nation-One Ration Card system ensures availability of ration to beneficiaries under the National Food Security Act (NFSA) and other welfare schemes, especially the migrant workers and their families, at any fair price shop (FPS) across the country.

3.The Department of Telecommunications (DoT) has launched a new online certificate course on _________.

A. Information Technology
B. Computer Application
C. 4G technology
D. 5G technology
E. Information and Communication Technology

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 5G technology

Explanation: The Department of Telecommunications (DoT) has launched a new online certificate course on 5G technology to be conducted by the National Telecommunications Institute for Policy Research, Innovation and Training (NTIPRIT), which is the training institute of DoT. The course, which will be conducted from 9 March 2021 onwards, is 36 hours long and will be conducted over a period of 12 weeks every Tuesday, Wednesday and Thursday from 3:30 pm to 4:30 pm. Participants will also be allowed to record the session if they happen to miss it.

What the DoT Online Certificate Course on 5G Technology Will Cover?

DoT hopes that this course would act as a capsule programme for learning overall 5G technology from the perspective of Policymaking. The following topics will be covered under the course:

  • The evolution from 1G to 5G.
  • Introduction to 5G: Standardisation bodies, timelines and roadmaps, IMT 2020 vision and requirement, the spectrum for 5G, new radio, architecture, deployment options, global launches, availability of 5G devices, and use cases.

Participants will be given one assignment every week, and two exams of two hours each mid-term. While launching the 5G certification course, Anshu Prakash highlighted the importance of exploiting the potential of 5G to the full and making possibilities like Machine-to-Machine Communications, Internet of Things a reality. For that, he stressed having a team of Master Trainers, 5G Security experts, and so on. within DOT who will formulate the roadmap for education and awareness in 5G technology in India and also identify lacunae in existing legislations with the coming of 5G technology.

Important Points:

Minister of Communications: Ravi Shankar Prasad.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which of the following one recently launched ‘Wheels of Love’, a holistic programme to support parenthood?

A. Mahindra
B. Birla group
C. Reliance
D. Tata Motors
E. Adani group

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tata Motors

Explanation:  Tata Motors has launched ‘Wheels of Love’, a holistic programme that supports new parents in the workforce. This is a move to promote a progressive culture of care, inclusion and sensitisation within the organisation across levels. A specially curated book, also aptly titled, Wheels of Love, puts forth various beliefs to enable new and expectant parents to successfully manage the needs of a growing family while also fulfilling their career goals. This guide book also provides valuable insights for managers to support their team members as they progress through the various stages of parenthood.

The most important aspects of the program include:

  • Announcing pregnancy in the workplace, understanding the manager’s dilemma, managing work performance effectively, handing over the job, managing maternity leave and transitioning back to work
  • Mother and Manager guides to help you navigate through the different stages of motherhood, parenting, and getting back to work
  • Dedicated counseling sessions for new parents to deal with emotional and psychological challenges that may arise
  • One-to-one classes for pregnant / new mothers and their managers on how to manage work transitions
  • Assigning a friend to the new mothers to keep in touch with their workplaces during the maternity leave
  • Staff resource groups, a special community of new parents to get involved, share insights and experiences
  • Webinars on relevant topics including how to prepare for newborn babies, childcare tasks for couples with dual careers, and much more

Tata Motors will continue to prioritize Diversity and Inclusion to harness the collective strength of its workforce and develop innovative business solutions to improve the community and contribute to the overall growth of the country.

Important Points:

Tata motors HQ: Mumbai; CEO: Guenter Butschek.

5.Which of the following country are not include in QUAD nations list?

A. India
B. United States
C. Japan
D. Australia
E. China

Show Correct Answers

Correct Answer – E. China

Explanation: Prime Minister Narendra Modi, US President Joe Biden, Australian Prime Minister Scott Morrison and Japan Prime Minister Yoshihide Suga come together for the first QUAD Summit. The meeting was held virtually during which the four participants will exchange views on different areas of cooperation like maintaining a free, open and inclusive Indo-Pacific region, COVID-19, emerging and critical technologies, maritime security, and climate change.

The Quadrilateral Security Dialogue nations are planning to counter China by cooperating and pool their resources to fund new production technologies and development projects. The world leaders talked about the cooperation in the Indo-Pacific region and its development. President Biden also said that they are launching a new pact for the manufacturing of COVID-19 vaccines.

About the QUAD:

QUAD is also known as the Asian NATO. It is an informal strategic forum comprising India, the United States, Japan, and Australia. The forum is maintained by semi-regular summits, military drills and information between member countries. The idea of QUAD was first brought up by the then Japanese Prime Minister Shinzo Abe back in 2007. Since then the representatives from the member countries have met regularly and worked together. However, this was the first-ever meeting between the national heads of the QUAD countries.

6.Which of the following became India’s first bank to launch its own wearable payment device named ‘Wear ‘N’ Pay’, to make contactless transactions?

A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. Yes Bank
D. Axis Bank
E. Indusland Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Axis Bank

Explanation: Axis Bank became India’s first bank after launching its own wearable payment device named ‘Wear ‘N’ Pay’, to make contactless transactions. It includes a variety of accessories like the band, key chain, and watch loop.Axis Bank partnered with Thales and Tappy Technologies to design and create these products and they are available on the Mastercard platform.The wearables are embedded with a Flexi-chip which is directly linked with the customer’s bank account and can be used like a regular debit card.To make cashless payments up to Rs. 5000 the customer has to wave/tap the payment devices against a POS (Point of Sale) machine and for above Rs.5000, a PIN number requires to complete the transaction.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Uttarakhand Samagra Shiksha Abhiyan (SSA) signed an MoU with which technology giant to improve the education standards among the female children of the state?

A. Google
B. IBM
C. Microsoft
D. Intel
E. Facebook

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IBM

Explanation:  The Uttarakhand unit of the Samagra Shiksha Abhiyan (SSA) signed an MoU with IBM to improve the education standards among the female children of the state.he collaboration, ‘IBM STEM for Girls’ program, will be introduced in 130 secondary and higher secondary schools across five districts in the state.The five districts are Dehradun, Pauri, Haridwar, Almora and Udham Singh Nagar.The program will advance the skills and careers of close to 25,600 students in Science, Technology, Engineering, and Math (STEM) fields.The collaboration is part of a three-year program between IBM and Uttarakhand State Government with the American India Foundation as the implementation partner to increase the participation of girls and women in STEM careers.

8.Who will be conferred with the International Federation of Film Archives (FIAF) Award 2021?

A. Anupam Kher
B. Paresh Rawal
C. Amitabh Bachchan
D. Amir Khan
E. Shahrukh Khan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Amitabh Bachchan

Explanation: Megastar Amitabh Bachchan will be honoured with an award by the International Federation of Film Archives (FIAF). The veteran actor will be the first Indian cinema personality to be bestowed with the FIAF Award for his dedication and contribution to the preservation of the world’s film heritage.Hollywood filmmakers and previous recipients of the FIAF Award — Martin Scorcese and Christopher Nolan — will present the award to Bachchan during a virtual showcase scheduled to take place on March 19.The FIAF is a worldwide organisation, comprising of film archives and museums from across the world.

9.Which bank has entered into a co-lending business partnership with Cholamandalam Investment and Finance Company Limited to make new customers all over India with technology from Nucleus Software?

A. Karur Vysya Bank
B. CSB Bank
C. Dhanlaxmi Bank
D. IDFC First Bank
E. Karnataka Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Karur Vysya Bank

Explanation: Karur Vysya Bank(KVB)and Cholamandalam Investment and Finance Company Limited (Chola), the financial services arm of the Murugappa Group launched their co-lending business partnership to make new customers all over India with technology from Nucleus Software.The aim of the co-lending is lower the cost of capital and open new markets by enabling new loans at finer rates using technology to enable seamless integration with multiple partner banks.The Reserve Bank of India (RBI)announced this scheme, under which banks will be permitted to co-lend with all registered NBFCs (including HFCs) based on a prior agreement.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Maitri Setu has been built over which river that connects Sabroom in India with Ramgarh in Bangladesh?

A. Hooghly
B. Brahmaputra
C. Subansiri
D. Feni
E. Madhuri

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Feni

Explanation: The bridge ‘Maitri Setu’ has been built over Feni river which flows between Indian boundary in Tripura State and Bangladesh.The name ‘Maitri Setu’ symbolizes growing bilateral relations and friendly ties between India and Bangladesh.The construction was taken up by the National Highways and Infrastructure Development Corporation Ltd at a project cost of Rs. 133 Crores.The 1.9 Km long bridge joins Sabroom in India with Ramgarh in Bangladesh.

11.SpiceJet will add how many new flights including additional services on certain routes, to its domestic network from 28 March 2021.

A. 55
B. 56
C. 66
D. 67
E. 60

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 66

Explanation: SpiceJet will add 66 new flights, including additional services on certain routes, to its domestic network from 28 March 2021.These new flights, which will be operated with Boeing 737s and regional jet Bombardier Q400s, are aimed at augmenting connectivity between metro and non-metro cities as part of its enhanced network.Jharsuguda will now be connected to Chennai.

12.LiDAR survey for the preparation of a detailed project report (DPR) for the Mumbai-Nagpur High-Speed Rail Corridor started on 12 Mar 2021.This survey is conducted by which organization?

A. Mumbai Rail Vikas Corporation
B. Rail Vikas Nigam Limited
C. Indian Railway Construction Corporation
D. National High-Speed Rail Corporation Limited
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. National High-Speed Rail Corporation Limited

Explanation: The Light Detection and Ranging Survey (LiDAR) survey for the preparation of a detailed project report (DPR) for the Mumbai-Nagpur High-Speed Rail Corridor started on 12 Mar 2021.An airplane fitted with state of art Aerial LiDAR and Imagery sensors took the first flight and captured the data related to the ground survey.National High-Speed Rail Corporation Limited is conducting this survey.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.The South Asian region will participate in the ten-day-long celebrations in which 5 states of head would participate. It will commenced from which date?

A. 18th March
B. 17th March
C. 19th March
D. 15th march
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 17th March

Explanation: Five heads of state and heads of govt from the South Asian region will participate in the ten-day-long celebrations being organized on the occasion of the centenary of Bangabandhu Sheikh Mujib and 50 years of liberation of Bangladesh.The 10-day long special program will start on 17th March and conclude on 26 March 2021.The heads are from Maldives, India, Sri Lanka, Bhutan, and Cambodia.

14.On 12th march 2021 PM Modi had paid tribute to the great thinker on the eve of his Birth Anniversary, what was the name of that thinker?

A. G.S Ghurye
B. Radhakamal Mukherjee
C. Ayya Vaikunda Swamikal
D. A.R Desai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ayya Vaikunda Swamikal

Explanation: PM Modi paid tributes to Ayya Vaikunda Swamikal, a great thinker and social reformer of the 19th century, on his birth anniversary in March 2021.Ayya Vaikundar also known as Siva Narayana or Vaikunda Swami is the first and the foremost Purna avatar of Eka-Paran. Vaikundar was born to Narayana and his consort Lekhsmi at the Sea of Tiruchendur on the 20th of Masi, 1008 of Kollam Calender.

15.Union Minister for Information and Broadcasting recently inaugurated Amrit Mahotsav, what was the constituency of this minister?

A. Chandni Chowk, New Delhi
B. Dharwad, Karnatka
C. Rajya Sabha (M.P)
D. Chandauli, U.P
E. Rajya Sabha (Jharkhand)

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Rajya Sabha (M.P)

Explanation: Union Minister for Information and Broadcasting Prakash Javadekar inaugurated Amrit Mahotsav exhibitions at six places on 13 Mar’21.The 6 places are Bangalore, Pune, Bhubaneswar, Patna, Moirang district in Manipur, and Samba district in Jammu and Kashmir.In addition, he also inaugurated an exhibition at the National Media Center in New Delhi.Azadi ka Amrut Mahotsav commenced on 12 Mar’21.Prakash Javdekar is the current minister for Information and Broadcasting and his constituency is  Rajya Sabha (M.P).

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 12th March 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams