Daily GK and Current Affairs Quiz – 12th May 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 12th May 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 12th May 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 12th May 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 12th May 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 12th May 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Who has been appointed as the CEO of the proposed National Asset Reconstruction Company Ltd?          

A. Padmakumar M Nair
B. Ganesh Natarajan
C. Ashwani Bhatia
D. Mrugank M Paranjape
E.  Roshni Singh

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Padmakumar M Nair

Explanation: Padmakumar M Nair has been appointed as the CEO of the proposed National Asset Reconstruction Company Ltd. Presently Padmakumar is the Chief General Manager of Stressed Assets Resolution Group at SBI.

About the National Asset Reconstruction Company Ltd

  • National Asset Reconstruction Company Ltd. is a proposed bad bank for taking over stressed assets of lenders and was announced by Finance Minister Nirmala Sitharaman in the budget for 2021-22 to consolidate and take over existing stressed assets of lenders and undertake their resolution.
  • Bad bank refers to a financial institution that takes over the bad assets of lenders and undertakes resolution.
  • National Asset Reconstruction Company Ltd (NARCL) will pay up to 15 per cent of the agreed value for the loans in cash and the remaining 85 per cent would be government-guaranteed security receipts.

2.BJ Watling has announced he would be retiring from international cricket after the three Tests, including the World Test Championship final. He belongs to which country?

A. New Zealand
B. England
C. South Africa
D. Australia
E. West Indies

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Zealand

Explanation: New Zealand wicketkeeper-batsman BJ Watling has announced he would be retiring from international cricket after the three Tests, including the World Test Championship final against India, on their upcoming England tour. Watling has played 73 Tests, 28 ODIs and 5 T20Is for the BlackCaps.Watling became just the 9th wicketkeeper to hit a double hundred and the first to hit a double against England when he did so in Bay Oval in 2019. Watling has been involved in two 350-plus stands, one with Brendon McCullum in 2014 against India and the other with Kane Williamson the following year.

Important Points: 

  • Prime minister of New Zealand: Jacinda Ardern.
  • Capital of New Zealand: Wellington.
  • The currency of New Zealand: New Zealand dollar.

3.Which of the following institute has been conferred with the “Green Urja Award”?

A. IREDA
B. SEBI
C. LIC
D. IRDAI
E. THPC

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IREDA

Explanation: Indian Renewable Energy Development Agency Ltd (IREDA) has been conferred with the “Green Urja Award” for being the Leading Public Institution in the Financing Institution for Renewable Energy this year by the Indian Chamber of Commerce (ICC). IREDA gets the award for the pivotal and developmental role it plays in Green Energy Financing.Despite the pandemic time, IREDA has ended the year 2020-21 ended on a strong note and disbursed the second-highest (from the date of inception) amount of loan amounting to Rs. 8827 crore, which indicates that IREDA has the ability to translate this problem into an opportunity.

About the award:

The award recognises our immense contribution to the development of the Renewable Energy Sector in line with the Hon’ble Prime Minister’s vision of Atma Nirbhar Bharat.

Important Points:

  • IREDA Headquarters location: New Delhi;
  • IREDA Founded: 11 March 1987.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Name the world’s first intelligent ship, set to Navigate Across the Atlantic.

A. Rayflower 400
B. Payflower 400
C. Mayflower 400
D. Sayflower 400
E. Bayflower 400

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mayflower 400

Explanation: World’s First Unmanned Vessel named “Mayflower 400” is set to Navigate Across the Atlantic. It has been built by the marine research organization ProMare in collaboration with IBM. It will begin its transatlantic voyage on May 15, 2021, to track aquatic mammals, analyze plastic in the water, and study marine pollution.

About the Mayflower 400:

  • Mayflower 400 is a completely autonomous ship. It is a 15-m-long trimaran that weighs 9 tons. It is powered by Artificial Intelligence and the Sun’s energy via solar panels.
  • ProMare invested $1 million along with global contributions in the form of technology from India, the United States, and Switzerland to build the ship.
  • The ship, equipped with a smart captain, six high-tech cameras and radars, has been trained with audio data to avoid collisions, correct its course, detect marine animals, and gather information of the population of the aquatic animals.
  • The ship can also listen to whales with a self-activating hydrophone.
  • Currently, the ship is trained to handle 50 meters high waves.
  • Mayflower 400 autonomous ship provides an edge to the scientists in exploring the rough seas as the ship will be unmanned.

Important takeaways for all competitive exams:

  • IBM Chief Executive Officer(CEO): Arvind Krishna;
  • IBM Headquarters: Armonk, USA.

5.What is the latest GDP growth rate estimate for India in FY22 as per Moody’s?

A. 11%
B. 8.8%
C. 10.1%
D. 9.3%
E. 9.5%

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 9.3%

Explanation: The rating agency Moody’s has cut the gross domestic product (GDP) forecast of India for FY22 (01 April 2021-31 March 2022) to 9.3 per cent.Earlier this rate was projected at 13.7 per cent.  The downward revision in GDP estimates is due to the second wave of Covid infections across the country, which have triggered localised lockdowns and mobility curbs.

6.Under whose chairmanship the Maharashtra government has constituted an eight-member committee to study the Supreme Court’s order striking down quota for the Maratha community?

A. Dilip Bhosale
B. Darius Khambata
C. Rafique Dada
D. Basanti Naik
E. Anoop V Mohta

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dilip Bhosale

Explanation: The Maharshtra government has constituted a 8-member panel to to study the Supreme Court’s order striking down quota for the Maratha community.The Committee will be headed by former Chief Justice of the Allahabad High Court Dilip Bhosale.Other members of the panel include former state advocate general Darius Khambata, senior advocate Rafique Dada and a few serving and former government officials.The apex court has struck down a Maharashtra law granting quota to Marathas in admissions and government jobs, terming the statute as unconstitutional.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.What is India’s growth forecast for the year 2021, as per the World Economic Situation and Prospects report released by the United Nations recently?

A. 6.5%
B. 6.8%
C. 7.0%
D. 7.5%
E. 8.0%

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 7.5%

Explanation:  The UN has raised India’s growth forecast to 7.5% for calendar year 2021, a 0.2% increase from its projection in January.However, the country’s outlook for the year remained “highly fragile”.The World Economic Situation and Prospects report also projected India’s GDP to grow by 10.1% in 2022.

8.The Researchers from which IIT and members of Mobile Payment Forum of India (MPFI) are set to work together for boosting digital money transactions in India?

A. IIT Bombay
B. IIT Madras
C. IIT Kanpur
D. IIT Delhi
E. IIT Guwahati

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IIT Madras

Explanation: Researchers of Indian Institute of Technology Madras (IIT Madras) & members of Mobile Payment Forum of India (MPFI) are set to work together for boosting digital money transactions in India.The two entities will develop voice-based solutions, especially in multiple vernacular languages to enable larger adoption of digital money transactions in India.As part of the collaboration, IIT Madras will work on key technical areas like Machine Learning (ML) & Artificial Intelligence (AI), applied to the digital payments space.The collaboration is part of MPFI’s efforts to achieve 500 million active UPI users in India by 2025. At present, there are more than 100 million active UPI users every month in India.Union Government in its budget for the FY 2021-22 has allocated INR 1, 500 Crore for increasing the adoption of digital payments.

9.Which NBFCs has collaborated with NIRA, a Bangalore-based fintech start-up to strengthen its digital footprint and enhance the personal loans growth?

A. Bajaj Finserv
B. Muthoot Finance Ltd
C. Tata Capital Financial Services Ltd.
D. Mahindra & Mahindra Financial Services Limited
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Muthoot Finance Ltd

Explanation:  The Muthoot Finance Limited collaborated with NIRA, a Bangalore-based fintech start-up to strengthen its digital footprint and enhance the personal loans growth.Loan Benefit under the partnership: The salaried customers could avail personal loan up to Rs 1 lakh from Muthoot Finance through the NIRA app (downloadable from Google’s Play store).NIRA fintech is offering small ticket personal loans to salaried customers of India’s middle class. They offer loans to the low-income salaried class starting with an income of Rs 12,000 per month onwards.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Name the Indian American professor who won the Sheikh Zayed Book Award in 2021 for his/her book titled “Arabic Oration: Art and Function” , thus became the first person from India to win the award?

A. Asad Abidi
B. Tahera Qutbuddin
C. Akbar S. Ahmed
D. Ayesha Jalal
E. Nergis Mavalvala

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tahera Qutbuddin

Explanation: Mumbai born American, Tahera Qutbuddin, Professor of Arabic Literature, Department of NELC, University of Chicago, won the Sheikh Zayed Book Award in 2021 for her book titled “Arabic Oration: Art and Function”. She became the first person from India to win the award.She won the award under the Arab Culture in Other Languages category.The awards under 8 different book categories were announced at the 15th annual Sheikh Zayed Book Award held in Abu Dhabi.The awards will be formally presented to the winners in a digital ceremony in May 2021 in Abu Dhabi.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Who will take over as the Managing Director and CEO of Godrej Consumer Products Ltd (GCPL) in October 2021?

A. Sudhir Sitapati
B. Udit Singhal
C. Rajiv Bansal
D. R.S. Sodhi
E. Abhijeet Bihayut

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Sudhir Sitapati

Explanation: Sudhir Sitapati will take over as the Managing Director and CEO of Godrej Consumer Products Ltd (GCPL) in October 2021.Sitapati is presently Executive Director – Foods and Refreshments at Hindustan Unilever Limited (HUL).Nisaba Godrej, who is currently the Chairperson and Managing Director, will serve as Executive Chairperson.Meanwhile, Srinandan Sundaram will replace Sudhir at HUL.

12.The 16th Assembly session in Tamil Nadu began on 11 May 2021. The Tamil Nadu Assembly has a total strength of how many MLAs?

A. 202
B. 218
C. 234
D. 242
E. 256

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 234

Explanation: The 16th Assembly session in Tamil Nadu began on 11 May 2021.

  • Protem Speaker of the Assembly K.Pichandi administered the oath to the members.
  • The Tamil Nadu Assembly has a total strength of 234 MLAs.
  • DMK member Appavu was nominated for the Speaker’s post and K. Pichandi was nominated for the post of Deputy Speaker.
  • The DMK has formed the government for the 6th time in the state.

Tamil Nadu:

  • Chief Minister – M.K. Stalin.
  • Governor – Banwarilal Purohit.
  • Lok Sabha seats – 39.
  • Rajya Sabha seats – 18.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.What is the name of the scheme launched by the Central Board of Indirect Taxes and Customs to provide financial and medical assistance to its officials and staff members affected by the pandemic?

A. Aashvaasan
B. Madad
C. Sahayak
D. Sarthak
E. Saksham

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Aashvaasan

Explanation: The Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) has launched a scheme to provide financial and medical assistance to its officials and staff members affected by the pandemic.The scheme called ‘Aashvaasan’ also offers essential supplies and transport support to covid-affected staff members. CBIC has lost 110 officials and staff members so far to the pandemic.

14.Who has been appointed to the executive committee of the International Council for Advertising Self-Regulation (ICAS), in May 2021?

A. Aditi Kulshrestha
B. Rohini Gupta
C. Anukriti Naik
D. Manisha Kapoor
E. Swati Gupta

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Manisha Kapoor

Explanation: Advertising Standards Council of India’s General Secretary Manisha Kapoor has been appointed to the executive committee of the International Council for Advertising Self-Regulation (ICAS).She will be one of the four global vice-presidents on the executive committee.Set up by the European Advertising Standards Alliance in 2008, ICAS is a global platform of self-regulatory organizations.

15.Venugopal Chandrasekhar passed away in May 2021. He was related to which sport?

A. Badminton
B. Table Tennis
C. Polo
D. Cricket
E. Football

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Table Tennis

Explanation: Veteran table tennis player and coach Venugopal Chandrasekhar passed away in May 2021.He was one of the most popular paddlers of his time who won three national championships.He was an Arjuna Award winner.

Other Obituaries:

Chairman of Subros Ltd Ramesh Suri passed away in May 2021. He was the promoter and co-founder of Subros, India’s largest supplier of automotive air-conditioning and thermal products.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 11th May 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams