Daily GK and Current Affairs Quiz – 12th June 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 12th June 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 12th June 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – June 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 12th June 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 12th June 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 12th June 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which of the following city has topped the Global Liveability Index 2021, published by the Economist Intelligence Unit?

A. Auckland
B. Osaka
C. Adelaide
D. Tokyo
E. Damascus

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Auckland

Explanation: New Zealand and Australian cities dominated the Global Liveability Index 2021 published by the Economist Intelligence Unit (EIU). Auckland has been ranked the best on liveability rankings due to the ability of New Zealand city to contain Covid-19 faster. Japanese cities of Osaka and Tokyo grabbed second and fourth place and Adelaide, Australia spot 3rd place on EIU’s Global Liveability Index 2021. living conditions remained worst in the Syrian capital Damascus.

The top 10 most livable cities in the world

  • Auckland, New Zealand
  • Osaka, Japan
  • Adelaide, Australia
  • Wellington, New Zealand
  • Tokyo, Japan
  • Perth, Australia
  • Zurich, Switzerland
  • Geneva, Switzerland
  • Melbourne, Australia
  • Brisbane, Australia

Here’s the list of the 10 least liveable cities in the world:

  • Damascus (Syria)
  • Lagos (Nigeria)
  • Port Moresby (Papua New Guinea)
  • Dhaka (Bangladesh)
  • Algiers (Algeria)
  • Tripoli (Libya)
  • Karachi (Pakistan)
  • Harare (Zimbabwe)
  • Douala (Cameroon)
  • Caracas (Venezuela)

2.Thales recently announced the appointment of _________ as Vice-President and Country Director for India.

A. Sachin Verma
B. Sankalp Kumar
C. Vikram Dang
D. Rohit Sharma
E. Ashish Saraf

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Ashish Saraf

Explanation: French defence and aerospace group, Thales announced the appointment of Ashish Saraf as Vice-President and Country Director for India with effect from June 1, 2021. He succeeds Emmanuel de Roquefeuil who takes up a new role as the VP and head for Thales in the Middle East. He will lead the company’s India business and will be responsible for its strategic growth in the country across all of its markets, further strengthening local teams, collaborations and innovation.Prior to joining Thales, Saraf served as the president and head of the region for Airbus Helicopters – India and South Asia where he led Airbus’ Helicopters’ sales, services, training, innovation, industrial partnerships and government relations functions across the civil, parapublic and military markets in the region. Thales group builds electrical systems &provides services for aerospace, defence, etc.

3.Who was conferred with the regional award as Asia Pacific Productivity Champion from Asian Productivity Organization?

A. Pinky Tiwari
B. Saurabh Joshi
C. Rashmi Desai
D. R.S. Sodhi
E. Divya Singh

Show Correct Answers

Correct Answer – D. R.S. Sodhi

Explanation: The Managing Director of Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (Amul), R.S. Sodhi, was conferred with the regional award as Asia Pacific Productivity Champion from Asian Productivity Organization (APO), Tokyo, Japan in recognition of enhanced productivity and efficient milk supply chain. He is the first Indian to have received the prestigious award, in the last 20 years. The award is conferred to eligible individuals who have significantly contributed to advancing the productivity movement in the Asia-Pacific region and those in a specific member economy of the APO. The APO regional awards are conferred every five years and each country can nominate only one candidate out of all nominations. Every five years only five regional nominees receive the award. Sodhi received the award on behalf of 3.6 million dairy farmers.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which of the following country has benefited the most in Bitcoin Investment Gain in 2020?

A. China
B. US
C. India
D. Japan
E. Russia

Show Correct Answers

Correct Answer – B. US

Explanation: The US traders have benefited the most in Bitcoin Investment Gain in 2020, with a profit of $4.1 billion, according to the latest report by Chainalysis, a blockchain analysis company based in Manhattan, New York. Chinese traders stood second, with a profit of $1.1 billion. India has been ranked at 18th spot with a profit of $241 million, among the top 25 countries, in Bitcoin investment gains 2020.

List of top 25 countries in realised Bitcoin gains for 2020:

  • United States
  • China
  • Japan
  • United Kingdom
  • Russia
  • Germany
  • France
  • Spain
  • South Korea
  • Ukraine
  • Netherlands
  • Canada
  • Vietnam
  • Turkey
  • Italy
  • Brazil
  • Czech Republic
  • India
  • Australia
  • Poland
  • Argentina
  • Switzerland
  • Taiwan
  • Belgium
  • Thailand

5.Who has been appointed as the first chairwoman of the Football Association?

A. Debbie Hewitt
B. Daniel Hewitt
C. Margret Thacher
D. Olivia Davidson
E. Maria Hewitt

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Debbie Hewitt

Explanation: England’s Football Association named corporate executive and former RAC chief, Debbie Hewitt as its first woman chair, ending months of speculation over Greg Clarke’s successor following his exit over inappropriate remarks. The FA, which was formed in 1863 and has been working to become more inclusive, launched its ‘Pursuit of Progress’ initiative in 2018. FA is the governing body of football located in England.

6.Ukhnaa Khurelsukh has been elected as the president of which country?

A. Mongolia
B. Taiwan
C. Azerbaijan
D. Vietnam
E. Bhutan

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mongolia

Explanation:Former Mongolian Prime Minister Ukhnaa Khurelsukh became the country’s sixth democratically elected president of Mongolia.Khurelsukh defeated Sodnomzundui Erdene of the opposition Democratic Party and Dangaasuren Enkhbat of the Right Person Electorate Coalition in a national vote.With 99.7% of votes counted overnight, Khurelsukh’s tally had reached 821,136, or 68% of the total, the largest share of the vote since the democratic era began in 1990.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which Union Territories has reserved all jobs for the residents of the region?

A. Ladakh
B. Jammu & Kashmir
C. Lakshadweep
D. Puducherry
E. Andaman & Nicobar Islands

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ladakh

Explanation: All jobs in the Union Territory (UT) of Ladakh have been reserved for the residents of the region.The new recruitment rules are mentioned in the Clause 11 of the Union Territory of Ladakh Employment (Subordinate) Service Recruitment Rules, 2021.The move has met a long-pending demand of the people of Ladakh, after it was carved out as a Union Territory (UT) on August 5, 2019.The order by the L-G was issued by exercising the powers conferred by S.O 282(E) dated 21.01.2020.

8.Which bank has signed an MoU with Karnataka Industrial Area Development Board (KIADB) to provide a wide range of financial products and services to its customers?

A. ICICI Bank
B. Yes Bank
C. Axis Bank
D. Kotak Mahindra Bank
E. HDFC Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – E. HDFC Bank

Explanation:  Karnataka Industrial Area Development Board (KIADB) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with HDFC Bank to provide a wide range of financial products and services to its customers.As part of the MoU, HDFC Bank will provide a wide range of financial products and services to its customers through an extensive network of branches across the country.In addition, KIADB, in its efforts to make the land acquisition for industrial purposes more affordable and attract investments into Karnataka, has agreed to collaborate with HDFC bank so that eligible investor/customer of KIADB can avail of credit facilities from HDFC Bank as per Bank process and policies.As per the MoU, KIADB shall accord approvals related to handing over possession of land and project-related construction as per agreed terms between such allottees/customers and KIADB and take up expediting measures in case of delays.

9.World Day Against Child Labour is observed on_______every year.

A. 23rd June
B. 30th May
C. 12th June
D. 9th March
E. 12th March

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 12th June

Explanation: World Day Against Child Labour is observed on 12th June every year.The International Labour Organization (ILO) was initiated the World Day Against Child Labour in the year 2002.It also aims to end modern slavery, human trafficking, secure the prohibition and elimination of the worst forms of child labour.The Sustainable Development Goals (SDGs) which were adopted by world leaders in 2015 includes a commitment to end child labour.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which state government has approved the draft of the Mukhyamantri Kisan Mitra Urja Yojana under that agriculture power consumers will get Rs 1,000 every month?

A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Rajasthan
D. Bihar
E. Punjab

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rajasthan

Explanation: The Rajasthan government has approved the draft of the Mukhyamantri Kisan Mitra Urja Yojana.Under the scheme agriculture power consumers will get Rs 1,000 every month and a maximum of Rs 12,000 per year.Central and state government employees and other income tax payers will not be eligible for the subsidy.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In June 2021, which country regained its voting rights in the U.N. General Assembly in June 2021 after making the minimum payment on its U.N. dues?

A. Iraq
B. Qatar
C. Iran
D. Oman
E. Yemen

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Iran

Explanation: Iran regained its voting rights in the U.N. General Assembly on 11 June 2021 after making the minimum payment on its U.N. dues.Iran lost its voting rights in the 193-member General Assembly in January 2021 because it was more than two years in arrears.It owed a total of more than $65 million to the world body.

Iran:

  • Capital – Tehran.
  • Currency – Iranian rial.
  • President – Hassan Rouhani.
  • National Sport – Freestyle wrestling.

12.A week-long Indian Mango Promotion Programme began in which country in June 2021?

A. Oman
B. Bahrain
C. Kuwait
D. Qatar
E. Iran

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bahrain

Explanation: A week-long Indian Mango Promotion Programme began in Bahrain on 11 June 2021.Total 16 varieties of the Mango including three Geographical Indications certified are on display.The mangoes were sourced from farmers in Bengal and Bihar by Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) registered exporter.

Bahrain:

  • Capital – Manama.
  • Currency – Bahraini dinar.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Dr Ashok Panagariya died of post-Covid complications in June 2021. In which year did he receive Padma Shri?

A. 2008
B. 2010
C. 2012
D. 2014
E. 2016

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 2014

Explanation: Prominent neurologist and Padma Shri recipient Dr Ashok Panagariya died of post-Covid complications in June 2021.He had played an important role as a medical expert during the Covid pandemic.Dr Pangariya was the first Indian doctor to become DM in Neurology.In 1992 he received a merit certificate from the Rajasthan government and headed the Neurology department of SMS Hospital.Between  2006-2010, he was Principal of SMS Medical college and in 2002 the Medical Council of India gave him the prestigious Dr. BC Roy award.In 2014 he was awarded the Padma Shri.

Another Obituaries:

Renowned Kannada Dalit poet and activist Siddalingaiah has passed away. Siddalingaiah was one of first prominent Dalit poets, and was one of the founders of the Dalit Sangharsh Samithi in Karnataka.He was a Member of Legislative Assembly in 1988, and in 2006, he became the chairperson of the Kannada Development Authority.

14.Rajasthan CM Ashok Gehlot has announced to provide one-time assistance of how many rupees to the artists in the state who are facing financial problems due to the pandemic?

A. 3,000
B. 4,000
C. 5,000
D. 6,000
E. 7,000

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 5,000

Explanation: Rajasthan CM Ashok Gehlot has announced to provide one-time assistance of ₹5,000 to the artists in the state who are facing financial problems due to the pandemic.With this decision, about 2,000 artists who are financially weak and needy will get relief.The assistance amount will be provided through the Artists Welfare Fund.

Rajasthan:

  • Chief Minister – Ashok Gehlot.
  • Governor – Kalraj Mishra.
  • Number of Districts – 33.
  • National Parks – Mukundra Hills (Darrah) National Park, Desert National Park, Keoladeo Ghana National Park, Ranthambhore National Park, Sariska National Park.
  • Dams – Bisalpur Dam (Banas River), Mahi Bajaj Sagar Dam (Mahi River), Rana Pratap Sagar Dam (Chambal River), Jawai Dam (Jawai River).
  • Registered GI – Blue Pottery of Jaipur, Kathputlis, Sanganeri Hand-Block Printing.

15.In June 2021, India and Kuwait have signed an MoU to establish a mechanism for 24-hour assistance to domestic workers. What is the currency of Kuwait?

A. Franc
B. Dinar
C. Peso
D. Taka
E. Ruble

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Dinar

Explanation: The MoU brings the Indian domestic workers in Kuwait within the scope of a legal framework that streamlines their recruitment and provides them with the protection of the law.It seeks to establish a mechanism for 24-hour assistance to domestic workers.It also provides for the establishment of a joint committee for periodic review and assessment.

Kuwait: 

  • Capital – Kuwait City.
  • Currency – Kuwaiti Dinar.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 11th June 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams