Daily GK and Current Affairs Quiz – 12th August 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 12th August 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 12th August 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – August 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 12th August 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 12th August 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 12th August 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.RBI has announced to levy penalties on banks in the vent where ATMs run out of cash.The scheme shall come into force from which date? 

A. December 01, 2021
B. November 01, 2021
C. September 01, 2021
D. October 01, 2021
E. January 01, 2022

Show Correct Answers

Correct Answer: D. October 01, 2021

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has announced the launch of the ‘Scheme of Penalty for non-replenishment of ATMs’, as per which it will impose monetary penalties on ATMs/WLAs that run out of cash. Concerned over the inconvenience caused to the public due to the non-availability of cash in ATMs, the Reserve Bank has decided to penalise banks for failure to timely replenish currency notes in such machines. The Scheme of Penalty for non-replenishment of ATMs has been formulated to ensure that sufficient cash is available to the public through ATMs.

Effective Date:

The Scheme shall be effective from October 01, 2021. Therefore, banks/ WLAOs should put in place a robust system for monitoring the availability of cash in ATMs and ensure timely replenishment to avoid cash-outs.

Quantum of Penalty

Cash-out at any ATM of more than ten hours in a month will attract a flat penalty of ₹ 10,000/- per ATM. In the case of White Label ATMs (WLAs), the penalty would be charged to the bank which is meeting the cash requirement of that particular WLA. The bank, may, at its discretion, recover the penalty from the WLA operator.

Important Points:

  • RBI 25th Governor: Shaktikant Das;
  • Headquarters: Mumbai;
  • Founded: 1 April 1935, Kolkata.

2.Saranya Sasi, who recently passed away was a/an?

A. Writer
B. Actor
C. Politician
D. Singer
E. Folk Dancer

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Actor

Explanation: Popular Malayalam film and television actor, Saranya Sasi passed away due to Covid-19 complications. She had also battled cancer for nearly a decade, earning praise for showing remarkable grit and determination in battling the disease. She had been diagnosed with a form of  brain tumour in 2012. The actress’ body of work includes films like Chhota Mumbai, Thalappavu, Bombay March 12 and TV soaps like Kootukari, Avakashikal, Harichandanam, Malakhamar and Rahasyam.

3.Which state government has announced a new award named after the former prime minister Rajiv Gandhi for outstanding performance in the Information and Technology (IT) sector?

A. Chhattisgarh
B. Rajasthan
C. West Bengal
D. Maharashtra
E. Jharkhand

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Maharashtra

Explanation: Maharashtra government has announced a new award named after the former prime minister Rajiv Gandhi for outstanding performance in the Information and Technology (IT) sector. The Rajiv Gandhi Award in Maharashtra will be given to institutes doing remarkable work in the field of information technology.The decision to start an award in the state after former PM Rajiv Gandhi was taken in a meeting chaired by Maharashtra Minister of State for Information Technology and Home Satej Patil. Recently, Prime Minister Narendra Modi had announced that the Rajiv Gandhi Khel Ratna award will be called the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award.

Important Points:

  • Maharashtra Governor: Bhagat Singh Koshyari;
  • Maharashtra Capital: Mumbai;
  • Maharashtra CM: Uddhav Thackeray.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.The Finance Ministry has informed Rajya Sabha that over _______ crore Jan Dhan (PMJDY) accounts are inoperative.

A. 8.82 crore
B. 6.82 crore
C. 7.82 crore
D. 9.82 crore
E. 5.82 crore

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 5.82 crore

Explanation: The Finance Ministry has informed Rajya Sabha that over 5.82 crore Jan Dhan (PMJDY) accounts are inoperative. This is 14 per cent of the total number of accounts. It means at least one out of 10 Jan Dhan accounts is inoperative. According to guidelines issued by the Reserve Bank of India, “savings, as well as current account, should be treated as inoperative/dormant if there are no transactions in the account for over a period of two years. According to the website of PMJDY, the total number of Jan Dhan accounts is 42.83 crore with a balance of nearly ₹1.43 lakh crore.For the purpose of classifying an account as ‘inoperative’ both types of transactions i.e. debit as well as credit, induced at the instance of customers as well as a third party, should be considered. This is key as these accounts are also used for payment under welfare schemes, food grain procurement mechanisms or even rural employment guarantee programmes.

Important Points:

  • Finance Minister of India: Nirmala Sitharaman.

5.What is the rank of India on a new Global Youth Development Index 2020?

A. 111
B. 122
C. 123
D. 124
E. 125

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 122

Explanation: India is ranked 122nd on a new Global Youth Development Index 2020 measuring the condition of young people across 181 countries, released by the Commonwealth Secretariat in London. Singapore ranked topmost followed by Slovenia, Norway, Malta and Denmark. Chad, the Central African Republic, South Sudan, Afghanistan and Niger came last respectively.The triennial rankings of youth development found India among the top five risers on the index between 2010 and 2018, alongside Afghanistan and Russia, advancing their score on average by 15.74 per cent across areas such as education and employment.

About the index:

  • The index ranks countries between 0.00 (lowest) and 1.00 (highest) according to the developments in youth education, employment, health, equality and inclusion, peace and security, and political and civic participation.
  • It looks at 27 indicators including literacy and voting to showcase the state of the world’s 1.8 billion people between the age of 15 and 29.
  • The 2020 Global Youth Development Index reveals that the conditions of young people have improved around the world by 3.1 per cent between 2010 and 2018.
  • Overall, the index shows advances in youth’s participation in peace processes and their education, employment, inclusion and health care since 2010.

6.Renowned personality Balaji Tambe passed away recently, he was veteran ________.

A. Ayurvedacharya
B. Environmentalist
C. Motivational Speaker
D. Social Activists
E. Politician

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ayurvedacharya

Explanation: Dr Balaji Tambe, a well-known spiritual leader who was also an Ayurveda doctor and proponent of Yoga, passed away recently.The founder of ‘Atmasantulana Village’, a holistic healing centre near Lonavala, Dr Tambe had written several books on spirituality, Yoga and Ayurveda.He is survived by his wife, two sons and daughters-in-law as well as four granddaughters.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.The Indian Navy has inked a Memorandum of Understanding (MoU) with which bank to initiate ‘Honour FIRST’, a premium banking solution for serving personnel and veterans of the Indian Navy?

A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. IDFC First Bank
D. Yes Bank
E. Axis Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – C. IDFC First Bank

Explanation:  The Indian Navy has inked a Memorandum of Understanding (MoU) with the Infrastructure Development Finance Company (IDFC) FIRST Bank to initiate ‘Honour FIRST’, a premium banking solution for serving personnel and veterans of the Indian Navy.The Honour FIRST Defence Account is specially designed keeping in mind the needs of the Armed Forces and its veterans.Account holders of Honour FIRST are supported by a dedicated team of defence veterans. The Honour FIRST Defence account comes with a range of privileges and features such as a zero balance salary account that earns up to 5 per cent interest per annum and a netbanking and mobile App that offers superior user interface and experience.

8.What is the theme of the International Youth Day 2021?

A. Youth Engagement for Global Action
B. Literacy and Multilingualism
C. Transforming Food Systems – Youth Innovations for Human and Planetary Health
D. Youth and Nation Building
E. Safe Spaces for Youth

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Transforming Food Systems – Youth Innovations for Human and Planetary Health

Explanation:  International Youth Day is observed every year on August 12, as recommended by World Conference of Ministers Responsible for Youth in Lisbon to UN General Assembly.Theme 2021: Transforming Food Systems: Youth Innovation for Human and Planetary HealthInternational Youth Day was first observed in 1999.The day is organized by UN Department of Economic and Social Affairs in association with Food and Agriculture Organization and Major Group for Children and Youth.

9.Which has become first national park in India to have been equipped with satellite phones, which are generally used by law-enforcing agencies?

A. Kahna National Park
B. Manas National Park
C. Kaziranga National Park
D. Panna National Park
E. Satpura National Park

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kaziranga National Park

Explanation:Kaziranga in Assam has become 1st national park in India to have been equipped with satellite phones, which are generally used by law-enforcing agencies.Satellite phones will give an edge to forest personnel over the poachers by boosting anti-poaching measures and during emergencies like floods.Public is barred from using satellite phones in India.For this, Assam State Disaster Management Authority had procured 10 satellite phones for Kaziranga at an estimated cost of ₹16 lakh.

10.Which bank has launched an app-based digital-lending platform named as ‘Digital Prayaas’ to sanction loans to entrepreneurs from low-income groups?

A. NABARD
B. SIDBI
C. IDBI
D. ICICI
E. HDFC

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SIDBI

Explanation:  Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has launched an app-based digital-lending platform named as ‘Digital Prayaas’ to sanction loans to entrepreneurs from low-income groups.Loan will be sanctioned by the end of the day.SIDBI has tied up with BigBasket to cater to the needs of aspiring youth in urban areas and will on board BigBasket’s delivery partners and provide loans at an affordable interest rate for purchase of environment friendly e-Bikes and e-Vans.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.The Ministry of Commerce and Industry (MoCI) has laid down a roadmap for a targeted USD 1 trillion in exports of goods by which year?

A. 2024
B. 2026
C. 2028
D. 2030
E. 2032

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 2028

Explanation: The Ministry of Commerce and Industry (MoCI) has laid down a roadmap for a targeted USD 1 trillion in exports of goods by 2028 and probable services exports of USD 700 billion within the same time. The Ministry has also undertaken a major drive to identify and push 31 commodities through 200 countries with a targeted USD 400 million exports by 2021. Indian exports have been roughly fluctuating between USD 290 billion and USD 330 billion for the last 10 years. The Merchandise Exports from India Scheme (MEIS), and Services Exports from India Scheme (SEIS), are stopped now, the government will notify Remission of Duties and Taxes on Export Products (RoDTEP) rates.

12.With which country has China launched the biggest joint military exercise in China’s north-central Ningxia region in August 2021 involving 10,000 ground troops and Air Forces of the two countries?

A. Japan
B. Mongolia
C. Russia
D. South Korea
E. India

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Russia

Explanation: Russia and China launched the biggest joint military exercise in China’s north-central Ningxia region on 9 August 2021 involving 10,000 ground troops and Air Forces of the two countries. Russia’s Su-30SM fighter aircraft was part of the Sibu/Cooperation-2021 military exercise. The opening ceremony involved China’s J-11 fighter jets,  J-16 multirole fighter jets, JH-7A fighter bombers, etc.

Russia:

  • Capital – Moscow.
  • Currency – Russian ruble.
  • President – Vladimir Putin.
  • Prime minister – Mikhail Mishustin

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.The 5th edition of the National Public Procurement Conclave (NPPC) was held in August 2021. It was organized by Government e-Marketplace (GeM) in association with which of the following?

A. CII
B. NITI Aayog
C. ASSOCHAM
D. NASSCOM
E. CSIR

Show Correct Answers

Correct Answer – A. CII

Explanation: The 5th edition of the National Public Procurement Conclave (NPPC) was held on 9-10 August 2021. It was organized by Government e-Marketplace (GeM) in association with the Confederation of Indian Industry (CII). It was held on the theme “Technology enabled Government Procurement – Towards Efficiency, Transparency, and Inclusiveness”. This year’s Conclave provided an excellent opportunity for Government buyers, sellers, industry, and academia to interact with each other, and served as an online platform for sellers to showcase their products and services through the CII’s HIVE Digital Platform. Digital Exhibition of various products and services by sellers that are available on the GeM platform is being showcased during the Conclave for 30 days from August 9- September 9, 2021.

14.Which of the following UT/state would be hosting the first edition of The Himalayan Film Festival 2021 (THFF) from September 24 to 28, 2021?

A. Himachal Pradesh
B. Ladakh
C. Sikkim
D. Jammu & Kashmir
E. Arunachal Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ladakh

Explanation: The Union Territory of Ladakh would be hosting the first edition of The Himalayan Film Festival 2021 (THFF) from September 24 to 28, 2021, in Leh capital city. The festival is being organized by Leh in collaboration with the Directorate of Film Festivals under the Union Ministry of Information and Broadcasting. The five-day festival also aims to showcase Ladakh as an attractive film destination.

15.Which of the following was impaneled by the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) as a cloud infrastructure solution provider, in August 2021?

A. Oracle
B. SAP
C. Microsoft
D. Cisco Systems
E. PeopleSoft

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Oracle

Explanation: Technology firm Oracle was empanelled by the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) as a cloud infrastructure solution provider. The empanelment will enable government entities to access benefits from Oracle Cloud infrastructure including reliable on-premises-equivalent performance, security controls, and maintain an active Disaster Recovery (DR) location. The company said governments of Bihar, Chhattisgarh, Delhi, Haryana, Jharkhand, Karnataka, Maharashtra, Meghalaya, Odisha, Rajasthan, Telangana, Uttar Pradesh and West Bengal are already utilising Oracle solutions. Its customers also include various state departments like commercial taxes, power (meter data management), social justice (courts), urban local bodies, health, locomotive works and others.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 11th August  2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021