Daily GK and Current Affairs Quiz - 12th January 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz - 12th January 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 12th January 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – January 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 12th January 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 12th January 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 12th January 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Which of the following state has launched the “Krishi Sanjeevani” vans to take labs to the agriculture fields to study soil, water and suggest pest control remedies?

A. Kerala
B. Punjab
C. Karnataka
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Karnataka

Explanation: The Chief Minister of Karnataka, B.S. Yediyurappa flagged off 40 Krishi Sanjeevani vans in Bengaluru. These vans have been launched by the state Agriculture Department with Central assistance under National Krishi Vikas Yojana to take up this novel programme. To take labs to the agriculture fields, study the conditions and address the needs of the farmers about pest control, the fertility of the soil, weeds and suitable crops in the existing conditions so that farmers get support for their farming techniques. Depending on the soil, water and pests inflicting the crops, the Agriculture Department personnel can suggest remedies.

2. Who among the following has authored the book titled ”Right Under our Nose”?

A. A.B.Dutta
B. R Giridharan
C. Sandeep Mittal
D. Kamal P. Patnaik
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. R Giridharan

Explanation: A general manager at RBI, R Giridharan has authored his debut book ”Right Under our Nose”. In ”Right Under Your Nose”, a murderer eliminates scientists right under the nose of the police and leaves forensics baffled. In response, the chief minister calls upon Vijay, who is given an impossible deadline to solve the case before Parliament resumes in a week.

3. Who among the following has been appointed as Chief Justice of the Gauhati High Court?

A. Sudhanshu Dhulia
B. Sarv Mittra Sikri
C. Sudhi Ranjan Das
D. Jayantilal Chhotalal Shah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sudhanshu Dhulia

Explanation: Justice Sudhanshu Dhulia appointed as Chief Justice of the Gauhati High Court informed the Ministry of Law and Justice. The President of India, Ram Nath Kovind in the exercise of the power conferred by clause (1) of Article 217 of the Constitution of India, appointed Justice Sudhanshu Dhulia, Judge of the Uttarakhand High Court, as Chief Justice of the Gauhati High Court.

Justice Sudhanshu Dhulia, was enrolled as an Advocate on July 7, 1986, and practised in the Allahabad and Uttarakhand High Courts in Civil, Constitutional, Service, and Labour matters and has specialized in Service and Constitutional matters. He was appointed as a permanent judge of the Uttarakhand High Court on November 1, 2008.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Who among the following has been appointed British high commissioner to India?

A. John Freeman
B. Philip Barton
C. Alexander Ellis
D. Archibald Edward
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Alexander Ellis

Explanation:  Alexander Ellis has been appointed British high commissioner to India and will take up the key role later this month. He has held several posts, including deputy national security adviser in the cabinet office, director-general in the department for exiting the European Union, and the British ambassador to Portugal.

5. Who among the following has joined global pharma company Strides Group as an Advisor?

A. Aditya Puri
B. K. V. Kamath
C. Deepak Parekh
D. Amitabh Chaudhry
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Aditya Puri

Explanation: Former HDFC Bank CEO Aditya Puri has joined global pharma company Strides Group as an Advisor. He will serve as a Director of its associate biopharmaceutical company Stelis Biopharma. Headquartered in Bengaluru, Strides Group’s global manufacturing sites are located in India, Singapore, Italy, Kenya, and the United States.

6. The Centre has approved new National Highway projects worth ………………. rupees for Maharashtra under the Annual Plan?

A. Rs 5,100 crore
B. Rs 4,780 crore
C. Rs 5,801 crore
D. Rs 5,305 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rs 5,801 crore

Explanation: The Centre has approved new National Highway projects worth Rs 5,801 crore rupees for Maharashtra under the Annual Plan. The project includes improving and developing 1035 km of National Highways in the State. In addition, Rs 1,800 crore projects under the Central Road Fund scheme has also been sanctioned. This was announced by Union Minister for Road Transport and Highways Nitin Gadkari.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Which of the following bank has signed an agreement with Indian Army to provide banking services to the personnel of the force.

A. Canara Bank
B. Bandhan Bank
C. Bank of Baroda
D. Punjab National Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bandhan Bank

Explanation: Bandhan Bank has signed an agreement with the Indian Army to provide banking services to the personnel of the force. The bank has got the mandate to maintain zero-balance salary accounts of the Army personnel. They will be offered other preferential services such as six percent interest on balance over Rs 1 lakh, unlimited free ATM transactions across ATMs, etc. Bandhan Bank Ltd signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Indian Army for the Bandhan Bank Shaurya Salary Account.  They can also make unlimited free National Electronic Funds Transfer (NEFT)/Real-Time Gross Settlement (RTGS)/Immediate Payment Service (IMPS) /Direct Debit (DD) transactions.

8. According to the Bloomberg Billionaires Index, who among the following has become the world’s wealthiest person for the first time in January 2021?

A. Jeff Bezos
B. Bill Gates
C. Elon Musk
D. Warren Buffet
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Elon Musk

Explanation: Tesla Inc. and SpaceX CEO Elon Musk overtook Jeff Bezos as the world’s wealthiest person for the first time on 7 January 2021, based on calculations using the Bloomberg Billionaires Index. Elon Musk has a net worth of $188.5 billion, $1.5 billion more than Bezos. Amazon founder Jeff Bezos has a net worth of $187 billion. Since 2017, Jeff Bezos has been the richest man in the world.

9. The College of Supervisors (CoS) was set up by the Reserve Bank of India (RBI) to further broaden and strengthen the supervisory skills among RBI’s regulatory and supervisory staff at entry-level and on a continuous basis. Who has been appointed as full-time Director of CoS?

A. Arijit Basu
B. MK Jain
C. R Giridharan
D. Rabi Narayan Mishra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rabi Narayan Mishra

Explanation:  The College of Supervisors (CoS) has now been fully operationalized for effective supervision of the regulated entities. It was set up by the Reserve Bank of India (RBI) in May 2020 to further broaden and strengthen the supervisory skills among RBI’s regulatory and supervisory staff at entry-level and on a continuous basis. It was functioning in a limited way in virtual mode since May 2020. RBI has appointed Rabi Narayan Mishra, its former Executive Director as the Director of CoS. The full-time Director supported by an Academic Advisory Council (AAC).

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. PhonePe in partnership with which of the following life insurer launched Term Life Insurance plans on its platform?

A. Birla Sun Life Insurance
B. Bharti AXA Life Insurance
C. ICICI Prudential Life Insurance
D. Bajaj Allianz Life Insurance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ICICI Prudential Life Insurance

Explanation: PhonePe in partnership with ICICI Prudential Life Insurance Co Ltd launched Term Life Insurance plans on its platform. This policy can be availed by PhonePe users instantly on PhonePe app through an all digital process without the need of any health check-ups and paperwork.  This plan enables PhonePe users to protect their families from financial turmoil in case of an untimely demise of them. The premium of the policy starts from Rs 149 for a year. PhonePe users who are of age 18 to 50 and who earn Rs 1 lakh per annum and above can avail this policy.

11. The World’s Largest Floating Solar Energy Project ……………. is being built in Madhya Pradesh that is set to begin power generation by the year 2022-23.

A. 400 MW
B. 600 MW
C. 550 MW
D. 650 MW
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 600 MW

Explanation: The World’s Largest Floating 600 Megawatt (MW) Solar Energy Project which is under construction at Omkareshwar dam on Narmada river in Khandwa district of Madhya Pradesh is set to begin power generation by the year 2022-23. The production of electricity will be in about 2000- hectare water areas and the Floating panels will be installed in the backwaters of Omkareshwar dam. Estimated Investment of the project stands at INR 3, 000 Crore. International Finance Corporation, World Bank & Power Grid have granted consent to provide funds for the development of the project.

12. Who among the following has been appointed as the first deputy general secretary of All India Football Federation (AIFF)?

A. Subrata Pal
B. Abhishek Yadav
C. Sunil Chhetri
D. Bhaichung Bhutia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Abhishek Yadav

Explanation: Former India striker Abhishek Yadav has been appointed as the first deputy general secretary of All India Football Federation (AIFF) after the sports body decided to create a new post in its hierarchy. The 40-year-old former international, who has played with the likes of Bhaichung Bhutia, Sunil Chhetri, Mahesh Gawli and Climax Lawrence, has been serving as national team’s director since January 2018. He was the member of AIFF and has been serving as national team’s director since January 2018.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Who among the following has been appointed as the Chief Justice of Uttarakhand High Court?

A. Ranganath Misra
B. Kamal Narain Singh
C. Sabyasachi Mukharji
D. Raghvendra Singh Chauhan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Raghvendra Singh Chauhan

Explanation: Justice Kohli was administered the oath of office by Telangana Governor Dr Tamilisai Soundararajan. She replaces Chief Justice Raghvendra Singh Chauhan, who has been appointed as the Chief Justice of Uttarakhand HC.

14. The Reserve Bank of India (RBI) will conduct a Variable Rate Reverse Repo auction on 15th January 2021 for a notified amount of how many rupees (in crores)?

A. 3 lakh
B. 2.5 lakh
C. 2 lakh
D. 1.5 lakh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2 lakh

Explanation:  RBI will conduct a Variable Rate Reverse Repo auction on 15th January 2021 for a notified amount of two lakh crore rupees. The decision to restore normal liquidity management operations in a phased manner has been taken after a review of the evolving liquidity and financial conditions. In view of the COVID-19 outbreak, RBI had temporarily suspended the revised liquidity management framework.

15. Renowned personality Madhavsinh Solanki passed away recently, he was a veteran ______.

A. Actor
B. Writer
C. Politician
D. Social Activist
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Politician

Explanation: Veteran Congress leader Madhavsinh Solanki, who served as former External Affairs Minister of India and the Chief Minister of Gujarat, has passed away. He had served as External Affairs Minister of India from June 1991 to March 1992. He had been the Chief Minister of Gujarat three times between 1976 to 1990. He was the longest-serving chief minister of the state before Narendra Modi.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 10th & 11th January 2020


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams