Daily GK and Current Affairs Quiz – 11th September 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 11th September 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 11th September 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – September 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 11th September 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 11th September 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 11th September 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Who has been appointed as Chairman and Managing Director of the National Fertilizers Ltd (NFL)?           

A. Rohit Sharma
B. Nirlep Singh Rai
C. Sandeep Kumar
D. Shashi Tripathi
E. Sumit Verma

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Nirlep Singh Rai

Explanation: State-owned fertiliser firm National Fertilizers Ltd (NFL) has Nirlep Singh Rai has been appointed as Chairman and Managing Director of the company. In a regulatory filing, NFL informed that Nirlep Singh Rai, Director (Technical), has been appointed as Chairman & Managing Director, on the Board of the company with effect from the date of his assumption of charge.

About the Nirlep Singh Rai:

Rai, who was born in August 1962, is a B.E (Instrumentation & Control) from Thapar University. Prior to his appointment as Chairman & Managing Director, he was holding the position of Director (Technical) in NFL. Rai had also held the position of Chief Executive Officer at Ramagundam Fertilizers and Chemicals Ltd and he had also headed the Nangal Unit of NFL as Chief General Manager.

Important Points:

  • National Fertilizers Ltd Headquarters: Noida;
  • National Fertilizers Ltd Founded: 1 September 1979.

2.President Ram Nath Kovind has appointed _______, governor of Uttarakhand, a post which fell vacant after Baby Rani Maurya tendered her resignation.

A. Subrata Saha
B. C.A. Krishnan
C. Shravan Kumar Patyal
D. Lt Gen Gurmit Singh
E. Narendra Singh

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Lt Gen Gurmit Singh

Explanation: President Ram Nath Kovind has appointed Lt Gen Gurmit Singh, who retired as the deputy chief of Army, governor of Uttarakhand, a post which fell vacant after Baby Rani Maurya tendered her resignation. According to a Rashtrapati Bhavan communique, President Ram Nath Kovind accepted the resignation of Maurya and appointed Singh as the governor of the state.

Shuffling of governors:

The President also appointed Banwarilal Purohit, currently the Governor of Tamil Nadu, as the Governor of Punjab. R.N.Ravi, presently the Governor of Nagaland, has been made the Governor of Tamil Nadu. Professor Jagdish Mukhi, Governor of Assam is appointed to discharge the functions of the Governor of Nagaland in addition to his own duties until regular arrangements are made.The President’s office, in an official release, mentioned that the new appointments will take effect from the dates they assume charge of their respective offices.

3.Bank of Baroda has launched its digital banking platform under which name to bring all banking services under one roof?

A. bob Ahead
B. bob Now
C. bob Unite
D. bob World
E. bob Roof

Show Correct Answers

Correct Answer – D. bob World

Explanation: Bank of Baroda has announced the launch of its digital banking platform named ‘bob World’. The aim of the platform is to provide all banking services under one roof. The pilot test of the platform began on August 23, 2021. Over 220 services will be converged into one single app, covering nearly 95 per cent of all retail banking services, which can be accessed by customers domestically and globally.

About the app:

bob World’ will offer a wide gamut of banking products and services, to be rolled out in phases, under four key pillars — Save, Invest, Borrow and Shop. It has also integrated e-commerce to provide a wholesome and rewarding experience of banking and beyond, under one roof to the customers. 

Important Points:

  • Bank Of Baroda Headquarters: Vadodara, Gujarat, India;
  • Bank Of Baroda Chairman: Hasmukh Adhia;
  • Bank Of Baroda MD & CEO: Sanjiv Chadha.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.India’s 1st Emergency Landing Facility on National Highway has been inaugurated in which state?

A. Bihar
B. Uttar Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. West Bengal
E. Rajasthan

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Rajasthan

Explanation: Union Defence Minister, Rajnath Singh and Union Highways Minister, Nitin Gadkari inaugurated the Emergency Landing Facility on a National Highway in Rajasthan. This emergency landing facility has been constructed on the Satta-Gandhav stretch of National Highway (NH) 925A in Barmer, Rajasthan. This is the first time that a national highway (NH-925) will be used for the emergency landing of IAF aircraft. The project will cost ₹765.52 crores under the Bharatmala Pariyojana.

About the highway:

The National Highways Authority of India (NHAI) has developed a 3-km section of the Satta-Gandhav stretch of NH-925A, as an emergency landing facility (ELF) for the IAF.It is part of a newly developed two-lane paved shoulder of the Gagariya-Bakhasar and Satta-Gandhav section having a total length of 196.97 km.Apart from the Emergency Landing Strip, 3 helipads (size 100 x 30 metres each) have been constructed in Kundanpura, Singhania and Bakhasar villages in this project, according to the requirements of the Air Force/Indian Army, which will be the basis for strengthening the Indian Army and security network on the western international border of the country.

5.World EV Day is observed on September 9 every year. The first World EV day was observed in_________________.

A. 2021
B. 2020
C. 2019
D. 2018
E. 2017

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2020

Explanation: World EV Day is observed on September 9 every year. The day marks the celebration of e-mobility. Special awareness campaigns are organised globally to educate people about the benefits of electric vehicles.World EV Day was an initiative created by the sustainability media company GreenTV.The first World EV day was observed in 2020. China is the largest EV market in the world. It was largely a social media campaign that encouraged drivers to recognise the benefits of electric vehicles and make a commitment that the next car they drive will be electric and not run on conventional fuels.

6.An anonymous photographer from which country won the top award at “Visa Pour L’Image” festival the biggest annual festival for photojournalism for his coverage in troubled nation?

A. Afghanistan
B. Myanmar
C. Syria
D. Iraq
E. Sudan

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Myanmar

Explanation:  A Myanmar photographer won the top award at photojournalism’s biggest annual festival for his coverage of the troubled nation’s pro-democracy protests and bloody military crackdown.The photographer, who remained unnamed for security reasons, scooped the Visa d’Or for News, the most prestigious award handed out at the “Visa Pour L’Image” festival in Perpignan, southwestern France.Mikko Takkunen, the Asia photo editor for The New York Times, collected the prize on behalf of the photographer.Myanmar has been in turmoil since the military seized power in a February 1 coup, with near-daily protests and a huge civil disobedience movement.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which state government has appointed former SBI chairman, Rajnish Kumar as its economic advisor?

A. Telangana
B. Tamilnadu
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka
E. Kerela

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Andhra Pradesh

Explanation:  The Andhra Pradesh government has appointed Rajnish Kumar as its economic advisor.A former SBI chairman, Rajnish Kumar’s tenure in the cabinet rank position is for two years.The appointment comes amid the growing concerns over the state’s financial situation which has been badly hit by the Covid pandemic, even as the opposition has been critical over the sops and freebies being distributed by the Y.S. Jagan Mohan Reddy-led state government.Rajnish Kumar who had retired as SBI chairman in October 2006, is an independent non-executive director at the HongKong and Shanghai Banking Corporation.

8.World’s largest plant designed to suck carbon dioxide (CO2) out of the air and turning it into rock started commenced its operation in ______.

A. Ireland
B. Iceland
C. Belgium
D. Denmark
E. Sweden

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Iceland

Explanation:  World’s largest plant designed to suck carbon dioxide (CO2) out of the air and turning it into rock started commenced its operation in Iceland.The plan is named as Orca or orka meaning energy.It has been developed by Swiss startup Climeworks AG and Icelandic carbon storage firm Carbfix.It consists of four units, each made up of two metal boxes, similar in appearance to the containers used for maritime transport.It can suck out up to 4,000 tonnes of CO2 per year. That’s the equivalent of the annual emissions from about 790 cars.

9.Central government has approved the production-linked incentive (PLI) scheme of worth ______ for the textiles sector.

A. Rs.8,883 Crore
B. Rs.10,683 Crore
C. Rs.11,583 Crore
D. Rs.12,983 Crore
E. Rs.15,783 Crore

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rs.10,683 Crore

Explanation: Central government has approved the production-linked incentive (PLI) scheme of worth Rs 10,683 crore for the textiles sector.This PLI scheme was approved in order to boost domestic manufacturing and exports.Scheme will help in creating direct additional employment of more than 7.5 lakh people and several supporting activities.As a part of incentives approved for textiles sector, the payout will be spread over a period of five years.PLI scheme was approved for textiles, MMF (man-made fibre) fabrics, MMF apparel and 10 segments or products of technical textiles.This production-linked incentive scheme for textiles is a part of overall scheme that was announced for 13 sectors during Budget 2021-22, with an outlay of Rs 1.97 lakh crore.

10.Which of the following became the first country in the world to vaccinate toddlers?

A. Cuba
B. Chile
C. Canada
D. USA
E. India

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Cuba

Explanation:  Cuba became the first country in the world to vaccinate children from the age of two against COVID-19, using home-grown jabs not recognised by the World Health Organisation. The communist island of 11.2 million people aims to inoculate all its children before reopening schools that have been closed for the most part since March 2020.Countries such as China, the United Arab Emirates and Venezuela have announced they plan to vaccinate younger children, but Cuba is the first to do so.The Cuban vaccines, the first developed in Latin America, have not undergone international, scientific peer review.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Indian Ministry of Petroleum and Natural Gas (MoPNG) and the U.S. Department of Energy (DoE) launched the India-US Task Force on which of the following?

A. Healthcare
B. Digital Inclusion
C. Biofuels
D. Literacy
E. Terrorism

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Biofuels

Explanation: Indian Ministry of Petroleum and Natural Gas (MoPNG) and the U.S. Department of Energy (DoE) launched the India-US Task Force on Biofuels.The task force would integrate the private and public sectors inputs towards energy security, promote the exchange of the latest technology and encourage the Indian and U.S. markets to accelerate the development of the biofuels sector.The Government of India has set targets of 10% ethanol blending of petrol by 2022 and to raise it to 20 percent by 2025 under the ethanol blending program to curb carbon emissions and reduce India’s dependence on imported crude oil. To match India’s proposed level of biofuel production, it needs to produce 22% more biofuel by 2030. The task force will provide Indian and U.S. industry stakeholders, thought leaders in the biofuels/ethanol space, academia, and technical specialists a platform to interact with each other in a meaningful way.

12.In September 2021, which country has handed the instrument of accession to the International Solar Alliance (ISA) after ratifying the alliance agreement?

A. Italy
B. Canada
C. Germany
D. France
E. Spain

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Germany

Explanation: Germany has handed the instrument of accession to the International Solar Alliance (ISA) after ratifying the alliance agreement. There are now 124 member nations. 84 countries have signed the ISA agreement framework, and about 67 have ratified it.  The alliance’s primary objective is to work for the efficient consumption of solar energy to reduce dependence on fossil fuels.Germany has, thus become the 80th country to have signed and ratified it. ISA provides a dedicated platform for cooperation among solar-resource-rich countries contributing to help achieve the common goal of increasing the use and quality of solar energy in meeting energy needs of ISA member countries in a safe, convenient, affordable, equitable and sustainable manner. The initiative was launched by Prime Minister Narendra Modi at the India Africa Summit, and a meeting of member countries ahead of the 2015 United Nations Climate Change Conference in Paris in November 2015. India hosted the founding conference of International Solar Alliance on March 11, 2018.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In September 2021, how many districts of Chhattisgarh signed MoUs with the Hyderabad-based Indian Institute of Millets Research (IIMR) to boost the production of millets in their respective areas?

A. 8
B. 10
C. 12
D. 14
E. 16

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 14

Explanation: Fourteen districts of Chhattisgarh on 10 September 2021 signed MoUs with the Hyderabad-based Indian Institute of Millets Research (IIMR) to boost the production of millets in their respective areas. As per the agreements, IIMR would provide technical assistance, ensure high-quality seeds to increase production, and extend support in setting up a seed bank.The 14 districts that have entered into agreements with IIMR are Kanker, Kondagaon, Bastar, Dantewada, Bijapur, Sukma, Narayanpur, Rajnandgaon, Kawardha, Gaurela-Pendra-Marwahi, Balrampur, Koriya, Surajpur and Jashpur. The millets will be procured through Van Dhan societies of the Chhattisgarh Minor Forest Produce Co-operative Federation, and after processing, will be used in mid-day meal schemes, public distribution system and nutrition programmes.

14.Who will launch Sansad TV, a new channel formed by merging the Lok Sabha TV and Rajya Sabha TV, on September 15, 2021?

A. Amit Shah
B. Rajnath Singh
C. Hardeep Singh Puri
D. Narendra Modi
E. Nitin Gadkari

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Narendra Modi

Explanation: Prime Minister Narendra Modi will launch Sansad TV, a new channel formed by merging the Lok Sabha TV and Rajya Sabha TV, on September 15, 2021. Veteran Congress leader Karan Singh, economist Bibek Debroy, NITI Aayog CEO Amitabh Kant, and advocate Hemant Batra will host different shows on this new channel.  When Parliament is in session, Sansad TV will have two channels.

15.India is set to host the first-ever 2-2 Ministerial Dialogue with which country in September 2021?

A. Russia
B. Australia
C. Japan
D. South Korea
E. USA

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Australia

Explanation: India is set to host the first-ever 2-2 Ministerial Dialogue with Australia on September 11, 2021. Foreign Minister Marise Payne and Defence Minister Peter Dutton from the Australian side will meet with External Affairs Minister (EAM) S Jaishankar and Defence Minister Rajnath Singh. India has 2-2 Ministerial format meetings with very few countries, including the USA and Japan.

Australia:

  • Capital – Canberra.
  • Currency – Australian dollar.
  • Prime minister –  Scott Morrison.
  • National Sport – Australian Rules football.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 10th September 2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021