Daily GK and Current Affairs Questions - 11th August 2020
Daily GK and Current Affairs Questions - 11th August 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Questions – 11th August 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – August 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 11th August 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 11th August 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 11th August 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Name of the person who has been appointed the new chairman of Union Public Service Commission (UPSC).

A. Arvind Saxena
B. Hardayal Prasad
C. Rajiv Mehrishi
D. Pradeep Kumar Joshi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Pradeep Kumar Joshi

Explanation: Educationist Professor, Pradeep Kumar Joshi has appointed as the chairman of the Union Public Service Commission (UPSC). He will succeed Arvind Saxena who completes his term as UPSC chairman. Joshi, who was the chairman of both Chhattisgarh and Madhya Pradesh Public Service Commissions, joined the UPSC as member in May 2015. His tenure as the chairman of the UPSC will be till May 12, 2021.

2. Name of the state which is 1st state in India to delink incentives from State Goods and Service Tax (SGST).

A. Kerala
B. Gujarat
C. Karnataka
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gujarat

Explanation: Gujarat Government announced the New Industrial Policy 2020 for the State, with an expected average annual outlay of up to Rs 8,000 crore, which is meant to provide incentives to the industries. It aims to provide an estimated Rs 40,000 crore as subsidies to industries in the next 5 years. The new policy is in line with the Atma Nirbhar Bharat Abhiyan. It replaces the Gujarat Industrial Policy 2015. Under the new policy Gujarat will become the 1st state to “delink incentives from State Goods and Service Tax (SGST)”, where Large industries will be provided up to 12% of fixed capital investment (FCI) to set up manufacturing operations in the state in form of capital subsidy.

3. Which of the following state has approved the policy of reserving 50% seats for women in the village level community institutions?

A. Assam
B. Mizoram
C. Manipur
D. Meghalaya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Meghalaya

Explanation: Conrad Kongkal Sangma, Chief Minister of Meghalaya informed the cabinet’s approval for the passage of the “Policy on Reservation of seats for Women in Village Employment Councils(VECs)”, the policy of reserving 50% seats for women in the village level community institutions. This policy ensures the empowerment of Women by establishing a forum for women to exercise their leadership and freedom.

4. Name of the banks which has collaborated with InstaReM to enhance the existing outbound remittance service offerings from India.

A. DBS Bank
B. HSBC India
C. SBM Bank India
D. Standard Chartered Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. SBM Bank India

Explanation SBM Bank (India) Limited (SBM Bank India)has collaborated with InstaReM to enhance the existing outbound remittance service offerings from India, including introduction of new remittance corridors, increased frequency of transactions for outbound Transactions and improved delivery timings for transfers. Through this collaboration the users of SBM Bank India and InstaReM can remit money to more markets(over 100 corridors) where InstaReM exists, 65 of which are in real time. Through this partnership, SBM Bank India will be the licensed banking partner for InstaReM and gain access to United States, Canada, Australia, Europe, Singapore, Malaysia and Hong Kong. SBM Bank India will also utilise the payment rails of InstaReM to facilitate last mile outbound transfer deliveries for the users in India.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Name of the state government which has launched ‘Indira Rasoi Yojana’ to provide meals.

A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Karnataka
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajasthan

Explanation: The Rajasthan government is going to start with the ‘Indira Rasoi Yojana’ in urban areas of the state from August 20, in which poor and needy people will get nutritious food for just Rs. 8, said Chief Minister Ashok Gehlot.

6. E-commerce platform Flipkart signed a Memorandum of Understanding (MoU) with ……………… Government’s One District, One Product (ODOP) scheme.

A. Maharashtra
B. Uttar Pradesh
C. Gujarat
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Uttar Pradesh

Explanation: India’s homegrown e-commerce marketplace, Flipkart has signed an MoU with One District, One Product (ODOP) scheme of the Government of Uttar Pradesh. The MoU will bring the artisans, weavers and craftsmen under the ODOP scheme into the scope of the “Flipkart Samarth” initiative. This will provide artisans, weavers and craftsmen under the ODOP scheme a momentum to expand their business online as they face social and economic challenges. The Flipkart Samarth initiative will offer various services to artisans, weavers and craftsmen such as training, dedicated space in Flipkart’s fulfilment centres, constant seller support along with cataloguing guidance and visibility on the platform. With help of this, these under-served communities from UP will get a push to showcase their specialized products and crafts to millions of customers across the country.

7. Mount Sinabung volcano is in news recently, is located in which of the following country?

A. Philippines
B. Myanmar
C. Thailand
D. Indonesia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Indonesia

Explanation: Mount Sinabung on Sumatra Island in Indonesia erupted on August 10, firing ash and volcanic materials as high as 5000 meters into the sky. It was the second eruption of the volcano in as many days. There was no fatality or casualty reported due to this eruption of the volcano. It is one of the 120 active volcanoes in the country and it is also prone to seismic activity on the Pacific Ring of Fire, a ring of volcanoes and moving fault lines surrounding the Pacific Ocean. Mount Sinabung had been inactive for centuries together but it first erupted recently in 2010. Since then, it has erupted multiple times till the recent one.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. Name the Indian umpire who has been included in ICC’s international panel of umpires.

A. Vineet Kulkarni
B. Suresh Shastri
C. Sundaram Ravi
D. KN Ananthapadmanabhan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. KN Ananthapadmanabhan

Explanation: Indian Umpire, KN Ananthapadmanabhan has been included in ICC’s international panel of umpires following compatriot Nitin Menon’s promotion to the elite panel. Ananthapadmanabhan played 105 First-Class and 54 List A games for Kerala, taking 344 and 87 wickets respectively. He also scored three First-Class hundreds and eights half-centuries. Ananthapadmanabhan has officiated in all major domestic events including the IPL. He also was the official in the Ranji Trophy final between Bengal and Saurashtra last year and even stood at both ends for a while after Shamshuddin got injured. The former Kerala spinner joins fellow Indians C Shamshuddin, Anil Chaudhary and Virender Sharma in the international panel and is now eligible to officiate in the ODI and T20 internationals apart from umpiring in the junior World Cup.

9. Name of the person who has been appointed as the Executive Chairman of Financial Services Platform, Capital India Finance Limited (CIFL).

A. Bibhu Prasad Kanungo
B. Harsh Kumar Bhanwala
C. Diwakar Gupta
D. N. Manoharan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Harsh Kumar Bhanwala

Explanation:  Financial Services Platform, Capital India Finance Limited (CIFL) has appointed Ex-NABARD Chief Harsh Kumar Bhanwala as its Executive Chairman. Dr. Harsh Kumar Bhanwala took charge as Executive Chairman from August 06, 2020. Dr. Bhanwala is a PhD holder and did his Post Graduation degree in Management from Indian Institute of Management (IIM), Ahmedabad. He was Chairman of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) from December 2013 till May 2020. He was the Managing Director of Delhi State Cooperative Bank Ltd (DSCB) during its turnaround period from 1999 to 2005.

10. Global conference on “Reimagining and Transforming the University” hosted by which of the following university?

A. O.P. Jindal Global University
B. Lovely Professional University
C. SRM Institute of Science & Technology
D. Birla Institute of Technology and Science
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. O.P. Jindal Global University

Explanation: Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’, Union Minister for Education inaugurated the global conference on “Reimagining and Transforming the University: Confluence of Ideas during and Beyond the COVID-19 Disruption” hosted by O.P. Jindal Global University (JGU) and International Institute for Higher Education Research and Capacity Building (IIHEd) on 6th and 7th August 2020.

11. Ministry of Petroleum and Natural Gas celebrates the World Biofuel Day on which day-

A. 10th August
B. 11th August
C. 9th August
D. 8th August
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 10th August

Explanation: Ministry of Petroleum and Natural Gas celebrates the World Biofuel Day on 10th August every year. On the occasion, the ministry also organized the webinar with the theme “Biofuels towards Atmanirbhar Bharat”. The World Biofuel Day is observed every year to aware about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels. The day also highlights the various actions taken by the Government in the Biofuel sector.

12. Which of the following country is going to host the ICC Men’s T20 World cup 2021?

A. India
B. UAE
C. New Zealand
D. Australia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: The International Cricket Council has confirmed that the ICC Men’s T20 World Cup 2020 that was postponed due to Covid-19 will be held in Australia in 2022. India will host the ICC Men’s T20 World Cup 2021 as planned. ICC has also decided to postpone the ICC Women’s Cricket World Cup 2021 in New Zealand till February-March 2022 because of the impact the Covid-19 pandemic has had on cricket globally.

  • The format of the ICC Men’s T20 World Cup 2021 will remain as it was for 2020 and all teams that qualified for that event will now participate in India in 2021.
  • A new qualification process will be run for the ICC Men’s T20 World Cup 2022.
  • The format of the postponed ICC Women’s Cricket World Cup will remain as it was for 2021.
  • Five teams have already qualified for the event and that will stand for 2022.
  • The original global qualification event to determine the final three teams to contest the ICC Women’s Cricket World Cup was scheduled to be held in Sri Lanka in July 2020, but this was postponed due to COVID-19. The qualification event will now be held in 2021.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Name of the person who has been appointed as new MD & CEO of PNB Housing Finance Limited.

A. Naveen Tahilyani
B. Varun Sridhar
C. Hardayal Prasad
D. Sashidhar Jagdishan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hardayal Prasad

Explanation: PNB Housing Finance has announced the appointment of the former SBI Card head, Hardayal Prasad as its new managing director and chief executive officer. Prasad will take over from, Neeraj Vyas the current interim managing director and chief executive officer of the company, will step down from the position on August 10. Prasad is experienced in banking, international operations at SBI and SBI Cards and Payment Services (SBI Card). He resigned from the post of MD and CEO of SBI Card pursuant to voluntary retirement from SBI, the promoter of SBI Card on 15th July 2020 which came to effect on 31st July 2020.

14. A prominent culture historian and exponent of MewatiGharana, Mukund Lath passed away at the age of 82, He belonged to which of the following state –

A. Maharashtra
B. Uttar Pradesh
C. Karnataka
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation: A prominent culture historian and exponent of MewatiGharana, Mukund Lath passed away at the age of 82 on 6th August 2020 in Jaipur. He was born on 9th October 1937 in Kolkata (West Bengal). He was awarded India’s fourth-highest civilian honor, the Padma Shri, in 2010 for his contributions to the field of arts and cultural history. Some of his works on performing arts are: ‘A Study of Dattilam: A Treatise on the Sacred Music of Ancient India’ (1978), ‘SangitaevamChintan’ (1992), and ‘Transformation as Creation’ (1998).

15. Manitombi Singh passed away recently, he was a veteran ______.

A. Architect
B. Sportsman
C. Journalist
D. Politician
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Sportsman

Explanation: Former India defender and Mohun Bagan captain Manitombi Singh passed away. He played for Mohun Bagan and was part of the Hindustan FC team that won the Delhi Soccer Association league title in 2010. Manitombi played for India in the 2002 LG Cup in Vietnam. It was Stephen Constantine’s first tournament as head coach and ended the senior national team’s 31-year wait for a title. He was also part of the India squad in the 2002 Busan Asian Games.

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Download Free Monthly 400+ MCQ CA Digest July 2020 EBook – Check Here
Monthly Current Affairs PDF June 2020 Last 6 Months Current Affairs PDF 2020
Yearly Current Affairs PDF 2019 Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Attempt Daily GK & Current Affairs Quiz – July 2020 – Click Here

Last 6 Months Current Affairs 2020 MCQ PDF