Daily GK and Current Affairs Quiz – 10th September 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 10th September 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 10th September 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – September 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 10th September 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 10th September 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 10th September 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Reserve Bank of India has taken public sector lender __________ out of the Prompt Corrective Action (PCA) framework on improvement in financial and credit profile.

A. Bank of Maharashtra
B. Dena Bank
C. Central Bank of India
D. Indian Overseas Bank
E. UCO Bank

Show Correct Answers

Correct Answer: E. UCO Bank

Explanation: Reserve Bank of India has taken public sector lender UCO Bank out of the Prompt Corrective Action (PCA) framework on improvement in financial and credit profile. This decision gives the bank more freedom for lending, especially to corporations and grow the network, subject to prescribed norms. The Kolkata-based lender was placed under PCA in May 2017 on account of high Net Net-Performing Assets (NPAs) and negative Return on Assets (RoAs).

Following UCO Bank’s exit, two banks — Indian Overseas Bank and Central Bank of India — remain under PCA. The central bank uses the PCA framework to rein in banks that have breached certain regulatory thresholds in bad loans and capital adequacy. PCA entails curbs on high-risk lending, setting aside more money on provisions and restrictions on management salary.

Important Points:

  • UCO Bank Headquarters: Kolkata;
  • UCO Bank MD and CEO: Atul Kumar Goel;
  • UCO Bank Founder: Ghanshyam Das Birla;
  • UCO Bank Founded: 6 January 1943.

2.Who has broken the world record for most goals scored in men’s international football?

A. Neymar
B. Lionel Messi
C. Xavi
D. Cristiano Ronaldo
E. Sergio Agüero

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Cristiano Ronaldo

Explanation: Portugal captain and modern-day great Cristiano Ronaldo won the Euro 2020 Golden Boot after finishing as the top-scorer in the tournament. Despite playing just four games, Ronaldo clinched the top honours as he scored five goals. Czech Republic’s Patrik Schick also ended the tournament with five goals but the award went to Ronaldo via the tie-breaker of assists.

3.Which bank has partnered with NSIC to provide credit support to MSMEs?

A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. Yes Bank
D. Axis Bank
E. Kotak Mahindra Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – B. HDFC Bank

Explanation: HDFC Bank has signed a memorandum of understanding (MoU) with the National Small Industries Corporation (NSIC) for providing credit support to the micro, small and medium enterprise (MSME) sector.The branches of HDFC bank will extend support to the MSME projects in the areas they are located in and to other important industrial sectors across the country. Under this, the country’s largest private sector bank will also provide MSMEs with a set of specially-tailored schemes to enhance their competitiveness.

About the National Small Industries Corporation:

National Small Industries Corporation (NSIC), is an ISO 9001:2015 certified Government of India Enterprise under the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME).

Important Points:

  • Headquarters of HDFC Bank: Mumbai, Maharashtra;
  • MD and CEO of HDFC Bank: Sashidhar Jagdishan;
  • The tagline of HDFC Bank: We understand your world.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which state has launched Vatan Prem Yojana?

A. Maharashtra
B. West Bengal
C. Assam
D. Haryana
E. Gujarat

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Gujarat

Explanation: The Government of Gujarat announced, that it plans on undertaking public welfare projects worth Rs. 1,000 crores jointly with non-resident Gujaratis by December 2022. The projects will be under the state government’s ‘Vatan Prem Yojana’. The Yojana was launched in Gujarat focusing on rural development through public and state contributions.

Under this scheme:

The state government will undertake various rural development projects and activities.This scheme will be undertaken with 40% state government’s contribution and 60% contribution from the general public.The state government has invited Non-Resident Gujaratis and NRIs are also invited to contribute.This scheme aims to provide them with an opportunity to change their love for the nation into service for the nation.This scheme aims at making the rural areas self-reliant. It is an important step in the holistic development of villages.

Projects covered under the Vatan prem yojana will cover village-level projects such as:

  • Smart classes in schools and Library
  • Community hall, Primary health centre and Anganwadi
  • CCTV surveillance system,
  • Water recycling, drainage, sewage treatment and beautification of ponds.
  • Bus-stand
  • Solar energy powered streetlights, etc.

Important Points:

  • Gujarat Chief Minister: Vijay Rupani;
  • Gujarat Governor: Acharya Devvrat.

5.International Day to Protect Education from Attack is observed globally on __________.

A. 9th September
B. 10th September
C. 11th September
D. 12th September
E. 13th September

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 9th September

Explanation: International Day to Protect Education from Attack is observed globally on 9th September. In proclaiming the International Day to Protect Education from Attack to be celebrated for the first time in 2020. The purpose of the day is to raise awareness regarding the importance of safeguarding schools as places of protection and safety for students and educators and the need to keep education at the top of the public agenda.

Background of the day:

The day was established by a unanimous decision of the UN General Assembly, calling on UNESCO and UNICEF to raise awareness of the plight of millions of children living in countries affected by conflict. The resolution proclaiming the Day was presented by the State of Qatar and co-sponsored by 62 countries.

Important Points:

  • UNESCO headquarters: Paris, France.
  • UNESCO Head: Audrey Azoulay.
  • UNESCO Founded: 16 November 1945.
  • UNICEF Executive Director: Henrietta H. Fore.
  • UNICEF Founded: 11 December 1946.
  • UNICEF Headquarters: New York, United States.

6.India’s first indigenously designed high ash coal gasification based Methanol Production Plant has been inaugurated in ______

A. Bengaluru
B. Hyderabad
C. Amaravati
D. Vishakhapatnam
E. Nasik

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hyderabad

Explanation: India’s first indigenously designed high ash coal gasification based Methanol Production Plant has been inaugurated at BHEL R&D Centre, Hyderabad.The plant was funded by Dept of Science and Technology at the initiative of NITI Aayog, PMO-India and Ministry of Coal.It can create 0.25 ton per day (TPD) Methanol from high ash Indian coal using 1.2 TPD Fluidized bed gasifier.Purity of the crude methanol produced is between 98 and 99.5%.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.In association with Denmark, which state planned to create an energy island?

A. Karnataka
B. Madhya Pradesh
C. Tamilnadu
D. Maharashtra
E. Rajasthan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tamilnadu

Explanation:  State of Tamil Nadu and Denmark have planned to create an energy island in Gulf of Mannar that lies between the west coast of Sri Lanka and south-eastern tip of India.This plan was made as Tamil Nadu is looking to expand its footprint in the green energy sector.To achieve this target, Denmark is likely to invest $5-10 billion in the renewable energy sector in the state. It also includes investment for an energy island in the Gulf of Mannar.With this investment, island would be able to produce 4-10 GW of energy.

8.Defence Research and Development Organisation (DRDO) has handed over the first deliverable Firing Unit (FU) of Medium Range Surface to Air Missile (MRSAM) System to Indian Air Force (IAF). The missile has been jointly developed by DRDO and which aerospace manufacturer?

A. Israel Aerospace Industries
B. Lockheed Martin Corporation
C. The Boeing Company
D. MBDA
E. Airbus Group

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Israel Aerospace Industries

Explanation: Defence Research and Development Organisation (DRDO) has handed over the first deliverable Firing Unit (FU) of Medium Range Surface to Air Missile (MRSAM) System to Indian Air Force (IAF).MRSAM is an advanced network centric combat Air Defence System. It was jointly developed by DRDO and Israel Aerospace Industries (IAI) in collaboration with Indian industry consisting of private and public sectors as well as MSMEs. It is a surface-to-air-missile, 4.5m in length. Contract for MRSAM programme was signed in February 2009. Under the contract, IAF was to buy 450 MRSAMs and 18 firing units at the value of $2bn.

9.Who will chair the 8-member committee constituted by the ministry health and family welfare for framing new laws for drugs, cosmetics and medical devices?

A. VG Somani
B. RK Malhotra
C. Subhash Kumar
D. Mukesh Kumar Surana
E. Manoj Jain

Show Correct Answers

Correct Answer – A. VG Somani

Explanation: Ministry of health and family welfare has constituted 8-member expert committee for framing new laws for drugs, cosmetics and medical devices.The new law will replace existing Drugs and Cosmetics Act, 1940 that regulates only import, manufacture, distribution and sale of drugs and cosmetics.The new Drugs, Cosmetics and Medical Devices Act will incorporate regulation of medical devices as well.It will be chaired by Drugs Controller General of India (DCGI) Dr VG Somani.

10.World Suicide Prevention Day is observed every year on which date?

A. 7th  September
B. 8th  September
C. 9th  September
D. 10th  September
E. 11th  September

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 10th  September

Explanation:  World Suicide Prevention Day (WSPD) is observed every year on 10 September to provide worldwide commitment and action to prevent suicides through various activities around the world.It was first introduced in 2003.Theme 2021: Creating hope through action.It is hosted by International Association for Suicide Prevention (IASP), World Health Organization (WHO) and World Federation for Mental Health (WFMH).

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.The Central government launched a special drive in how many cities to onboard more than 8 lakh street vendors to start accepting and making digital payments?

A. 153
B. 175
C. 209
D. 223
E. 259

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 223

Explanation: The Central government launched a special drive in 223 cities to onboard more than 8 lakh street vendors to start accepting and making digital payments. The drive has been launched under the PM SVANidhi scheme. The special drive aims to accelerate the onboarding of street vendors on the UPI QR code and handhold them to start accepting and making digital payment transactions.

Digital Payment Aggregators will educate the street vendors about the benefits of digital payments such as convenience, increased operational efficiency, seamless transfer of funds, cost saving, transparency and security. This will enable inclusion of street vendors in the formal credit ecosystem, and help in driving financial inclusion of unorganized sector.

12.Which state has decided to revise the family pension of its employees and raise the monthly income ceiling from Rs 3,600 to Rs 9,000?

A. Bihar
B. Gujarat
C. Haryana
D. West Bengal
E. Odisha

Show Correct Answers

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation: The West Bengal government has decided to revise the family pension of its employees and raise the monthly income ceiling from Rs 3,600 to Rs 9,000. The move comes in the wake of recommendations by the 6th Pay Commission. Prior to 2006, widows, unmarried and divorced women were not entitled to family pensions after the death of government employees.

West Bengal:

  • Chief Minister – Mamata Banerjee.
  • Governor – Jagdeep Dhankhar.
  • Lok Sabha seats – 42.
  • Rajya Sabha seats – 16

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.The Madhya Pradesh Power Transmission Company Limited (MPPTCL) on 9 September 2021 has set up a cyber security system in the State Load Dispatch Centre at which city to protect the power supply network from hacking across the state?

A. Jabalpur
B. Bhopal
C. Indore
D. Gwalior
E. Rewa

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jabalpur

Explanation: The Madhya Pradesh Power Transmission Company Limited (MPPTCL) on 9 September 2021 has set up a cyber security system in the State Load Dispatch Centre at Jabalpur to protect the power supply network from hacking across the state. Madhya Pradesh has become the first state in the country to introduce a cyber security system to protect its power supply network.

The company prepared a cyber crisis management plan and developed the security system that was approved by the state government-owned Computer Emergency Response Team (CERT-In).

CERT-In is operational since January 2004. It comes under the Ministry of Electronics and Information Technology of the Government of India. It is the nodal agency to deal with cyber security threats like hacking and phishing.  It strengthens security-related defence of the Indian Internet domain.

Madhya Pradesh:

  • Chief Minister – Shivraj Singh Chouhan.
  • Governor – Mangubhai Chhaganbhai Patel.
  • Number of Districts – 52

14.Who among the following Indian-origin South African butchers has been named South Africa’s boerewors champion in September 2021?

A. Vikash Bachu
B. Sachin Bhargava
C. Zakeeya Patel
D. Joy Soobramoney
E. Imtiaz Sooliman

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Vikash Bachu

Explanation: Indian-origin South African butcher Vikash Bachu has been named South Africa’s boerewors champion. Bachu was only the second Indian-origin South African to win the title in its 29-year history, after Jeffrey Soobramoney in 2007. Boerewors, literally translating as ‘farmer’s sausage’ in Afrikaans, is a thick sausage believed to have first been created by farmers about 200 years ago.

15.Ujjivan Financial Services Ltd has appointed whom as the Chief Executive, effective 10 September 2021?

A. Pawan Munjal
B. Sanjeev Barnwal
C. Gopal Vittal
D. T. V. Narendran
E. Ravi Pandit

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Sanjeev Barnwal

Explanation: Ujjivan Financial Services Ltd has appointed its company secretary Sanjeev Barnwal as the Chief Executive, effective 10 September 2021. This move comes after its erstwhile head Carol Furtado took up the role of the officer on special duty at Ujjivan Small Finance Bank. After that she will take charge as the interim CEO, subject to approval from the Reserve Bank of India (RBI).

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 9th September 2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021