Daily GK and Current Affairs Quiz – 10th June 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 10th June 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 10th June 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – June 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 10th June 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 10th June 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 10th June 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.The World Accreditation Day (WAD) is observed annually on __________.

A. 7 June
B. 9 June
C. 8 June
D. 6 June
E. 10 June

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 9 June

Explanation: World Accreditation Day (WAD) is celebrated every year on 9 June to promote the role of accreditation in trade & the economy. The theme for WAD 2021 is “Accreditation: Supporting the Implementation of the Sustainable Development Goals (SDGs)”. It provides the opportunity for ILAC and IAF members to share examples with stakeholders, regulators and consumers of how accreditation may be applied to meet objectives such as increasing trade, addressing environment and health and safety concerns, and improving the general overall quality of output in an economy.WAD is a global initiative, jointly established by the International Accreditation Forum (IAF) and the International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC), to raise awareness of the importance of accreditation.

Important Points:

  • Chairman of Quality Council of India: Adil Zainulbhai;
  • Quality Council of India Founded: 1997;
  • Quality Council of India Headquarters location: New Delhi.

2.Indian Navy inducted three indigenously-built advanced light helicopters ALH MK-III in their fleet. These helicopters are built by?

A. Larsen & Toubro
B. DRDO
C. Hindustan Aeronautics Limited
D. Bharat Dynamics Ltd
E. Tata Advanced Systems

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hindustan Aeronautics Limited

Explanation: The Indian Navy inducted three indigenously-built advanced light helicopters ALH MK-III in their fleet. These helicopters are built by Hindustan Aeronautics Limited at the Indian Naval Station (INS) Dega in Visakhapatnam will be used for maritime reconnaissance and coastal security.These helicopters are equipped with modern surveillance radar and electro-optical equipment. It enables them in doing search and rescue operations even at the night. It is also fitted with a removable medical intensive care unit (ICU) to airlift critically ill patients. It can also undertake constabulary missions.

Important Points:

  • Hindustan Aeronautics Limited: CMD: R Madhavan;
  • Hindustan Aeronautics Limited HQ: Bengaluru, Karnataka.

3.Who has bagged the number 1 spot on Times Most Desirable Women 2020 list?

A. Adline Castelino
B. Disha Patani
C. Kiara Advani
D. Deepika Padukone
E. Rhea Chakraborty

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Rhea Chakraborty

Explanation: The Times 50 Most Desirable Women 2020 list has been unveiled, and it features women under 40 across various fields. Rhea Chakraborty has bagged the number 1 spot on Times Most Desirable Women 2020 list. She was in the news for most of last year due to the sudden demise of Sushant Singh Rajput and the controversy around his death. Miss Universe 2020, 3rd runner-up Adline Castelino bagged the second spot in the list. Actress Disha Patani, Kiara Advani and Deepika Padukone were on the third, fourth and fifth spot respectively.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.India’s First International Maritime Services Cluster at _____________.

A. GIFT City, Gujarat
B. Special Economic Zone, Kochi
C. Smart city, Kochi
D. Special Economic Zone, Kolkatta
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. GIFT City, Gujarat

Explanation: Gujarat Maritime Board (GMB) will set up the country’s first international maritime services cluster at GIFT City.The maritime cluster will be developed as a dedicated ecosystem comprising ports, shipping, logistics services providers and government regulators, all present in the same geographic vicinity — GIFT City. GIFT City is India’s first operational smart city and international financial services.

About the cluster:

  • This will be a first-of-its-kind commercial maritime services cluster in India, which has been conceptualised to enhance the competitiveness and self-sufficiency of India in the maritime sector and provide a one-stop solution for the entire maritime fraternity.
  • The cluster looks to host maritime industry players including regulators, government agencies, maritime/shipping industry associations and businesses, intermediate service providers, such as shipping finance, marine insurance, maritime arbitrators, maritime law firms, among others, and support services providers, such as maritime education institutes.

Important Points:

  • Gujarat Chief Minister: Vijay Rupani;
  • Gujarat Governor: Acharya Devvrat.

5.Who has assumed charge as the Director-General Naval Operations?

A. Ravneet Singh
B. Rajesh Pendharkar
C. Pradeep Chandran Nair
D. Thomas Vijayan
E. K P Krishnan

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajesh Pendharkar

Explanation: Vice Admiral Rajesh Pendharkar, AVSM, VSM has assumed charge as Director General Naval Operations. The Flag Officer is a specialist in Anti-Submarine Warfare (ASW) and has served on frontline warships of the Navy as ASW Officer and later as the Executive Officer and Principal Warfare Officer of Guided Destroyer INS Mysore. He has commanded the missile corvette INS Kora, the missile frigate INS Shivalik and the aircraft carrier INS Viraat.

Important Points:

  • Chief of Naval Staff: Admiral Karambir Singh.
  • Indian Navy Founded: 26 January 1950.

6.With which country India has conducted the three days long 31st edition of the coordinated patrol (CORPAT) in the Andaman Sea?

A. Indonesia
B. Malaysia
C. Thailand
D. Vietnam
E. Singapore

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Thailand

Explanation: The Navies of India and Thailand started a three-day coordinated patrol in the Andaman Sea.This is the 31st edition of the India-Thailand coordinated patrol (CORPAT).The Indian Navy’s offshore patrol vessel INS Saryu and Thai ship Krabi along with Dornier maritime patrol aircraft from both navies are participating in the exercise.Both the navies have been bi-annually undertaking CORPAT along their international maritime boundary line (IMBL) since 2005.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who has been appointed as the MD & CEO of Bandhan Bank?

A. GC Chaturvedi
B. Chandra Shekhar Ghosh
C. Anup Chandra Pandey
D. Visswavir Ahuja
E. Jose J Kattoor

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Chandra Shekhar Ghosh

Explanation: RBI has granted approval for re-appointment of Chandra Shekhar Ghosh as the Managing Director and Chief Executive Officer of Bandhan Bank.His term will be of 3 years, with effect from 10 July 2021.His re-appointment is subject to the approval of shareholders at the ensuing annual general meeting of the bank.Bandhan Bank operates as a commercial bank since 2001.

8.The Central government increased the Minimum Support Price (MSP) of kharif crops for the 2021-21 crop season (July-June) recently, maximum hike reserved for which crop this year?

A. Paddy
B. Pulses and Oilseeds
C. Cotton
D. Sugarcane
E. Maize

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pulses and Oilseeds

Explanation: The Central govt increased the MSP of kharif crops for the 2021-21 crop season (July-June) by an average 3.7 per cent.The maximum hike reserved for pulses and oilseeds to encourage farmers to shift from paddy.The MSP of tur and urad has been increased by Rs 300 per quintal in absolute terms for 2021-22 to Rs 6300 per quintal while the MSP of groundnut seed has been increased by Rs 275 per quintal in 2021-21 to Rs 5550 per quintal.The MSP of sesame seed has been raised by Rs 452 per quintal to Rs 7307 per quintal.MSP of paddy has been raised by a modest Rs 72 per quintal to Rs 1940 per quintal.

9.According to the Economist Intelligence Unit’s Global Liveability Index 2021 which becomes the most livable city in the world?

A. Vienna
B. Auckland
C. Vancouver
D. Sydney
E. London

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Auckland

Explanation:  Auckland came out on top on The Economist Intelligence Unit’s Global Liveability Index of 140 cities around the world thanks to its success in containing the pandemic quickly, enabling restrictions to be lifted early on.The annual list did not go ahead in 2020, but Austria’s Vienna, number one in both 2018 and 2019, has completely dropped out of the top 10 after being heavily effected by Covid, and now sits in 12th place.New Zealand’s capital Wellington was fourth on this year’s list, tying with Japan’s Tokyo, and four cities of Australia, where tough border controls have been in place throughout the crisis, occupy the top 10.Adelaide, Perth and Brisbane came in third, sixth and 10th place respectively, while Melbourne tied with Switzerland’s Geneva at number eight.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Who has been reappointed as the Deputy Governor of Reserve Bank of India (RBI) for a period of two years with effect from 22.06.2021?

A. MR Kumar
B. MK Jain
C. Anup Chandra Pandey
D. Visswavir Ahuja
E. Jose J Kattoor

Show Correct Answers

Correct Answer – B. MK Jain

Explanation:  The government has extended the tenure of deputy governor Mahesh Kumar Jain for two years.Jain was appointed as deputy governor for three years in June 2018.Before joining the Reserve Bank of India, he was managing director of IDBI Bank.The other three serving deputy governors are Michael Patra, M Rajeshwar Rao and T Rabi Sankar.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Who digitally addressed the first meeting of the WHO High-Level Coalition on Health and Energy Platform of Action, in June 2021?

A. Nitin Gadkari
B. Dr Harsh Vardhan
C. Narendra Modi
D. Piyush Goyal
E. Hardeep Singh Puri

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Dr Harsh Vardhan

Explanation: Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare digitally addressed the first meeting of the WHO High-Level Coalition on Health and Energy Platform of Action, on 9 June 2021.He informed that an expert body called the National Action Plan on Climate Change and Human Health was constituted by the Indian government with multiple objectives.It submitted its report in April 2021.

12.The RBI has allowed an increase in the interchange fee structure for ATM transactions after almost 9 years. It has hiked the interchange fee per transaction from Rs. 15 to how many rupees for financial transactions?

A. 16
B. 17
C. 18
D. 19
E. 20

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 17

Explanation: The RBI has allowed an increase in the interchange fee structure for ATM transactions after almost 9 years.It has hiked the interchange fee per transaction from Rs 15 to Rs. 17 for financial transactions and from Rs. 5 to Rs 6 for non-financial transactions in all centres, effective August 1, 2021.Currently, the card-issuing bank pays an interchange fee of Rs. 15 for each cash transaction.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In June 2021, which of the following has appointed Anup Purohit as its Chief Information Officer (CIO)?

A. Infosys
B. Tech Mahindra
C. Accenture
D. Wipro Ltd
E. Capgemini

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Wipro Ltd

Explanation: Wipro Ltd has appointed Anup Purohit as its Chief Information Officer (CIO).Purohit will report to Sanjeev Singh, Chief Operations Officer, at the Bengaluru-based company.His most recent role was as the CIO of Yes Bank.Prior to that, Purohit was associated with financial institutions such as RBL Bank, Barclays, and JPMC in leadership roles.

14.How many Indian women cricketers have joined The Hundred women’s competition?

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
E. 7

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 5

Explanation: Five Indian women cricketers have joined The Hundred women’s competition.The cricketers are Shafali Verma, Harmanpreet Kaur, Jemimah Rodrigues, Smriti Mandhana, and Deepti Sharma.The tournament, to be organised by the England and Wales Cricket Board and played in a 100-ball format, will see some of the best women cricketers from around the world compete for different franchises.

15.Who won the javelin gold medal in the Meeting Cidade de Lisboa in Lisbon in June 2021?

A. Devendra Jhajharia
B. Neeraj Chopra
C. Vipin Kasana
D. Shivpal Singh
E. Sandeep Chaudhary

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Neeraj Chopra

Explanation: India’s Neeraj Chopra won the javelin gold medal in the Meeting Cidade de Lisboa in Lisbon on 10 June 2021, with a throw of 83.18 metres recorded with his sixth and last attempt.His opening throw was 80.71m while his second and third attempts were no throws.Chopra has a season-best of 88.07m recorded in March in Patiala.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 9th June 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams