Daily GK and Current Affairs Quiz – 10th August 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 10th August 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 10th August 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – August 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 10th August 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 10th August 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 10th August 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.The Quit India Day is an annual celebration, which takes places every year on___________.

A. 4 August
B. 5 August
C. 6 August
D. 7 August
E. 8 August

Show Correct Answers

Correct Answer- E. 8 August

Explanation- The 79th anniversary of the August Kranti Din or Quit India Movement, which is considered as one of the important milestones in the history of the freedom struggle of our country, is being observed on 8 August 2021. On 8 Aug 1942, Mahatma Gandhi gave a clarion call to end British rule and launched the Quit India Movement at the session of the All-India Congress Committee in Mumbai.

After the failure of Cripps Mission, Gandhiji gave the call to “Do or Die” in his Quit India speech delivered at the Gowalia Tank Maidan in Mumbai. The grateful country is paying homage to the freedom fighters and remembering the supreme sacrifices of the martyrs during the freedom struggle.

2.What is the rank of Indian in the Tokyo Olympics 2020?

A. 48th
B. 62nd
C. 47th
D. 52nd
E. 30th

Show Correct Answers

Correct Answer- A. 48th

Explanation The Tokyo Olympics 2020 came to an end on August 08, 2021. The international multi-sport event was held from July 23 to August 08, 2021, in Tokyo, Japan. This was for the fourth time that Japan hosted the Olympic Games, after previously hosting the Tokyo 1964 (Summer), Sapporo 1972 (Winter), and Nagano 1998 (Winter) games. Apart from this, Tokyo is the first Asian city to hold the Summer Games twice.

Medal Tally:

  • The United States has topped the overall medal table with 113 medals, which includes 39 Gold, 41 Silver and 33 Bronze Medal.
  • Indian Contingent managed to win 7 medals comprising 1 Gold, 2 Silver and 4 Bronze Medals. The country stood at the 48th position in the medal table out of 86 countries.

Top Five Nations in the Medal Tally:

  • United States: 113 (Gold: 39, Silver: 41, Bronze: 33)
  • China: 88 (Gold: 38, Silver: 32, Bronze: 18)
  • Japan: 58 (Gold: 27, Silver: 14, Bronze: 17)
  • Great Britain: 65 (Gold: 22, Silver: 21, Bronze: 22)
  • Team ROC (the Russian Olympic Committee): 71 (Gold: 20, Silver: 28, Bronze: 23)

India in the Tokyo Olympics 2020

  • India finished the Games with its best-ever Olympic medal tally of 7 in Tokyo Games 2020, surpassing the previous best record of 6 medals at the 2012 London Olympics.
  • MC Mary Kom, and men’s hockey team skipper, Manpreet Singh, were flag-bearers for the Indian contingent at the opening ceremony.
  • Bronze-medalist Bajrang Punia was the flag-bearer at the closing ceremony of the event.

Indian Medal Winners List

  • Gold

Men’s Javelin Throw: Neeraj Chopra

  • Silver

Women’s 49kg Weightlifting: Mirabai Chanu
Men’s Freestyle 57kg Wrestling: Ravi Dahiya

  • Bronze

Women’s Welterweight boxing: Lovlina Borgohain
Women’s Singles Badminton: PV Sindhu
Men’s 65kg Freestyle Wrestling: Bajrang Punia
Men’s hockey: India men’s hockey team

3.________ govt signs MoU with Walmart Vriddhi and ‘Haqdarshak’ to help MSMEs products to move to the international markets.

A. Gujarat
B. Madhya Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Haryana
E. Maharashtra

Show Correct Answers

Correct Answer- D. Haryana

Explanation-The Haryana government has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with ‘Walmart Vriddhi’ and ‘Haqdarshak’ to create a pathway for Indian MSMEs’ products to move to the international markets. The MoU was signed in the presence of Haryana Deputy Chief Minister Dushyant Chautala, Vikas Gupta, MSME Department Director-General, the Indian government, Nitin Dutt from Walmart Vriddhi, and Aniket Doegar (CEO of Haqdarshak).To promote MSMEs apart from large industries, many important concessions have been given to investors in ‘Haryana Enterprises and Employment Policy-2020’. This move will bring a big opportunity for the MSME sector, as their products will be displayed in 24 countries and will be available in 10,500 stores under 48 banners.

Important Points:

  • Haryana Capital: Chandigarh;
  • Haryana Governor: Bandaru Dattatraya;
  • Haryana Chief Minister: Manohar Lal Khattar

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Anupam Shyam, who passed away recently was a famous _____

A. Dancer
B. Journalist
C. Actor
D. Film director
E. Politician

Show Correct Answers

Correct Answer- C. Actor

Explanation– Veteran actor Anupam Shyam has passed away. The actor was best known for his work on the TV show Mann Kee Awaaz: Pratigya and appearances in films like Slumdog Millionaire and Bandit Queen. In his nearly three-decade-long career, Shyam featured in films like Satya, Dil Se, Lagaan, Hazaaron Khwaishein Aisi and received critical acclaim for his role as Thakur Sajjan Singh on Mann Kee Awaaz: Pratigya which aired in 2009 on Star Plus.

5.Rail Madad is an integrated one-stop solution for customer grievance, enquiry, suggestion, and assistance. It is available in ____________.

A. 8 languages
B. 14 languages
C. 10 languages
D. 22 languages
E. 12 languages

Show Correct Answers

Correct Answer- E. 12 languages

Explanation- Indian Railways has launched an integrated one-stop solution “Rail Madad” in which the national transporter has merged a number of existing helplines that were used for various purposes into one. The Railway ministry toll-free number 139 can be used for all kinds of enquiries and making complaints and the helpline facility is available round-the-clock in 12 languages.

About the Rail Madad:

Rail Madad, the integrated and innovative one-stop solution for customer grievance, enquiry, suggestion and assistance, providing passengers with the choice to access RailMadad through multiple channels, namely, Web, App, SMS, Social Media and Helpline number (139) during the journey for expeditious resolution of their complaints.

6.Name the author of the book “The Year That Wasn’t – The Diary of a 14-Year-Old”.

A. Roshni Sachdeva
B. Brisha Jain
C. Kanika Sharma
D. Sumita Kapoor
E. Vijya Chopra

Show Correct Answers

Correct Answer- B. Brisha Jain

Explanation- Veteran actor Shabana Azmi has launched the book titled “The Year That Wasn’t – The Diary of a 14-Year-Old”, which is penned by Kolkata girl Brisha Jain. The book was written by a 14-year-old girl, which chronicles the lockdown days seen through her eyes as the Covid-19 pandemic spreading last year. The book handholds readers through a journey – the hopeful beginning of a new decade, the confusion triggered by a pandemic, lockdown travails, coping with the whole new world of online schooling, a new digital divide, the vaccine race, the waning of the pandemic’s severity and it’s a resurgence.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.World Lion Day is celebrated every year on which date?

A. 7th August
B. 8th August
C. 9th August
D. 10th August
E. 11th August

Show Correct Answers

Correct Answer- D. 10th August

Explanation- World Lion Day is celebrated annually throughout the world on ‘August 10’.

Three objectives:

1) To raise awareness about the plight of the lion & other issues that the species faces in the wild.

2) To find ways to protect its natural habitat and for creating more such habitats like national parks.

3) To educate people who live near wild cats on the dangers and how to protect themselves.

  • World Lions Day is celebrated across the world since 2013.

• The day was co-founded by Dereck and Beverly Joubert of the Big Cat Initiative and National Geographic in a partnership.

8.Which became India’s first cryptocurrency unicorn after the exchange raised 6.70 billion rupees ($90 million) from investors led by Facebook Inc?

A. WazirX
B. CoinDCX
C. ZebPay
D. CoinSwirch Kuber
E. Unocoin

Show Correct Answers

Correct Answer- B. CoinDCX

Explanation-  CoinDCX became India’s first cryptocurrency unicorn after the exchange raised 6.70 billion rupees ($90 million) from investors led by Facebook Inc.The latest funding round values the firm at $1.1 billion.Other investors include existing partners Coinbase Ventures, Polychain Capital, Block.one, and Jump Capital.The 30-year-old engineer from the elite Indian Institute of Technology spent several hours daily reading about blockchain and cryptocurrencies before setting up CoinDCX in 2018.

9.Renowned personality P.S. Banarji passes away recently, he was a veteran ______.

A. Cartoonist
B. Sculptor
C. Folk Singer
D. All A, B and C
E. Folk Dancer

Show Correct Answers

Correct Answer- D.All A, B and C

Explanation- Cartoonist, sculptor and folk singer P.S. Banarji passed away at Thiruvananthapuram, Kerala.A resident of Sasthamcotta in Kollam district, he was undergoing treatment for post-COVID-19 complications.A recipient of the Lalithakala Akademi Fellowship, Banarji was noted for his Ayyankali and Buddha sculptures at Venganur and Koduman.Known for his rendition of a string of folk songs, including the popular ‘Tharaka Pennale’, he was working as a graphic designer in an IT firm in the capital.

10.Who has been entered into a three-year strategic partnership with home interiors brand HomeLane as an equity partner and brand ambassador?

A. Virender Sahwag
B. Sachin Tendulkar
C. Mahendra Singh Dhoni
D. Virat Kohli
E. Rohit Sharma

Show Correct Answers

Correct Answer- C. Mahendra Singh Dhoni

Explanation-  Home interiors brand HomeLane has entered into a three-year strategic partnership with Mahendra Singh Dhoni as an equity partner and brand ambassador.As part of the partnership, Dhoni will own equity in HomeLane and will be the company’s first brand ambassador.With the upcoming cricket and festive season, HomeLane and MS Dhoni are jointly working on a brand new campaign that will be released during the new IPL season.As HomeLane expands into new markets and deepens its presence in its existing 16 cities, its strategic association with MS Dhoni will enable the company to create high decibel visibility and connect with its consumers

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which bank has signed up with NSRCEL, the incubation arm of IIMB, for extending exclusive credit to startups?

A. Bank of Maharashtra
B. Bank of Baroda
C. Indian Bank
D. Bank of India
E. Union Bank of India

Show Correct Answers

Correct Answer- C. Indian Bank

Explanation- Indian Bank has signed up with NSRCEL, the incubation arm of IIMB, for extending exclusive credit to startups.NSRCEL is known for bringing up start-ups, industry mentors and eminent academicians from the parent institution, IIM Bangalore and researchers who thrive on continuous interaction of theory and practice. IIMB also nurtures technology and knowledge-based ventures.Startups require funding to expand and grow. One of the most common problems they face is maintaining a positive cash flow.Under the MOU, NSRCEL will identify Start-ups and MSMEs based on their credentials and past experience and will refer such members for financial assistance from the Bank.

12.PM Narendra Modi proposed five basic principles for enhancing maritime security during an open debate by which of the following in August 2021?

A. United Nations General Assembly
B. United Nations Security Council
C. United Nations International Children’s Emergency Fund
D. United Nations Human Rights Council
E. United Nations Economic and Social Council

Show Correct Answers

Correct Answer- B. United Nations Security Council

Explanation- PM Narendra Modi proposed five basic principles for enhancing maritime security during an open debate by United Nations Security Council on 9 August 2021. He chaired the high-level debate on ‘Enhancing Maritime Security – A Case for International Cooperation’. This was the first time that maritime security was discussed in a holistic manner as an exclusive agenda item. The first was removing barriers to maritime trade.  The second is that maritime disputes “should be resolved peacefully and in accordance with international law”. The third principle was that countries jointly tackle maritime threats from non-state actors and natural disasters. The fourth, he said the maritime environment and marine resources needed to be conserved, highlighting pollution from plastic waste and oil spills. The fifth was a call for responsible maritime connectivity.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Commodore Kasargod Patnashetti Gopal Rao passed away in August 2021. He received Mahavir Chakra in which year?

A. 1961
B. 1965
C. 1971
D. 1975
E. 1981

Show Correct Answers

Correct Answer- C. ​1971

Explanation- Commodore Kasargod Patnashetti Gopal Rao, a 1971 war hero and recipient of the Mahavir Chakra, passed away in Aug’21. He had also received the Veer Seva Medal. He played a key role in the war with Pakistan to liberate East Pakistan that is now Bangladesh. He led a small task group of the Western Fleet and launched an offensive off the coast of Karachi as part of Operation Cactus Lily.

14.In which city of West Bengal the first CNG bus was run in August 2021?

A. Kolkata
B. Siliguri
C. Durgapur
D. Darjeeling
E. Kharagpur

Show Correct Answers

Correct Answer- A. Kolkata

Explanation- The first CNG bus hit the roads of Kolkata on 9 August 2021 – more than two decades after such buses began running in Delhi. At the moment, two CNG buses will be run on a trial basis and if found operationally feasible, the conversion will be expanded. The two buses have been converted from diesel and will be run by the West Bengal Transport Corporation, which has nearly 1,000 buses in its fleet, including 80 electric. On June 21, the WBTC and the Bengal Gas Company Limited had signed a CNG bus fuel agreement at the Kasba Transport office, with the Minister laying the foundation for the first CNG station in Kolkata for government buses. Kolkata has the most modes of transport, with motorised boats (many of them belonging to the WBTC) and trams (owned by it) also catering to its people.

15.The UN report on climate has warned that global warming is on track to hit 1.5 degrees celsius around which year?

A. 2024
B. 2026
C. 2028
D. 2030
E. 2032

Show Correct Answers

Correct Answer- D. 2030

Explanation- The UN report on climate has warned that global warming is on track to hit 1.5 degrees celsius around 2030. The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) stated that 1.5 Celcius warming threshold would be surpassed by 2050 even if fossil fuels were aggressively taken off. Rising sea levels and the melting of Earth’s frozen spaces are now “irreversible for centuries or millennia”. The report said heatwaves, rainfall and droughts are “unprecedented in the observational record” as the climate body warned extreme weather would sweep the world. Coral reefs, which sustain fisheries for large swaths of the globe, will suffer more frequent mass die-offs.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 08th & 9th August  2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021